Dobrému vidění pomáhá nejen mrkev, ale také další druhy zeleniny, ryby, ořechy a víno.
Nejznámější zeleninou, která pomáhá očím, je mrkev. Obsahuje betakaroten, díky němuž vzniká v těle vitamin A. Ten je pro oči nezbytný. Očím pomáhá i další zelenina. Vitamíny totiž působí jako oxidanty a mohou oči ochránit před zákalem. Špenát, kapusta a další listová zelenina obsahují lutein chránící sítnici. Cibule a česnek zase zvyšují tvorbu glutathionu, který je pro tělo a oči nezbytný.
Dobrý zrak pomáhají udržovat ryby. Jejich maso je zdrojem mastných kyselin a ty podporují stavbu buněčných membrán. Konzumace rybího masa je vhodná i při suchých očích a makulární degeneraci. Nejvíce mastných kyselin obsahuje maso tuňáka, makrely, tresky a sardinek. Odborníci připomínají, že bohaté na mastné kyseliny jsou rovněž ořechy a semínka, zvláště lněná.
Pro dobrý zrak je důležitý i žloutek. Zatímco v běžné stravě je považován za zdroj škodlivého cholesterolu, pro oči má nezastupitelný význam. Obsahuje totiž lutein, jenž brání poškozování oční žluté skvrny – makuly. Vajíčka obsahují další látky potřebné pro oči – lecitin, cystein a aminokyseliny s obsahem síry. Samozřejmě zde platí dvojnásob rčení „všeho s mírou“.
Počítačem si zrak nezkazíte, jen unavíte oči. Několikahodinové dívání se na monitor přináší jiný problém – člověk méně mrká a má suché oči. Proto se naučte mrkat, dělejte si pauzy, případně požádejte očního lékaře o vhodné kapky do očí.