Po jarních růžových slavnostech – „Růžový máj“, letním „Pivu na náplavce“ přichází s již IV. ročníkem akce „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Vypukne v sobotu 15. listopadu od 10:00 do 20:00. Vinaře, gastronomii i pódium pro hudbu najdete za železničním mostem. Slavnost se odehraje v návaznosti na farmářské tržiště, které se neposunuje, ale zůstane na svém místě.
Svatomartinská vína
Jsou prvními víny nového ročníku. Jedná se o vína suchá, lehká, svěží, ovocitá a příjemně pitelná, která sice zrála pouhých několik týdnů, za tu dobu si však již stačila získat svůj osobitý charakter. Na slavnosti se představí více, než 25 českých a moravských vinařů se svými mladými (Svatomartinskými) víny, obvyklým sortimentem tichých vín a pro zahřátí i vínem svařeným.
Co bude v troubě
Ani letos v rámci doprovodné gastronomie pečená husa nebude a nemůže chybět. Návštěvníci se mohou těšit na husí pečínku s knedlíkem, lokši nebo těstovinami a cibulovým bílým a červeným zelím, na husí burgery nebo husí ragú se zeleninou, na restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun a další husí pochoutky. Vedle husích specialit budou k mání různé sýry, uzeniny, guláše, topinky s česnekem, bagety s uzeným lososem, ale také např. zmrzlina s příchutí klobásy, hořčice a chleba, nebo plzeňského piva či Becherovky.
Jak se Svatomartinské pije?
Víno se bude degustovat i pít výhradně ze sklenic, což dává vínu co do chuti nejen vyniknout, ale eliminuje se tím také výrazně druhotný odpad. Návštěvník si bude moci zakoupit i tzv. nosičku na degustační sklenici, což je praktické, zvláště pokud se chce ochutnat více vzorků. K výplachu sklenic budou v místě instalovány tzv. vystřikovačky, ve kterých je možné si sklenici „vystříknout“ čistou vodou, aby bylo možné nerušeně ochutnávat další vzorky vína.
Přísná kritéria
Svatomartinská vína si i přes své mládí zakládají na kvalitě. Stojí také za připomenutí, že značku „Svatomartinské“ mohou nést jenom vína vyrobená z omezeného počtu odrůd révy vinné. V případě bílých vín z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Pro výrobu růžových vín jsou povoleny odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Červené víno Svatomartinské lze vyrábět z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Obecně lze říci, že pro výrobu Svatomartinských vín jsou vhodnější rané odrůdy révy vinné, které relativně brzo dosahují dostatečné zralosti, aby z nich vinaři stihli včas připravit kvalitní víno.
Záměrem je nabídnout brzy po sklizni kvalitní vína a představit tak natěšeným milovníkům moravských a českých vín aktuální ročník. I když zřejmě i letos se kolem Svatého Martina nepokryjí střechy Prahy bílým sněhem, z náplavky je tímto směrem stále krásný pohled. Sklenička Svatomartinského vína, při pohledu na známé panorama, navíc opravdu zahřeje!
K poslechu a tanci!
Na zpříjemnění celé slavnosti bude na plovoucím pontonu na řece Vltavě, coby jevišti připravena nejprve cimbálová muzika Vonička, poté zazní jazz v podání kapely Aqua jazz, pak se představí objev posledních měsíců, velmi osobitá Voila a slavnost, co do hudby, zakončí pompézní ukrajinská Atmasfera, která se představila na Svatomartinských slavnostech již vloni a předloni. Zpestřením akce, až se setmí, bude také vystoupení mistrů fireshow. Akci moderuje Bára Zmeková a Jiří Boháč.
Součástí festivalu bude i tradiční farmářské tržiště, které je s náplavkou na Rašínově nábřeží už pevně spjato.