Počasí
Praha 20 °C Středa, 09. října 2024, Svátek má Štefan / Sára
Go to content
Naše Praha na Facebooku

kuchařky

Láďa Hruška: Všechny suroviny musím sehnat hlavně v dosahu půl kilometru od sporáku

Ladislav (Láďa) Hruška je vystudovaný učitel, novinář, ale především český televizní reportér známý také jako propagátor pokrmů zhotovených z levných surovin, moderátor pořadu Vychytávky Ládi Hrušky, a také autor bestsellerových kuchařek. V rozhovoru jsme hovořili o jeho začátcích, přesunu do Prahy a kariéře v televizi. Které části Prahy má rád a jaký pokrm má nejraději?

Přijďte v sobotu na Reuse den u Anděla

Radnice Prahy 5 zve srdečně obyvatele Prahy, a nejen je, na akci Reuse den u Anděla, který se koná v sobotu 15. června od 11 hodin. Příchozí mohou přinést různé věci, které už nepotřebují a chtějí je s ostatními vyměnit. Může se jednat o přebytky ze skříní, domů, garáží nebo zahrad. Tato slavnost Reuse den proběhne před kostelem sv. Václava na náměstí 14. října. Mimo výměny věcí bude probíhat bohatý doprovodní program, který potrvá až do 17 hodin.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Ochutnejte zdarma tradiční švestkové knedlíky na víkendové akci Slow Food Prague

Při pravidelných akcích Slow Food Prague organizátoři oslovují spoluobčany a připomínají, že je důležité stravovat se vědomě a znát cestu jídla z farmy až na talíř. Heslo na akcích zní: Dobré, čisté a poctivé jídlo pro všechny. Letos základní pilíře „pomalého jídla‟ připomenou organizátoři v kampani Good Food Good Farming. Toto poselství doputuje až do Evropského parlamentu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vánoční zvyky v Praze. Znáte jejich historii? A co budoucnost?

Těžko bychom hledali typické pražské vánoční tradice. Hodně jich přinesli do Prahy venkovští lidé po zániku poddanství a roboty. Je proto dnešní doba adventní a vánoční v hlavním městě podobná té třeba z 19. století? Vydejte se s námi do historie, kdy ještě zamrzávala Vltava, a vánoční stromeček stál jen v rodinách bohatých měšťanů.

Kotvu zdobí perníkové sochy

Obchodní dům Kotva nově zdobí jedenáct obrovských perníků mezinárodního umělce Marka Schovánka. Speciálně upravené sochy z perníkového těsta, z nichž každá měří 3,1 m a váží 100 kg, zvou na výstavu The Anarchist Cookie Shop, která proměnila část třetího patra Kotvy v anarchistickou kavárnu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pavol Lukša a Dobrá volba: Podporujeme ozdravné pobyty dětí a rozvoj učňovského školství.

Starosta Čeladné Pavol Lukša jde do krajských voleb s nově založenou politickou stranou Dobrá volba. Klade důraz na rozvíjení zaměstnanosti, na bezpečnost občanů, bude podporovat zdravotní a sociální zařízení včetně služeb pro seniory a ozdravné pobyty pro děti. Prosazuje vyrovnaný rozpočet a podporu pro malé a střední podniky.

Děti ve školkách v Praze 7 si hrají na zahradníky

Radnice Prahy 7 podpořila projekt Záhony pro mateřské školy. Děti ze šesti školek se díky projektu učí během roku zakládat záhony, vysazovat a sledovat růst rostlin, pečovat o záhon. Seznámí se také se základy kompostování, recyklací bioodpadu z kuchyně i ze záhonů. To, co si na záhoncích samy vypěstují, skončí v jejich školní jídelně.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Branický vynálezce chce Pražanům dopřát malé moře

Přes deset registrovaných patentů má na kontě vynálezce František Barvinský (83), který již tři desítky let žije v Braníku. Mezi jeho nejimpozantnější návrhy patří projekt tunelů pohlcujících povodňové vlny či Rekreační areál s říčním velkobazénem s krytými a venkovními bazény pro děti a rozsáhlými plážemi nedaleko Braníka.

Svojský placek je nejlepším regionálním receptem

Dva dny plné dobrého jídla, pití a zábavy nabízí 15. a 16. července gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném areálu Trojhalí v Ostravě. Jedním z vrcholů akce, kterou už počtvrté pořádá Moravskoslezský kraj, bylo vyhlášení nejlepších regionálních receptů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Obyvatelé Čtrnáctky mohli nakupovat přímo od farmářů v 75 termínech

Městská část Prahy 14 ve spolupráci s občanským sdružením Pod Platany i v letošním roce navázaly na tradici Farmářských trhů, která v této části Prahy vznikla v roce 2011. Farmářské trhy probíhaly na dvou místech – u metra Rajská zahrada a Černý Most. Zatímco Rajské zahradě patřila středa, pro Černý Most to byl pátek. První letošní Farmářský trh proběhl 13. března na Rajské zahradě, ty letos poslední budou v pátek 20. prosince na Černém Mostu. Navíc všechny prosincové trhy budou Vánočně - farmářské… V roce 2013 se počet Farmářských trhů zastaví na čísle 75. Po zimní přestávce odstartují v roce 2014 opět v březnu.

Co jedí děti ve školních jídelnách? Víc než chuť je důležité splnit stanovené normy

V Česku existuje kolem devíti tisíc školních jídelen, které navštěvuje 75 procent žáků, většina z nich je ale s kvalitou jídla nespokojená. Na tu však mají velký vliv finanční limity. Podle vyhlášky platné od ledna 2012 by totiž rodiče neměli za školní oběd průměrně zaplatit více než 35 korun. Děti tak mají velkou smůlu: na rozdíl od dospělých si svobodně místo stravování vybrat nemohou.

Co jedí děti ve školních jídelnách? Víc než chuť je důležité splnit stanovené normy

V Česku existuje kolem devíti tisíc školních jídelen, které navštěvuje 75 procent žáků, většina z nich je ale s kvalitou jídla nespokojená. Na tu však mají velký vliv finanční limity. Podle vyhlášky platné od ledna 2012 by totiž rodiče neměli za školní oběd průměrně zaplatit více než 35 korun. Děti tak mají velkou smůlu: na rozdíl od dospělých si svobodně místo stravování vybrat nemohou.

Agnes restaurant golf Hodkovičky láká na poctivou gastronomii

Agnes restaurant Golf Hodkovičky zahájila svůj provoz již před rokem a ve stejném roce získala ocenění Restaurace roku 2012 - Regionální vítěz. Od svého otevření se stala, nejenom díky své jedinečné poloze uprostřed zeleně v blízkosti břehů Vltavy a pár minut autem od centra města, příjemným místem k posezení a užití si vynikající gastronomie.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...