Italské speciality se postupně rozšířily do celého světa a v žebříčcích popularity pravidelně obsazují první místa. Italská gastronomie nabízí více než 400 druhů sýrů, 600 typů těstovin, čerstvé ovoce a zeleninu, ryby, mořské plody, v Česku netradiční druhy rýže a množství čerstvých bylinek. K italské kuchyni však patří i klobásy, salámy a vynikající vína. „S týmem restaurace La Veranda jsme začátkem září navštívili jih Itálie, konkrétně oblast Kampánie. Přivezli jsme řadu zajímavých receptů, které servírujeme od 7. do 20. října. V menu nechybí řada předkrmů s mozzarellou, specialit s čerstvými rybami a mořskými plody, jako například penne s kalamáry nebo špagety s ančovičkami a lahodné dezerty, jako třeba sorbet z limoncella,“ vyjmenoval Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.
Pro italskou kuchyni jsou typické značné regionální rozdíly. Pro oblast Kampánie je charakteristické pěstování citrusů, především citronů a grepů, které se ve zdejší gastronomii objevují velmi často. „Mezi místní delikatesy patří crostini – malé topinky – s buvolí ricottou a citronovou marmeládou nebo tartar z tresky s citronovým dresinkem. Do regionu Kampánie patří městečka Amalfi, Capri a Sorrento, která jsou vyhlášená citronovým likérem limoncello. Typická je hojná konzumace ryb a mořských plodů. Na jídelníčku nechybí různé úpravy mušlí, kalamár, krevet a mořských i sladkovodních ryb,“ popsal místní gastronomii Radek David.
Hlavním městem regionu je Neapol s typickou neapolskou pizzou, která se zde prodává od 18. století. Italové stále dodržují původní postupy a pizzu pečou v kamenných pecích vytápěných dřevem, což jí dodává specifickou chuť. „Slavným sýrem Kampánie je mozzarella, ta se na pizzu začala přidávat až v roce 1889. Ta pravá, vyráběná z buvolího mléka, nese označení Mozzarella di Bufala Campana DOP. Velmi populární je salát caprese, který dostal jméno podle ostrova Capri. Jeho příprava je velmi snadná, stačí kvalitní mozzarella, čerstvá rajčata a bazalka, sůl, pepř a olivový olej,“ popsal Radek David.
Itálie se může pyšnit nejen vynikajícím jídlem, ale i skvělým vínem. Je největším producentem a exportérem vína na světě. Sami Italové víno milují a v jeho spotřebě na obyvatele jsou za Francií druzí na světě. „Vinice v Kampánii patří k vůbec nejstarším v Itálii, jejich historie je stará kolem tří tisíc let. Vinohrady Kampánie se rozkládají přibližně na 40 tisících hektarů. Mezi zdejší legendy patří vinařství Mastroberardino. K jeho nejznámějším bílým vínům patří Greco di Tufo, Fiano di Avellino a Falanghina. Nejvýznamnější modrou odrůdou je Aglianico, ze kterého vzniklo nejslavnější víno – Taurasi,“ doplnil Radek David.
LA VERANDA, Elišky Krásnohorské 10/2, Praha 1, www.laveranda.cz