První farmářský trh se na Rašínově nábřeží konal před deseti lety. „Ještě předtím, než jsme se do organizace farmářských trhů pustili, jsme v roce 2009 stáli s kamarádem Danielem Mourkem na prázdné sobotní náplavce a já jsem se rozpačitě rozhlížel kolem. Na vodě labutě, v dálce rybář na staré pramici a sem tam projel cyklista na kole. Říkal jsem si tehdy, co to bude ještě za kus práce, udělat z náplavky místo, které bude pomáhat farmářům i Pražanům přesně tak, jak jsme to chtěli,“ zavzpomínal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.
Málokdo věřil, že se náplavku podaří oživit. Inspirace přišla z Německa i Spojených států. „Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli dlouho přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. V nákupních řetězcích tehdy chyběly kvalitní a čerstvé potraviny a biopotraviny z české produkce. A naopak čeští malí výrobci a farmáři se tenkrát potýkali s nezájmem a s nedostatkem možností odbytu. Náplavku jsme si vybrali kvůli tomu, že umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je velmi důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky. Tahle možnost dělá z Náplavky skvělý farmářský trh, kde lze nakoupit v sezóně skutečně nejčerstvější potraviny a zeleninu. Podle stejného konceptu fungují farmářské trhy i v Berlíně a v centru New Yorku, například ten největší a nejstarší na Union Square,“ řekla Šárka Sedláčková, spoluorganizátorka trhu.
Od samého začátku měli organizátoři za cíl vytvořit nejen místo s kvalitními farmářskými produkty, ale i prostor pro sousedská setkávání. „Chceme, aby sobotní farmářské tržiště na náplavce sloužilo Pražanům i farmářům. Jde nám jednoduše o to, aby se tu setkávali lidé, co se nemají jinak šanci osobně potkat. Živý farmářský trh pomáhá uchovat tradiční znalosti a pracovní postupy, které vznikaly celé generace. Podporuje ale i přirozenou lidskou kreativitu,“ doplnila Alena Bžochová ze spolku Archetyp.
K farmářskému trhu na Rašínově nábřeží vždy patří i živá hudba, střídají se tu buskeři i profesionální muzikanti. Jedni z těch prvních, kteří se tady začali scházet a hrát, jsou soulovo-bluesoví The Brownies. „Farmářský trh na náplavce je pro nás dlouhodobá a srdeční záležitost. I v zimních měsících nás tady hřeje vřelá atmosféra a lidé. Je to pro nás takový přístav,“ řekl za celou kapelu kytarista a zpěvák Pavel Rohlena.
Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Někteří farmáři jsou součástí farmářského tržiště celých deset let, mezi ně patří například Mlékárna Krasolesí, biofarma Pěnčín, zahradnictví a zelinářství Jansových z Kochánek nebo Pstruhařství Vacek.
„Bylo to pro mne něco zcela neznámého, do té doby jsme prodávali pouze na farmě takzvaně ze dvora, kde zákazníci prominou i menší neprofesionalitu, tady se šlo doslova s kůží na trh,“ řekl ke svému desetiletému působení David Kolman z Mlékárny Krasolesí. „Náplavka nám přinesla propagaci našich výrobků, přímou komunikaci se zákazníkem a stálé odbytové místo, které je pro existenci naší biofarmy důležité. Seznámili jsme se se spoustou zajímavých lidí, kteří jsou po celou dobu našimi věrnými zákazníky, a mnoho z nich nás pravidelně navštěvuje i na farmě,“ uvedl k působení na Náplavce majitel biofarmy Pěnčín Josef Pulíček.
„Nečekal jsem tehdy, že se z farmářského trhu na náplavce pro nás stane tak významná záležitost a taky radost. Farmářské tržiště na náplavce je fenomén v setkávání lidí, které je zvláště v dnešní době velmi důležité. Vznikly tu kamarádské vztahy mezi organizátory, prodejci a zákazníky. Mám okamžitě zpětnou vazbu od zákazníků, jak naše rybářství dělá svou práci. Známe vzájemně naše rodiny a záliby. Proto jsme téměř pokaždé za chůvy dětí, které nakupující rodiče postaví k nádrži s našimi pstruhy na korbu auta, aby děti mohly pozorovat živé pstruhy úplně zblízka, a rodiče jdou mezitím nakoupit nebo na kávu,“ popsal působení na farmářském trhu Náplavka další z prodejců Jiří Vacek ze Pstruhařství Vacek.
Na farmářských trzích mají své místo i charitativní projekty, ty se zde mohou prezentovat zcela bezplatně. Během deseti let se na Náplavce vystřídaly například Kuchařky bez domova – gastro projekt tvořený ženami se zkušeností s bezdomovectvím, anebo Záchranná stanice Lesů hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy. Prodej zde bezplatně realizují i různé chráněné dílny, například Dílny tvořivosti z Prahy 2. „Být na farmářském trhu Náplavka nám umožnilo potkávat se tu s lidmi, kteří by se o nás jinak nedozvěděli. Mnoho lidí nás zná právě odtud a pak se rozhodli navštívit i naše bistro,“ řekla Lenka Vrbová za Kuchařky bez domova z organizace Jako doma.
Farmářské trhy Náplavka ani po deseti letech fungování nepřestávají pracovat na zlepšování tržiště. V minulém roce tu organizátoři zavedli vratné kelímky na studené nápoje. V roce 2019 pokračuje tržiště s kelímky na teplé nápoje v systému „Otoč kelímek“, který mohou zákazníci vrátit i v jakékoliv zapojené kavárně. Pivo, víno a nealko se čepuje do skla, do vratných, zálohovaných kelímků typu „nicknack“ anebo do nádob, které si zákazníci sami přinesou. Občerstvení bude v nové sezoně servírováno pouze na nádobí z přírodních materiálů, do porcelánu nebo do vlastních přinesených krabiček zákazníků. V průběhu letošní sezóny chtějí organizátoři po dohodě s prodejci zahájit prodej v papíru, kterým nahradí plastové jednorázové sáčky.
ZAHÁJENÍ SEZONY 2019: sobota 2. 2. 8:00–14:00