Po úspěchu Čokoládového Festivalu 2015, který přilákal více než 15 000 návštěvníků, mají milovníci čokolády v Ostravě nový termín. Od pátku 25. do neděle 27. listopadu 2016 se na výstavišti Černa louka uskuteční Čokoládový Festival s výstavou obalů čokolád z celého světa, kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Festival je otevřen v pátek 25. 11. od 14 do 18 hodin, v sobotu 26. 11. od 10 do 18 a v neděli od 10 do 17 hodin.
Čokoládový Festival 2016 v Ostravě pořádaný agenturou ChrisFromParis je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, pochutnat si a případně se i přiučit vaření s čokoládou.
První čokoládový veletrh svého druhu se představí na prostranství o rozloze 1000 metrů čtverečních návštěvníkům nabídne čtyři hlavní sekce:
- Výstavu obalů čokolád z celého světa
- Kulinářskou přehlídku, na které šéfkuchaři předvedou své nápadité recepty
- Prodejní stánky partnerských organizací
- Dětský koutek
Vstupné činí 50 Kč (30 Kč pro seniory a studenty). Děti a mládež do 6 let mají na akci vstup zdarma. Zájemci mohou rovněž soutěžit o volný vstup na Ostrava Čokoládový Festival 2016 na www.cokoladovy-festival.cz.
Návštěvníci se mohou těšit na kulinářskou přehlídku anglického šéfkuchaře Juliana Robinson, který bude připravovat jídla dle zajímavých receptů: sladké karamelizované vepřové maso s čokoládovo-ananasovou omáčkou a pepřem. Chybět nebude ani šéfkuchař Jan Peter, který připravil ukázku méně obvyklých jídel jako kuřecí špalíčky s pálivou čokoládovou omáčkou nebo grilovanou kotletu s omáčkou z čokolády a zázvoru. Jiří Holub z Sirupárny Olomouc bude vařit kuřecí prsa na čokoládovém likéru nebo omáčku mole poblano z čokolády. Uvidíte šéfkuchaře Jakuba Srovnala, který bude prezentovat různé recepty jako je dýňová polévka s čokoládovou omáčkou nebo kuřecí prsa s čokoládovým pyré. Michal Hruzík připraví s dětmi lívance s čokoládovým krémem a bezovou šlehačkou nebo dyňovou polévku s čokoládou.
I tento rok budou na Čokoládovém festivale různé workshopy, jak pro děti, tak i pro dospělé, např. výroba čokoládových makronek a pralinek.
Ve výstavním sále budou ke zhlédnutí obaly čokolád z celého světa, které pro účely akce zapůjčil Stanislav Kramský. Výstavu pak doplní historické předměty a filmové dokumenty.
Návštěvníci budou mít možnost ochutnat a zakoupit si různé druhy čokolád u stánků společností ChocoMe, ČokoKebab, Kamila chocolates, Kamelie – víno z Francie, Gold Pralines, ChocoBonte, Amour & Crepes, Mr Vonka, Chocolaterie Havířov, Choco-Café, Marmeládová zahrada, Sirupárna, Chocotherapia. Návštěvníci si budou moci zakoupit čokoládové pivo, ochutnat vafle, fondán, čokoládové víno, čoko-kebab a další.
Program Ostrava Čokoládový Festival 2016
Pátek 25/11:
· 14:10: RDC studio » RESPECT dance crew
· 14:20: Honza Peter – Grilovaná kotleta s omáčkou z čokolády a zázvoru
· 15:00: Shotokan Karate Klub ATTFIS Ostrava
· 15:15: Michal Hruzik – Dyňovou polévku s čokoládou
· 15:45: RDC studio » RESPECT dance crew
· 16:00 : Jiri Holub (siruparna.cz) – Kuře na rajčatovo-čokoládovo omáčka
· 16:30: Shotokan Karate Klub ATTFIS Ostrava
· 16:40: Michal Hruzik – Lívance s čokoládovým krémem a bezovou šlehačkou
· 17:00: Shotokan Karate Klub ATTFIS Ostrava
· 17:15 : Honza Peter – Pečené banány s karamelem a čokoládovou omáčkou
Sobota 26/11:
· 10:15 : Honza Peter – Pečené banány s karamelem a čokoládovou omáčkou
· 11:00 : RDC studio » RESPECT dance crew
· 11:15 : Michal Hruzik – Dyňovou polévku s čokoládou
· 11:45: RDC studio » RESPECT dance crew
· 12:00: Jakub Srovnal – Pečená kuřecí prsa s těstovinami a čokoládovou omáčkou
· 12:15: RDC studio » RESPECT dance crew
· 12:30 : Michal Hruzik – Lívance s čokoládovým krémem a bezovou šlehačkou
· 13:00 : Tš Štefi
· 13:15 : Jakub Srovnal: Čokoládové lanýže s příchutí tiramisu
· 13:45 : Tš Štefi
· 14:00 : Michal Hruzik – Kuřecí prsa s čokoládovým pyré
· 14:30 : Dětský folklorní soubor Ostravička Frýdek-Místek
· 14:45 : Honza Peter – Grilovaná kotleta s omáčkou z čokolády a zázvoru
· 15:15 : Dětský folklorní soubor Ostravička Frýdek-Místek
· 15:30 : Jakub Srovnal – Pečená čokoláda s jahodovou omáčkou
· 16:00 : Dětský folklorní soubor Ostravička Frýdek-Místek
· 16.15 : Jiri Holub (siruparna.cz) – Chilli con carne s tmavou čokoládou
· 16:45 : Drew Sweetwood (kanadský folk zpěvák)
· 17:00 : Honza Peter – Kuřecí paličky smažené v kukuřičné strouhán, omáčka mole poblano
· 17:30: Drew Sweetwood (kanadský folk zpěvák)
Neděli 27/11:
· 10:05: Shotokan Karate Klub ATTFIS Ostrava
· 10:30 : Jiri Holub (Siruparna.cz): Kuře na rajčatovo-čokoládovo omáčka
· 11:00 : Shotokan Karate Klub ATTFIS Ostrava
· 11:15 : Honza Peter – Pečené banány s karamelem a čokoládovou omáčkou
· 11:45 : Izabela Jati
· 12:00 : Shotokan Karate Klub ATTFIS Ostrava
· 12:30 : Thermomix
· 13:00 : Izabela Jati
· 13:15 : Honza Peter – Thajské kari z kuřecího masa s kokosovým mlékem a čokoládou
· 13:45 : RDC studio » RESPECT dance crew
· 14:00 : Julian Robinson (foodlo.cz) – Pomerančový chléb s čokoládou a puding
· 14:30 : RDC studio » RESPECT dance crew
· 14:45 : Julian Robinson (foodlo.cz) – Sladké karamelizované vepřové maso s čokoládovou-ananasovou omáčkou a pepřem.
· 15:15 : RDC studio » RESPECT dance crew
· 15:30 : Jiri Holub (siruparna.cz) – Chilli con carne s tmavou čokoládou
· 16:00: Tš Štefi
· 16:15: Honza Peter – Pečené banány s karamelem a čokoládovou omáčkou
· 16:30: Tš Štefi
A nyní soutěžní otázka. Který národ objevil a vyráběl čokoládu jako první? Na výběr máte tři možnosti:
1) Švýcaři
2) Aztékové
3) Číňané
4) Egypťané
Správnou odpověď zašlete e-mailem na adresu: redakcefm@seznam.cz, do zprávy e-mailu vepište: ČOKOLÁDOVÝ FESTIVAL. 15 vylosovaných soutěžících se správnou odpovědí získá vstup zdarma.