Je z rodu kuchařů
Malý Milan se narodil do rodiny kuchařů. Celá rodina pracovala v pohostinství, a tak není divu, že se syn také motal v kuchyni. „Od malička rád vařím. A jaké bylo mé první jídlo? No byly to opečánky, neboli chleba opečený ve vajíčku“ usmál se Milan Palička. Trochu nepochopitelně se ale nevydal na dráhu profesionálního kuchaře. Vyučil se zámečníkem, a jak sám říká, svět přišel o jednoho nadšeného kuchaře. Ne ale docela. Milan Paliček je totiž vášnivý rybář. A jak už to tak bývá, své úlovky si sám s láskou připravuje doma. Recepty si však nenechává pro sebe. Se stejnou vášní, s jakou ryby chytá, je i vaří a navíc i sbírá recepty ostatních rybářů.
Kniha poradí, jak na to
„Oslovilo mě jedno vydavatelství, že vydává knihy v edici Jídlo jako lék. Měli už kuchařku na téma mořské ryby a mi nabídli, zda bych nechtěl napsat knihu s recepty ze sladkovodních ryb. Byl už jsem v důchodu a řekl si, proč ne?“ popisoval Milan Palička. A tak vznikla kniha, která obsahuje na 250 receptů, ale nejen to. Čtenáři v ní najdou i cenné rady, kde mají ryby kupovat či jak s nimi pracovat. „Tato jídla běžně vařím. Recepty jsou nejen moje, ale i od mých přátel,“ vysvětlil autor. Vydáním knihy si splnil svůj sen. Navíc se dostal i do televize.
Babica je chytrý chlap
Stalo se to nečekaně. Milan Palička byl zrovna na dovolené, když v tom mu zvonil telefon. Zvali ho do televizního pořadu Babicovy dobroty. „Bylo to na základě toho, že jsem napsal tu kuchařku. A tak jsem pozvání přijal,“ pokračoval Palička. V televizním studiu se cítil dobře. A co říká na slavného kuchaře? „Pan Babica je fakt chytrý chlap. A že vaří blafy? Nevěřte tomu. On moc dobře ví, co si v kuchyni může dovolit. Své řemeslo fakt umí, má kolem sebe dobrý tým. No je to machr,“ chválil Palička. Před kamerami připravoval nadívaného kapra a jak řekl, vařilo se mu výborně. „Rozhodně bych třeba nesrovnával Babicu s Polreichem, jak se to pořád dělá. On každý kope jinou ligu a nemá tak smysl srovnávat nesrovnatelné. Každopádně Babica se ke mně choval velice příjemně,“ dodal Palička.
Na Vánoce jinak
Jste zvyklí na štědrovečerní stůl dávat klasiku, tedy kapra smaženého v trojobalu a bramborový salát? Zkuste změnu a připravte si recept Milana Paličky – kapra plněného žampiony: kapra vykuchejte, očistěte, zbavte hlavy a ploutví a dobře vymyjte. Ve slané vodě 15 minut povařte vnitřnosti. Kapra pokapejte citrónovou šťávou, osolte, posypte kmínem a potřete rozetřeným česnekem. Nechte odležet. Mezitím orestujte nadrobno nakrájené žampiony na másle a na cibulce. Vychladlé vnitřnosti nasekejte, přidejte česnek a dejte spolu s žampiony do misky. Dodejte dva žloutky, v mléce namočené a nakrájené dvě housky, deset dkg. nastrouhaného sýru, dochuťte a promíchejte. Do směsi lehce vmíchejte sníh ze dvou bílků. Nádivkou naplňte kapra a sešijte nebo ho spíchněte jehlami. Rybu vložte do máslem vymazaného pekáčku na zkřížené špejle, aby se nepřichytila ke dnu. Přidejte nakrájené máslo a vývar z vnitřností. Pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Během pečení rybu polévejte výpekem. Jako přílohu si dejte brambory. Dobrou chuť.