Petr Lachnit: Na houby v politice asi můžeme zapomenout
Houby a jejich sběr považují za klíčové také někteří politici. Škoda, že místo fascinací houbami nehledají kámen mudrců, aby zmoudřeli.
Houby a jejich sběr považují za klíčové také někteří politici. Škoda, že místo fascinací houbami nehledají kámen mudrců, aby zmoudřeli.
Na 26 hektarech pěstuje rodina farmáře Jiřího Jakoubka, vlastníka značky Kunratické jahody, několik odrůd jahodníků. Zákazníci z celé Prahy si pro šťavnaté a krásně vonící jahody jezdí do Kunratic již několik desetiletí a nejinak tomu bude i letos.
Herečka, fotografka, podnikatelka a obyvatelka Prahy 8 Martina Dvořák Venigerová je autorkou knihy Máca se loudá. Nejde o žádný cestopis, ale o kuchařku plnou receptů, ve které hlavní roli hraje pomalý hrnec.
Načítaní obsahu...
Na pohled křehká herečka Štěpánka Fingerhutová (26) na sebe upozornila především v televizních seriálech Lynč, Ordinace v růžové zahradě 2 či Devadesátky. Ale ani oblast filmů jí není cizí. Nově ji uvidíme v rodinném snímku Děti Nagana, který připomene slavné vítězství našich hokejistů na olympiádě a co to následně způsobilo.
Tak tohle je tedy pořádný trapas „cyklistů“ z Praha Sobě. Jejich náměstek Adam Scheinherr byl totiž občany přistižen na ulici, jak na „papaláše“ parkuje na chodníku se svým vozem.
Každý z nás vaří nebo alespoň jí. Jak ale dosáhnout toho, aby se nám potraviny nezkazily? Nebo jak dosáhnout toho, aby byly čerstvé co nejdéle? Podívejte se na video, které vám ukáže velmi zajímavé triky, které můžete použít okamžitě!
Zájem o různorodé druhy kvítí projevovala Jana Vlková již od útlého mládí. Nicméně až rodinné trable a velká nouze, která ji přinutila se po nějaký čas živit divoce rostoucími rostlinami, ji nasměrovaly k současné profesi.
Praha 6 finančně podporuje spolupráci škol s nutriční terapeutkou, recepty vydala v kuchařce Hravě a zdravě, recepty šestkových školek. Na Kulaťáku také odstartovala charitativní akce pro ukrajinské děti Přines batůžek.
Famózní cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydala druhou kuchařku s názvem Famózní!2. K napsání ji inspirovali samotní čtenáři a jejich ohlasy. Mezi šedesáti pěti recepty, které zvládne úplně každý, najdou lidé netradiční verze sladkostí známých z domova i dezerty, které voní a chutnají po dálce cizích zemí.
Načítaní obsahu...
Do nákupního centra Galerie Harfa zamíří všichni milovníci čokolády. Od pátku 15. do neděle 17. října se zde uskuteční 9. ročník Čokoládového festivalu s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Vstup je zdarma.
Sluneční paprsky už signalizují začátek plavkové sezóny. S jejich sílícím vlivem roste i počet kilogramů, které se na poslední chvíli snažíme shodit. Každá dieta, která slibuje rychlý výsledek, ovšem není založena na redukci tuků, a proto většinou nebývá trvalá. Ve skutečnosti totiž dojde k úbytku svalové hmoty. Člověku se může sice zdát, že trochu zhubl, ale ne na dlouho.
Indívo je českou značkou přírodní ručně vyráběné kosmetiky. Je členem Českého mydlářského Cechu. Indívo znamená „všechny dveře otevřené“.
( návod níže) Nouzovky Ládi Hrušky (kromě klasických Vychytávek) se objeví třikrát týdně v pořadu TOP STAR s nejužitečnějšími radami z oblasti úklidu a dezinfekce domácnosti, chybět samozřejmě nebudou ani výroba ochranných pomůcek
Milujete originální občerstvení z foodtracků, exotickou kuchyni i domácí letní limonády? Pak si tento víkend 13 a 14. července nenechte ujít food festival plný gastronomických specialit na pozadí zelené oázy. Akce se koná po oba víkendové dny od 10.00 do 19.00 hodin v Ornamentální zahradě a v expozici Stráň.
Roman Vaněk (50) je rodilým Pražanem a na naše hlavní město nedá dopustit.
Načítaní obsahu...
S jeho tváří mají televizní diváci zafixovaný pořad FTV Prima s názvem Vychytávky Ládi Hrušky. „Oprašujeme v něm pověst českého kutila, který se po roce 1989 stáhnul do garáží a možná se bojí i stydí ukázat, co umí,“ říká průvodce pořadu Láďa Hruška (40). I když kvůli reportážím často vyjíždí za Prahu, hlavní město považuje za svůj druhý domov.
Před sedmi lety odešla populární zpěvačka Lucie Vondráčková (38) za hlasem svého srdce do kanadského Montrealu. Naplno se věnovala rodině, ale nyní, když už její synové povyrostli, se pozvolna vrací do soukolí šoubyznysu. Výsledkem je nové CD, které reflektuje i její aktuální životní rozpoložení…
Pro všechny, kdo rádi tráví čas v přírodě na dece s malým občerstvením a za poslechu příjemné hudby, připravilo Národní muzeum v Muzeu Antonína Dvořáka akci k 200. výročí od svého založení s názvem Piknik z Nového světa. V samotném srdci Prahy si tak v sobotu 28. července vychutnáte neopakovatelnou atmosféru zahrady letohrádku Amerika a navíc budete mít možnost se i něco dozvědět o významném českém skladateli, Antonínu Dvořákovi přímo od kurátorů Národního muzea, kteří vám ochotně představí i svou práci a zákulisí muzea.
Tento víkend bude v Zoo Praha zasvěcen všem hmyzožravcům. Podívejte se, jak jim chutná v zoo a ochutnejte hmyz na všechny způsoby i vy. Chybět nebudou ani komentovaná krmení a setkání s hmyzožravými druhy zvířat z kontaktního chovu.
V polovině června kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu zadrželi a následně obvinili devětadvacetiletého muže. Ten roky tvrdil jak svému příteli, tak celému okolí, že je dětským lékařem jedné z nemocnic v Praze 5.
Mikulášovy patálie a kreslíř Jean-Jacquese Sempé - kdo by neznal. Jeho vtipy dokonce pronikaly za éry komunistů i do kresleného magazínu Dikobraz. Nyní zve Praha 6 na výstavu. Mimochodem - Mikulášové s OP mají vstup zdarma.
Načítaní obsahu...
I tento týden můžete v Praze navštívit zajímavé kulturní a společenské akce.
Česká republika patří k nejvíce ateistickým zemím v Evropě, přesto největší křesťanský svátek – Velikonoce – slaví a zvyky dodržuje až 90 procent Čechů. Spíš než s náboženstvím má však většina z nich Velikonoce spojené s příchodem jara a tradičními pokrmy.
K zimě patří zabíjačky, a proto si můžete jelítka, jitrnice a další speciality vychutnat tuto sobotu 24. února na Farmářském tržišti Heřmaňák (Řezáčovo náměstí, Praha 7). Od 10 do 14 hodin zde tradiční řeznická rodina Loužeckých připraví pro místní návštěvníky autentické zabijačkové produkty.
Přemýšlíte, jaké cukroví upečete? Anebo o netradičním pokrmu? Rybí nebo panádlová polévka, bryja, bábovka, sušenky, vánoční štola, pařížské tyčinky, zázvorky, marcipánkové řetězy... Těmito a dalšími pochutinami můžete obohatit sváteční stůl.
Daniela Turecká je stále dobře naložená, kreativní, mladá žena, a tak není divu, že svou vášní pro nakládání začala plnit nejen svou spíž, ale také stránky jedinečné kuchařské knihy Nalož to!. Ta se navíc dočkala pokračování – v říjnu pokřtila svou další knihu Nakládačka na věčné časy.
Čokoládový festival se v Galerii Harfa od 17. do 19. listopadu uskuteční již po šesté. Za tu dobu si dokázal najít své věrné návštěvníky, které se sem za čokoládovými pochoutkami pravidelně vracejí. Letos se na festivalu představí například i delikatesy z exotických destinací. A co je nejlepší? Vše je možné na místě ochutnat. Těšit se můžete také na vaření s čokoládou, soutěž o nejlepší čokoládový dezert, workshopy pro děti a mnoho dalšího.
Načítaní obsahu...
O tomto víkendu (22. a 23. července) si na své v Zoo Praha přijdou všichni milovníci netradičních pokrmů. Podávat se zde budou ty nejvybranější pochoutky z hmyzu. Na již tradičních Dnech hmyzožravců budou moci návštěvníci ochutnat třeba šváby na medu a další delikatesy a zároveň se dozví mnoho zajímavého o hmyzožravých zvířatech.
Manželé Jiřina a Jaromír Poláškovi zveřejnili několik vánočních receptů, kteé mohou být inspirací pro každou domácnost.
Sladkému festivalu patří tento víkend v Ostravě. Můžete na něj vyhrát vstupenky. stačí správně zodpovědět otázku v závěru článku.
Starosta Čeladné Pavol Lukša jde do krajských voleb s nově založenou politickou stranou Dobrá volba. Klade důraz na rozvíjení zaměstnanosti, na bezpečnost občanů, bude podporovat zdravotní a sociální zařízení včetně služeb pro seniory a ozdravné pobyty pro děti. Prosazuje vyrovnaný rozpočet a podporu pro malé a střední podniky.
Starosta Čeladné Pavol Lukša jde do krajských voleb s nově založenou politickou stranou Dobrá volba. Klade důraz na rozvíjení zaměstnanosti, na bezpečnost občanů a bude podporovat zdravotní a sociální zařízení včetně služeb pro seniory.
Milovníci vybraných chutí si přijdou na své 10. září na Novoměstské radnici v Praze. Jako třešnička na dortu mezi mnoha food akcemi bude Festival delikátních chutí… kde si každý najde tu svou.
Načítaní obsahu...
Festival Dny Jeruzaléma nabídne od 25. do 29. května v prostorách Tiskárna na Vzduchu v pražské Stromovce pohled na současnou jeruzalémskou hudební scénu. V čele se stoupající hvězdou ADI (známou také z pravidelné spolupráce se slavným krajanem Borgorem) vystoupí duo Echo & Tito nebo tandemem Malox saxofonisty Eyala Talmudiho (člen Balkan Beat Box) a bubeníka Roye Chena.
Pražané i návštěvníci hlavního města se budou moci přenést na pár dnů na Blízký východ a poznat četné tváře jednoho z nejúchvatnějších měst světa. Festival Dny Jeruzaléma ukáže od 25. do 29. května v prostorách Tiskárna na Vzduchu v pražské Stromovce různé podoby města, v němž se setkávají, protínají i míjejí tři základní kulturní a náboženské proudy současnosti: islám, judaismus a křesťanství.
Oslavy největších křesťanských svátků začnou v centru metropole 12. března a skončí 3. dubna. V desítkách stánků nabídnou prodejci typické velikonoční zboží, dárky a dekorace. V jarně dekorovaném tržišti se záplavou žlutých květů návštěvníci opět uvidí motivy českého ilustrátora Josefa Lady, ze kterých dekoratéři čerpají stejně jako o Vánocích. Tentokrát vybírají z velikonočních obrázků oblíbeného malíře, který ztvárnil tyto slavnosti v českých vesnicích.
Prodejna Zdravá výživa u parkoviště za tržnicí na Malém náměstí v Místku si za pět let existence našla stálou klientelu.
Romantické povahy a páry mají jedinečnou šanci, jak prožít svatého Valentýna, či si jen zpříjemnit neděli 14. února a potěšit partnera originálním dárkem. Zážitek srovnatelný s romantickými plavbami v italských Benátkách si totiž mohou dopřát na Vltavě s výhledy na nejhezčí památky našeho hlavního města.
Webovky Testováno na dětech vznikly v roce 2014 a tvoří jej čtyři ženy z Prahy 4 (a smečka jejich osmi dětí), každá různého zaměření a zálib.
Načítaní obsahu...
Zákusky a cukroví vyrobené podle starých receptů - to je největší deviza Cukrářství Miluška.
Víte, že ve Frýdku kousek od nádraží objevíte malé cukrářství, ve kterém prodávají zákusky vyrobené podle tračicních receptů?
Obchodní centrum Park Hostivař přináší tipy, jak a kde lze během jedné návštěvy pořídit většinu dárků a mít tak následně čas na vánoční pohodu, místo shánění dárků na poslední chvíli. Nově zde právě v tomto období otevřela obchod galanterie Filiumi nebo známá sít obchodů ETA. A pokud máte děti a nakupování s nimi je pro vás náročné, tak se nemusíte bát. Děti se v OC Park Hostivař zabaví v dětském koutku Kulíškov.
Kateřina Slivoníková z Frýdku-Místku je spolumajitelkou Rekreačního centra Sepetná, které provozuje Horský hotel Sepetná a Penzion Sluníčko na Ostravici v Beskydech. V prostorách hotelu Sepetná uspořádá během adventu dobročinný bazar. V létě zase organizuje na Penzionu Sluníčko festival Beskydské hudební léto.
Ve dnech od 23. do 25. října 2015 bude Galerie Harfa již po čtvrté hostit Čokoládový festival s jedinečnou kulinářskou přehlídkou, výstavou obrazů malovaných čokoládou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Nebude chybět ani vaření s čokoládou, dětská dílna, workshopy či koncerty. Otevírací doba je v pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin. Vstup je zdarma.
s koncem prázdnin zábava nekončí! Přinášíme pět zajímavých tipů, kam s dětmi, za sportem i dobrým jídlem!
Načítaní obsahu...
Záplava nádherných květů právě vrcholícího léta i spousta atraktivních lákadel. Taková bude opět letní mezinárodní květinová a zahradnická výstava a veletrh Flora Olomouc, která se na stejnojmenném olomouckém výstavišti bude konat od 20. do 23. srpna 2015. V závěru článku najdete soutěž o vstuenky.
Poznejte Itálii jako slunnou, pohostinnou zemi mnoha tváří. Hlavním bodem programu jsou kuchařské show profesionálního kuchaře. Vychutnejte si Itálii mezi 30. a 31. květnem všemi smysly. Program probíhá v OC Letňany oba dny od 13 do 18 hodin.
Koncem května proběhne v Praze řada zajímavých akcí. Přinášíme vám jejich výběr
Národní muzeum zve velké i malé návštěvníky na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde v teplých měsících od května do srpna proběhne několik festivalů zaměřených na mimoevropské kultury.
Během května se v Praze uskuteční několik zajímavých akcí. Přinášíme vám jejich výběr
Chcete zažít skutečně krásný valentýnský večer? Připravte své drahé polovičce sladké překvapení v podobě hříšně dobrých delikates.
Načítaní obsahu...
Tentokrát něco sladkého...
Na pražském Zličíně se už zítra 13. prosince v 10 hodin otevře Creative World – unikátní prostor pro rodiny s dětmi. Ten nabídne vedle zábavy i kvalitní potraviny.
Za klasickou štědrovečerní tabuli Češi průměrně utratí přes dva tisíce korun. Tradiční sváteční stůl se neobejde bez bramborového salátu se smaženým řízkem či kaprem. Počet Čechů, kteří se stravují alternativně, však stále stoupá. Je vyjde slavnostní večeře ještě o něco dráž.
Okamžitě si podmaní prostor kolem sebe, ať už je na pódiu před tisíci diváky nebo před fanoušky při autogramiádě. Je ikonou české hudební scény. Je zpěvačkou s mimořádným hlasovým rozsahem tři a půl oktávy. Lucie Bílá.
Víte, že černý čaj zatěžuje srdce jako káva a je lepší se ho vyvarovat? Zelený zase ochlazuje, stejně jako to, když si do jakéhokoliv čaje přidáte citron. Výživový kouč Martin Škába radí, jaké čaje pít a přidává ověřené recepty.
Krátce před jejím objevením dozněly polední zvony, které mohly symbolicky zarámovat příchod královny. „Dneska jen o pět minut,“ omlouvala se spokojeným úsměvem svou přiznávanou nedochvilnost Miss World 2006 Taťána Kuchařová, když jsme se nedaleko Náměstí Míru setkali.
Načítaní obsahu...
Sousedé, spolky, společenský a kulturní život i potkávání se v ulicích města... To vše jsou slavnosti „Zažít město jinak“, které se konají již podeváté v rámci Evropského týdne mobility. Ulice nejsou jen prostorem pro automobily, jsou místem, kde žijeme a kde bychom se měli i společně setkávat.
Jedenáct galerií na Praze 7 bude mít 18. září prodlouženou otevírací dobu až do 22 hodin a připraví pro své návštěvníky speciální program, jehož součástí budou vernisáže, komentované prohlídky, hudba, diskuze, videoprojekce atd.
Celostátní soutěž O nejlepší školní oběd je ve finále. Do Brna se v úterý 26. srpna sjelo deset týmů z nejlepších jídelen škol a školek v republice. Tradičně mezi nimi nechybí ani jídelna Základní školy Mánesova z Otrokovic.
Bývalý motocyklový soutěžní jezdec Jaroslav Kmošťák pořádá v Beskydech jednodenní závody. To je jeho velký koníček. Živí jej však Slezská pekárna, která bojuje o své místo s hypermarkety.
Dva dny plné dobrého jídla, pití a zábavy nabízí 15. a 16. července gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném areálu Trojhalí v Ostravě. Jedním z vrcholů akce, kterou už počtvrté pořádá Moravskoslezský kraj, bylo vyhlášení nejlepších regionálních receptů.
Portál Testovanonadetech.com ve spolupráci s Dyzajn marketem připravují pro děti a rodiče tematický workshop a tvůrčí výtvarnou dílnu při příležitosti tradiční výstavy designu na Střeleckém ostrově v sobotu 2. srpna 2014 od 10 do 14 hodin.
Načítaní obsahu...
Ochutnávky, kulinářské speciality, show Ivana Vodochodského nebo barmanská show jsou taháky letošního Gastrofestivalu ve dnech 15. a 16. července. Vstup na něj je zdarma.
Italská kuchyně má v Česku silnou základnu příznivců. Abyste si pochutnali na italských specialitách, nemusíte chodit do drahých restaurací nebo být kuchařský mistr. Stačí navštívit výrobnu domácích těstovin na adrese Danielova 258. Připravují je tady denně čerstvé.
V sobotu 12. července se na střeše Galerie Harfa uskuteční Ovocný piknik. Od 11:00 do 18:00 budou moci návštěvníci ochutnávat svěží ovocné speciality z meruněk, broskví a nektarinek, pro milovníky masa budou nachystány dobroty z grilu. Každý, kdo si s sebou přinese deku, dostane zdarma nektarinkové pyré, meruňkovou žbrundu a broskvový krém v kornoutu.
Na věčnou otázku, jak dostatečně zabavit malé dítě, rozvíjet jeho schopnosti a současně ho vzdělávat, poskytne nyní odpověď nový internetový portál Testovanonadetech.com. Jak na rozvoj výtvarného cítění a kreativity, IQ aktivity, ale i recepty na zdravá jídla nebo rady kam vyrazit na výlety – to vše nabídne unikátní portál rodičům a průvodcům dětí předškolního věku. Jeho zahájení symbolicky odstartuje vypuštění lodiček – v sobotu 28. června ve 12 hodin na pražské náplavce.
Magazín nákupního centra Palladium, získal na včerejším udílení cen Zlatý středník druhé místo v kategorii Nejlepší B2C časopis a noviny.
Do nákupního centra Galerie Harfa budou zamířit všichni milovníci čokolády. Od pátku 28. března do neděle 30. března 2014 se zde uskuteční Čokoládový festival s výstavou obalů čokolád z celého světa, obrazů malovaných čokoládou, kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Vstup je zdarma.
Načítaní obsahu...
K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se osvědčené klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.
K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se osvědčené klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.
Třikrát použitý olej, mléko nastavované vodou nebo vejce ředěné mlékem – to byly běžné praktiky totalitních kuchařů, kteří si tak měsíčně mohli přijít i na několik desítek tisíc korun. Dnes je situace jiná – za minulého režimu podle šéfkuchaře Radka Davida kradlo kolem 70 procent kuchařů, dnes je jich zhruba 30 procent. Objevil se ale nový trend.
Třikrát použitý olej, mléko nastavované vodou nebo vejce ředěné mlékem – to byly běžné praktiky totalitních kuchařů, kteří si tak měsíčně mohli přijít i na několik desítek tisíc korun. Dnes je situace jiná – za minulého režimu podle šéfkuchaře Radka Davida kradlo kolem 70 procent kuchařů, dnes je jich zhruba 30 procent. Objevil se ale nový trend.
Houbařská sezóna vrcholí. Kdo ještě nestihl udělat zásoby hub na zimu, měl by neprodleně vyrazit do lesa. Pohled na sametové hlavičky hříbků zvedne náladu a spolehlivě rozežene podzimní chmury. Pořádná procházka po lese navíc prospěje zdraví a fyzické kondici.
Načítaní obsahu...
Tak jako vloni i letos je jasným cílem slavnosti podpořit české ovocnáře, šetrné způsoby pěstování jablek a rozmanitost tohoto českého ovoce. Představí se na 15 pěstitelů (ovocnářů) a nepřeberně odrůd, mezi jinými i Rubín, Bohemia, Šampion, Melodie, Rubinola, Gloster, Topaz, Golden Delicious, Idared, Spartan a další. V pátek začnou II. Jablečné slavnosti
Ovocný koktejl pro papoušky lori a další lahůdky budou již v neděli moci ochutnat návštěvníci pražské zoo. Akce Šéfkuchařem v zoo poodhalí tuto neděli tajemství kuchyně pro zvířata a přinese netradiční gastronomické zážitky.
Novým šéfkuchařem Mamaison Hotelu Imperial Ostrava je od září třicetiletý Vojtěch Poštulka.
Agnes restaurant Golf Hodkovičky zahájila svůj provoz již před rokem a ve stejném roce získala ocenění Restaurace roku 2012 - Regionální vítěz. Od svého otevření se stala, nejenom díky své jedinečné poloze uprostřed zeleně v blízkosti břehů Vltavy a pár minut autem od centra města, příjemným místem k posezení a užití si vynikající gastronomie.
Páteční gurmánské trhy bude možné navštívit 26. července od 11 hodin. Rybí hody pak v sobotu 27. července od 13 hodin. Obě dvě akce se uskuteční na střeše Galerie Harfa.
Načítaní obsahu...
Sezona grilování startuje, třetina Čechů během ní používá zahradní grily. Při opékání masa však většinou dělají řadu chyb. Jen za dresinky a marinády Češi utratí kolem 100 milionů korun ročně. Šéfkuchaři nad tím kroutí hlavou.
Sezona grilování startuje, třetina Čechů během ní používá zahradní grily. Při opékání masa však většinou dělají řadu chyb. Jen za dresinky a marinády Češi utratí kolem 100 milionů korun ročně. Šéfkuchaři nad tím kroutí hlavou.
Sezona grilování startuje, třetina Čechů během ní používá zahradní grily. Při opékání masa však většinou dělají řadu chyb. Jen za dresinky a marinády Češi utratí kolem 100 milionů korun ročně. Šéfkuchaři nad tím kroutí hlavou.
Nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Řada z nich se proto jezdí učit vařit do zahraničí. Jenže polovina kuchařů tam už i zůstává.
Nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Řada z nich se proto jezdí učit vařit do zahraničí. Jenže polovina kuchařů tam už i zůstává.
Čerstvý ovocný či zeleninový fresh, nebo džus z krabice? Odborníci jednoznačně doporučují čerstvě vylisovanou šťávu. Na rozdíl od krabicových džusů obsahuje pouze čerstvé ovoce a zeleninu. Naopak konzervanty, barviva a dochucovadla ve freshi chybějí.
Načítaní obsahu...
Čerstvý ovocný či zeleninový fresh, nebo džus z krabice? Odborníci jednoznačně doporučují čerstvě vylisovanou šťávu. Na rozdíl od krabicových džusů obsahuje pouze čerstvé ovoce a zeleninu. Naopak konzervanty, barviva a dochucovadla ve freshi chybějí.
Stejně jako vejce nebo beránek patří i nádivka neodmyslitelně na velikonoční stůl. Každý ji připravuje jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, jiný houby. Variací na velikonoční nádivku je nespočet, ale snad každý do ní přidává kopřivy. Čím je nahradit, když počasí této bylině nepřeje?
Stejně jako vejce nebo beránek patří i nádivka neodmyslitelně na velikonoční stůl. Každý ji připravuje jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, jiný houby. Variací na velikonoční nádivku je nespočet, ale snad každý do ní přidává kopřivy. Čím je nahradit, když počasí této bylině nepřeje?
Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností. Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých rodin.
Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností. Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých rodin.
Načítaní obsahu...
Asi každá hospodyňka má svůj osvědčený recept na vanilkové rohlíčky nebo linecké cukroví, některé se dědí dokonce po generace. Proč ale nevyzkoušet nové recepty? Netradičním cukrovím zpestříte sváteční tabuli a potěšíte chuťové buňky. Pro inspiraci vám přinášíme několik receptů.
Asi každá hospodyňka má svůj osvědčený recept na vanilkové rohlíčky nebo linecké cukroví, některé se dědí dokonce po generace. Proč ale nevyzkoušet nové recepty? Netradičním cukrovím zpestříte sváteční tabuli a potěšíte chuťové buňky. Pro inspiraci vám přinášíme několik receptů.
Načítaní obsahu...
Marie Knödlová vede včelařský kroužek, je předsedkyní ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek a stará se o včelařský naučný areál v Chlebovicích.
Špičkových profesionálních kuchařů je v naší zemi jen velmi málo a jen málo z nich dokáže sepsat kuchařku. Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici Romana Dolejše tedy patří ke světlým výjimkám.
Národní muzeum připravilo v Národopisném muzeu - Musaionu novou výstavu Krmě - jídlo - žrádlo z výstavního cyklu Monarchie, která představuje stravování a stolování doby našich předků a Magdaleny Dobromily Rettigové, doby tak vzdálené dnešní éře sterilních fastfoodů.
Hned dvě jubilantky žijící ve Zlíně se dožívají v těchto dnech významného jubilea – 100 let. S blahopřáním je proto navštívil i náměstek primátora Miroslav Kašný. Uvedl to mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.
V sobotu 9.6. od 10 hodin proběhne na farmářských trzích na „Kulaťáku“ (Vítězné nám., Praha 6) autogramiáda kuchařky Dobroty s příběhem. Autogramiády se zúčastní herečka Simona Stašová, houslový virtuos Jaroslav Svěcený, patron kuchařky Roman Vaněk a slavná cukrářka Iveta Fabešová.
Dovolené jsou rájem čtenářů. I ti, kteří po zbytek roku na knihu nesáhli, si tu svou od Vánoc odkládanou do kufru přibalí. Jaké budou hity letošního léta? Napětí na písečnou pláž přinese řada Hunger Games, zahrada u chaty se změní v bájný svět rytířů díky sérii Odkaz Dračích jezdců. Podle dlouhodobých statistik Nakladatelství Fragment vedou u Čechů o prázdninách kromě bestsellerů také křížovky!
Načítaní obsahu...
Dovolené jsou rájem čtenářů. I ti, kteří po zbytek roku na knihu nesáhli, si tu svou od Vánoc odkládanou do kufru přibalí. Jaké budou hity letošního léta? Napětí na písečnou pláž přinese řada Hunger Games, zahrada u chaty se změní v bájný svět rytířů díky sérii Odkaz Dračích jezdců. Podle dlouhodobých statistik Nakladatelství Fragment vedou u Čechů o prázdninách kromě bestsellerů také křížovky!
Ledové čaje jsou lahodné, osvěžující a obsahují velmi málo kalorií. Zejména v letních měsících, kdy by měl člověk vypít alespoň 2,5 litru tekutin denně, jsou vhodným doplňkem pitného režimu. Ledové čaje lze připravit v různých chuťových variacích, na své si tak přijde opravdu každý. Není proto divu, že obliba ledových čajů v Česku každým rokem stoupá.
Ledové čaje jsou lahodné, osvěžující a obsahují velmi málo kalorií. Zejména v letních měsících, kdy by měl člověk vypít alespoň 2,5 litru tekutin denně, jsou vhodným doplňkem pitného režimu. Ledové čaje lze připravit v různých chuťových variacích, na své si tak přijde opravdu každý. Není proto divu, že obliba ledových čajů v Česku každým rokem stoupá.
Turistický resort Valachy ve Velkých Karlovicích vyhlásil druhý ročník soutěže o nejlepší valašský recept, tentokrát z králičího masa.
Na kurzu se naučitě vařit tradiční íránská nebo perská jídla.
Obliba teplých míchaných nápojů stále roste a letošní mrazivé dny tomuto trendu jen nahrávají. Z kávy a čaje lze namíchat alkoholické i nealkoholické nápoje. Jejich příprava je snadná, doma ji jednoduše zvládne každý.
Načítaní obsahu...
Obliba teplých míchaných nápojů stále roste a letošní mrazivé dny tomuto trendu jen nahrávají. Z kávy a čaje lze namíchat alkoholické i nealkoholické nápoje. Jejich příprava je snadná, doma ji jednoduše zvládne každý.
Centrum Černý Most připravilo akci zaměřenou na vaše chuťové buňky. Do 29. října se můžete ve vybraných dnech těšit na zábavný program, včetně velké soutěže ve vaření.
Kromě filmů nabízí Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně také zajímavé doprovodné akce. Do Krajské knihovny Františka Bartoše například hned dopoledne zamířily první populární osobnosti, aby v čítárně U čerta četly dětem. Pořádně plno tady bylo hned od rána.
Pět desítek dobrovolníků z Charity Frýdek-Místek pomáhá lidem ve Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí.
Tak pozdě jako letos se Velikonoce slaví jednou za třicet let, organizátoři si ale pozdní termín svátků pochvalují. Díky teplejšímu počasí si tak budou moci návštěvníci více vychutnat pestrý program.
Načítaní obsahu...
Turistický resort Valachy ve Velkých Karlovicích vyhlásil soutěž o nejlepší valašský recept, který obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna. Kuchařky a kuchaři, kteří se chtějí podělit o svůj osvědčený návod vycházející z tradiční valašské kuchyně, mohou své recepty zasílat na e-mailovou adresu lanterna@valachy.cz. Uzávěrka je 30. května.
Jak chutná Praha - tak se jmenuje soutěž, jejímž cílem je najít nejlepší původní pražský recept. „Nehledáme svíčkovou na sto způsobů ani guláš se čtyřmi druhy knedlíků. My se ptáme po receptech z doby, kdy se v Praze jedli šneci, lososi a chřest, a proslulost metropoli dělaly buřty - taliáni. Tím je naše soutěž zcela unikátní,“ říká Lucie Ramnebornová, ředitelka Pražské informační služby.
Nový mlékomat začal ve středu fungovat v tržnici u pošty na Trávníkách v Otrokovicích. Již v první hodině provozu navštívila automat stovka zájemců o čerstvé mléko. To se zde prodává ve dvou objemech. Za půl litru čerstvého mléka zaplatíte 10 korun. Jeden litr je pak o pět korun dražší. K prodeji jsou připraveny plastové i skleněné láhve.