Počasí
Praha 15 °C Pátek, 26. dubna 2024, Svátek má Oto
Go to content
Naše Praha na Facebooku

politika

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Modrá smrt: Prostě nezaparkujete

Asi máloco vzbuzuje v Praze tolik emocí jako parkování. Prostě nezaparkujete! Špatné nápady dřívějších politických reprezentací následují ještě horší řešení koalic nových. Nová parkovací místa nevznikají, aplikují se hlavně restrikce. Jako smrtelná nemoc celoměstsky bují neprovázané modré zóny: krátkodobá úleva rezidentům. Na druhou stranu cíl „vyřešit“ parkování v Praze je podoben zadání „sněz, kolik chceš a přitom zhubni“. Časopis Naše Praha zajímá, zda někdo rozetne ten gordický uzel?

Bude Bělohorská nová břevnovská třída? A zaparkujete?

Příjemné a bezpečné plácky pro posezení v blízkosti tramvajových zastávek, nové přechody pro příjemnější propojení obou stran ulice nebo více než stovka nových stromů. Tak by měla vypadat Bělohorská po rekonstrukci. Do ankety se zapojili i obyvatelé, někteří ale poukazují na to, že řešení mohou přinést pěší zónu, ale na úkor zde parkujících aut.

Soukromý majetek? Pro úřady jen na papíře…

Poklidné zákoutí barrandovského kopce v památkově chráněné zóně úpí pod činností těžké stavební techniky. Nedaleko autobusové zastávky Barrandovská roste ve vilové čtvrti pětipatrové betonové monstrum s dvěma patry podzemních garáží. Zatím se tu hloubí základy, leč bagry a nákladní vozy v pohybu na staveniště ničí soukromou cestu. A nikomu z odpovědných úředníků to evidentně nevadí…

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Asterix přijel z Francie do centra Prahy

Ve středu 14. října proběhlo představení alba Césarův papyrus, dalšího díla s oblíbeným Asterixem. Nový díl komiksu pojednává o tématu galských válek a jeho autoři se inspirovali přímo v Zápiscích o válce galské od slavného římského vojevůdce a politika Julia Caesara. Nejen v Česku, ale po celém světě je jeho vydání naplánováno na 22. října 2015 a dohromady se dočká dvaceti jazykových mutací.

Výstavba nových bytů se zdvojnásobila

Během loňského roku přibylo v Praze 6100 nově postavených bytů, což je dvakrát více než v roce 2013. Prodeje bytů na pražském trhu rostou již pátým rokem po sobě a ve srovnání s rokem 2007 tak vzrostly o 11 procent.

Veletržní palác ožije i po zavírací době

V souvislosti s akcí „Máme otevřeno“ zpřístupní Národní galerie v Praze 28. května Veletržní palác, kde proběhne debata s Jiřím Davidem o Benátském bienále nebo pražské OFF2 BIENNALE. Návštěvníkům budou po zavírací době až do 22 hodin zdarma otevřeny stálé expozice a výstavy Jana Kaplického a Grand Prix Architektů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Putin v Praze! Ve Švandově divadle a v podání rodáka z Petrohradu

Nejvyšší ruský představitel Vladimir Putin se v České republice nakonec opravdu objeví. V podání herce Marka Pospíchala se už v sobotu 31. ledna představí ve Švandově divadle v premiéře hry Putin a Biľak u trezoru autorky a režisérky Viktorie Čermákové. V úloze zesnulého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka uvidíme Miloše Mejzlíka, výkonnou asistentku ztvární Martina Krátká.

Novou primátorkou Prahy je Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová, která stála v čele kandidátky hnutí ANO 2011 pro volby do Zastupitelstva hl. m. Prahy, se stala ve středu 26. listopadu první ženou v pražském primátorském křesle. Volilo ji třiatřicet zastupitelů z dvaašedesáti přítomných.

Šestka má nového starostu i městskou radu

Starostou Městské části Praha 6 byl dnes, tj. v pátek 21. listopadu, zvolen na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva Ondřej Kolář, který v říjnových komunálních volbách kandidoval za TOP 09. Pro Koláře, který byl jediným kandidátem na post starosty, hlasovalo jednatřicet ze čtyřiačtyřiceti přítomných zastupitelů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Volby jsou platné, koaliční smlouva podepsána!

Městský soud v Praze zamítl ve čtvrtek 13. listopadu návrh, který podala Česká pirátská strana, na neplatnost volby kandidátů ve volbách do Zastupitelstva MČ Praha 6. V pátek 14. listopadu tak mohla být podepsána koaliční smlouva. Starostou MČ Praha 6 by se měl stát Ondřej Kolář z TOP 09. Ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva se uskuteční v pátek 21. listopadu od 10 hodin.

Zastupitelstvo dnes v Olomouci zvolilo nového primátora

Ustavující schůze městského zastupitelstva proběhla dnes v zasedacím sále magistrátu v Hynaisově. Třicet dní po volbách byla sestavena nová městská rada a zvolen primátor města. Stal se jím, dle koaliční dohody, Antonín Staněk z ČSSD. Radu města tvoří zástupci ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Letní škola prohloubí mediální gramotnost učitelů a žáků

Pohled na média z pozice novináře, politologa, mediálního experta i politika nabídne program XXI. ročníku Letní školy výchovy k občanství, demokracii a evropanství pro učitele společenských věd, kterou na příští týden připravila Pedagogická fakulta Univerzity Palackého. Přednášky a workshopy oživí netradiční duel politoložky Vladimíry Dvořákové a bývalé moderátorky České televize Pavlíny Kvapilové. Samostatný blok přednášek připomene 100. výročí začátku první světové války.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V sobotu proběhne Korso Krymská

Krymskou ulicí budou v sobotu 24. května opět korsovat lidé, ne auta. Festival je otevřený všem – rodičům, prarodičům, dětem, pejskařům i hipsterům. Hlavní myšlenkou Korsa Krymská je vyjít na ulici a užít si ji společně se sousedy i neznámými.

S Chomským se v Olomouci setkají odborníci i široká veřejnost

Především druhé nejstarší tuzemské univerzitě zasvětí svoji vůbec první návštěvu České republiky americký filozof, lingvista a logik Noam Chomsky. Na pozvání Univerzity Palackého v Olomouci vystoupí 5. a 6. června nejen na jazykovědné konferenci, ale zúčastní se i debaty pro veřejnost. Registrace na ni bude spuštěna v nejbližších dnech na www.chomsky.upol.cz.

Protidrogová politika se Praze nepovedla

Rada městské části Praha 4 důrazně nesouhlasí s návrhem Protidrogové politiky hlavního města Prahy na období 2013 až 2020. Považuje za špatné navrhované metody i skutečnost, že dokument, který má stanovit strategii boje proti drogám v hlavním městě na dalších sedm let, nebyl projednán se zástupci městských částí. Magistrát si nevyžádal dokonce ani stanovisko Policie České republiky a Městské policie hlavního města Prahy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Literární jaro zakončil Jiří Stránský

Čtvrtý ročník festivalu Literární jaro Zlín 2013, který pořádá Krajská knihovna Františka Bartoše, skončil v pátek 12. dubna posledním setkáním. Vzácným hostem byl ve zlínské Alternativě spisovatel a scénárista Jiří Stránský.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Dezinformace matou zájemce o bytovou privatizaci

Se spuštěním procesu prodeje majetku hlavního města Prahy dochází k řadě dezinformací. Hlavní město Praha tak zaznamenává spoustu dotazů týkajících se platnosti schválených Pravidel postupu při prodeji bytových jednotek, bytových domů, zastavěných a funkčně souvisejících pozemků ve vlastnictví města.

Dezinformace matou zájemce o bytovou privatizaci

Se spuštěním procesu prodeje majetku hlavního města Prahy dochází k řadě dezinformací. Hlavní město Praha tak zaznamenává spoustu dotazů týkajících se platnosti schválených Pravidel postupu při prodeji bytových jednotek, bytových domů, zastavěných a funkčně souvisejících pozemků ve vlastnictví města.

David Sventek: Pozitivní náladu mi volby nevezmou

Ať už krajské volby 12. a 13. října dopadnou jakkoliv, pozitivní náladu si vzít nenechá. Alespoň to tvrdí David Sventek, kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje za ODS. Že jsou podle odborníků předvolební kampaně nudné, nevýrazné a málo konfrontační, mu vůbec nevadí. Kontroverzní témata nevyhledává, sám přišel právě s projektem Pozitivní nálady. Jak David Sventek vnímá předvolební boj a co dělá poslední dny před volbami?

Z vedení Ostravy odstoupili čtyři radní

Zastupitelstvo města Ostravy ve středu schválilo rezignace čtyř radních za sociální demokracii, a to Jiřího Srby, Aleše Boháče, Pavla Plánky a Miroslava Rojíčka. O rezignaci zastupitelé rozhodli ve veřejném hlasování.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 21 zve na diskuze u kulatých stolů

Radnice Újezdu nad Lesy zve občany ke kulatým stolům, u kterých se bude debatovat na různá témata. Jednotlivé diskuze se budou konat vždy od 18:00 do 20:00 hodin v zasedací místnosti úřadu ve Staroklánovické 260.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V druhé půlce září budou v Praze 14 probíhat Dny zdraví

Městská část Praha 14 pořádá ve spolupráci se svými partnery během druhé půlky září veřejnou osvětovou kampaň u příležitosti Dnů zdraví. Projekt bude rozložen do období mezi 15. a 29. zářím, přičemž bude trvat celkem čtyři dny. Radnice se chce prostřednictvím projektu zaměřit zejména na podporu zdravého životního stylu a prevenci závažných onemocnění.

Přečtěte si Programové prohlášení Rady městské části Prahy 2

Občanská demokratická strana, Česká strana sociálně demokratická a Strana zelených se zavazují, že budou městskou část Praha 2 spravovat s důrazem na zachování demokratických zásad samosprávy v duchu Ústavy a zákonů České republiky. Koaliční strany budou spravovat městskou část na principech právního státu, fiskální, sociální a ekologické odpovědnosti.

Pojďte s radními na pivo!

Politika byla vždy jedním z hlavních témat v českých hospodách. Tím se nechali inspirovat představitelé hornopočernické radnice a zvou proto občany do restaurace Xaverov. Přátelské setkání se uskuteční 16. února od 17:00 hodin, zúčastní se ho místostarosta Petr Herian a radní Viktor Šaroch, Jiří Beneda a Vilém Čáp. Lidé se budou moci svých zástupců zeptat na cokoliv, co je bude zajímat, a ještě si přitom s nimi dát pivo!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Zlínským primátorem se stal chirurg Miroslav Adámek

Chirurg Miroslav Adámek (TOP 09) se v pátek odpoledne stal novým primátorem města Zlíně. Na svém ustanovujícím zasedání ho zvolilo zastupitelstvo města. V nové městské radě usedlo 11 členů. Ve volbách zvítězila TOP 09 a Starostové a Nezávislí ve Zlíně a koalici utvořili vítězové s hnutím M.O.R. - Za morální očistu radnice, Zlínským hnutím nezávislých, Věcmi veřejnými a s KDU-ČSL.

Pavel Drobil: Slibování všeho všem vede do propasti bankrotu

Právník, specialista na obchodní právo s diplomem z Masarykovy univerzity v Brně a bývalý náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Pavel Drobil byl v roce 2006 hlavním „vyjednavačem“ vstupu automobilky Hyundai do regionu, který zoufale potřeboval nová pracovní místa. Dnes je Moravskoslezský kraj v podobné situaci. „Vím, jak kraj oživit, už jsem to přece dělal,“ říká Pavel Drobil a dodává, že je to jeden z hlavních důvodů, proč povede krajskou ODS do parlamentních voleb.

Český pivní festival Praha 2010

Milovníci nejtradičnějšího českého nápoje se konečně dočkají! Dne 14.5. v 15 hod. natočí primátor hlavního města Prahy Mudr. Pavel Bém první džbánek piva a oficiálně tak zahájí třetí ročník Českého pivního festivalu. V den zahájení bude opět připíjet na dobrý průběh festivalu řada známých osobností.

Za měsíc proběhnou evropské volby – půjdete?

Volby do Evropského parlamentu zajímají 24 procent Čechů, svou účast však přislíbilo 26 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, který zveřejnila Evropská komise. Podle Eurobarometru se Češi o eurovolby zajímají daleko méně, než je evropský průměr. Volby se budou v Česku konat v pátek 5. a v sobotu 6. června. Ve většině evropských zemí se hlasování uskuteční až v neděli 7. června, ve Velké Británii a v Nizozemsku už ve čtvrtek 4. června. Výsledky budou známy v noci z neděle na pondělí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Většina paneláků opravena, kontroly bytů snižují počet dlužníků

Naprostou většinu panelových domů ve svém vlastnictví v posledních třech letech opravila desátá městská část. „Do těchto oprav jsme investovali více než 80 miliónů korun a za tři další roky předtím dalších zhruba 70 miliónů korun. Nyní se soustředíme na opravy střech, zateplování fasád a výměny oken, což snižuje energetickou náročnost,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Bytová politika v Praze 10 se soustředí nejen na velké a systémové investice do nájemního bydlení, ale i na minimalizování zneužívání bytového fondu.

Zlínský kraj povede široká koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL

Zlínský kraj povede další čtyři roky široká koalice sociálních demokratů, občanských demokratů a lidovců. Koaliční dohodu v pondělí večer podepsaly tři nejúspěšnější strany z krajských voleb a navázaly tak na svou spolupráci z předchozích dvou volebních období.

Ve Slavičíně četla česká publicistka Marta Davouz

Marta Davouze, česká publicistka a spisovatelka žijící ve Francii, pobavila v sobotu 27. září ve Slavičíně svými fejetony početné publikum Leja salonu a Nadace Jana Pivečky. Mezi jednotlivými fejetony odlehčeně diskutovala s přítomnými posluchači nejen o svém životě, ale také o politice.

Praha 10: obecní byt pro kohokoli z ČR

Celkem 17 bytů jde do dalšího kola soutěže o nejvyšší první nájemné. „Soutěž je otevřena pro všechny občany z celé České republiky a základním kritériem hodnocení je výše nabídnutého prvního nájemného a závazek dotyčný byt zrekonstruovat,“ uvedl místostarosta Bohumil Zoufalík, v jehož kompetenci je bytová politika v Praze 10.

Vzpomínka na Aloise Rašína

Letos v únoru jsme si připomněli 85 let od úmrtí jednoho z nejráznějších politiků československé první republiky, aktivního účastníka prvního československého odboje, prvního ministra financí, místopředsedu České strany národně demokratické, právníka, organizátora a zarytého politického pravičáka, JUDr. Aloise Rašína.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Malíř Josef Odráška porazil smrt

Klinická smrt přinesla do tvorby malíře a grafika Josefa Odrášky nový impuls. Vjemy z umírání dokázal přenést na svá plátna. Změnil svůj hodnotový žebříček, s novým elánem se vrhl do malování.