„Ohlášená přednášející, paní doktorka Ľubica Cibíčková, žel, ulehla doma s angínou. Jako plnohodnotnou náhradu však za sebe vyslala manžela lékaře Norberta Cibíčka. Ten se svého nenadálého úkolu zhostil výborně,“ prozradila předsedkyně Samari Petra Nováková.
Na tři desítky převážně mladých posluchačů se např.dozvědělo, že řepkový olej není překvapivě tak špatný, jak se předpokládá. Že margaríny jsou díky novým výrobním postupům zdravé. A jíst by se mělo více, než dvakrát denně. Přitom velmi důležitá je snídaně, která dodá tělu energii hned na začástku dne. Také česnek a zelenina jsou jistě velmi zdravé. Ale dle hesla „všeho moc škodí“ by měl člověk jíst pouze jeden strouček česneku denně. Stejně tak jako množství zeleniny a ovoce by nemělo překročit jeden kilogram za den.
„V tomto případě, však má většina populace v České republice spíše opačný problém. A to sníst alespoň pět kusů zeleniny nebo ovoce denně,“ dodává s úsměvem koordinátorka Klubu zdraví Samari Johana Ajglová.
Celý večer, nabitý informacemi o zdravé výživě, ukončila ochutnávka lilkové pomazánky, o jejíž přípravu se postaral jeden z dobrovolníků Samari. Možná zachutná i čtenářům, kterým recept přikládáme na konci zprávy.
Další setkání příznivců zdravého životního stylu se uskuteční, jako obvykle, první středu v měsíci a to 2.února v Expozici Baťova mrakodrapu opět v 18 hodin. Na téma Co nám tělo nemocí nebo bolestí říká bude přednášet Ing. Miroslav Hrabica.
Ingredience:
větší lilek, střední cibule, olivový olej, 3 rajčata, chilli, sůl, pepř, česnek (2 stroužky,) citronová šťáva
Postup:
omytý neloupaný lilek propícháme vidličkou a upečeme v troubě (cca ¾ hodiny). Během pečení ho otáčíme. Po vychladnutí lžičkou vyškrábeme dužinu ze slupky a jemně nasekáme. Rajčata spaříme horkou vodou a po cca 5 minutách oloupáme. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou dužinu z lilku, oloupaná jemně nasekaná rajčata, sůl, pepř, nasekané chilli, prolisovaný česnek a cca 15 minut vaříme, až zhoustne. Nakonec přidáme trochu citronové šťávy a dáme vychladit.