Počasí
Praha -2 °C Úterý, 19. března 2024, Svátek má Josef
Go to content
Naše Praha na Facebooku

gastronomie

Petr Lachnit: Vláda versus hospody

Tak nám od nového roku zdražili čepované pivo. O dost. Naivně se ve vládě domnívají, že tento krok rovněž přispěje ke „konsolidaci“ veřejných rozpočtů, rozuměj, zvýší se příjmy. Ten, kdo aspoň trochu ví, jak to v hospodách funguje, musí kroutit hlavou.

Právě začalo druhé kolo ankety o Podnikatele Desítky 2023

Ve středu 8. listopadu začalo 2.kolo soutěže Podnikatel Desítky 2023. Pro velké množství podnikatelských nominací, které bylo potřeba ověřit, bylo hlasování posunuto o dva dny, a tedy skončí v neděli 19. listopadu. Hlasující si budou moci zvolit z vybraných podnikatelských kandidátů vybraných v 1. kole této ankety.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Petr Lachnit: Michelin vydělá. Ostatní utřou nos

Tak jsem se před několika dny dočetl, že České republice hrozí ztráta mezinárodní prestiže v oboru gastronomie a gastrocestování a snížení atraktivity pro bonitní mezinárodní klientelu. Prostě další „velký problém“, který dluhová vláda musí řešit. A opět nejlépe z veřejných peněz, tedy z těch vašich.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Dopřejte si zážitek v zámeckém hotelu Wichterle

Toužíte po romantickém víkendu v zámeckých komnatách? Nebo potřebujete odpočinek s příjemným relaxem ve wellness? Pokud k tomu přidáte výjimečnou kuchyni, atmosféru dob minulých a vstřícný personál, ocitnete se v zámeckém hotelu Wichterle v malebném moravském městečku Slavičín, které je vstupní bránou do Bílých Karpat.

Den matek již zítra. Jakou květinu vybrat?

V neděli 9. května je Den matek, den, kdy se vzdává pocta matkám a mateřství. Floristka a mistrová ze Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání z Prahy 9 Tereza Česká vám proto poradí, jakou květinou maminky potěšit.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V sobotu proběhne v Praze Street Food Rocks – food festival s hudebním zážitkem

Chcete si pochutnat na tom nejlepším pouličním jídle a k tomu si navíc užít dobrou muziku? Už několik let spojuje Street Food Rocks špičkové jídlo se špičkovou hudbou a pohodovou festivalovou atmosférou a ani letos tomu nebude jinak. Populární putovní gastro-hudební akce proběhne už tuto sobotu 2. června od 10 hodin na nádvoří Pivovaru Staropramen.

Šest tipů, kam s dětmi o jarních prázdninách

Jarní prázdniny mají letos školáci už od 5. února a v posledním kraji končí 18. března 2018. Přemýšlíte, kam s dětmi vyrazit, aby se nenudily? Máme hned tři tipy, pokud ještě přemýšlíte, kam se s nimi vydat na lyže (a kde si taky trošinku odpočinout), a další, kde je zabavit tak, aby se tyto jarní prázdniny staly skutečně nezapomenutelnými!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Tři otázky pro… Danielu Tureckou

Daniela Turecká je stále dobře naložená, kreativní, mladá žena, a tak není divu, že svou vášní pro nakládání začala plnit nejen svou spíž, ale také stránky jedinečné kuchařské knihy Nalož to!. Ta se navíc dočkala pokračování – v říjnu pokřtila svou další knihu Nakládačka na věčné časy.

Praha je třetí nejatraktivnější město na světě pro rodiny s dětmi

Web věnovaný městům vhodným pro víkendovou návštěvu WeekenGO přináší zajímavý a přehledný pohled na světová města a metropole. Žebříček porovnávající jednotlivá města ve čtyřech kategoriích a patnácti podkategoriích, mimo jiné z hlediska památkové atraktivity, kulturně-společenského života, dopravní obslužnosti, gastronomie, ubytování či bezpečnosti, vychází pro Prahu velmi pozitivně.

Zažijte v Místku sousedskou slavnost

Farní námětí a ulička ústící do ulice U staré pošty v Místku se promění v sobotu 16. září v místo sousedské slavnosti. Kavárny a obchůdky se otevřou do ulice, místní spolky a zájmové organizace představí zábavnou formou své aktivity a frýdecko-místečtí umělci rozezní hudební nástroje. Příchozí ochutnají domácí speciality.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Národní zemědělské muzeum otvírá nové expozice i střešní terasu

Národní zemědělské muzeum v Praze s létem ožívá – po rekonstrukci vnitřních prostor, započaté v loňském roce, se návštěvníkům od poloviny prázdnin představí ve zcela nové podobě. A proměna se nebude týkat jen stavebních úprav, které měly za cíl budovu co nejvíce přiblížit původnímu návrhu architekta Milana Babušky z roku 1937. Muzeum otevírá také další tři z řady nových expozic a unikátní střešní terasu, nabízející jeden z nejkrásnějších pohledů na hlavní město.

Milovníci přírody míří na Letnou za novou expozicí

Národní zemědělské muzeum v Praze připravilo novou interaktivní expozici Myslivost. Návštěvníci se mohou kromě řady zajímavých exponátů těšit na unikátní šestnáctimetrové panoramatické plátno s videoprojekcí a další zábavné prvky pro malé i velké. Nejnovější expozice tematicky navazuje na další výstavy, které věnují pozornost vztahu mezi člověkem a přírodou.

Galerie Portheimka zve na středověké hody s Karlem IV.

Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Galerie Portheimka chystá na svatého Václava středověké hody s Karlem IV

Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu hojnost piva a vína. To vše spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni nabídne ve středu 28. září od 10 do 18 hodin gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“ pořádaná pražskou Galerií Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie.

Šestý ročník vegetariánského festivalu otevře své brány 17. – 18. září na Vyšehradě

Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest. Jeho šestý ročník proběhne 17. - 18. září 2016 ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

O víkendu zamíří Pražané ochutnávat na Vítkov na gastronomickou show se Zdeňkem Pohlreichem

Gurmánský festival zakončí svoji sezónu v hlavním městě. Už tento víkend 25. – 26. června se objeví v Praze na Vítkově. Pro návštěvníky parku Vítkov je připraveno dobré jídlo a pití, klasická i netradiční gastronomie, živé show věhlasných šéfkuchařů a další bohatý program v sobotu i neděli. Partnerem akce je i celopražský časopis Naše Praha.

Pivo poteče na Náplavce proudem. Už počtvrté

V pátek 17. 6. od 14 do 22:00 a v sobotu 18. 6. od 10 do 22:00 přivítá náplavka pražského Rašínova nábřeží již čtvrtý ročník festivalu Pivo na Náplavce. Na 50 malých, mini a létajících (neboli kočovných) pivovarů přijede představit své nejlepší speciály, některé s sebou přivezou také vlastní limonády pro naše nejmenší nebo pro ty, kteří alkoholu neholdují.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Jubilejní 10. ročník Top Castro & Hotel 2016 se blíží

Veletrh TOP GASTRO & HOTEL patří k významným akcím svého druhu pořádaným v České republice. Na holešovickém výstavišti se v termínu 18. - 21. února 2016 uskuteční již desátý ročník tohoto gastronomického svátku. První dva dny výstavního programu jsou určeny pro profesionály z tohoto segmentu. V sobotu a v neděli se brány otevřou i široké veřejnosti. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost seznámit se s nejaktuálnějšími novinkami i mistry svého oboru!

V Dlouhé ulici se otevřel největší gurmet prostor na Praze 1

Tento týden se v Dlouhé ulici otevřel největší gurmet prostor na Praze 1, Food Story Dlouhá 14. Ve dvou patrech o celkové ploše 500 m2 nabízí zákazníkům kvalitní jídlo od snídaně po večeři, možnost nákupu potravin včetně ovoce a zeleniny i pivotéku s výběrem až 160 piv postavenou na pivním vzdělávání a gastronomii.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Svatý Martin, mladé víno a pečená husa podruhé na náplavce

Degustace letošního mladého vína, husí pečínka, ochutnávka nejrůznějších specialit, cimbálka a jazz, to jsou Svatomartinské slavnosti a pečená husa v sobotu 14. listopadu od 10 do 20 hodin na Náplavce mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou. Slavnost, jako vloni, navazuje na farmářské tržiště „Náplavka“, které najdete na obvyklém místě. Hostitelem bude jako každý rok zapsaný spolek Archetyp, který je pořadatelem i sousedního farmářského tržiště Náplavka.

Tržnice Dlouhá 14 se mění na Food Story Dlouhá 14, nabídne otevřenou kuchyni i rozsáhlou pivotéku

Zákazníci v prostoru o velikosti 500 m2 najdou kromě obchodu s delikatesami a potravinami z celého světa i kavárnu, bistro s otevřenou kuchyní nebo salátový, mozzarella a tapas bar. V dolní části prostoru se otevře pivotéka Pípa, která nabídne až 160 druhů piv i služby známého pivního sommeliéra Roberta Demetera. Food Story Dlouhá 14 se otevře v průběhu listopadu.

Pivo na náplavce po třetí na Rašínově nábřeží

Již tento pátek 19. 6. od 14 do 22:00 a v sobotu 20. 6. od 10 do 22:00 přivítá náplavka pražského Rašínova nábřeží třetí ročník festivalu Pivo na Náplavce. 58 malých, mini a létajících (neboli kočovných) pivovarů přijede představit své nejlepší speciály, některé s sebou přivezou také vlastní limonády pro naše nejmenší nebo pro ty, kteří alkoholu neholdují.

Na Jiřáku probíhají do soboty Polské dny

Pražské náměstí Jiřího z Poděbrad se dnes od 14.00 do 22.00 a zítra od 10.00 do 16.00 stává dějištěm jedné z největších prezentací polské kultury, gastronomie a cestovního ruchu v České republice – Polských dnů v Praze 2015.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

„Přijďte tančit a ochutnávat“, zve organizátor třetího ročníku Čajomír plesu na netradiční degustační událost

Plesová sezóna začíná a nabídka žánrů je rozmanitá. Můžete zavítat na ples myslivců, hasičů, strojařů nebo mažoretek. Milovníci dobrého čaje mají tento rok příležitost zúčastnit se třetího ročníku tanečně degustační události s názvem Čajomír ples aneb ples čajových profesionálů a jejich přátel.

Na noční akci ve Zlatém jablku vystoupí i Jiří Korn

Zlaté jablko připravilo na sobotu 25. října speciální prodlouženou verzi oblíbeného nočního nakupování, během kterého si přijdou na své skutečně všichni. Návštěvníky čeká už od odpoledních hodin řada akčních nabídek v téměř 50 obchodech, pestré aktivity pro děti a originální gurmánské a barmanské zážitky. Večerním programem potom provede moderátorka Gabriela Partyšová, která už v 19. hodin přivítá na pódiu exkluzivního hosta - skupinu 4TET Jiřího Korna.

Vše o životním stylu. Jubilejní výstavu Bydlení doplní na Floře i Moderní žena

Pestrou paletu novinek z oblasti životního stylu, vybavení interiérů, nabídky nábytku, ale i kosmetiky a módy připravili na přelom října a listopadu pro všechny zájemce pořadatelé spojené výstavy a veletrhu Bydlení / Moderní žena. Třídenní akci plnou zajímavých tipů, nápadů a inspirací bude hostit pavilon A a okolní venkovní plochy Výstaviště Flora Olomouc od pátku 31. října do neděle 2. listopadu vždy od 9 do 18 hodin.

Tip: Poznejte a ochutnejte Polsko na Vinohradech

Láká vás nahlédnout pod pokličky mistra kuchaře, který vařil reprezentacím Řecka, Polska a Ruska na EURO 2012? Rádi byste bez dlouhého cestování okusili polské speciality? Nenechte si ujít Dny polské kuchyně a kultury v pátek 26. 9. od 14 do 22 hodin a v sobotu 27. 9. od 10 do 17 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Zahrada je hra. Podzimní Flora Olomouc chystá lákadla pro malé i velké návštěvníky

Letošní rok se nezadržitelně blíží do své závěrečné čtvrtiny a na Výstavišti Flora Olomouc finišují přípravy poslední, podzimní etapy zdejší největší a nejvýznamnější akce - zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014. Své brány olomoucké výstaviště otevře všem zájemcům od 2. do 5. října a návštěvníci se v rámci podzimní Flory mohou těšit na spoustu zajímavostí a lákadel - od těch tradičních až po úplné novinky.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Do Olomouce míří světové hudební hvězdy

V nejbližších měsících se hanácká metropole stane dějištěm hned několika mimořádných kulturních událostí. Zavítají sem světové hudební hvězdy nejrůznějších žánrů, takže zkrátka nepřijdou milovníci opery, tvrdého rocku ani nezkrotného flamenca.

Do Olomouce míří světové hudební hvězdy

V nejbližších měsících se hanácká metropole stane dějištěm hned několika mimořádných kulturních událostí. Zavítají sem světové hudební hvězdy nejrůznějších žánrů, takže zkrátka nepřijdou milovníci opery, tvrdého rocku ani nezkrotného flamenca.

Navštivte Japonský festival ve Vysočanech

Pokud vás zajímá život, kultura a gastronomie obyvatel Země vycházejícího slunce, přijďte o víkendu 8. a 9. března do Galerie Harfa. Vždy od 13 do 19 hodin na vás čeká zajímavý program, při kterém se pobaví dospělí i děti. Vstup je zdarma.

Mladí číšníci z Malešic tvořili nej slavnostní tabuli

Koncem ledna se uskutečnila v malešickém Středním odborném učilišti gastronomie U Krbu soutěž číšníků na téma Slavnostní tabule pod záštitou radní Magistrátu hl. m. Prahy Ludmily Štvánové (TOP 09). „Celkem se soutěže zúčastnilo 60 žáků, z toho dva žáci z naší partnerské školy ve Viechtachu, a komisi bylo předvedeno 32 slavnostních tabulí,“ popisuje průběh akce ředitelka SOU Hana Líbalová.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Ochutnejte gastronomii jižní Itálie. Nechybí v ní čerstvé ryby, těstoviny ani výtečné dezerty

Mozzarella, salát caprese nebo pizza – to jsou pochoutky, které dala světu jihoitalská oblast Kampánie. Právě pizza je druhým nejoblíbenějším jídlem Čechů. Denně se jí v tuzemsku sní kolem 85 tisíc kusů. Ročně Češi spořádají 31 milionů italské speciality, na celém světě je to pak 30 miliard. Italská kuchyně je ale pestřejší, než si většina lidí myslí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Agnes restaurant golf Hodkovičky láká na poctivou gastronomii

Agnes restaurant Golf Hodkovičky zahájila svůj provoz již před rokem a ve stejném roce získala ocenění Restaurace roku 2012 - Regionální vítěz. Od svého otevření se stala, nejenom díky své jedinečné poloze uprostřed zeleně v blízkosti břehů Vltavy a pár minut autem od centra města, příjemným místem k posezení a užití si vynikající gastronomie.

V Olomouci vrcholí přípravy na koncert Paca de Lucíi

Ve městě vrcholí přípravy na jednu z největších kulturních událostí letošního roku, galakoncert flamencového génia Paca de Lucíi. Fenomenální španělský kytarista a skladatel vystoupí v pátek 26. července ve 20:30 hodin na Horním náměstí společně se svou sedmičlennou doprovodnou skupinou. Galakoncert spolupořádá statutární město Olomouc.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Z Olomouce bude Paco de Lucía nadšený, říká ředitel festivalu Colores Flamencos Viktor Šebesta

A Olomouc bude zcela jistě nadšená z Paca de Lucíi, dodává jedním dechem. Už nemusí odpovídat na otázky, co má společného Olomouc a flamenco. Festival Colores flamencos si získal svoje publikum a prestiž a jeho ředitel Viktor Šebesta doufá, že po letošním ročníku se bude o akci mluvit daleko za hranicemi regionu i republiky. Podařilo se mu totiž získat největší světovou hvězdu flamenca a nejen flamenca - kytaristu a skladatele Paca de Lucíu. „Všechny mimořádné události se nemusejí odehrávat jenom v Praze. Jsem rád, že koncerty světových hvězd jsme schopni uspořádat i u nás v Olomouci," říká.

Olomoucké tvarůžky putují „ovonět“ Prahu

Skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, špičkové podniky, producenty nápojů a delikates a mnoho dalšího nabídne prestižní Prague Food Festival 2013. Gastronomická událost roku proběhne 24. až 26. května 2013 v Královské zahradě Pražského hradu.

Z Londýna se během 30 let stala Mekka gastronomie. Jak chutná, poznají hosté restaurace La Veranda

Smažená ryba s hranolky, yorkshirský puding nebo obří kalorické snídaně – to jsou pokrmy typické pro Velkou Británii. Anglická gastronomie však postupně přechází od tradičních pokrmů k světovým specialitám. Patří k nejrychleji se rozvíjejícím a dostává se na přední příčky kulinářsky vyhledávaných oblastí. Popularitu si anglická kuchyně získává i v Česku.

Z Londýna se během 30 let stala Mekka gastronomie. Jak chutná, poznají hosté restaurace La Veranda

Smažená ryba s hranolky, yorkshirský puding nebo obří kalorické snídaně – to jsou pokrmy typické pro Velkou Británii. Anglická gastronomie však postupně přechází od tradičních pokrmů k světovým specialitám. Patří k nejrychleji se rozvíjejícím a dostává se na přední příčky kulinářsky vyhledávaných oblastí. Popularitu si anglická kuchyně získává i v Česku.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Gastronomie v zámeckém stylu. V Napajedlích

V průběhu listopadu a prosince máte možnost v zámku Napajedla naučit se připravovat skvělé pokrmy italské či řecké kuchyně a v prosinci se inspirujte například přípravou vánočního nebo silvestrovského menu. V Moravském kulinářském institutu, který je součástí této historické památky, kurzy vaření pokračují.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Roman Vaněk představí ve Zlíně své nové knihy

Tvůrce videoblogu „Peklo na talíři“, propagátor klasické české gastronomie, zakladatel Pražského kulinářského institutu a v neposlední řadě také autor kuchařských knih Roman Vaněk zavítá v pondělí 12. listopadu 2012 do Zlína.

Zlínské Zlaté jablko připravilo Francouzské trhy

Ochutnat proslulé delikatesy a možná se i trochu inspirovat před nacházejícím létem budou mít za nedlouho možnost návštěvníci zlínského Zlatého jablka. Ode dneška do soboty zde totiž probíhají pravé Francouzské trhy s typickými regionálními specialitami, které doplní svými akcemi s tématikou Francie i jednotliví prodejci obchodního centra.

Prima svatba v restauraci Prima v Domě kultury města Ostravy

V této restauraci s již sedmnáctiletou tradicí vám připraví nádhernou svatební tabuli, obstarají cukrářské výrobky, ale také zajistí obřad, květinovou výzdobu, hudbu, a dokonce si můžete vyzkoušet novinku - „svatbu nanečisto“ – váš první krok do šťastných prvních společných dnů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Žižkovské pivobraní představí přes 65 pivních speciálů

Přes 65 pivních speciálů z produkce malých českých pivovarů a minipivovarů budou moci ochutnat návštěvníci 1. ročníku Žižkovského pivobraní. Na festivalu zlatavého moku, který pořádá městská část Praha 3, se tak budou mimo jiné prezentovat pivní značky jako Plzeňský pašák, Podskalská koza nebo Slepý krtek, ale také další speciály z malých českých pivovarů s ročním výstavem do 200 tisíc, respektive 20 tisíc hektolitrů, jenž Pražané a zahraniční návštěvníci nemají běžně možnost potkat a ochutnat. Akce proběhne v pátek 8. června a sobotu 9. června v oblíbeném parku Parukářka na Žižkově, neděle je pak vyhrazena sběratelskému Pivnímu blešímu trhu na farmářském tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad.

U Krbu vyhrál soutěž kuchařů zeleninový tatarák s avokádem

Letošní soutěž kuchařů o pohár starosty Prahy 10 proběhla ve Středním odborném učilišti gastronomie U Krbu v Malešicích 21. března na téma Jaro v gastronomii. Celkem 54 žáků ze všech ročníků tak přivítalo jaro svým soutěžním pokrmem. Vyhrál zeleninový tatarák s avokádovou pastou, rajčetem a toustem.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 9 zná své nejlepší podnikatele

Vítězné podnikatele v soutěži Era podnikatel Prahy 9ocenil starosta Prahy 9 Jan Jarolím, jeho zástupce Tomáš Portlík a ředitel Poštovní spořitelny, Regionálního finančního centra Praha Petr Cihelník