Počasí
Praha 6 °C Úterý, 19. března 2024, Svátek má Josef
Go to content
Naše Praha na Facebooku

vejce

Co je víc? Život kuřete nebo život myši?

V České republice se ve vaječném průmyslu podle Českého svazu ochránců přírody každoročně usmrtí 12 milionů jednodenních kohoutků - jenom proto, že kohouti vejce nesnášejí, a tak jsou prostě v tomto byznysu zbyteční. Nyní se mluví o zákazu takového zabíjení.

V ZOO Praha vzniká gigantické hnízdo

Bezmála dva metry široké, s vlastní vstupní chodbou, střechou a spodním vletovým otvorem – stavbu takového hnízda mohou v těchto dnech sledovat návštěvníci ZOO Praha. Tento unikát ptačí říše i jeho tvůrce – pár kladivoušů afrických – naleznou lidé v průchozí voliéře Africké skály pod lanovou dráhou.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

REPORTÁŽ: Z kdysi pulzující Holešovické tržnice se stalo torzo. Odhalili jsme příčiny – korupce, pašalíky, politika

Pohled na Holešovickou tržnici je tristní. Nedávno ještě plná stánků trhovců, dnes zeje prázdnotou. Na slavnou halu 22 je smutný pohled. Nedávno se ještě pyšnila nejlepší a nejlevnější zeleninou v Praze. Dnes? Petržel za 70, mrkev za 40, kuře 290 korun. Pusto, prázdno. Tým redakce Naše Praha proto zapátral po důvodech úpadku a výsledek je šokující.

Praha podpořila film s Keanu Reevesem i dokument o fotografce Jarcovjákové

Pražský nadační audiovizuální fond (dříve Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund) podpořil ve Výzvě 2022/1 šest projektů, které se natáčely nebo budou natáčet v hlavním městě. Rozdělil mezi ně nadační příspěvky v celkové výši 5,65 milionu korun. Praha podle podmínek podpory musí v těchto audiovizuálních dílech představovat sebe samu a projekty musejí mít zajištěnou mezinárodní distribuci.

Dnes mohou děti do zoo jen za jednu korunu

První školní den může být náročný pro děti i rodiče. Zoo Praha proto zve 1. září všechny děti do patnácti let na návštěvu zahrady za symbolickou korunu. Pro školáky i předškoláky je navíc připravena řada her, aktivit a soutěží se zvířecí tematikou. Během dne budou také probíhat speciální komentovaná krmení a setkání u vybraných expozic.

VIDEO: Triky jak udržet jídlo déle čerstvé

Každý z nás vaří nebo alespoň jí. Jak ale dosáhnout toho, aby se nám potraviny nezkazily? Nebo jak dosáhnout toho, aby byly čerstvé co nejdéle? Podívejte se na video, které vám ukáže velmi zajímavé triky, které můžete použít okamžitě!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Novinky na farmářských trzích. Zeleninu doma omyjete, pečivo ne

Máme půlku května a farmářská tržiště (stopku dostala 10. března) se v Praze probouzí do doby „pokoronavirové“. Ta je charakteristická tím, že naprosto netušíme, za jak dlouho a s jakou intenzitou či vlastně zda vůbec přijde očekávaná další vlna pandemie. Hrozivé sousloví „postupné promořování“ proto ovlivnilo podobu farmářských trhů a přineslo několik změn.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V zoo se rozmnožil jeden z nejtajemnějších plazů světa

V neděli 26. srpna se v pravé poledne vylíhlo v Zoo Praha první mládě varanovce bornejského. Mimořádně vzácný endemický plaz se v lidské péči vůbec poprvé rozmnožil až v roce 2014 v Japonsku, nyní se to po dvou letech chovu podařilo i v Praze. Ve snůšce je ještě několik dalších vajec, která by se měla dolíhnout během dvou dní.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Další komunitní lednici najdete v Holešovicích

V Praze Holešovicích ve Studiu ALTA byl dnes zahájen provoz další komunitní lednice z projektu Samsung Bezezbytku. Projekt chce pomoci minimalizovat množství vyhozených potravin a zároveň se snaží o propojení lidí v dané lokalitě – a to prostřednictvím komunitních lednic.

Jasné zítřky naší zlaté matičky Prahy

Kdyby se v Praze postavily všechny nerealizované projekty, tak by na některých místech byla veliká tlačenice. Mezi nejoblíbenější místa, kde architekti na povel pražské radnice ochotně sní, je zcela určitě Staroměstské náměstí. Architektonických soutěží na dostavbu Staroměstské radnice bylo vypsáno osm, účastnily se jí stovky architektů a nic. Teď je vše u ledu, stromořadí babyk zřejmě ještě dlouho vydrží. V současné době probíhají v Praze dvě výstavy na Václavském náměstí (na pěší zóně a proti hotelu Evropa), obě se týkají i takových projektů.(foto najdete na FB časopis Naše Praha) Oskar Kuptík

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Revoluční ulice by se mohla změnit už v roce 2019

Praha nechá zpracovat architektonickou studii proměny jedné z důležitých pražských ulic - Revoluční. Zadání pro studii, které zpracoval Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha), dnes schválila pražská Rada. IPR Praha nyní bude hledat projektanta ve výběrovém řízení.

dTest: Je bramborový salát s majonézou bezpečný i po pěti dnech?

Bramborový salát s majonézou je štědrovečerní pokrm, který v některých domácnostech vydrží až do Silvestra. Typické chování českých spotřebitelů simuloval dTest pokusem, kdy ponechal bramborové saláty pět dnů napospas jejich osudu, ovšem pod laboratorním dohledem. Kromě bujení mikroorganizmů ve vánočním salátu analyzoval spotřebitelský časopis dTest kupované majonézy jako takové, tedy jejich složení a kvalitu. Zaměřil se mj. na to, kolik žloutků studené omáčky obsahují. Na rozdíl od minulého testu před pěti lety se tentokrát žádný propadák nenašel.

Epopej v centru města nový domov nenajde

Rada hlavního města Prahy bude v úterý 15. srpna 2017 jednat o návrhu MČ Praha 1 na přeměnu parčíku u Štefánikova mostu ve stavební parcelu. Předložený návrh na změnu územního plánu by měl umožnit výstavbu nové galerie pro umístění Epopeje A. Muchy. Projekt je veřejnosti znám pod názvem „Zlaté vejce“. Komise Rady hlavního města Prahy pro změny územního plánu hlavního města Prahy změnu doporučila zamítnout.

Velikonoce – pár tipů jak si je užít a kam na výlet

Neklidná doba je časem pro hledání jistot, těmi jsou naše tradice. A k nim patří i Velikonoce. Prapůvodně svátky jara, v dobách historických (asi před 3,5 tisíci lety) začali Židé slavit Pesach, svátek, který oslavuje osvobození židovského národa z egyptského otroctví. A před dvěma tisíci lety Velikonoce staly připomínkou Kristovy smrti a zmrtvýchvstání.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V Praze 1 budou v neděli vítat jaro s plnou parádou

V neděli 2. dubna propukne v parku Kampa, Tyršově domě a Michnově paláci festival Ahoy jaro! Jarní veselí spojené s divadelním průvodem pořádá radní pro kulturu a sport Filip Kračman z Městské části Praha 1. Vstup na rodinné odpoledne plné velikonočních zvyků a tradic, výtvarných workshopů, vystoupení známých osobností spojené s ochutnávkou českých i zahraničních specialit je zdarma.

Návrat tří mláďat supů mrchožravých do volné přírody

Již příští týden proběhne v rámci reintrodukčního programu zaměřeného na ochranu supa mrchožravého vypouštění tří mláďat tohoto druhu do volné přírody - do oblasti pohoří Stara planina v Bulharsku. Tentokrát bude Zoo Praha realizovat reintrodukci dvou mláďat z vídeňské Tiergarten Schönbrunn a mláděte, jež původně pochází z francouzské zoo Ménagerie Jardin des Plantes v Paříži, ale které odchovali adoptivní rodiče přímo v Zoo Praha.

Pěstounský pár supů mrchožravých vychovává dvě mláďata

Mládě supa mrchožravého, které se 16. června vylíhlo v Zoo Praha, bylo chovateli podloženo na hnízdo pěstounského páru samice Fatimy a samce Chárona. O několik dní později zahradu kontaktovali kolegové z francouzské zoo Ménagerie Jardin des Plantes v Paříži, kde odchovávali o pět dní mladší mládě uměle. Odborníci se domluvili, že se pokusí toto mládě převézt k pěstounům do Prahy, což se v rekordně krátké době také podařilo. I druhé mládě přijali Fatima s Cháronem bez problémů a oba mladí ptáci tak vyrůstají společně.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Soutěž: Nabaštěte se s Naší Prahou!

Soutěže o vouchery do restaurace i pekařství: Nabaštěte se s Naší Prahou! Duben, měsíc dobrot. A proto jsme pro čtenáře časopisu Naše Praha připravili soutěž o pět voucherů do luxusní restaurace u Karlova mostu stejně jako o šest voucherů do francouzského pekařství v centru. Popožeňte chuťové pohárky, jedenácti z vás se mohou sbíhat sliny.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Kuběna a Nezval jako básníci i malíři

Jiří Kuběna a Vítězslav Nezval prosluli jako velikáni české literatury, už méně se ale ví o jejich výtvarné tvorbě. Právě jí se věnuje výstava, která se do 22. února koná v Grafickém kabinetu Krajské galerie výtvarného umění.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Jak večeří na Štědrý den celiaci a vegetariáni?

Za klasickou štědrovečerní tabuli Češi průměrně utratí přes dva tisíce korun. Tradiční sváteční stůl se neobejde bez bramborového salátu se smaženým řízkem či kaprem. Počet Čechů, kteří se stravují alternativně, však stále stoupá. Je vyjde slavnostní večeře ještě o něco dráž.

Na léčivé účinky mnoha pramenů na Zlínsku se zapomnělo

Léčivé prameny na Zlínsku, to nejsou jen Luhačovice. Minerálních pramenů je jen na území města Zlína deset, v celém kraji 99. A pouze malá část z nich je dnes využívána. Kromě těch luhačovických fungují lázně už jen v Kostelci u Zlína a Ostrožské Nové Vsi.

Zoo Praha odchovala dva vzácné pouštní plazy

Mláďata trnorepa mezopotámského a agamky písečné, to jsou aktuálně největší chlouby kurátora plazů Petra Velenského a jeho týmu. V případě trnorepa jde o světový prvoodchov v zoologických zahradách, v případě agamky o naději na udržení unikátního chovu v Praze.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Co nabídne zoo o Velikonocích?

Zoo láká návštěvníky na bohatý velikonoční program - od soboty až do pondělí. Těšit se můžete například na komentovaná krmení zvířátek, upletete si vlastní pomlázku a namalujete velikonoční kraslici. Slavit se bude také Den Země.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí čeká rekordně kuriózní den

Obří kraslice a skákající králíci – i tak bude vypadat Den rekordů a kuriozit na Staroměstském náměstí. Návštěvníky velikonočních trhů zde pobaví v pondělí 14. dubna nejrůznější zajímavosti a kousky z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Na děti čekají soutěže, dospělí mohou fandit pokusům o rekord a všichni se mohou naučit foukat obří bubliny.

Naučtě se dělat madeirové vejce

Kbelská knihovna a MČ Praha 19 pořádají Kurz madeirových vajec s odbornicí paní Andreou Říhovou - ve středu 19.3. od 18 hodin ve kbelské knihovně (Semilská 43/1, Praha 9, bezbariérový vstup). Poplatek za materiál je 200 korun na osobu. Nutno potvrdit svou účast na telefonech 284080878 nebo 734681683.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Bizarní mládě v pražské ZOO

Nejnovější přírůstek pražské zoo jakoby patřil do pravěku. V dospělosti uchvátí antracitově černým peřím, bohatou chocholkou a červenými tvářemi. Nyní ještě nedokonale opeřené mládě kakadu palmového je obrovským chovatelským úspěchem.

Vánoční cukroví připravuje 80 procent domácností, většina je při pečení konzervativní. Proč nevyzkoušet zapomenuté recepty?

K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se osvědčené klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

Vánoční cukroví připravuje 80 procent domácností, většina je při pečení konzervativní. Proč nevyzkoušet zapomenuté recepty?

K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se osvědčené klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

Nový trend v gastronomii: kuchaři už nekradou suroviny, zajímají se o recepty a celé koncepty restaurací

Třikrát použitý olej, mléko nastavované vodou nebo vejce ředěné mlékem – to byly běžné praktiky totalitních kuchařů, kteří si tak měsíčně mohli přijít i na několik desítek tisíc korun. Dnes je situace jiná – za minulého režimu podle šéfkuchaře Radka Davida kradlo kolem 70 procent kuchařů, dnes je jich zhruba 30 procent. Objevil se ale nový trend.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nový trend v gastronomii: kuchaři už nekradou suroviny, zajímají se o recepty a celé koncepty restaurací

Třikrát použitý olej, mléko nastavované vodou nebo vejce ředěné mlékem – to byly běžné praktiky totalitních kuchařů, kteří si tak měsíčně mohli přijít i na několik desítek tisíc korun. Dnes je situace jiná – za minulého režimu podle šéfkuchaře Radka Davida kradlo kolem 70 procent kuchařů, dnes je jich zhruba 30 procent. Objevil se ale nový trend.

Zítřejší gurmánské trhy budou ve znamení višní a čerstvých ryb

Zítra se v Galerii Harfa konají další páteční gurmánské trhy. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit na dobroty připravené šéfkuchařem Pepou Rychtrem z višní a na středomořskou kuchyni. K dostání budou různé druhy čerstvých ryb a také čerstvá velká vejce ze statku Dvořák za speciální cenu 1,50 korun. Gurmánské hody se jako každý pátek konají od 11 do 19 hodin.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Velikonoce slaví 90 procent Čechů. Jak naložit s vykoledovanými vejci? Připravit se dají i na sladko

Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností. Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých rodin.

Velikonoce slaví 90 procent Čechů. Jak naložit s vykoledovanými vejci? Připravit se dají i na sladko

Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností. Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých rodin.

Mládě jeřába musí krmit v převleku

Na začátku února se v ZOO Zlín vylíhlo historicky první mládě jeřába laločnatého v rámci českých zoo. Jedná se o velmi vzácný odchov v celé Evropě. Potíž je ale v tom, že rodiče své mládě odmítají. Aby nezemřelo, musí ho krmit ošetřovatelé v převleku a s pomocí loutky.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pražská zoo rozmnožila jako první na světě želvu korunkatou

Pražští chovatelé dosáhli světového úspěchu: objevili způsob rozmnožování indické želvy korunkaté, který pro vědce doposud zůstával tajemstvím. V Praze se vylíhlo sedm mláďat díky zcela nekonvenčnímu postupu - umístění vajec do vody. Návštěvníci zoo si mláďata budou moci prohlédnout už tento víkend.

Rady hygienika před dovolenou

Cestování přináší řadu rizik či nepříjemností. K létu patří například vyšší počet dopravních nehod, protože se lidé vydávají na dlouhé trasy, při nichž stoupá riziko únavy, spojené s mikrospánkem.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V Troji žije dvojník „vyhynulého“ Osamělého George

Poslední jedinec želvy sloní pintské známý jako Osamělý George, který v neděli uhynul na Galapágách, má v Praze dvojníka. Je jím želvák Antonio, o kterém se část odborníků kvůli jeho pozoruhodné vzhledové podobnosti s Osamělým Georgem domnívala, že je rovněž želvou sloní pintskou. Až genetické testy prokázaly, že Antonio je příslušníkem jiného poddruhu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...