Jak vypadaly jídelny a kuchyně v 19. století? Podle jakých kuchařek a receptů vařily naše praprababičky? Výstava Krmě – jídlo – žrádlo představuje návštěvníkům fenomén gastronomie v druhé polovině 19. století – od přípravy a konzumace jídla i nápojů až po zvyklosti stolování jak venkovského lidu, tak i měšťanstva a aristokracie. Vedle předmětů běžné denní potřeby, jako je vybavení kuchyní a jídelen, návštěvník uvidí i řadu zajímavostí a kuriozit, například kufr s cestovním jídelním servisem či osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové. Dobovou atmosféru naladí i rekonstrukce pravé venkovské zabíjačky a dobové černé kuchyně. Návštěvníci mohou obdivovat honosné stolování šlechty z českých zemí, zejména rodiny Kinských v autentickém prostředí klasicistního Letohrádku Kinských, kde sídlí Národopisné muzeum – Musaion. „Stravování je dnes velké společenské téma a nová výstava Národního muzea ukazuje, že tomu tak bylo i v době monarchie,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.
Cesta od černé kuchyně k modernímu sporáku
Stolováním a stravováním lidé z nejrůznějších společenských vrstev období monarchie vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje související se střídáním ročních období nebo příležitostí. Výstava ukazuje, jak se v jídelníčku našich předků odrážel vývoj zemědělství, import surovin ze zámoří, globalizace i průmyslová revoluce, které značně zjednodušila přípravu a podávání pokrmů. „Stranou samozřejmě nezůstaly ani předměty, kuchařky a recepty spjaté s nejvýznamnější osobností tradiční české kuchyně, Magdalenou Dobromilou Rettigovou,“ přibližuje Petr Janeček, komisař výstavy.
Národopisné muzeum – Musaion, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5.