„V letním období zaznamenáváme zvýšený zájem o ovocné čaje. Právě ty jsou pro přípravu ledových čajů ideální, neobsahují kofein, a jsou proto vhodné pro všechny věkové skupiny. Kupované ledové čaje jsou obvykle doslazovány spoustou cukru, což není moc zdravé. Naproti tomu domácí ovocné čaje obsahují velké množství vitaminů a řada z nich se nemusí doslazovat vůbec. Výtečně chutnají studené, ale během chladnějších večerů jsou skvělé i horké,“ vysvětlil Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.
Ledové čaje připravené z kvalitních sypaných čajů dodají organismu potřebné vitaminy a během letních měsíců příjemně osvěží. Jejich příprava přitom není nijak složitá. Základem je kvalitní chuťově výrazný čaj. Vhodné jsou cejlonské sorty, Assam, Sencha, japonské Gyokuro nebo různé aromatizované směsi. Ledový čaj je možné připravit z jakéhokoli druhu čaje, záleží jen na chuti toho, kdo ho bude pít.
„Pro přípravu ledových čajů existují dvě varianty. Dají se připravovat horkou metodou nebo za studena. Všechny ledové čaje se oproti běžnému dávkování připravují alespoň dvakrát silnější. Při horké přípravě čaje je potřeba dbát na správnou teplotu vody a dobu louhování u jednotlivých druhů. Ovocné čaje se louhují pět až osm minut. U černých čajů je doba louhování kratší, stačí zhruba tři až pět minut. U zelených čajů jsou to pouze dvě až tři minuty. Při delším louhování může nálev zhořknout,“ upozornil Petr Zelík.
Při klasické přípravě se nádoba zaplní ze dvou třetin ledem a na ten se nalije připravený ochucený horký čaj. Díky teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky, vynikne jeho chuť a aroma. Studená varianta je o něco rychlejší a všechny druhy čajů se louhují stejnou dobu. Směs čaje stačí zalít ze dvou třetin studenou vodou, nechat minimálně deset minut vylouhovat, přecedit a doplnit ledem.
„Variací kvalitních ledových čajů je nespočet. Hotový nápoj je možné obohatit ovocem, bylinkami či zmrzlinou. Ledové čaje výborně chutnají v kombinaci s brusinkami, pomerančem, citronem, limetkou nebo třeba s meruňkou či mangem. K velmi oblíbeným bylinám patří máta. Zajímavá je i kombinace s meduňkou, vanilkou, skořicí a zázvorem. Cukr, citron a jiné přísady pro ochucení se používají těsně před naléváním čaje na ledové kostky. V hotovém ledovém čaji se totiž jakékoli sladidlo velmi špatně rozpouští,“ doplnil Petr Zelík.
TIP OXALISU: RECEPTY NA LEDOVÉ ČAJE
Meruňkový ledový čaj
1 l vody
14 lžiček ovocného čaje (doporučujeme čaj Broskev a meruňka)
4 meruňky
1 lžíce citronové šťávy
cukr nebo sladidlo
kostky ledu
Příprava: čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme cukrem a citronem. Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Rozdělíme je do sklenic, přidáme led asi do 2/3 výše nádob a vše ihned zalijeme horkým čajem.
Ledový čaj se zmrzlinou
3/4 l vody
10 lžiček ovocného čaje (doporučujeme Pohlazení na duši)
90 ml světlého hroznového džusu
3 lžíce rumu
250 g drobných kuliček hroznového vína
4 kopečky oříškové zmrzliny
Příprava: čaj zalijeme vařící vodou, necháme louhovat 5–8 minut, scedíme a ochutíme džusem a rumem. Hrozny omyjeme a odstraníme z nich slupky. Do vysokých sklenic rozdělíme po 1 kopečku zmrzliny, přidáme hrozny a přelijeme horkým čajem.
Matcha Smoothie
300 ml ledu
150 ml vanilkového sojového mléka
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce čaje Matcha
Příprava při použití mixéru: všechny suroviny společně rozmixujeme a je hotovo.
Příprava bez použití mixéru: použijeme misku na Matchu, do ní dáme všechny suroviny kromě ledu a pak pečlivě rozšleháme. Nakonec přidáme drcený led.
Ledový čaj černý
20 g černého čaje
1 litr vody
šťáva ze 3 citronů
ledové kostky
kolečka nebo kůra citronu či pomeranče
snítka čerstvé meduňky
Příprava: do předehřáté konvice dáme čaj, zalijeme vařící vodou a necháme 5 minut louhovat. Scedíme, ochutíme citronovou šťávou, popřípadě osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citronu nebo jemně snítkou meduňky.
Ledový čaj zelený
14 čajových lžiček zeleného čaje (například Sencha, Gunpowder nebo aromatizovaný zelený čaj podle chuti)
1 litr vody
ledové kostky
snítka čerstvé meduňky nebo máty
Příprava: do předehřáté konvice dáme čaj a zalijeme vodou o teplotě 70 až 80 °C, louhujeme maximálně 3 minuty. Scedíme a dle chuti přidáme citronovou šťávu, popřípadě osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citronu nebo jemně snítkou meduňky či máty.
Ledový čaj ovocný
14 čajových lžiček ovocného čaje
1 litr vody
ledové kostky
Příprava: do předehřáté konvice dáme čaj, zalijeme vroucí vodou a necháme 5–8 minut louhovat. Scedíme, popřípadě osladíme. Jednotlivé sklenice naplníme do 2/3 ledovými kostkami a horký čaj do nich rovnoměrně rozlijeme. Před podáváním můžeme skleničky ozdobit kolečkem citronu nebo jemně snítkou meduňky či máty. Obdobně můžeme připravit ledový čaj bylinný nebo z rooibosu.