„Náš obor u pivovarů s objemem ročního výstavu do 10 ti tisíc hektolitrů nefiltrovaného nepasterizovaného piva se stále vyvíjí. Vaření piva má u nás v Čechách na Moravě a ve Slezsku historicky velice silnou tradici, z toho, my minipivovarníci vycházíme. Sázíme na rostoucí znalosti a zkušenosti sládků, dokážeme pracovat se špičkovými technologiemi. Jsem schopni uvařit prakticky všechny známé domácí i světové druhy piv i ze speciálních surovin. O náš produkt je zájem, našli jsme si své místo na trhu,“ říká zástupce Českomoravského svazu minipivovarů a manažer ostravského minipivovaru Zámek – Zábřeh Radovan Koudelka.
Domácí pivní mapa se přitom stále rovnoměrně rozrůstá. „Malé, střední i velké pivovary působí vedle sebe. Vítězem je pak jednoznačně spotřebitel – konzument.. Česká republika je stále pivní velmoc, měli bychom tedy fungovat jako jedna rodina, na tom chceme i nadále pracovat,“ dodává Radovan Koudelka. V průběhu letošní sezóny v regionu zahájilo či zahájí svoji činnost 8 nových minipivovarů. V tuto chvíli jich aktivně vaří 20, v celé České republice jich je pak celkem téměř 200. „Troufám si tvrdit, že pivní mapa u nás se v tomto segmentu začíná zaplňovat, bílých míst zůstává opravdu málo,“ vysvětluje Radovan Koudelka a doplňuje,: „Minipivovary u nás působí na ploše asi 1% objemu celkového trhu. Po předchozích letech rychlého růstu výstavu jsme se letos dostali do standardu, to znamená s ohledem na výkyvy počasí jsme dokázali uspokojit poptávku spotřebitele, tento stav bych nazval zcela optimální.“
Severní Moravě a Slezsku chutnají hlavně silnější a hořká piva. Obecně, 12° pivo se silnějším chmelením, s vyšší hranicí hořkosti IBU, je tady největším favoritem. To svědčí hlavně tradičnímu českému spodně kvašenému ležáku. Velice oblíbené jsou i pivní speciály se stupňovitostí 13° a více. „Například v jižních Čechách se v minipivovarech více pijí 10°° a 11°° piva s menším chmelením, je to místo od místa různé. Cena „domácího“ piva v regionu zůstává stabilní a je především určována velkými pivovary, obecně ale zůstává v porovnání se světem poměrně nízká, např. u piv točených v restauracích patříme mezi 10 nejlevnějších zemí na světě (zdroj: www.pintprice.com ),“zdůrazňuje zástupce Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka. Podle něj minipivovary letos posílily svoji pozici v rámci pivní turistiky a cestovního ruchu. „Evidujeme rostoucí zájem ze strany domácích návštěvníků, hostů z Polska a nebo třeba i z Ruska. Řada minipivovarů neustále zvyšuje svoji přidanou hodnotu doprovodnými službami jako je kvalitní gastronomie, ubytovací kapacita, či služby lázeňství a wellness,“ shrnuje Radovan Koudelka.