Počasí
Praha 8 °C Čtvrtek, 25. dubna 2024, Svátek má Marek
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2022

Praha má novou komoru vodojemu Na Mazance

Hlavní město se po více než třiceti letech dočkalo nové komory vodojemu. Na Mazance, v Davídkově ulici v Praze 8, byla komora uvedena v těchto dnech do ostrého provozu, když ten zkušební trval dvanáct měsíců. Investorem akce byla Pražská vodohospodářská společnost.

Senioři, dejte si pozor na triky, které vás mohou stát hodně peněz!

„Ahoj babi, hádej, kdo volá?“ takto podle Policie České republiky obvykle začínal telefonát, který seniora často připravil o vysoký finanční obnos. V některých případech dokonce i o celoživotní úspory. Nyní si senioři mohou oddychnout. Organizátor podvodných telefonátů skončil s obviněním ve vazební věznici v Ostravě. Ale existují i další triky, jak od seniorů vylákat peníze. NašePraha.cz vás s nimi seznámí, aby postižených bylo co nejméně.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 7 se pustila do oprav školních střech

Radnice Prahy 7 uvedla, že tato městská část dokončila rozsáhlou rekonstrukci střechy ZŠ Fr. Plamínkové. Kompletní renovací prošla střecha hlavní budovy a proběhly také úpravy střechy přístavby, kde je umístěna jídelna. Sedmá městská část se dále připravuje na rekonstrukce střechy nad jídelnou v ZŠ Strossmayerovo náměstí a střechy ZŠ Letohradská.

Sdílená kola s Lítačkou využilo v loňském roce 34 tisíc lidí

Kombinaci veřejné dopravy a sdílených kol, kdy je možné si s platným elektronickým předplatním kuponem pro Prahu půjčit sdílené kolo na 15 minut zdarma až dvakrát denně, využilo podle ROPIDu v roce 2022 celkem 34 tisíc lidí. Celkový počet výpůjček přesáhl 567 tisíc, přičemž 81 % lidí používá tuto službu opakovaně.

VIDEOKLIP: Nová píseň od Ventolina „Nech doma SUV, jeď radši MHD!“ má jasné poselství

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a český hudebník Ventolin/David Doubek představili v pátek 27. ledna originální skladbu na podporu městské hromadné dopravy s jednoduchým názvem „MHD“. Ke skladbě vznikl také videoklip, který nese charakteristické prvky Ventolinovy tvorby. Za projektem stojí společně se SDP ČR agentura EventHouse.

Dlužníci na sociálním pojištění dostanou šanci se vyhnout penále i exekucím

Dlužníci České správy sociálního zabezpečení se budou moci v průběhu letošního léta zbavit svých neuhrazených závazků vůči státu, aniž by museli platit penále nebo exekuční náklady. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí se odpuštění penále bude vztahovat jak na fyzické, tak i právnické osoby. Vláda ve středu 25. ledna schválila návrh zákona, který to umožní za podobných podmínek, jako tomu bylo v případě Milostivého léta I a II. Podobný systém bude platit také v souvislosti s daňovými dluhy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Napraví Praha svůj podraz na fiakristy?

Nový most v Horních Počernicích, fiakry v Praze nebo Ledárny Braník. To a další problémy se ve středu 25. ledna řešily na kontrolním výboru Zastupitelstva hlavního města Prahy. O hlavních bodech jednání Naší Prahu informoval Ondřej Prokop, předseda hnutí ANO v Praze a zastupitel hlavního města Prahy a MČ Praha 11.

Společnost Technologie hlavního města Prahy očekává za rok 2022 dvojnásobné tržby a zisk až 20 milionů korun

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) pokračuje v prudkém růstu. Po necelých pěti letech existence očekává za rok 2022 více než stoprocentní meziroční zvýšení tržeb na 902 milionů korun oproti 430 milionům v předchozím roce a předběžný zisk ve výši 15–20 milionů korun. Do celkové výše tržeb se nejvýznamněji promítnou rostoucí výnosy v oblasti výstavby a údržby městské infrastruktury.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Radnice Prahy 5 podpořila záchranu železničního mostu na Výtoni

Vedení městské části Prahy 5 jednotně schválilo stanovisko k zachování železničního mostu na Výtoni i další postup ohledně komunikace se Správou železnic. Starosta Jaroslav Pašmik (Praha 5 SOBĚ) vyzval Správu železnic, aby nepodnikala nevratné kroky ohrožující existenci stávajícího železničního mostu pod Vyšehradem, zapsané kulturní památky.

Kyberzločinci jdou aktuálně po SIM kartách!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických zločinců známých z loňské kampaně jako Volač a Klikač. Statistiky kyberzločinů překonaly v roce 2022 podle Policie ČR všechny rekordy. A kyberzločinci nezahálí ani v novém roce. Volači a Klikači jdou aktuálně po SIM kartách.

Praha 1 zajistí opětovný provoz sportovních areálů Na Františku a v Masné

Ve čtvrtek 12. ledna 2023 končí svoji činnost ve sportovních areálech Prahy 1 Na Františku a Masná jejich dosavadní provozovatel Sport-Technik Bohemia. První městská část oba areály převezme a co nejdříve na nich zahájí další, byť omezený provoz. Ten bude zaměřen na děti z mateřských, základních a středních škol. Trvat by měl do řádného a transparentního výběru nového provozovatele.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Program dostupného bydlení nabídne 5 000 bytů

Rok 2022 byl pro evropskou i českou ekonomiku velmi náročný. Doznívající dopady covidové pandemie a válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize vedly ke zpomalení ekonomik a v posledních dvaceti letech nevídané míře inflace. Ekonomické potíže se také podepsaly na realitním trhu a ve stavebnictví.

K paušální dani se přihlásíte jen do 10. ledna

Přihlásit se k paušální dani je možné podle Ministerstva financí do 10. ledna 2023 včetně, a to podáním písemného oznámení na podatelně finančního úřadu, poštou, nebo elektronicky přes datovou schránku či na stránce MOJE daně. Pokud poplatník váhá, zda se mu paušální daň vyplatí, může si i letos vše spočítat s oblíbenou kalkulačkou Ministerstva financí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

VIDEO: Podívejte se, jak funguje zimní údržba dálnic a silnic I. třídy v České republice

Začíná padat sníh, je velký vítr a na silnicích se tvoří náledí a závěje? Kde jsou sypače a proč nic nedělají? To jsou výroky řidičů, kteří se na silnicích potýkají s nástrahami zimního počasí. Jak vlastně funguje zimní údržba dálnic a silnic I.třídy? Detailní vysvětlení fungování zimní údržby představuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve své vizualizaci.

Za dva roky se naše dálniční síť rozšíří o 134 kilometrů

V letošním roce bylo podle Ministerstva dopravy ČR do dopravních staveb v Česku investováno ze Státního fondu dopravní infrastruktury 131,7 miliardy korun, což je o 4,1 miliardy více než byl schválený rozpočet pro rok 2022. Aktuálně je ve výstavbě 241,3 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Většina z nich bude otevřena v letech 2023 a 2024.

Praha spustila zimní pomoc pro lidi bez domova

Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) je jako příspěvková organizace hl. m. Prahy koordinátorem této pomoci, která funguje od 1. 12. 2022 do 31. 3. 2023. V případě přetrvávajících mrazů může být tato pomoc v příštím roce prodloužena.

Jak se mění pražská MHD o vánočních svátcích?

Pražská MHD se o vánočních svátcích změní jako každý rok. Podle Dopravního podniku Praha se už den před Štědrým dnem bude jezdit jako ve všední den o prázdninách. A od 24. prosince 2022 do 2. ledna 2023 dojde k tradičnímu omezení dopravy, která se od 3.ledna 2023 vrátí opět do svého normálu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Staroměstské náměstí provoní den před Štědrým dnem primátorská rybí polévka

Podle společnosti Taiko, organizátora největších Vánočních trhů v Praze, bude v pátek 23. prosince na Staroměstském náměstí k ochutnání typický sváteční český pokrm – rybí polévka. Organizátoři připravili znovu po dvou letech 3000 porcí tradičního štědrovečerního pokrmu. Ten je určený lidem bez domova, potřebným i zájemcům z řad Pražanů a návštěvníků metropole.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Historická tramvaj rozveze Betlémské světlo

Podle pražského dopravního podniku vyjedou v sobotu 17. prosince ve spolupráci s pražskými skauty do pražských ulic dvě historické tramvaje s Betlémským světlem. Symbol přátelství, klidu a míru, to je Betlémské světlo, které již několik let do Prahy přiváží skautky a skauti z Junáka - Českého skauta.

Praha 10 vysadila 21 stromů za narozené děti

Nových 21 stromů za narozené děti zasadila radnice Prahy 10. V oblíbeném projektu, který už od roku 2007 symbolicky věnuje dřeviny čerstvě narozeným občánkům Prahy 10, bude městská část pokračovat i nadále. Výsadby nových stromořadí chce rozšířit i na místa, která jsou sice na jejím území, ovšem nemá je ve správě.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Bytový dům Vršovická navrhne ateliér Kuba & Pilař architekti

Podle radnice Prahy 10 se vítězem druhé architektonické soutěže vypsané na městský bytový dům Vršovická stala brněnská architektonická kancelář Kuba & Pilař architekti. Na městském pozemku v Praze 10 vymezeném ulicemi Vršovická a Petrohradská v těsné blízkosti fotbalového stadionu Bohemians vyroste podle jejich návrhu polyfunkční dům se 139 nájemními byty, maloobchodními prostory v přízemí a parkovacími stáními pro obyvatele domu a případně i pro rezidenty Prahy 10.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Dopřejte si zážitek v zámeckém hotelu Wichterle

Toužíte po romantickém víkendu v zámeckých komnatách? Nebo potřebujete odpočinek s příjemným relaxem ve wellness? Pokud k tomu přidáte výjimečnou kuchyni, atmosféru dob minulých a vstřícný personál, ocitnete se v zámeckém hotelu Wichterle v malebném moravském městečku Slavičín, které je vstupní bránou do Bílých Karpat.

Hotel Andaz Prague vyhrál uznávanou cenu za interiér

Pětihvězdičkový hotel Andaz Prague, který se nachází v nově zrekonstruované budově Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí, byl oceněn v mezinárodní soutěži SBID International Design Awards. Cenu obdrželo madridské studio Brime Robbins za interiérový design v kategorii „Hotelové pokoje a apartmá“ v jedné z nejprestižnějších designérských soutěží.

Dopravní omezení MHD na trase Horoměřice – Lysolaje

Z důvodu havarijní opravy povrchu části silnice v úseku Horoměřice – Lysolaje (Praha 6) dochází podle Dopravního podniku Praha od pondělí 28. listopadu 2022 (od zahájení denního provozu) do pátku 23. prosince 2022 (do ukončení denního provozu) k dočasné změně trasy a zastávek pro linky číslo 160, 355 a X355.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Tradiční benefiční koncert Jaroslava Svěceného „HUDBA LÉČÍ I POMÁHÁ“

Světoznámý houslista Jaroslav Svěcený zahraje za doprovodu akordeonisty Ladislava Horáka pro Nadační fond Umění doprovázet, který již šestnáct let podporuje české hospice. Výtěžek z koncertu bude věnován na nákup přístrojů a zdravotnických pomůcek, jež velkou měrou pomáhají odstranit nejen bolest, ale také další nepříjemné symptomy závěrečných stadií těžkých onemocnění.

Voda nepoteče v 7 pražských čtvrtích

Podívejte se na detailní přehled plánových výluk v dodávkách pitné vody, jak je oznámila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Odstávky jsou nutné z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Věrnostní programy dobývají srdce, peněženky i mobily českých domácností

Pět ze šesti Čechů vnímá věrnostní program jako přidanou hodnotu a průměrný dospělý Čech či Češka v současnosti využívá již více než 13 různých věrnostních programů. Mezi nejvyužívanějšími programy převažují ty od potravinářských řetězců, drogerií a lékáren. Zřetelný je i postupný příklon k mobilním aplikacím. Ukázaly to výsledky rozsáhlého výzkumu „Věrnostní programy a zákaznické portály 2022“, který uskutečnila výzkumná agentura Incomind.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Druhá etapa rozšíření Strakonické skončila o týden dříve

S týdenním předstihem končí stavební práce na Strakonické. Komunikace byla ve středu 23. listopadu po jedenácté hodině uvedena do plného provozu bez dopravního omezení. Technická správa komunikací (TSK) zde dokončila další etapu rozšíření komunikace, tentokrát v úseku od nadjezdu mimoúrovňové křižovatky ulice Mezichuchelská po autobusovou zastávku Malá Chuchle. Zhotovitelem stavebních prací byla společnost PORR.

Voda nepoteče ve 14 pražských čtvrtích

Podívejte se na detailní přehled plánových výluk v dodávkách pitné vody, jak je oznámila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Odstávky jsou nutné z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Voda nepoteče v Holešovicích a v Krči

Podívejte se na detailní přehled plánových výluk v dodávkách pitné vody, jak je oznámila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Odstávky jsou nutné z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

V Praze 8 byl zvolen starostou opět Ondřej Gros

Starostou městské části Prahy 8 pro období 2022 – 2026 se stal občanský demokrat Ondřej Gros. Rozhodlo o tom ustavující jednání zastupitelstva osmé městské části. Starosta Gros tak obhájil svoji pozici z minulého volebního období.

Starostou Prahy 7 se stal potřetí Jan Čižinský

Na ustavujícím zasedání Zastupitelstva MČ Praha 7 v pondělí 7. listopadu bylo zvoleno vedení sedmé městské části pro volební období 2022–2026. V radě sedmé městské části zasednou zástupci vítězného hnutí PRAHA 7 SOBĚ. Post starosty obhájil Jan Čižinský.

Novým starostou MČ Praha 5 je Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA

V úterý 8. listopadu bylo na ustavujícím zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5 zvoleno nové vedení městské části Prahy 5 pro volební období 2022–2026. Radu bude tvořit koalice Praha 5 Sobě s Koalicí Sen 21 a Českou pirátskou stranou. Starostou byl na toto funkční období zvolen Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA (Praha 5 Sobě).

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Mistryní světa v aerobiku se stala Viktorie Prokopová

Svět sportovního aerobiku má novou královnu - z České republiky! Navíc čeští zástupci na letošním mistrovství světa pořádaném v Ostravě získali nevídaný počet medailí a královskou korunu prestižní dospělé kategorie žen vybojovala Viktorie Prokopová. Ta v ní na MS závodila poprvé, a hned porazila obávané konkurentky z Belgie i Austrálie.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pražské radnice se bouří proti aktivismu náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě). Může za zácpy na Radlické a neexistenci Pražského okruhu, stěžují si.

„Skoro devadesátitisícová Praha 5 trpí neexistencí Radlické radiály. Je nepřípustné, aby si malá skupina občanů brala jako rukojmí statisíce Pražanů. Magistrát, reprezentovaný náměstkem Adamem Scheinherrem, ale neustále hledá chyby a realizaci oddaluje,“ svěřil se redakci Naše Praha předseda dopravního výboru Prahy 5 Jan Panenka (ODS).

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Promoce asistenčních psů Helppes se blíží

V sobotu 17. září od 9.30 hod. pořádá v Motole obecně prospěšná společnost Helppes veřejnou promoci letošních psích studentů – asistenčních psů a jejich slavnostní předávání novým majitelům - lidem s vážným zdravotním handicapem – s názvem Super den 2022. Letos se koná již 20. ročník.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Soutěž. Vyhrajte stavebnici MegaBloks Tlapková patrola

Její práce je snem mnohých dospívajících, především děvčat. Usměvavá Lenka Koenigsmark se totiž jako marketingová manažerka mezinárodní korporace Mattel pro ČR, SR a Maďarsko pohybuje ve světě plném hraček, ve kterém dominuje nestárnoucí panenka Barbie. Vy však máte nyní šanci vyhrát stavebnici MegaBloks Tlapková patrola.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pozor! Klíšťata nelení a mají právě hody

Aktivita klíšťat v polovině léta opět stoupá, přičemž aktuální vysoké teploty, které zejména v červenci střídaly časté bouřky, tomu jen nahrávají. Na celém území České republiky nyní platí pátý, tedy nejvyšší stupeň aktivity klíšťat, který představuje mimořádné riziko.

Nevyhazujte staré počítače, mohou pomoci dětem!

Nepříznivá ekonomická situace způsobuje, že se některým rodinám nedostává finančních prostředků na nákup počítače. Trpí tím hlavně děti, protože ve škole nedrží krok se svými spolužáky. Charitativní projekt Počítače dětem Nadačního fondu IT people se snaží situaci napravit.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Které pražské ulice budou bez vody?

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) plánují od konce července další výluky v dodávkách pitné vody. Náhradní zásobování bude zajištěno na základě požadavků odběratelů a dle dopravních a technických možností přistavením cisterny s pitnou vodou.

Ukrajincům končí automatický nárok na státní pojištění

Novela zákona č. 65/2022 Sb., tzv. Lex Ukrajina 2, mění podmínky zdravotního pojištění pro Ukrajince, kteří do Česka přišli po 24. 2. v souvislosti s válečným konfliktem. Po uplynutí 150 dnů ode dne, kdy jim v ČR byla udělena dočasná ochrana, již nebudou Ukrajinci ve věku 18–65 let automaticky zařazeni mezi tzv. státní pojištěnce, za něž pojištění hradí stát.