Petr Lachnit: Zdravý dar z nebes. To je medvědí česnek
Čas se krátí. Teplo popouzí rostlinstvo k růstu, a vy máte jednu z poledních možností si letos natrhat alespoň trochu zeleného zázraku jménem medvědí česnek.
Čas se krátí. Teplo popouzí rostlinstvo k růstu, a vy máte jednu z poledních možností si letos natrhat alespoň trochu zeleného zázraku jménem medvědí česnek.
Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Asi se shodneme, že jejich základem musí být probouzející se příroda se všemi krásami a dary, které nejen člověku přináší. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.
Dejvické trhy na Kulaťáku v roce 2010 odstartovaly boom novodobých tržišť po českých městech. Letos oslaví 15. sezonu. Organizátoři se zaměří zejména na sezónní akce, rozšíření cateringu i oddychové zóny. Návštěvníci budou mít možnost nakupovat každou sobotu od 8 do 14 hodin.
Načítaní obsahu...
Jaký typ olejů se dává do popelnic na třídění oleje? Přeci olej ze smažení a fritování – a to my doma skoro neděláme, takže nás se třídění oleje vlastně netýká… Omyl! Magistrát hlavního města Prahy uvádí, že většina použitého odpadního oleje v domácnosti nepochází z fritování. Takže kde olej vhodný k vytřídění v kuchyni hledat?
Zájem o různorodé druhy kvítí projevovala Jana Vlková již od útlého mládí. Nicméně až rodinné trable a velká nouze, která ji přinutila se po nějaký čas živit divoce rostoucími rostlinami, ji nasměrovaly k současné profesi.
Dlouhé roky patřila její postava barmanky k seriálu Ordinace v růžové zahradě, malí diváci zase znají herečku Lucii Černíkovou (39) z pořadu Kouzelná školka. K dětem má hodně blízko i v soukromí, protože se doma stará o dvě malé dcery.
Podle častého názoru je domácí česnek ten nejlepší, tedy nejvýraznější. Redakce časopisu dTest proto do laboratoře poslala celkem 17 balení česneku z různých zemí s cílem zjistit, jak se liší jeho kvalita v závislosti na zemi původu.
Patnáct tipů, díky kterým to zvládnete levou zadní.
Česká republika patří k nejvíce ateistickým zemím v Evropě, přesto největší křesťanský svátek – Velikonoce – slaví a zvyky dodržuje až 90 procent Čechů. Spíš než s náboženstvím má však většina z nich Velikonoce spojené s příchodem jara a tradičními pokrmy.
Načítaní obsahu...
Dejvice - Od 3. března jsou v provozu devátou sezonou tradiční Farmářské trhy na Kulaťáku. Těšit se podle organizátorů můžete na první bylinky, medvědí česnek, ale také jarní květiny – narcisy, tulipány a hyacinty do vázy i v květináčích.
Za zábavou, jídlem nebo politikou? Kam si v metropoli vyrazit? Naše Praha vám přináší přehled několika akcí, které se tento týden konají v hlavním městě.
Za zábavou, sportem, jídlem nebo veřejným děním? Kam tento týden v metropoli vyrazit? Naše Praha vám přináší přehled několika akcí, které se tento týden konají v hlavním městě.
Přemýšlíte, jaké cukroví upečete? Anebo o netradičním pokrmu? Rybí nebo panádlová polévka, bryja, bábovka, sušenky, vánoční štola, pařížské tyčinky, zázvorky, marcipánkové řetězy... Těmito a dalšími pochutinami můžete obohatit sváteční stůl.
Podle Českého statistického úřadu zkonzumuje každý Čech ročně zhruba 82 kilogramů čerstvého ovoce a 84 kilogramů zeleniny. Mezi oblíbené druhy patří mrkev. Tato zelenina má dokonce svůj svátek. Mezinárodní den mrkve se slaví každý rok 4. dubna. Není ale tento druh zeleniny přeceňován?
Slavnost Jarních bylinek je pro všechny, kteří milují byliny, květiny a zajímají se o jejich využití a pěstování. V pátek a v sobotu 22. - 23. dubna 2016 se sejdeme na farmářském tržišti na Jiřáku.
Načítaní obsahu...
Nakoupit na velikonoční stůl, užít si jarního sluníčka a ještě se dobře najíst? Na Jiřáku a sobotní Náplavce to jde celkem lehce!
Víte, jaký je normální počet tepů a dechů a tlak krve u psa? Smějí se psi? Čím se může pes nakazit od klíštěte? Nemůže-li fena kojit, je jako náhradní strava lepší mléko kozí nebo kravské? Je tvaroh pro psa vydatným zdrojem vápníku? Existují ještě jiní dingové?
Zlín – Zahradníci a brigádníci v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně vysazují v těchto dnech na tisíc pět set okrasných cibulovin a trvalek. Investice přišla na padesát tisíc korun.
Poslední dubnový pátek a sobotu (24. a 25. dubna) se spolu s farmářským trhem na Jiřáku koná také slavnost Jarní Bylinky.
Nevíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Přinášíme vám další originální recept, který nedá moc práce, ale chuťové pohárky jistě uspokojí.
Načítaní obsahu...
Nevíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Přinášíme vám další originální recept, který nedá moc práce, ale chuťové pohárky jistě uspokojí.
V sobotu 1. listopadu od 10 do 18 hodin bude Novoměstská radnice patřit řemeslným výrobkům a dobrotám z našich regionů. Premiérová akce Novoměstský krajáč – festival originálních českých výrobků vám představí řemeslníky a výrobce potravin i nápojů, držitele regionálních značek ze 17 vybraných regionů po celé České republice.
Na Rašínově nábřeží se každou sobotu od 8 do 14 hodin konají farmářské trhy. Každý týden zde najdete na 90 prodejců. Podívejte se, co můžete koupit tuto sobotu.
Pohledná. Sebevědomá. Příjemná. Optimistická. Cílevědomá. Úspěšná. A pořád v jednom kole. Moderátorka a podnikatelka Klára Doležalová.
Letošní rok se nezadržitelně blíží do své závěrečné čtvrtiny a na Výstavišti Flora Olomouc finišují přípravy poslední, podzimní etapy zdejší největší a nejvýznamnější akce - zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2014. Své brány olomoucké výstaviště otevře všem zájemcům od 2. do 5. října a návštěvníci se v rámci podzimní Flory mohou těšit na spoustu zajímavostí a lákadel - od těch tradičních až po úplné novinky.
Dva dny plné dobrého jídla, pití a zábavy nabízí 15. a 16. července gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném areálu Trojhalí v Ostravě. Jedním z vrcholů akce, kterou už počtvrté pořádá Moravskoslezský kraj, bylo vyhlášení nejlepších regionálních receptů.
Načítaní obsahu...
Pokud hledáte čerstvé, zdravé a zároveň kvalitní české potraviny, navštivte již rok otevřenou prodejnu Náš Grunt v Ostravě naproti Nové Karolíny.
Pokud hledáte čerstvé, zdravé a zároveň kvalitní české potraviny, navštivte již rok otevřenou prodejnu Náš Grunt v Ostravě naproti Nové Karolíny.
Houbařská sezóna vrcholí. Kdo ještě nestihl udělat zásoby hub na zimu, měl by neprodleně vyrazit do lesa. Pohled na sametové hlavičky hříbků zvedne náladu a spolehlivě rozežene podzimní chmury. Pořádná procházka po lese navíc prospěje zdraví a fyzické kondici.
I když se to při pohledu z okna nezdá, jaro je tady. Když roztaje sníh, nebývá na zahradu zrovna radostný pohled. S jarem se ale zašedlé záhony začínají barvit prvními kvítky. Je nejvyšší čas vzít nářadí a pustit se do práce.
Stejně jako vejce nebo beránek patří i nádivka neodmyslitelně na velikonoční stůl. Každý ji připravuje jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, jiný houby. Variací na velikonoční nádivku je nespočet, ale snad každý do ní přidává kopřivy. Čím je nahradit, když počasí této bylině nepřeje?
Načítaní obsahu...
Stejně jako vejce nebo beránek patří i nádivka neodmyslitelně na velikonoční stůl. Každý ji připravuje jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, jiný houby. Variací na velikonoční nádivku je nespočet, ale snad každý do ní přidává kopřivy. Čím je nahradit, když počasí této bylině nepřeje?
Desítky odrůd jablek i exotické rostliny si mohli prohlédnout příchozí na výstavě frýdecko-místeckých zahrádkářů.
Na sobotní Náplavku přijede palačinkárna a tak nezapomeňte ochutnat třeba pohankovou palačinku s nivou, špenátem a ořechy, sladkou s domácím karamelem, nebo Grand Marnier.
Každé úterý, čtvrtek, pátek a sobotu na vás na Tylově náměstí čekají krajové speciality a produkty přímo z farem a regionálních výroben.
Načítaní obsahu...
Na místeckém náměstí probíhají co druhý čtvrtkek farmářské trhy.
Farmářské trhy na pražské Náplavce se budou opět konat tuto sobotu. Chybět nebudou mléčné výrobky, čerstvé ryby nebo báječné uzeniny
Již podruhé se v centru Zlína chystají oblíbené farmářské trhy. Uskuteční se v sobotu 30. července od 9 do 13 hodin v Divadelní ulici.
Sdružení provozující z pověření vršovické radnice farmářské tržiště na Kubánském náměstí slibuje, že přes prázdniny bude provozovat všechny svá tržiště tak jako ve „všedním“ (neprázdninovém) režimu. Organizátoři tak využijí potenciál pěstitelů a umožní prodej sezonní zeleniny a ovoce.
Ve středu 5.ledna se v prostorách expozice Baťova mrakodrapu ve Zlíně uskutečnila první přednáška Klubu zdraví Samari v roce 2011. Na téma Oblíbené omyly zdravé výživy s asi třiceti účastníky besedoval lékař Norbert Cibíček.
Načítaní obsahu...
Je nadšený rybář. Na svém kontě ale má také jednu kuchařku. Tedy přesněji řečeno knihu plnou vynikajících receptů z ryb. Díky knize se Milan Palička dostal do televizní kuchyně, a to přímo pod ruce slavného Babicy.
Bohuslavice u Zlína se chystají na tradiční košt domácích klobásek. Oblíbená akce se letos uskuteční 28. prosince a půjde už o její devátý ročník. Voňavé lahůdky se budou podruhé ochutnávat i v Hluku na Uherskohradišťsku, tam se jedlíci setkají už o den dříve než v Bohuslavicích.
Na Farmářských trzích v Praze 10 na Kubánském náměstí ve Strašnicích bude probíhat v termínech 14., 16. a 18. září probíhat týden českého česneku. „Kromě možnosti koupit si kvalitní český česnek různých odrůd a ochutnat spoustu česnekových dobrot se budete moct naučit vázat česnek do tradičních copů,“ informovala redakci zástupkyně organizátora z Archetypu.
V Klánovicích se konají od jara pravidelně trhy s nabídkou českých a lokálních produktů
Poprvé na sebe upozornil rolí alchymisty v Císařově pekaři a Pekařově císaři nebo jako princ v pohádce Byl jednou jeden král. Velkou popularitu mu získala také role dědy Potůčka v televizním seriálu Tři chlapi v chalupě. Největší prostor na filmovém plátně dostal od svého bratra Oldřicha, který ho obsadil do několika slavných filmů. Ano, řeč není o nikom jiném, než o živé legendě české herecké školy Lubomíru Lipském.
Za dveřmi je další večer národních kuchyní v restauraci Michelský dvůr. Tentokrát na téma Rusko, a to v úterý 16. června od 17 hodin.
Načítaní obsahu...
Kdo připravuje teplé jídlo každý den, nevyhnutelně dojde k okamžiku, kdy se chytne za hlavu a vzdechne – co já to dnes uvařím? Řešení je přitom snadné. Vařte tradičně, ale v novém hávu.
Jaro je tady. Unavený organismus ale mnohdy nemá ani sílu je otevřít. Přichází tolik známá jarní únava. Chcete se jí účinně bránit? Změňte jídelníček!