„Snad všichni kulináři sní o tom, že podle jejich receptu bude vařit špičkový kuchař ve vyhlášené restauraci. Teď se mohou o splnění tohoto snu pokusit. Odborná porota v čele s šéfkuchařem Vyhlídky Pavlem Václavíkem z receptů vybere jeden, který je podle ní nejzajímavější a má šanci zaujmout milovníky kvalitní krajové kuchyně,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, jehož je Vyhlídka součástí.
Pokrm připravený podle tohoto receptu zařadí hotel do menu, na jídelníčku bude uveden i se jménem autora. Autor vítězného receptu dostane i dvoudenní pobyt pro dvě osoby ve Spa hotelu Lanterna v listopadu v době konání 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu. Jeho součástí bude i degustační večeře, při níž předvede svůj um hlavní host gastrofestivalu. Loni jím byl „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi a i letos chystají organizátoři účast šéfkuchaře stejně zvučného jména.
Odměnu získají i autoři receptů, kteří se umístí na dalších dvou místech. Podle Vašutové jim hotel věnuje dvoudenní pobyt Relaxační neděle pro jednu či dvě osoby.
Jedinou podmínkou pro zařazení receptu do užšího výběru poroty je použití typických valašských surovin. Mezi ty tradiční patří například králičí, kůzlečí či jehněčí maso, luštěniny, zelí, brambory či řepa. „Recept může přinést také neotřelý způsob přípravy a kombinace tradičních surovin. Hledáme zkrátka specialitu, která má místní kořeny a přitom je natolik chuťově zajímavá, že uspokojí i náročné gurmány. Uvítáme také, když autoři připojí příběh svého receptu – kde a za jakých okolností k němu přišli, jaké s ním mají zkušenosti nebo jestli mají speciální fígl pro přípravu jídla,“ doplnil ředitel hotelových provozů turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.