Počasí
Praha 10 °C Neděle, 19. května 2024, Svátek má Ivo
Go to content
Naše Praha na Facebooku

1989

Mám štěstí, že jsem se narodil v Olomouci, říká sochař Ivan Theimer

Je považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských sochařů. Jeho díla zdobí řadu evropských metropolí – Paříž, Grenoble, Bordeaux, Kassel, Hamburk, Lugano – a je zastoupeno ve sbírkách mnoha světových galerií. Přestože olomoucký rodák žije od roku 1968 ve Francii a v Toskánsku, do rodného města se pravidelně vrací a je pro něj celoživotní inspirací. „Mám štěstí, že jsem se narodil v Olomouci, protože jsem byl od dětství obklopen tolika krásnými věcmi. Atmosféra Olomouce mi zůstala v hlavě a dodnes z ní čerpám,“ říká sochař, malíř, kreslíř a grafik Ivan Theimer, který v září oslavil sedmdesátiny a Muzeum umění Olomouc mu při této příležitosti vzdává hold výstavou nazvanou Via Lucis.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Anestezie v posledním čtvrtstoletí udělala skok, dnes se podává přesně na míru, je šetrnější a bezpečnější

Strach pacientů, kteří se připravují na diagnostický nebo operační výkon, se velmi často týká podání anestezie. Odborníci se ale shodují, že tyto obavy jsou zcela zbytečné a vycházejí z dávno překonaných představ o účincích látek tlumících bolest či vědomí. Současná péče o nemocné v oboru anesteziologie je šitá na míru, je mnohem šetrnější k lidskému organismu a také bezpečnější, přestože dnes často operace podstupují i čerství novorozenci nebo naopak lidé ve velmi vysokém věku. O těchto a dalších tématech bude hovořit více než devět set profesionálních zdravotníků v tomto oboru na letošním XXI. kongresu České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, který začíná právě dnes v Olomouci.

Jak vidí studenti architektury budoucnost Barči

Dnes se tu konají i veselice dua Eva a Vašek, ale ve strašnické Barče probíhají i rocková vystoupení, pravidelně tu před vánoci vystupuje třeba Band Aleše Brichty. Za socialismu jsme sem mnozí chodili na ETC, Mišíka ale i kapely minulým režimem považované za "nežádoucí."

Slavný olomoucký rodák vystavuje v Arcidiecézním muzeu Olomouc

Paříž, Grenoble, Bordeaux, Kassel, Hamburk, Lugano, Olomouc –také tato města zdobí veřejné realizace sochaře Ivana Theimera. Výčet evropských galerií, které olomouckému rodákovi žijícímu od roku 1968 ve Francii a v Toskánsku uspořádaly výstavu nebo jeho dílo zakoupily do sbírek, by byl také velmi dlouhý. Ivan Theimer slaví v září sedmdesátiny a při této příležitosti vzdá jemu a jeho tvorbě hold Muzeum umění Olomouc výstavou nazvanou Via Lucis. Akvarely, scénické návrhy, deníkové záznamy a zejména plastiky si mohou prohlédnout návštěvníci Arcidiecézního muzea od 25. září, a to jak v Galerii, která je určená pro krátkodobé výstavy, tak vůbec poprvé v historii muzea i mezi díly starých mistrů ve stálé expozici.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V okolí radnice znovu ožily vzpomínky pamětníků z Prahy 10

V okolí radnice Prahy 10 ve Vršovické ulici je od pondělí k vidění ojedinělá výstava vzpomínek místních pamětníků zpracovaných žáky místních základních škol. Projekt „Příběhy našich sousedů“ je založen na rozhovorech s pamětníky pohnutých událostí 20. století, doplněné o pátrání záků škol v archivech.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Jan Potměšil: Ochota přijmout zodpovědnost za vlastní příběh je hrozně důležitá

Kdyby se Jan Potměšil nestal populárním hercem, možná z něj byl slavný sportovec. Sportu se totiž věnoval už od mládí a po neúspěšných zkouškách na pražskou DAMU dokonce rok studoval sportovní školu. Na druhý pokus se na herectví ale dostal a DAMU úspěšně absolvoval. Jeho skvěle nastartovanou hereckou dráhu zabrzdila autonehoda, po níž Jan Potměšil skončil na invalidním vozíku. S herectvím ale neskončil a po setkání s ním mám pocit, že ho to ani na chvilku nenapadlo.

Pocta výjimečné tanečnici na jevišti Státní opery

Daria Klimentová, česká primabalerína světového renomé, oznámila ukončení mimořádně úspěšné taneční kariéry. Balet Národního divadla na její počest 15. května ve Státní opeře uvádí slavnostní galapředstavení Daria Klimentová: Děkuji..., ve kterém se rozloučí s českými diváky a zároveň chce touto cestou poděkovat všem obdivovatelům a fanouškům, kteří ji po celou dobu provázeli

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Po čtvrt století znovu teče kolem Domoviny potok

Obnovení toku v korytě ramene Mlýnského potoka se dočkali obyvatelé ulice Domovina. Současně tím byl splněn slib, který dal před časem primátor Martin Novotný zdejším obyvatelům. Život jim už nebude znepříjemňovat stojatá zahnívající voda v části zaslepeného říčního ramene, jehož hladina se řídila stavem vody v hlavním korytě Moravy a Mlýnského potoka.

Olomoucká činohra chystá pod vedením bulharského režiséra Sluhu dvou pánů

Nejproslulejší komedie italského dramatika Carla Goldoniho Sluha dvou pánů se po téměř čtvrtstoletí vrací na jeviště Moravského divadla Olomouc. Gagy a vtipnými hláškami nabitý příběh nově nastudoval se souborem činohry bulharský režisér Nikolaj Pavlov Penev. Titulní roli sluhy Truffaldina ztvární Roman Vencl, na jevišti nebude vedle herců chybět ani živá kapela. Premiéra inscenace, která je považovaná za jeden z největších taháků letošní sezony, se uskuteční v pátek 25. října 2013 v 19 hodin.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Rocker Radim Pařízek: Moje rádio klidně hraje i Hanku Zagorovou

Nebýt směšného platu v Mikrobiologickém ústavu, přišla by česká hudba o vynikajícího bubeníka. Právě kvůli platu se totiž začal Radim Pařízek věnovat hudbě profesionálně. Se skupinou Citron získal v roce 1988 Zlatého slavíka, dodnes koncertuje a zároveň vlastní tři rozhlasové a tři televizní stanice.

Muzikant Tomáš Kočko: Lákají mne tajemné jeskyně v Beskydech

Hudebník, zpěvák a skladatel Tomáš Kočko se ve svých písních inspiruje Beskydami a tajemstvími těchto hor. Zajímají jej osudy domnělých čarodějnic, prolézá jeskyně a skalní průrvy, v nichž se ukrývali zbojníci anebo konali obřady pohané. Zabývá se historií, lidovými zvyky a to vše umí promítnout do svých skladeb. Jeho desky již dvakrát získaly prestižní hudební cenu Anděl.

Nejsem statečný, jsem jenom hrdina, říká slavný antropolog a olomoucký rodák Leopold Pospíšil

Jeho život je jedno velké dobrodružství a drama. Neváhal vstoupit do neprobádaných končin světa, strach mu nenahnaly divoké šelmy, nebál se nacistů ani komunistů. Ti mu nakonec ublížili nejvíc. To když byl po únorovém puči nucen emigrovat a nechat v Československu dvouletou dceru, kterou pak dvacet let neviděl. Přesto, jak sám říká, nikdy neohýbal hřbet. I v devadesáti letech jsou jeho názory stejné: „Ti samí lidé, kteří po válce zavraždili moje kamarády, tady pořád sedí. Jsou všude, nikdy neodešli," říká Leopold Pospíšil a podává mi papír: „Tohle by se v novinách mělo otisknout, protože už to skoro nikdo nezná! To je zákon, že komunisti jsou vrazi a zločinci!" Jakmile opustíme vážná témata, je z něj vtipný a zábavný společník, u jehož historek se smějete skoro nepřetržitě.

Slavia vstupuje do nové sezony v pátek zápasem proti Baníku Ostrava

V pátek 19. července vstoupí Slavia do nové fotbalové sezony 2013/2014. V rámci prvního kola Gambrinus ligy přivítá doma v Edenu Baník Ostrava. Nové dresy Slavie pro sezonu 2013/2014 mají na přední straně pod límečkem podpis Pepiho Bicana s číslovkou 100. Celý ročník 2013/2014 je koncipován jako připomenutí slavného střelce a slavného slávisty. 25. září 2013 totiž uplyne přesně sto let od chvíle, kdy se Josef Bican narodil.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Výstava na malenovickém hradě přiblíží historii hradu Lukova

Není to tak dávno, co byla na hradě Malenovice slavnostně otevřena nová zoologická expozice, a už je připravena další výstava. Tentokrát jde o krátkodobou výstavu Hrad Lukov 1983 – 2013 aneb Všechno je jinak. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 30. května v 17 hodin na nádvoří malenovického hradu.

Olomouc zná svoje laureáty letošních Cen města

Olomoučané letos opět navrhovali významné osobnosti spojené s naším městem, které by podle nich měly být oceněny za celoživotní práci a úspěch v nejrůznějších oblastech nebo za konkrétní čin uplynulého roku. Konečný seznam laureátů Cen města a Cen za počin roku dnes schválili zastupitelé.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Autor scénáře pohádkové Perinbaby míří do Zlína

Oblíbený cyklus inscenovaných čtení na téma Československo aneb Pohled na Čechy zvenčí představí v pondělí 18. února v 19 hodin v Dílně 9472 Městského divadla Zlín osobnost slovenského autora a překladatele Ľubomíra Feldeka a v české premiéře také jeho hru Stalin v našem městě. Režie se chopil student režie na JAMU v Brně Jan Cimr. Feldek bude hostem večera.

S malíři a sochaři ze zlína a okolí v Domě umění

Krajská galerie výtvarného umění pokračuje i v roce 2013 v oblíbeném cyklu neformálních tematických večerů pod názvem Kulturní Byfé. Po fotografii, designu a povídání o českých architektech v Japonsku přicházejí na řadu malíři a sochaři ze Zlína a okolí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...