Počasí
Praha 8 °C Sobota, 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav
Go to content
Naše Praha na Facebooku

polévka

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Staroměstské náměstí provoní den před Štědrým dnem primátorská rybí polévka

Podle společnosti Taiko, organizátora největších Vánočních trhů v Praze, bude v pátek 23. prosince na Staroměstském náměstí k ochutnání typický sváteční český pokrm – rybí polévka. Organizátoři připravili znovu po dvou letech 3000 porcí tradičního štědrovečerního pokrmu. Ten je určený lidem bez domova, potřebným i zájemcům z řad Pražanů a návštěvníků metropole.

Znáte divadlo, kde se u představení pobavíte i najíte?

Představte si, že přijdete do divadla, kde si dopřejete menu o několika chodech a ještě se můžete stát součástí hry. Nemožné? Kdepak, přesně takhle vypadají improvizovaná představení souboru My kluci, co spolu chodíme s názvem Hostina. Jak hra vznikla, co při ní diváci mohou všechno zažít a proč zatím vzduchem nelétala koblihy, to Naší Praze prozradil autor námětu Hostiny Lukas Blaha Bliss.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vánoční zvyky v Praze. Znáte jejich historii? A co budoucnost?

Těžko bychom hledali typické pražské vánoční tradice. Hodně jich přinesli do Prahy venkovští lidé po zániku poddanství a roboty. Je proto dnešní doba adventní a vánoční v hlavním městě podobná té třeba z 19. století? Vydejte se s námi do historie, kdy ještě zamrzávala Vltava, a vánoční stromeček stál jen v rodinách bohatých měšťanů.

Břevnovský masopustní průvod se chystá na 25. února

I letos bude vycházet od křižovatky Bělohorská-Pod Královkou (u kredence). Sraz masek je v 15.45. V 16 hodin bude uděleno masopustní právo zástupcem radnice a průvod se vydá za náležitého veselí masek i ostatních občanů na svoji cestu po Bělohorské až do břevnovského kláštera.

Břevnovský masopustní průvod se chystá na 25. února

I letos bude vycházet od křižovatky Bělohorská-Pod Královkou(u kredence). Sraz masek je v 15.45. V 16 hodin bude uděleno masopustní právo zástupcem radnice a průvod se vydá za náležitého veselí masek i ostatních občanů na svoji cestu po Bělohorské až do břevnovského kláštera.

Betlémské světlo a Štědrovečerní polévka na Václavském náměstí

Václavské trhy v horní části Václavského náměstí jsou v plném proudu. V nastávajících dnech zde lze navíc získat Betlémské světlo, pro které si sem mohou zájemci přijít od soboty 21. prosince odpoledne každý den, a to až do Štědrého dne, vždy od 10 do 22 hodin. Návštěvníci trhů ho naleznou na stolku u podia. Pro ty, kteří dorazí bez lucerny, jsou připraveny k zakoupení. A přímo na Štědrý den se bude rozdávat Štědrovečerní polévka, připravená předním kuchařem - Pavlem Štěpánkem, šéfkuchařem restaurace COMO. ¨

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Zabíjačkové pochoutky na Heřmaňáku

K zimě patří zabíjačky, a proto si můžete jelítka, jitrnice a další speciality vychutnat tuto sobotu 24. února na Farmářském tržišti Heřmaňák (Řezáčovo náměstí, Praha 7). Od 10 do 14 hodin zde tradiční řeznická rodina Loužeckých připraví pro místní návštěvníky autentické zabijačkové produkty.

Masopustní zabíjačka na Náplavce

Patříte k milovníkům českých tradičních masných specialit? Pokud ano, pak vyrazte na Masopustní zabíjačku tuto sobotu 10. února na farmářské tržiště Náplavka. Nebojte se, vraždit se na náplavce nebude, všichni řezničtí mistři přivezou už hotové výrobky přímo na trh.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Herec Petr Vacek uvaří na „Míráku“ hráškovou polévku, symbol rodiny

Opět v roli kuchaře se 18. května na pražském náměstí Míru na dobročinném bazaru ocitne známý herec Petr Vacek. Tentokrát uvaří hráškovou polévku. Je to prý polévka jeho dětství. „Mám ji rád dodnes a milovaly ji také moje děti. Právě děti jsou jako malí hrášci. A hrášek, když se vysadí, potřebuje oporu. Potřebují ji i děti. Právě pro ně má být rodina oporou ,“ říká herec.

Velikonoce – pár tipů jak si je užít a kam na výlet

Neklidná doba je časem pro hledání jistot, těmi jsou naše tradice. A k nim patří i Velikonoce. Prapůvodně svátky jara, v dobách historických (asi před 3,5 tisíci lety) začali Židé slavit Pesach, svátek, který oslavuje osvobození židovského národa z egyptského otroctví. A před dvěma tisíci lety Velikonoce staly připomínkou Kristovy smrti a zmrtvýchvstání.

Masopust v zoo: průvod, masky i žonglování

V sobotu 25. února vypukne v pražské zoo masopustní veselí. Pro děti i dospělé je připraven bohatý program – žonglérské dílny, výroba masek, slavnostní průvod vedený souborem Chůdadlo, záchrana princezny a samozřejmě nebudou chybět ani staročeské hody. Děti do 15 let, které v sobotu přijdou do zoo v masce nebo převleku, mají vstup za 1 korunu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Václavák a Kampu provoní rybí polévka

Štědrý den bude i letos ve znamení rozlévání rybí polévky na Václavském náměstí a na Kampě. Hřejivý pokrm dostanou návštěvníci přímo z rukou starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého. Těšit se všichni mohou i na svařák, kousek štěstí a známé osobnosti.

Jiřina a Jaromír Poláškovi: Pověsti a příběhy mívají reálný základ

Manželé Jiřina a Jaromír Poláškovi se zabývají regionální historií. Vydali knihy pohádek a pověstí ze zdejšího regionu, mapovali vodní stavby na zdejších řekách a potocích, zveřejňují články o dávných zvycích a tradicích, organizují motoristické veteránské výlety a Jaromír Polášek připravuje v Muzeu Beskyd zajímavé přednášky. V současné době dávají dohromady podklady pro výstavu v muzeu k 750. výročí první zmínky o Frýdku-Místku.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Galerie Portheimka zve na středověké hody s Karlem IV.

Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie.

Festival japonské kultury v Náprstkově muzeu rozehraje všechny smysly

Národní muzeum zve velké i malé návštěvníky na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde se v neděli 28. srpna 2016 od 11.00 do 18.00 hodin uskuteční další festival z cyklu Barevné nádvoří. To se tentokrát ponese v atmosféře Země vycházejícího slunce, a návštěvníci se tak mohou těšit na taneční představení inspirovaná tradičními japonskými tanci, ukázky japonských bojových umění, přednášku, workshopy, výtvarné dílny pro děti i ochutnávky japonských gastronomických specialit a tradičního cukroví. Vstupné na festival je s výjimkou workshopů a přednášky zdarma.

Galerie Portheimka chystá na svatého Václava středověké hody s Karlem IV

Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie.

Gastronomická benefice Polívková smršť opět u Anděla

Kde se něco děje s dobrým jídlem, tam už skoro tradičně najdete Polívkovou smršť, která spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Výtěžek sbírky totiž putuje obecně prospěšné společnosti ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci hlavně mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.

Polévka nebude chybět ani letos

Už tradičního rozlévání rybí polévky zdarma se i letos zúčastní starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Pro vánoční rybí polévku si budete moci dojít 24. prosince od 11 hodin na Václavské náměstí (spodní část) a od 13 hodin na Kampu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vysočany provoní čokoláda. Na své si přijdou nejen mlsouni

Ve dnech od 23. do 25. října 2015 bude Galerie Harfa již po čtvrté hostit Čokoládový festival s jedinečnou kulinářskou přehlídkou, výstavou obrazů malovaných čokoládou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Nebude chybět ani vaření s čokoládou, dětská dílna, workshopy či koncerty. Otevírací doba je v pátek od 14 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin. Vstup je zdarma.

Čeká české školní bufety ozdravná kúra? „Zákaz potravin není řešením, děti by se měly víc hýbat,“ tvrdí odborníci

Čeští poslanci minulý pátek schválili novelu školského zákona, která zakazuje prodej nezdravého jídla ve školách. Platit by mohla začít od září, poté co (a pokud) ji schválí Senát a prezident. Cílem je zlepšit stravování dětí. Zda je to ta pravá cesta, je otázkou. Odborníci totiž tvrdí: „Pohyb je důležitější než zákazy!“

Čeká české školní bufety ozdravná kúra?

Čeští poslanci minulý pátek schválili novelu školského zákona, která zakazuje prodej nezdravého jídla ve školách. Platit by mohla začít od září, poté co (a pokud) ji schválí Senát a prezident. Cílem je zlepšit stravování dětí. Zda je to ta pravá cesta, je otázkou. Odborníci totiž tvrdí: „Pohyb je důležitější než zákazy!“

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

U vršovického Edenu se bude na Štědrý den opět nalévat rybí polévka

Zpříjemnit a naladit slavnostní vánoční atmosféru na Štědrý den hodlá městská část Praha 10 tradičním rozdáváním rybí polévky. Vánoční pokrm bude rozlévat starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která zároveň všechny na polévku zve. Primátorka Prahy bude nalévat polévku v centru, řada starostů a radních bude nabízet polévky ve svých čtvrtích.

Pestrý týden na vánočních trzích – vaření, Čechomor i rekordy a kuriozity na jednom pódiu

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí čeká nabitý týden. Na pódiu se vystřídají desítky známých osobností. Ivan Vodochodský s hosty v úterý uvaří tradiční vánoční pokrmy, ve středu zazpívá Čechomor nejslavnější koledy a ve čtvrtek dorazí do centra Prahy Spejbl a Hurvínek s rekordy a kuriozitami z Pelhřimova.

Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí začnou v sobotu

Tradiční barvy a symboly Vánoc obléknou v nadcházejícím víkendu Staroměstské i Václavské náměstí. Město opět zahalí adventní atmosféra tentokrát s vůní perníčků. V desítkách stánků se zatřpytí vánoční ozdoby a prostorem zazní koledy a adventní melodie. Vánoční smrk na Staroměstském náměstí symbolicky rozsvítí v sobotu 29. listopadu v 17 hodin herečka Hana Maciuchová.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Petr Vacek dnes uvaří na dobročinném bazaru „hereckou“ polévku

V roli kuchaře se dnes od 15 hodin na pražském náměstí Míru ocitne herec Petr Vacek. Během dobročinného bazaru, který pořádá Občanské sdružení Letní dům, uvaří „hereckou“ polévku. Podobnou kdysi vařili kočovní herci. A na to mimoděk navázalo i Divadlo Na Jezerce při představeních jedné z jeho nejúspěšnějších inscenací Komedianti, v níž Petr Vacek hraje jednu z hlavních rolí.

Svojský placek je nejlepším regionálním receptem

Dva dny plné dobrého jídla, pití a zábavy nabízí 15. a 16. července gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném areálu Trojhalí v Ostravě. Jedním z vrcholů akce, kterou už počtvrté pořádá Moravskoslezský kraj, bylo vyhlášení nejlepších regionálních receptů.

K vršovickému Edenu si můžete na Štědrý den přijít pro rybí polévku

Starosta Prahy 10 zve na novou akci, která se možná od letošních vánoc stane společnou a příjemnou tradicí: dopoledne 24. prosince od 11 do 13 hodin před nákupním centrem ve vršovickém Edenu bude starosta Bohumil Zoufalík osobně nalévat rybí polévku. Několik set porcí polévky připraví uznávaný šéfkuchař Olive Restaurant Praha 10 a ex-kapitán reprezentace ČR kuchařů Jan Michálek.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Staroměstské a Václavské náměstí se na Štědrý den ponoří do vůně tradiční rybí polévky

Ani v letošním roce nezapomenou v průběhu Štědrého dne pořadatelé největších vánočních trhů v České republice na příjemnou tradici. Ta je spojena s rozléváním rybí polévky návštěvníkům Staroměstského a Václavského náměstí. Štědrovečerní polévku, kterou bude osobně servírovat pražský primátor Tomáš Hudeček, si mohou zájemci vychutnat na obou místech od 11 do 13 hodin.

Z Londýna se během 30 let stala Mekka gastronomie. Jak chutná, poznají hosté restaurace La Veranda

Smažená ryba s hranolky, yorkshirský puding nebo obří kalorické snídaně – to jsou pokrmy typické pro Velkou Británii. Anglická gastronomie však postupně přechází od tradičních pokrmů k světovým specialitám. Patří k nejrychleji se rozvíjejícím a dostává se na přední příčky kulinářsky vyhledávaných oblastí. Popularitu si anglická kuchyně získává i v Česku.

Z Londýna se během 30 let stala Mekka gastronomie. Jak chutná, poznají hosté restaurace La Veranda

Smažená ryba s hranolky, yorkshirský puding nebo obří kalorické snídaně – to jsou pokrmy typické pro Velkou Británii. Anglická gastronomie však postupně přechází od tradičních pokrmů k světovým specialitám. Patří k nejrychleji se rozvíjejícím a dostává se na přední příčky kulinářsky vyhledávaných oblastí. Popularitu si anglická kuchyně získává i v Česku.