„Může se zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál na místo konání do začátku soutěže, tedy do 11. hodiny. Soutěžní vzorky nejprve posoudí pětičlenná porota, v jejímž čele opět zasedne předseda se stylovým jménem Ladislav Frgál. Je zkušeným odborníkem, protože se i díky svému netradičnímu jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Po hodnocení poroty budou moci ochutnávat i návštěvníci,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Během soutěže zpříjemní atmosféru netradiční cimbálová muzika Dareband a pěvecký sbor Karlovjanky.
V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. V loňském ročníku se sešly čtyři desítky frgálů, prvenství získal klasický tvarohový frgál z blízké obce Karolinka. V soutěži se ale tradičně objevují i koláče s hruškami, tvarohem a mákem a také méně obvyklé meruňkové, ořechové, borůvkové či rynglové.
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 g a vždy je pouze s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se namočily, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.
Soutěží o nejlepší frgál vyvrcholí ve Velkých Karlovicích celotýdenní Karlovský gastrofestival, který začne již 11. listopadu. Jde o pokus založit novou tradici přibližující valašskou i mezinárodní gastronomii. Jedním z lákadel gastrofestivalu budou degustace Svatomartinských vín a kulinářských specialit v místních hotelích a restauracích. V sobotu 14. listopadu je na programu pravá valašská zabíjačka u sjezdovky Razuly, jejíž atmosféru zpestří heligonkáři. Na dalších místech, mezi nimiž návštěvníky svezou koňské povozy a výletní vláček, se uskuteční košt Valašského penicilinu, ukázky výroby sladkostí z marcipánu, folklórní vystoupení či představení historického šermu. Chybět nebudou různé pochoutky na grilu a speciality valašské gastronomie – například skopová polévka s pohankou, hříbkové halušky s pečenými trnkami ve slanině, pohankové a jáhlové kaše či trnkové šišky z bramborového těsta s mákem.