Ovocnáři přivezou to nejlepší a nejzdravější, co v naší krajině po staletí pěstujeme. Budete moci ochutnat jak staré tradiční odrůdy, tak i ty nové. Tuzemské ovocnářství je totiž po této stránce na evropské špičce. Můžete si pořídit jablíčka zrající delší dobu, ke skladování spolu s radou, aby vám vydržela celou zimu, popovídat si přímo s pěstiteli o kvalitách a výhodách té které odrůdy.
Můžete si koupit i jablka, která budou hned k jídlu. Kromě jablek syrových potěšíte chuťové buňky také vším, co se z jablek vyrábí: od moštů a sirupů přes koláče, záviny, tyčinky, zavařeniny a pyré, křížaly, až k paštice s jablky. Přijede pojízdná moštárna, kde si budete moci namoštovat své favority. Nebude chybět ani jablečný Cider, resp. Cidre.
Na úvodním stanovišti festivalu můžete navštívit stánek Ovocnářské unie, kde vám bude k dispozici sám její předseda, pan Martin Ludvík, k rozhovoru o čemkoliv okolo jablek i o životě (ovocných) stromů a odrůd. Můžete tam omrknout i kousnout si do dnes legendárních odrůd jako Panenské nebo Matčino, které vám v pátek přivezou. I letos s jasným cílem oslavit a představit různé známé i méně známé české odrůdy jablek a jejich využití, a ekologicky šetrné způsoby pěstování jablek, které umíme v Čechách moc dobře a přitom o tom ani nevíme. (http://www.ovocnarska-unie.cz/sispo/?str=cile).
Slavnost myslí i na rodiče s dětmi. Kromě „živého“ moštování bez pasterizace, si můžete zkusit anebo jen pozorovat vykrajování z ovoce – tzv. carving, což představí Luděk Procházka a jeho studio. Na děti dále čeká tvořivá dílna a Divadlo 2buchet, které svým ostrovtipem nikdy nezklame a i tentokrát si obě herečky připravily divadelní představení tematicky laděné a zaměřené.
Živě zahrají Dva (http://www.2dva.cz), Fribbles (http://www.fribbles.cz/profil-kapely), Vojta Lavička (ex Gipsy.cz) (http://www.oneworld.cz/2013/films-a-z/23397-vojta-lavicka-ups-and-downs) a Aqua Jazz.
Důležité upozornění – farmářský trh na Jiřáku bude přitom plně fungovat v klasickém pátečním obsazení (od 8.00 – 18.00) a jablečné slavnosti ho nijak nenaruší. Pěstitelé, ovocnáři, jablečné speciality a jablečné občerstvení budou pro vás od 10.00 – 19.00 nebo do vyprodání zásob.
Recepty na využití jablek (z loňska) najdou návštěvníci zde:
http://www.farmarsketrziste.cz/trziste-jirak/jablecne-recepty-2012-soutez-a-vysledky
Více informací a upřesněný program najdete na www.farmarsketrziste.cz a na www.facebook.com/ftpraha.
KDY: 11. října 2013 (pátek) 10:00 – 20:00, KDE: náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3