Svatomartinské víno může být podle tradice poprvé veřejnosti nabízeno 11. listopadu v 11 hodin, návštěvníci Náplavky tak budou mezi prvními, kdo letošní ročník vín ochutná. A bude z čeho vybírat! „Na akci svá mladá vína představí 24 českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví. K dispozici budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený ,svařák‘. Víno se bude degustovat z takzvaných OIV sklenic, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.
Tradice pití mladých vín pod jednotnou značkou svatomartinské v Česku sílí. Označení mohou nést pouze vína vyrobená výhradně v Česku z omezeného počtu odrůd vinné révy. Vinaři jen tohoto vína dodají na trh každý rok přes dva miliony lahví. „Poptávka po svatomartinských vínech každým rokem stoupá. Jedná se o mladá vína z letošní sklizně, jejichž výroba je mnohem kratší než u klasických vín. Přesto mají příjemnou ovocitost a svěžest. Letošní vína budou velmi dobrá, byť byly během sezony a hlavně před sklizní horší klimatické podmínky,“ shrnul Vladimír Šabata z vinařství Šabata, které se festivalu účastní už posedmé.
Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s knedlíkem, lokšemi nebo těstovinami a s cibulovým bílým a červeným zelím, restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun, chybět nebudou oblíbené husí burgery nebo husí ragú se zeleninou a další husí pochoutky. Pokud by si husu chtěli návštěvníci upéct doma, mohou si chlazenou farmářskou husu koupit přímo na sousedním farmářském trhu. Cena bude kolem 190 korun za kilo. Husy lze objednávat předem na www.farmarsketrziste.cz,“ řekl Jiří Sedláček.
Husí maso obsahuje minerální látky, bílkoviny a vitamíny, patří mezi tmavá a vysoce energetická masa. „Jemná chuť husího masa je dána tím, že převážná část potravy je tvořená trávou. Kromě toho se na kvalitě a vyzrálosti masa projevuje i délka odchovu, která trvá čtyři až šest měsíců. Husí sádlo má nejpříznivější poměr zdravých nenasycených mastných kyselin ze všech živočišných tuků,“ řekl Vladislav Kubec z farmy Holýšov.
Vedle husích specialit nabídnou slavnosti i řadu dalších dobrot. „Stánkaři budou prodávat různé tvrdé i částečně zrající sýry, kvalitní uzeniny, guláše, topinky s česnekem, škvarkové tyčinky, husí i kachní paštiky nebo francouzské cibulové koláče rovnou z pece, v nabídce nebudou chybět ani bezmasé pokrmy. Pamatováno je i na pivaře, kterým uhasí žízeň pivo z Kounického minipivovaru,“ popsal Jiří Sedláček.
Festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a konzumaci husy, připravený je bohatý doprovodný program. Ten bude probíhat přímo na Vltavě. „Jeviště vznikne na pontonu přímo na řece Vltavě a během celého dne se na něm vystřídá hned několik kapel. Jako první vystoupí cimbálová muzika Vonička, která už patří ke stálicím festivalu. Následovat bude série světových hitů v netradičním pojetí skupiny Brass Avenue, zahraje kapela Aqua jazz a sérii hudebních vystoupení zakončí pompézní ukrajinská skupina Atmasfera. Vrcholem celého festivalu bude vystoupení mistrů ohně,“ uzavřel Jiří Sedláček.
Záštitu nad slavnostmi převzali Marian Jurečka, ministr zemědělství České republiky, a Jaroslav Šolc, radní městské části Praha 2.
RECEPT NA TRADIČNÍ SVATOMARTINSKOU HUSU
Ingredience: 1 husa asi 4–5 kg (nejlépe na druhém peří, aby měla pěkná prsíčka), sůl (asi dvě lžičky, záleží na velikosti), kmín (asi jednu lžičku, lze i více).
Postup: Omytou a osušenou husu důkladně osolíme zvenku i zevnitř. Osolenou husu posypeme kmínem a položíme do připraveného pekáče hřbetem dolů (můžeme trochu podlít). Přikryjeme a dáme péct do trouby. Teplotu v troubě nastavíme asi na 110–120 °C. Při této teplotě se husa peče kolem 5 hodin. Ke konci pečení sejmeme víko pekáče a zjistíme barvu kůže a křupavost. Pokud chceme zlatavější barvu, můžeme na posledních 10 minut sejmout víko pekáče, polít husu výpekem a dopéci při 180 °C.
Vyškvaření sádla: Pokud je husa na druhém peří, tak bude mít v břišní dutině po stranách bochánky kvalitního sádla. Toto sádlo vyjmeme a následně „vyškvaříme“ odděleně. Husí sádlo pokrájíme na menší kousky a dáme do kastrůlku na sporák. Sádlo se musí rozpouštět, nesmí se přepalovat. Sádlo je hotové, když v kastrůlku zůstanou pouze malé škvarečky. Vyškvařené sádlo slijeme do sklenice a dáme do chladu. Je výborné na topinky. Ze škvarečků je možné vytvořit pomazánku. Stačí rozmixovat a přidat špetku soli a trochu česneku.
DOPROVODNÝ PROGRAM
11:00-14:00 Cimbálová muzika Vonička – klasická cimbálovka
14:00-16:00 Brass Avenue – mužský žesťový band hrající covery světových hitů
16:00-18:00 Aqua azz – jazzový kvintet s bravurní zpěvačkou Terezou Krippnerovou
19:00-21:00 Atmasfera – ukrajinská jazzová hudební formace
21:00 Sense of Fire – velkolepá ohňová show k zakončení festivalu
SEZNAM VINAŘSTVÍ
1. P/P/S vinařství
2. Perla vín
3. Vinařství rodiny Machových
4. Rajhradské klášterní vinařství
5. Rodinné vinařství Pavel Binder
6. Václav Šalša
7. Vinařství David Chocholatý
8. Vinařství DeVino
9. Vinařství Hrabal
10. Vinařství Konečný
11. Vinařství Kubík
12. Vinařství Líbal
13. Vinařství Maděřič
14. Vinařství Mikulica
15. Vinařství Pod Chlumem
16. Vinařství Štěpán Maňák
17. Vinařství Vaďura
18. Vinařství Vajbar
19. Vinařství Vajbar Kobylí, Libor Vajbar
20. Vinařství Vydařelý – Holomáč
21. Vinařství Žůrek
22. Víno Hruška
23. Víno Průdek
24. Víno Šabata