Tak nám od nového roku zdražili čepované pivo. O dost. Naivně se ve vládě domnívají, že tento krok rovněž přispěje ke „konsolidaci“ veřejných rozpočtů, rozuměj, zvýší se příjmy. Ten, kdo aspoň trochu ví, jak to v hospodách funguje, musí kroutit hlavou.
Ve středu 8. listopadu začalo 2.kolo soutěže Podnikatel Desítky 2023. Pro velké množství podnikatelských nominací, které bylo potřeba ověřit, bylo hlasování posunuto o dva dny, a tedy skončí v neděli 19. listopadu. Hlasující si budou moci zvolit z vybraných podnikatelských kandidátů vybraných v 1. kole této ankety.
Havajské léto v Aquapalace Praha je v plném proudu, 21 tobogánů, skluzavek, čtvrtkilometrová Divoká řeka a nejdelší tobogán v ČR vybízí k vyzkoušení. Ale i gurmáni si přijdou na své!
Tak jsem se před několika dny dočetl, že České republice hrozí ztráta mezinárodní prestiže v oboru gastronomie a gastrocestování a snížení atraktivity pro bonitní mezinárodní klientelu. Prostě další „velký problém“, který dluhová vláda musí řešit. A opět nejlépe z veřejných peněz, tedy z těch vašich.
Před pěti lety nezištně daroval kamarádovi svojí ledvinu a inspiroval další lidi k dárcovství tohoto životně důležitého orgánu. Nyní se Karel Zima (51) těší na příchod svého třetí potomka a v divadle jde z role do role.
Herečka, fotografka, podnikatelka a obyvatelka Prahy 8 Martina Dvořák Venigerová je autorkou knihy Máca se loudá. Nejde o žádný cestopis, ale o kuchařku plnou receptů, ve které hlavní roli hraje pomalý hrnec.
Podnikatel a fotbalový funkcionář AFK Slavoj Podolí Karel Dvořáček je známou postavou Prahy 4. Jeho firma provozuje oblíbený fast food u stanice autobusů na Budějovické a také bistro nedaleko fotbalového areálu v Podolí. Bude tomu tak však i letos?
Z řemesla se lze pozvednout k umění. Z fušování nikdy. Tímto citátem od německého spisovatele Johanna Wolfganga von Goethe se už více než tři desetiletí „řídí“ pedagogové a učitelé odborného výcviku pražské státní Střední školy podnikání a gastronomie, Za Černým mostem 3/362.
Toužíte po romantickém víkendu v zámeckých komnatách? Nebo potřebujete odpočinek s příjemným relaxem ve wellness? Pokud k tomu přidáte výjimečnou kuchyni, atmosféru dob minulých a vstřícný personál, ocitnete se v zámeckém hotelu Wichterle v malebném moravském městečku Slavičín, které je vstupní bránou do Bílých Karpat.
O víkendu 10. a 11. června 2022 bude Hořejší nábřeží pražské Náplavky (na Smíchově) patřit všem milovníkům skvělých vín a rybích specialit, a to nejen na talíři, uvádí společnost Vinný Košt, organizátor akce.
Zrušení covid pasů a prokazování bezinfekčnosti pro návštěvu restaurací skončilo více než před týdnem. Žádná revoluce v návštěvnosti pražských podniků se ale nekoná. Naše Praha navštívila typickou sídlištní restauraci u Novodvorské ulice v Praze 4.
Pokud právě vybíráte pro svoje dítě vhodnou střední školu, určitě stojí za vaši pozornost Střední škola podnikání a gastronomie v Praze 9. Zvláště když v sobotu 19. února (10.00 – 14.00 hod.) pořádá Den otevřených dveří.
V neděli 9. května je Den matek, den, kdy se vzdává pocta matkám a mateřství. Floristka a mistrová ze Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání z Prahy 9 Tereza Česká vám proto poradí, jakou květinou maminky potěšit.
Již téměř rok covidová pandemie nemilosrdně drtí provozovatele gastropodniků. Mezi postiženými jsou i mladí podnikatelé Anna Mertová a Matyáš Merta, spolumajitelé Point Gallery u Betlémského náměstí. Jak se rozhodli zareagovat na úbytek hostů?
Červená barva symbolizuje pulsující srdce, květomluvu a vášeň. „To vše ve spojení s Valentýnem dává dohromady široké spektrum možností zamilovaným mužům každého věku překvapit svůj protějšek originalitou, empatií a především upřímnou láskou,“ říká floristka Tereza Česká.
Tradiční školní soutěž cukrářů ve Středním odborném učilišti gastronomie U Krbu v Malešicích proběhla na konci ledna. Nově tu zavedli též cenu publika. Hrály a vyhrály pohádky.
Celkem 61 stánků, 36 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude osmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a železničním mostem.
Celkem 61 stánků, 36 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude osmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a železničním mostem.
Chcete si pochutnat na tom nejlepším pouličním jídle a k tomu si navíc užít dobrou muziku? Už několik let spojuje Street Food Rocks špičkové jídlo se špičkovou hudbou a pohodovou festivalovou atmosférou a ani letos tomu nebude jinak. Populární putovní gastro-hudební akce proběhne už tuto sobotu 2. června od 10 hodin na nádvoří Pivovaru Staropramen.
Celkem 55 stánků, 32 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou.
Skvělá šumivá vína v kombinaci s vybranými delikatesami dle doporučení Davida Krále, dvojnásobného mistra České republiky v sommelierství – to je Sektival, tradiční festival sektu, který letos proběhne již ve svém třetím ročníku.
Za zábavou, jídlem nebo politikou? Kam tento týden v metropoli vyrazit? Naše Praha vám přináší přehled několika akcí, které se tento týden konají v hlavním městě.
Jarní prázdniny mají letos školáci už od 5. února a v posledním kraji končí 18. března 2018. Přemýšlíte, kam s dětmi vyrazit, aby se nenudily? Máme hned tři tipy, pokud ještě přemýšlíte, kam se s nimi vydat na lyže (a kde si taky trošinku odpočinout), a další, kde je zabavit tak, aby se tyto jarní prázdniny staly skutečně nezapomenutelnými!
Charitativní fashion bazar, dražba předmětů známých osobností, koncert originálních interpretů, kreativní dílny a vytříbená gastronomie – mimořádně koncentrovaný zážitek ve čtvrtek 18. ledna nabídne VILA LIVE ve Vile Štvanice.
Daniela Turecká je stále dobře naložená, kreativní, mladá žena, a tak není divu, že svou vášní pro nakládání začala plnit nejen svou spíž, ale také stránky jedinečné kuchařské knihy Nalož to!. Ta se navíc dočkala pokračování – v říjnu pokřtila svou další knihu Nakládačka na věčné časy.
Posvícení, hody, husí pečínky, košty vín z letošní sklizně, ale také setkávání s příbuznými a přáteli – to vše jsou synonyma pro 11. listopad – svátek svatého Martina, patrona všech vojáků, jezdců a válečných veteránů.
Oslavy Mezinárodního dne flamenka vypuknou v Praze již 23. listopadu. Na své si přijdou milovníci uhrančivého tance i jedinečných španělských rytmů. Festivalu s příznačným názvem Den flamenka rozezní různá místa tradičním flamenkem i jeho modernějšími verzemi.
Web věnovaný městům vhodným pro víkendovou návštěvu WeekenGO přináší zajímavý a přehledný pohled na světová města a metropole. Žebříček porovnávající jednotlivá města ve čtyřech kategoriích a patnácti podkategoriích, mimo jiné z hlediska památkové atraktivity, kulturně-společenského života, dopravní obslužnosti, gastronomie, ubytování či bezpečnosti, vychází pro Prahu velmi pozitivně.
Farní námětí a ulička ústící do ulice U staré pošty v Místku se promění v sobotu 16. září v místo sousedské slavnosti. Kavárny a obchůdky se otevřou do ulice, místní spolky a zájmové organizace představí zábavnou formou své aktivity a frýdecko-místečtí umělci rozezní hudební nástroje. Příchozí ochutnají domácí speciality.
Tradiční oslava pestrých vegetariánských chutí, ukázky živého vaření, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a bohatý program pro děti i dospělé. To vše přinese již sedmý ročník vegetariánského festivalu pro šest smyslů - Vegefest 2017, který proběhne 30. září – 1. října 2017 ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.
Národní zemědělské muzeum v Praze s létem ožívá – po rekonstrukci vnitřních prostor, započaté v loňském roce, se návštěvníkům od poloviny prázdnin představí ve zcela nové podobě. A proměna se nebude týkat jen stavebních úprav, které měly za cíl budovu co nejvíce přiblížit původnímu návrhu architekta Milana Babušky z roku 1937. Muzeum otevírá také další tři z řady nových expozic a unikátní střešní terasu, nabízející jeden z nejkrásnějších pohledů na hlavní město.
Národní zemědělské muzeum v Praze připravilo novou interaktivní expozici Myslivost. Návštěvníci se mohou kromě řady zajímavých exponátů těšit na unikátní šestnáctimetrové panoramatické plátno s videoprojekcí a další zábavné prvky pro malé i velké. Nejnovější expozice tematicky navazuje na další výstavy, které věnují pozornost vztahu mezi člověkem a přírodou.
Tento týden začíná v Praze čtyřdenní oslava mezinárodního Dia del Flamenco – Dne Flamenka, která nabídne hudební i taneční představení, filmy, výstavu i flamencové fiesty.
Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie.
Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie.
Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest. Jeho šestý ročník proběhne 17. - 18. září 2016 ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.
Gurmánský festival zakončí svoji sezónu v hlavním městě. Už tento víkend 25. – 26. června se objeví v Praze na Vítkově. Pro návštěvníky parku Vítkov je připraveno dobré jídlo a pití, klasická i netradiční gastronomie, živé show věhlasných šéfkuchařů a další bohatý program v sobotu i neděli. Partnerem akce je i celopražský časopis Naše Praha.
V pátek 17. 6. od 14 do 22:00 a v sobotu 18. 6. od 10 do 22:00 přivítá náplavka pražského Rašínova nábřeží již čtvrtý ročník festivalu Pivo na Náplavce. Na 50 malých, mini a létajících (neboli kočovných) pivovarů přijede představit své nejlepší speciály, některé s sebou přivezou také vlastní limonády pro naše nejmenší nebo pro ty, kteří alkoholu neholdují.
K ojedinělému spojení vynikajícího pouličního jídla, nápaditých festivalových kulis a živé i reprodukované muziky dojde už tuto sobotu 4. června na Rohanském ostrově. Právě zde, na vltavském nábřeží, vypukne v 10:00 maraton skvělé gastronomie a ochutnávek všeho, co patří k letnímu festivalu - Street Food Rocks! Vstup zdarma.
V termínu od 3. do 4. června se v parku Parukářka na přažském Žižkově uskuteční již pátý ročník pivního festivalu Žižkovské pivobraní 2016. V areálu festivalu čeká na návštěvníky více než sto druhů pivního nápoje od renomovaných českých výrobců piva.
Také v letošním roce se Praha 14 vydá na výlet po různých zemích světa. Obyvatele i návštěvníky městské části čeká již sedmý ročník kampaně Setkání kultur, která nabídne gastronomický festival, výstavu slovenského výtvarníka nebo komponovaný hudební večer.
Slavnost Jarních bylinek je pro všechny, kteří milují byliny, květiny a zajímají se o jejich využití a pěstování. V pátek a v sobotu 22. - 23. dubna 2016 se sejdeme na farmářském tržišti na Jiřáku.
Veletrh TOP GASTRO & HOTEL patří k významným akcím svého druhu pořádaným v České republice. Na holešovickém výstavišti se v termínu 18. - 21. února 2016 uskuteční již desátý ročník tohoto gastronomického svátku. První dva dny výstavního programu jsou určeny pro profesionály z tohoto segmentu. V sobotu a v neděli se brány otevřou i široké veřejnosti. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost seznámit se s nejaktuálnějšími novinkami i mistry svého oboru!
Letošní letenský masopust začne 6. února v 10 hodin před kostelem sv. Antonína na Strossmayerově náměstí, kde i proběhne předání masopustního práva starostou Prahy 7.
Frýdek-Místek býval městem havířů. Dnes se o něm bez nadsázky dá říct, že je městem gurmánů. Proč? Jsou v něm totiž hned čtyři sýrárny. Čtyři obchody Boutique Gurmán, které místní lidé znají spíše jako Vemena.
Tento týden se v Dlouhé ulici otevřel největší gurmet prostor na Praze 1, Food Story Dlouhá 14. Ve dvou patrech o celkové ploše 500 m2 nabízí zákazníkům kvalitní jídlo od snídaně po večeři, možnost nákupu potravin včetně ovoce a zeleniny i pivotéku s výběrem až 160 piv postavenou na pivním vzdělávání a gastronomii.
Degustace letošního mladého vína, husí pečínka, ochutnávka nejrůznějších specialit, cimbálka a jazz, to jsou Svatomartinské slavnosti a pečená husa v sobotu 14. listopadu od 10 do 20 hodin na Náplavce mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou. Slavnost, jako vloni, navazuje na farmářské tržiště „Náplavka“, které najdete na obvyklém místě. Hostitelem bude jako každý rok zapsaný spolek Archetyp, který je pořadatelem i sousedního farmářského tržiště Náplavka.
Zákazníci v prostoru o velikosti 500 m2 najdou kromě obchodu s delikatesami a potravinami z celého světa i kavárnu, bistro s otevřenou kuchyní nebo salátový, mozzarella a tapas bar. V dolní části prostoru se otevře pivotéka Pípa, která nabídne až 160 druhů piv i služby známého pivního sommeliéra Roberta Demetera. Food Story Dlouhá 14 se otevře v průběhu listopadu.
Patříte mezi gurmány a milovníky delikates? Přijďte ve dnech 5. a 6. září na 5.ročník festivalu jídla a pití Foodparade, který se již tradičně uskuteční v krásných zahradách zámku Troja.
Již tento pátek 19. 6. od 14 do 22:00 a v sobotu 20. 6. od 10 do 22:00 přivítá náplavka pražského Rašínova nábřeží třetí ročník festivalu Pivo na Náplavce. 58 malých, mini a létajících (neboli kočovných) pivovarů přijede představit své nejlepší speciály, některé s sebou přivezou také vlastní limonády pro naše nejmenší nebo pro ty, kteří alkoholu neholdují.
Že musí být festival jen hudební a konat se daleko za branami hlavního města už dávno neplatí. Během letních měsíců se i Praha mění ve festivalové město. Popularitu navíc nabírají festivaly zaměřené na žaludky účastníků.
Pražské náměstí Jiřího z Poděbrad se dnes od 14.00 do 22.00 a zítra od 10.00 do 16.00 stává dějištěm jedné z největších prezentací polské kultury, gastronomie a cestovního ruchu v České republice – Polských dnů v Praze 2015.
Národní muzeum zve velké i malé návštěvníky na nádvoří Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, kde v teplých měsících od května do srpna proběhne několik festivalů zaměřených na mimoevropské kultury.
Levné a velké porce – to je stále představa většiny Čechů o ideálním jídle v restauraci. V těch podle údajů Českého statistického úřadu Češi ročně projedí kolem deseti tisíc korun na osobu. Právě neochota utratit za kvalitní jídlo víc peněz je vedle neznalostí hostů kamenem úrazu v rozvoji české gastronomie.
Plesová sezóna začíná a nabídka žánrů je rozmanitá. Můžete zavítat na ples myslivců, hasičů, strojařů nebo mažoretek. Milovníci dobrého čaje mají tento rok příležitost zúčastnit se třetího ročníku tanečně degustační události s názvem Čajomír ples aneb ples čajových profesionálů a jejich přátel.
Zazimováním farmářské lodi Petra činnost spolku Archetyp na Rašínově nábřeží na náplavce nekončí. Farmářské trhy „Náplavka“ zde pokračují v obvyklé frekvenci a známým sortimentem. Současně se ale přiblížila další tematická akce konaná na stejném místě.
Zlaté jablko připravilo na sobotu 25. října speciální prodlouženou verzi oblíbeného nočního nakupování, během kterého si přijdou na své skutečně všichni. Návštěvníky čeká už od odpoledních hodin řada akčních nabídek v téměř 50 obchodech, pestré aktivity pro děti a originální gurmánské a barmanské zážitky. Večerním programem potom provede moderátorka Gabriela Partyšová, která už v 19. hodin přivítá na pódiu exkluzivního hosta - skupinu 4TET Jiřího Korna.
Tento pátek a sobotu, 10. a 11. října 2014 od 8:00 do 20:00, respektive od 8:00 do 14:00 se na náměstí Jiřího z Poděbrad budou konat Jablečné slavnosti.
Pestrou paletu novinek z oblasti životního stylu, vybavení interiérů, nabídky nábytku, ale i kosmetiky a módy připravili na přelom října a listopadu pro všechny zájemce pořadatelé spojené výstavy a veletrhu Bydlení / Moderní žena. Třídenní akci plnou zajímavých tipů, nápadů a inspirací bude hostit pavilon A a okolní venkovní plochy Výstaviště Flora Olomouc od pátku 31. října do neděle 2. listopadu vždy od 9 do 18 hodin.
Láká vás nahlédnout pod pokličky mistra kuchaře, který vařil reprezentacím Řecka, Polska a Ruska na EURO 2012? Rádi byste bez dlouhého cestování okusili polské speciality? Nenechte si ujít Dny polské kuchyně a kultury v pátek 26. 9. od 14 do 22 hodin a v sobotu 27. 9. od 10 do 17 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Praha opět hostila festival burgerů a komunitní americké kultury. V průběhu soboty a neděle přišlo do pražských Holešovic více než čtyřicet pět tisíc návštěvníků.
Letošní rok se nezadržitelně blíží do své závěrečné čtvrtiny a na Výstavišti Flora Olomouc finišují přípravy poslední, podzimní etapy zdejší největší a nejvýznamnější akce - zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014. Své brány olomoucké výstaviště otevře všem zájemcům od 2. do 5. října a návštěvníci se v rámci podzimní Flory mohou těšit na spoustu zajímavostí a lákadel - od těch tradičních až po úplné novinky.
Podle čeho se vybírají prodejci na farmářských trzích, kdo kontroluje kvalitu a jaké akce vás na trzích do konce roku čekají? Dozvíte se v rozhovoru s předsedou Asociace farmářských tržišť a organizátorem farmářských trhů Náplavka a Jiřák Jiřím Sedláčkem.
I přesto, že téměř sedmdesáti procentům domácí populace vadí kouření v restauracích, téměř polovina domácí populace, která je tvořena převážně z nekuřáků, preferuje spíše možnost výběru kuřácké či nekuřácké části restauračních zařízení před absolutním zákazem kouření.
Unikátní festival exotického jídla a kultury vám přinese neobyčejné zážitky a to nejlepší z toho, co vám zástupci cizineckých komunit žijících v Česku mohou nabídnout. Těšit se můžete na speciality z celého světa.
V nejbližších měsících se hanácká metropole stane dějištěm hned několika mimořádných kulturních událostí. Zavítají sem světové hudební hvězdy nejrůznějších žánrů, takže zkrátka nepřijdou milovníci opery, tvrdého rocku ani nezkrotného flamenca.
V nejbližších měsících se hanácká metropole stane dějištěm hned několika mimořádných kulturních událostí. Zavítají sem světové hudební hvězdy nejrůznějších žánrů, takže zkrátka nepřijdou milovníci opery, tvrdého rocku ani nezkrotného flamenca.
Pokud vás zajímá život, kultura a gastronomie obyvatel Země vycházejícího slunce, přijďte o víkendu 8. a 9. března do Galerie Harfa. Vždy od 13 do 19 hodin na vás čeká zajímavý program, při kterém se pobaví dospělí i děti. Vstup je zdarma.
Nejznámější český šéfkuchař navštívil v lednu Zlína a představil tady svou knihu Česko vaří s Pohlreichem. Magazín Náš Zlín byl mediálním partnerem akce, kterou pořádala agentura Region na talíři. Zdeňku Pohlreichovi jsme dali několik otázek.
Koncem ledna se uskutečnila v malešickém Středním odborném učilišti gastronomie U Krbu soutěž číšníků na téma Slavnostní tabule pod záštitou radní Magistrátu hl. m. Prahy Ludmily Štvánové (TOP 09). „Celkem se soutěže zúčastnilo 60 žáků, z toho dva žáci z naší partnerské školy ve Viechtachu, a komisi bylo předvedeno 32 slavnostních tabulí,“ popisuje průběh akce ředitelka SOU Hana Líbalová.
Svatý Martin bez vína a husy? Nelze si představit! Svatomartinská vína se stala za devět let novodobé existence doslova celonárodním fenoménem. I když ročníkem 2011 pominula fascinace velkým počtem jedniček, obliba a spotřeba těchto vín z roku na rok neustále roste, což samozřejmě těší i jejich producenty.
Mozzarella, salát caprese nebo pizza – to jsou pochoutky, které dala světu jihoitalská oblast Kampánie. Právě pizza je druhým nejoblíbenějším jídlem Čechů. Denně se jí v tuzemsku sní kolem 85 tisíc kusů. Ročně Češi spořádají 31 milionů italské speciality, na celém světě je to pak 30 miliard. Italská kuchyně je ale pestřejší, než si většina lidí myslí.
Karlovský gastrofestival se během čtyř let od svého založení stal vyhlášenou gastronomickou akcí. Letošní pátý ročník se uskuteční ve dnech 4. až 6. října a opět přinese několik novinek a zajímavostí.
Areál Žluté lázně v Podolí se pomalu, ale jistě loučí s letní sezónou. A rozloučení to bude opravdu stylové. Na neděli 22. září organizátoři připravili pro všechny návštěvníky vynikající zabijačkové pochoutky. Chybět nebude doprovodný program pro děti ani moravská cimbálovka.
Agnes restaurant Golf Hodkovičky zahájila svůj provoz již před rokem a ve stejném roce získala ocenění Restaurace roku 2012 - Regionální vítěz. Od svého otevření se stala, nejenom díky své jedinečné poloze uprostřed zeleně v blízkosti břehů Vltavy a pár minut autem od centra města, příjemným místem k posezení a užití si vynikající gastronomie.
Ve městě vrcholí přípravy na jednu z největších kulturních událostí letošního roku, galakoncert flamencového génia Paca de Lucíi. Fenomenální španělský kytarista a skladatel vystoupí v pátek 26. července ve 20:30 hodin na Horním náměstí společně se svou sedmičlennou doprovodnou skupinou. Galakoncert spolupořádá statutární město Olomouc.
Dny Jeruzaléma v Praze, které se konají od 13. do 22. 6. na několika atraktivních místech v metropoli, jsou historicky první ucelenou přehlídkou prezentující v zahraničí to nejlepší z tvorby mladých jeruzalémských umělců v oblasti tance, divadla, hudby, filmu a gastronomie.
A Olomouc bude zcela jistě nadšená z Paca de Lucíi, dodává jedním dechem. Už nemusí odpovídat na otázky, co má společného Olomouc a flamenco. Festival Colores flamencos si získal svoje publikum a prestiž a jeho ředitel Viktor Šebesta doufá, že po letošním ročníku se bude o akci mluvit daleko za hranicemi regionu i republiky. Podařilo se mu totiž získat největší světovou hvězdu flamenca a nejen flamenca - kytaristu a skladatele Paca de Lucíu. „Všechny mimořádné události se nemusejí odehrávat jenom v Praze. Jsem rád, že koncerty světových hvězd jsme schopni uspořádat i u nás v Olomouci," říká.
Skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, špičkové podniky, producenty nápojů a delikates a mnoho dalšího nabídne prestižní Prague Food Festival 2013. Gastronomická událost roku proběhne 24. až 26. května 2013 v Královské zahradě Pražského hradu.
Nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Řada z nich se proto jezdí učit vařit do zahraničí. Jenže polovina kuchařů tam už i zůstává.
Nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Řada z nich se proto jezdí učit vařit do zahraničí. Jenže polovina kuchařů tam už i zůstává.
Smažená ryba s hranolky, yorkshirský puding nebo obří kalorické snídaně – to jsou pokrmy typické pro Velkou Británii. Anglická gastronomie však postupně přechází od tradičních pokrmů k světovým specialitám. Patří k nejrychleji se rozvíjejícím a dostává se na přední příčky kulinářsky vyhledávaných oblastí. Popularitu si anglická kuchyně získává i v Česku.
Smažená ryba s hranolky, yorkshirský puding nebo obří kalorické snídaně – to jsou pokrmy typické pro Velkou Británii. Anglická gastronomie však postupně přechází od tradičních pokrmů k světovým specialitám. Patří k nejrychleji se rozvíjejícím a dostává se na přední příčky kulinářsky vyhledávaných oblastí. Popularitu si anglická kuchyně získává i v Česku.
Osmnáctiletá studentka z Frýdku-Místku Jana Šimičková vyhrála 26. ledna v Plzni titul Miss aerobik. Úspěch možná nastartuje její kariéru v modelingu. U aerobiku přesto chce zůstat a založit klub, v němž by vedla děti.
Řízek je česká klasika - nikoho neurazí, lidé ho mají rádi teplý, studený, s bramborovým salátem, nebo s chlebem. Je výborný ihned po usmažení, ale i odleželý druhý den. Ať chceme nebo ne, řízek si našel místo v každé české kuchyni.
Nakrájet správně šunku, vhodně ji upravit a poznat její kvalitu není úplně snadné. Ale při správném postupu a troše cviku se to naučí každý, včetně našich známých osobností.
V průběhu listopadu a prosince máte možnost v zámku Napajedla naučit se připravovat skvělé pokrmy italské či řecké kuchyně a v prosinci se inspirujte například přípravou vánočního nebo silvestrovského menu. V Moravském kulinářském institutu, který je součástí této historické památky, kurzy vaření pokračují.
Tvůrce videoblogu „Peklo na talíři“, propagátor klasické české gastronomie, zakladatel Pražského kulinářského institutu a v neposlední řadě také autor kuchařských knih Roman Vaněk zavítá v pondělí 12. listopadu 2012 do Zlína.
Národní muzeum připravilo v Národopisném muzeu - Musaionu novou výstavu Krmě - jídlo - žrádlo z výstavního cyklu Monarchie, která představuje stravování a stolování doby našich předků a Magdaleny Dobromily Rettigové, doby tak vzdálené dnešní éře sterilních fastfoodů.
Ochutnat proslulé delikatesy a možná se i trochu inspirovat před nacházejícím létem budou mít za nedlouho možnost návštěvníci zlínského Zlatého jablka. Ode dneška do soboty zde totiž probíhají pravé Francouzské trhy s typickými regionálními specialitami, které doplní svými akcemi s tématikou Francie i jednotliví prodejci obchodního centra.
V této restauraci s již sedmnáctiletou tradicí vám připraví nádhernou svatební tabuli, obstarají cukrářské výrobky, ale také zajistí obřad, květinovou výzdobu, hudbu, a dokonce si můžete vyzkoušet novinku - „svatbu nanečisto“ – váš první krok do šťastných prvních společných dnů.
Přes 65 pivních speciálů z produkce malých českých pivovarů a minipivovarů budou moci ochutnat návštěvníci 1. ročníku Žižkovského pivobraní. Na festivalu zlatavého moku, který pořádá městská část Praha 3, se tak budou mimo jiné prezentovat pivní značky jako Plzeňský pašák, Podskalská koza nebo Slepý krtek, ale také další speciály z malých českých pivovarů s ročním výstavem do 200 tisíc, respektive 20 tisíc hektolitrů, jenž Pražané a zahraniční návštěvníci nemají běžně možnost potkat a ochutnat. Akce proběhne v pátek 8. června a sobotu 9. června v oblíbeném parku Parukářka na Žižkově, neděle je pak vyhrazena sběratelskému Pivnímu blešímu trhu na farmářském tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Letošní soutěž kuchařů o pohár starosty Prahy 10 proběhla ve Středním odborném učilišti gastronomie U Krbu v Malešicích 21. března na téma Jaro v gastronomii. Celkem 54 žáků ze všech ročníků tak přivítalo jaro svým soutěžním pokrmem. Vyhrál zeleninový tatarák s avokádovou pastou, rajčetem a toustem.
Pražští radní za ODS a TOP 09 zrušili v úterý usnesení bývalého vedení metropole zrušit tři střední odborné školy a sloučit je s jinými. Nepopulární krok měl začít platit s nástupem nového školního roku. informoval agenturu Mediafax magistrát.
ZLÍN, BRNO (MEDIAFAX) - Zlínský kraj a Centrála cestovního ruchu Východní Moravy jsou držiteli Velké ceny cestovního ruchu, která byla ve čtvrtek udělena na brněnském veletrhu Regiontour. Agenturu Mediafax o tom informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.
V pondělí 31. října proběhl v Novoměstské radnici první ročník Prague Bar Show – nového konceptu kombinujícího interaktivní semináře a prezentace nápojových značek, určené pro profesionály z gastronomie.
Vítězné podnikatele v soutěži Era podnikatel Prahy 9ocenil starosta Prahy 9 Jan Jarolím, jeho zástupce Tomáš Portlík a ředitel Poštovní spořitelny, Regionálního finančního centra Praha Petr Cihelník