Počasí
Praha 8 °C Úterý, 23. dubna 2024, Svátek má Vojtěch
Go to content
Naše Praha na Facebooku

zprávy

Do Kaštanu zavítají Maxa a Ježek. Vystoupit tam mají prý naposledy

Prvního března se milovníkům jedné bubenečské hudební legendy splní sen: v Kaštanu s projektem Pět let stará věc vystoupí podle svého tvrzení zřejmě naposled (Naše Praha tvrdí opak) muž, který v tuzemsku před desítkami let zpopularizoval bubenečsky laděným textem písně Brixton o dějinách Slamníku i punkově nesmrtelné The Clash.

Squateři na střeše v Šárce: vyjádření policistů i starosty

Podle posledních zpráv v neděli je možné, že policisté znovu zváží svůj dosavadní postoj – ten je s ohledem na možné zranění zatím vyčkávat. Podobná situace jen ne tam mediálně vyhrocená, pokračuje už dlouho i v Praze 3, kde lidé nezákonně okupují žižkovskou vilu bývalé kliniky. Je uzavřen dopravní spoj, neprojedete Šáreckým údolím. „Kolegy“ podpořili i squatteři okupující žižkovskou kliniku.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha v noci uzavře Libeňský most kvůli havarijnímu stavu

Dnes v noci se kvůli havarijnímu stavu uzavře pro veškerou dopravu pražský Libeňský most. Od jedné hodiny po půlnoci nebude průjezdný pro automobilovou dopravu a nebudou na něj smět ani tramvaje. Zůstane otevřený pouze pro pěší a pro cyklisty. Rozhodla tak Technická správa komunikací hl. m. Prahy na základě prvních výsledků diagnostického měření Kloknerova ústavu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Taneční sci-fi show přistála na Malé Straně

Nové unikátní taneční představení se představí divákům v Praze. Tzv. Pražská astronomická taneční túra (Prague Astronomy Dance Sci-Fi Tour) je inovativní po všech stránkách. Je to taneční představení po ulicích, dvorech a sklepích Malé Strany, beze slov – pro Čechy i pro cizince, vhodné pro rodiny s dětmi.

Nejen Žižkováci podepisují petici: Metro D potřebujeme

V územním plánu bylo metro D (nejprve vznikne Písnice – Pankrác, poté úsek na Nám. Míru – celkem 10,6 km) zamýšleno v budoucnu na Žižkov a dále. Praze 3 nejen v souvislosti s rekultivací a výstavbou u Nákladového nádraží hrozí brzy kolaps bez kvalitního spojení, nejlépe metra, byť až za desetiletí. Vznikla petice, aby Praha metro na Žižkov garantovala.

Uběhlo 15 let od povodní. Zkušenosti z nich DPP využil k vylepšení protipovodňové ochrany

V těchto dnech si Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připomíná 15 let od ničivých povodní. Když 1,2 milionů m3 vody zaplavilo v roce 2002 prostory sítě pražského metra, neobstála proti ničivému živlu rozvodněné Vltavy ani tehdejší protipovodňová opatření. Ta by totiž dokázala zabránit stoleté vodě, nikoliv však ještě o 180 cm vyšší hladině Vltavy. Zkušenosti z povodní DPP využil pro tvorbu nových, účinných protipovodňových opatření, jež jsou připravena opakování podobné katastrofy již zabránit.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Na Nákladovém nádraží se konečně bude revitalizovat. Další pražské brownfieldy ještě stále čekají. Dočkají se?

Rezidenční čtvrť s parkem namísto zanedbaného brownfieldu – to by mohlo čekat i další prázdné lokality. Urbanisticky se na pozemku na Žižkově sousedícím se zanedbanou budovou bývalého nádraží bude podílet sedm předních architektů. Prokletí zablokování investičních aktivit vlivovými politickými skupinami tuto i jiné pražské (např. smíchovské nádraží) lokality brzdí již 14 let. Praha 3 je přitom na prvních příčkách ve vysídlování širšího centra. Chráněné budovy nádraží na sousedním pozemku se výstavba netýká.

V dubnu začne blokové čištění ulic

Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) zahajuje v pondělí 3. dubna blokové čištění komunikací. Jedná se o celkový strojní a ruční úklid ulic po zimním období. Pro podrobné informace nabízí TSK službu, která včas informuje řidiče o blokovém čištění v jejich lokalitě a to nejen na www.tsk-praha.cz, ale mohou vám zprávy chodit přímo do vašeho e-mailu po zaregistrování na TSK-INFO.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Budou mít mladé rodiny finance na nový byt či nájemné? Proč půjdou ceny nahoru?

Černý humor martýrií výstavby domků vypráví, že dříve se stavěly pro děti, nyní pro vnuky. Prý kvůli průtahům úřadů, politiků, spolků, aktivistů. I nová výstavba v Praze svůj boj prohrává. Podle údajů Naší Prahy je na tom metropole s nově povolovanými stavbami nejhůře z republiky. Prodávají se ze zásob byty, které byly povoleny před lety. Kam to vymrští ceny bydlení studentům, mladým rodinám či střední příjmové skupině? A za kolik let díky bojkotu městských investic do metra, parkovišť, obchvatů, tunelů a infrastruktury stane Praha nejen cenově neobyvatelnou?

Tři otázky pro… Světlu Magni

Majitelka příjemného altu a věčného optimismu – to je moderátorka ČRo Dvojka Světla Magni. Pokud vám jméno držitelky prestižní ceny Českého literárního fondu Novinářská křepelka evokuje Itálii, nemýlíte se. Její pradědeček do Čech přišel ze severoitalského regionu, podobně jako po Bílé hoře rod hrabat Magni. Dnes je nositelů tohoto jména v Česku asi dvacet.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Světla Magni: Slunce je nahoře, tak hlavu vzhůru!

V titulku jste si přečetli životní motto redaktorky a moderátorky Český rozhlas Dvojka Světly Magni. Majitelky příjemného altu a věčného optimismu. Pokud vám jméno držitelky prestižní ceny Českého literárního fondu Novinářská křepelka evokuje Itálii, nemýlíte se. Její pradědeček do Čech přišel ze severoitalského regionu, podobně jako po Bílé hoře rod hrabat Magni. Dnes je nositelů tohoto jména v Česku asi dvacet.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 3 podala trestní oznámení na nelegální využívání bývalé kliniky, zve na jednání Babiše i Chovance

Rada Prahy 3 se rozhodla podat trestní oznámení o podezření spáchání trestných činů, jež se týkají objektu Jeseniova 60, který bez právního titulu užívají fyzické osoby. Týká se několika možných trestních činů, a to například šíření poplašné zprávy, či neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo nebytového prostoru.

Z Podolí zní hlas: Franta nebyl blázen!

Pád z okna včera ukončil život Františka Jakubce (60), bývalého československého fotbalového obránce, účastníka mistrovství světa 1982 ve Španělsku, který svůj fotbalový život spojil s Bohemians Praha a posledních 15 let s AFK Slavojem Podolí Praha.

Pobodání v Heroldových sadech: Překvapivý vývoj?

Podle policie lednovou Syřanovu verzi pobodání pravicovými extremisty kvůli muslimské víře kamerové záběry neprokázaly. Tři měsíce byl nahlášený skutek vyšetřován jako politicky rasově motivovaný útok na muže muslimské komunity – jeho česká partnerka je známou pro-uprchlickou aktivistkou. Nyní se neví, zda si to nevymyslel a nebodl se sám, nebo zda někoho nekryje.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Velká voda často zaplavovala Frýdek a Místek

Dvojměstí Frýdek-Místek se nachází v podhůří Moravskoslezských Beskyd na středním toku řeky Ostravice, těsně pod soutokem s nejmocnějším přítokem Ostravice – řekou Morávkou. Původní přirozená říční brázda Ostravice i Morávky byla na území města velmi široká a značně nestabilní. Povodňové přívaly na Ostravici a Morávce se vyznačují velkou kinetickou energií a rychlostí a v minulosti před vybudováním přehradních nádrží obě řeky způsobovaly katastrofální záplavy.

NOVÉ VIDEO: Štěňata v kufrech a pytli: Jak dopadla? A rady: když pes pláchne nebo cizího najdete?

Neuvěřitelnou vlnu solidarity vyvolalo video, na kterém strážník na odlehlém místě v Praze 5 objevil v kufrech a pytli odhozených osm ani ne tříměsíčních štěňátek. Stále je k vidění na facebooku časopisu Naše Praha. Naši čtenáři mají nyní možnosti podívat se na nové exkluzivní video z útulku v Tróji: mají se k světu? Jak reagovali na piškot nabídnutý reportérem Naší Prahy? Lze zachráněné chlupáče adoptovat? V článku odkaz na exkluzivní VIDEO!

Podle výzkumu chtějí lidé úřad ve Vršovicích, přiklánějí se k rekonstrukci

Rada městské části Praha 10 v lednu projednala výstupy průzkumu, který si nechala zpracovat. Ten se mimo jiné zabýval názorem obyvatel na některá důležitá rozhodnutí, například řešení otázky nového sídla radnice a pohledem na lokalitu úřadu. Z odpovědí zhruba tisícovky respondentů vyplynulo, že jim lokalita Vršovic pro umístění úřadu spíše vyhovuje.

Praha 14 se ptá občanů, zda chtějí zavést zóny placeného stání

Praha 14 uvažuje o tom, že v návaznosti na novou koncepci Prahy zavede zóny placeného stání v okolí stanic metra Hloubětín, Rajská zahrada a Černý Most. V těchto místech přes den parkuje velké množství dojíždějících Středočechů a pro místní obyvatele zde nezbývají parkovací kapacity. Protože parkovací zóny vyvolávají protichůdné názory, radnice rozhodla, že dříve než o jejich zavedení rozhodne, zorganizuje na toto téma průzkum veřejného mínění.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V DOX ukazují Proces

Výstava s názvem Proces, kterou můžete až do 14. září navštívit v galerii DOX, je inspirována druhým soudním procesem s Michailem Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem, který probíhal od února 2009 do prosince 2010.

Ceny nemovitostí by měly nadále růst

Na realitním trhu by letos i v průběhu příštího roku měl být trendem mírný růst cen. Letos se dají očekávat největší změny na rezidenčním a kancelářském trhu, naopak nejméně se toho dá očekávat v oblasti cestovního ruchu. Vyplývá to ze zprávy Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), kterou zveřejnila ve své nové publikaci Trend Report 2015.

Bezpečnostní opatření v Praze 1 reagují na hrozbu terorismu i narůstající antisemitismus

Narůstající hrozba teroristických útoků vycházející nejen z dění na Středním východě a všeobecně diskutovaný nárůst antisemitismu. To jsou hlavní důvody pokračující spolupráce mezi Městskou částí Praha 1 a Židovskou obcí Praha. Stavebně dopravní bezpečnostní opatření se dotknou okolí ulic U starého hřbitova, Červená a Maiselova, kde se nachází mnoho kulturních památek včetně jedné z nejstarších synagog v Evropě a také sídlo Židovské obce Praha.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Surfování zaměstnanců na internetu stojí firmy desetitisíce ročně. Proto je častěji kontrolují

Téměř hodinu z pracovní doby tráví Češi na internetu, v pátek je to až 88 minut. Kontrolují sociální sítě, čtou soukromou poštu a zprávy, navštěvují e-shopy nebo hrají počítačové hry. Průměrnou firmu v Česku stojí lelkování zaměstnanců 32 760 korun ročně. Počet firem, které svým zaměstnancům monitorují mobilní telefony a tablety, vzrostl v loňském roce o 20 procent.

Loňská brutální vražda novorozence z kontejneru v Průběžné má stopu: DNA

Podle zprávy kriminalistů z 11. února 2015 by se mohlo pohnout vpřed vyšetřování loňské vraždy novorozeněte. V Průběžné našel 4. srpna 2014 ráno místní obyvatel mrtvé dítě v jednom z kontejnerů. Nyní po půlročním pátrání a několika stech odběrech DNA kriminalisté zveřejnili spolu s žádostí o pomoc veřejnosti informaci. Mají závažnou stopu: DNA příbuzné rodičky dítěte – její dcery či matky.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Oprava Prosecké ulice by měla skončit v dubnu

Prosecká ulice již delší dobu neslouží tak, jak by měla. Kvůli probíhající opravě je totiž tato ulice napůl uzavřena, což výrazně komplikuje život těm, kteří cestují z Libně na Prosek. Proto jsme se zajímali, proč trvá oprava tak dlouho a kdy bychom se mohli dočkat provozu na Prosecké v obou směrech.

Nepořádek? Nahlaste ho mobilem!

Radnice Prahy 13 zavedla pro své občany šikovnou službu. Pokud se vám totiž nelíbí nějaké neupravené a zaneřáděné zákoutí, můžete to radnici snadno ohlásit pomocí mobilního telefonu. Radnice pak slibuje nápravu!

Prahu o víkendu obsadí strašidla!

Žebrající kostlivec, bezhlavý templář nebo třeba jednorožec. Takové, ale i další neobvyklé kolemjdoucí potkáte, vydáte-li se v sobotu 10. ledna na večerní procházku po staré Praze. Ještě více dobrodružství však zažijete, zúčastníte-li se samotného závodu Prahou plnou strašidel, který pro veřejnost pravidelně pořádají skauti a skautky.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Uprchlý nebezpečný vězeň stále uniká – již i změnil oděv

Dle noční zprávy pražské policie přijali operátoři tísňové linky 158 desítky poznatků k pohybu podezřelého muže, žádný z nich se ovšem nepotvrdil a pražští policisté stále velmi usilovně po uprchlém vězni pátrají. Kriminalisté děkují veřejnosti za ostražitost a žádají pozorné občany, aby nadále policistům volali pohyb podezřelých mužů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Zapojte se do ankety o dalším využití Werichovy vily

Zajímá vás, jaký bude další osud Werichovy vily, a chcete ho ovlivnit? V tom případě se můžete zapojit do ankety, kterou vyhlásila Městská část Praha 1. Jednou z možností je zajít do Galerie 1 ve Štěpánské 47 na výstavu Budoucnost a přítomnost Prahy 1 a vyplnit tam anketní lístek, druhou je pak hlasování prostřednictvím SMS zprávy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Ombudsmanka Šabatová nebo právník Choděra? Měly by se studentky zahalovat?

Oč jde v případu muslimských šátků a případu školy z Prahy 10? Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které Střední zdravotnická škola ve Vršovicích v Praze 10 zakázala nosit na hlavě šátek. Škola zákaz odůvodnila školním řádem, ve kterém jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy. Šátek hidžád muslimky používají k zahalení vlasů a krku. Podle ombudsmanky je diskriminační jim to na půdě školy zakazovat. Případ otevřel server Lidovky.cz.

V Praze přibylo za tři roky 10 km pruhů pro autobusy

Podle zprávy ROPID referenční opatření pro tramvaje a autobusy pomáhají zvyšovat rychlost a také spolehlivost městské hromadné dopravy a zvýhodňují veřejnou dopravu oproti dopravě individuální. Týká se to v Praze 10 třeba Vršovic, nově také tramvajové trati ve Strašnicích a Hostivaři.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Lístek na trolejbus koupíte i na poště

Základní jízdenky na linky Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice si mohou lidé nově koupit u přepážek na všech pobočkách České pošty ve Zlíně, Otrokovicích, Želechovicích a ve Fryštáku.

Projekt Autobus bude pomáhat lidem bez domova až do konce roku

Nový projekt Autobus, který od letošního roku pomáhá lidem bez domova v ulici U Bulhara, bude dál sloužit jako útočiště osob v nouzi. Rada MČ Praha 2 na svém jednání dne 9. 6. 2014 souhlasila s pokračováním projektu až do konce letošního roku za podmínky, že provozující společnost Seven Roses získá souhlas všech dotčených orgánů státního správy a hlavního města Prahy.

Jízdenku od července zaplatíte i esemeskou

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice potěší ty, kdo si občas nestíhají koupit jízdenku na trolejbus nebo nechtějí hledat prodejní automaty. Od 1. července si budou moci koupit lístek na městskou dopravu prostřednictvím SMS zprávy.

Akce Cihla míří na I. P. Pavlova

Akce cihla je celostátní sbírková kampaň. Získané finance ze sbírky pomáhají stavět či rekonstruovat chráněná bydlení, sociálně terapeutické dílny a sociální podniky pro lidi s mentálním postižením, kteří potřebují pomoc druhých na své životní cestě. V květnu odstartoval Na Příkopech již 15. ročník sbírky.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Výše sbírky na vyhřívaný trávník v Ďolíčku

Veřejná finanční sbírka s názvem Každá koruna zahřeje byla oficiálně ukončena k 31. prosinci loňského roku a Družstvo fanoušků Bohemians postupně aktualizuje stav sbírky o další finanční prostředky vybrané mimo bankovní účet sbírky. Informovaly o tom webové stránky družstva.

Senzační nález nového druhu netopýra v Praze

Včera čekalo odborníky opravdové překvapení! V drobném netopýrovi z centra Prahy ochránci přírody ze základní organizace Nyctalus rozpoznali vzácného netopýra naší fauny - netopýra Saviova (Hypsugo savii)! Tento netopýr byl doposud zaznamenán pouze ojediněle na jihu Moravy (Brno, Znojmo, Lednice, Břeclav), ačkoli z Brna je doloženo i rozmnožování na našem území. V Čechách je tento druh zaznamenán vůbec poprvé.

Hledáte práci? Diplom z vysoké už firmám nestačí

Na jakou školu dát dítě, aby mělo co největší šanci na kvalitní uplatnění v budoucnu? Dávno už neplatí, že zárukou dobrého zaměstnání je vysoká škola. Mezi zaměstnavateli je dnes největší poptávka absolventech odborných středních škol nebo učilišť a absolventech technických oborů vysokých škol.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Centrum Prahy bude na týden patřit módě

Ve dnech 9.–15. září 2013 se v centru Prahy uskuteční 3. ročník PRAGUE FASHION WEEK (PFW). PFW je samostatný nezávislý projekt, který splňuje parametry fashion weeku světové úrovně. Praha se stane v těchto dnech dějištěm veřejné prezentace luxusní módy a stejně jako v minulých letech ji navštíví zajímavé osobnosti ze světa módy.

Prezident se setká s občany na zlínském náměstí

Ve dnech 4. až 6. září přivítá Zlínský kraj prezidenta České republiky Miloše Zemana a jeho ženu Ivanu Zemanovou. Mimo setkání s představiteli Zlínského kraje v čele s hejtmanem navštíví prezident republiky všechny regiony Zlínského kraje, kde se setká s občany i představiteli místní samosprávy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Červnové povodně připomíná charitativní výstava na pražské Kampě

Hlavní město a Člověk v tísni uspořádaly výstavu „Povodně 2013“, která se ohlíží za nedávnými červnovými záplavami v Praze. Na více než šedesáti velkoformátových fotografiích jsou zachycena místa, kde velká voda napáchala největší škody. Návštěvníci mohou navíc během prohlídky výstavy přispět formou DMS zprávy na povodňovou sbírku společnosti Člověk v tísni.

Červnové povodně připomíná charitativní výstava na pražské Kampě

Hlavní město a Člověk v tísni uspořádaly výstavu „Povodně 2013“, která se ohlíží za nedávnými červnovými záplavami v Praze. Na více než šedesáti velkoformátových fotografiích jsou zachycena místa, kde velká voda napáchala největší škody. Návštěvníci mohou navíc během prohlídky výstavy přispět formou DMS zprávy na povodňovou sbírku společnosti Člověk v tísni.

Základy angličtiny se dají zvládnout pár týdnů před dovolenou

Vytouženou dovolenou v zahraničí může snadno znepříjemnit jazyková bariéra. Komu se to někdy nestalo? Špatná objednávka v restauraci patří mezi historky spíše úsměvné, horší následky mohou mít nedorozumění v lékárnách, u doktora nebo na policejní stanici. Podle autorů oblíbených jazykových učebnic stačí na osvěžení základních znalostí angličtiny pár týdnů před odjezdem do ciziny. Všem cestovatelům se v jakékoli situaci vyplatí mít při ruce slovník.

Základy angličtiny se dají zvládnout pár týdnů před dovolenou

Vytouženou dovolenou v zahraničí může snadno znepříjemnit jazyková bariéra. Komu se to někdy nestalo? Špatná objednávka v restauraci patří mezi historky spíše úsměvné, horší následky mohou mít nedorozumění v lékárnách, u doktora nebo na policejní stanici. Podle autorů oblíbených jazykových učebnic stačí na osvěžení základních znalostí angličtiny pár týdnů před odjezdem do ciziny. Všem cestovatelům se v jakékoli situaci vyplatí mít při ruce slovník.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Novinka: jednoduchý nákup jízdenek mobilními telefony

Dopravní podnik spustil od 1. července mobilní aplikaci sejf. Jde o mobilní peněženku, umožňující pohodlný nákup jízdného pomocí chytrého telefonu, a to jak tuzemským cestujícím tak i turistům, kteří si doposud nemohli kupovat SMS jízdenky. Výhodou aplikace je pohodlné ovládání pro uživatele a větší zisk z prodeje jízdenek. DPP totiž nemusí platit provize mobilním operátorům.

Novinka: jednoduchý nákup jízdenek mobilními telefony

Dopravní podnik spustil od 1. července mobilní aplikaci sejf. Jde o mobilní peněženku, umožňující pohodlný nákup jízdného pomocí chytrého telefonu, a to jak tuzemským cestujícím tak i turistům, kteří si doposud nemohli kupovat SMS jízdenky. Výhodou aplikace je pohodlné ovládání pro uživatele a větší zisk z prodeje jízdenek. DPP totiž nemusí platit provize mobilním operátorům.

V Praze i nadále platí 3. povodňový stupeň

V Praze nadále platí 3. povodňový stupeň a stav nouze, který vyhlásila vláda České republiky. Zůstávají proto v platnosti všechna s tím spojená opatření. V Praze 10 by měli být lidé pozorní zejména v Záběhlicích a Vršovicích kolem Botiče.

Evakuace tisícovky osob ve vršovických Míčánkách – anonym nahlásil bombu

Ve středu dopoledne přijali operátoři tísňové linky pražské policie oznámení, že v budově Justičního paláce Na Míčankách je bomba. Policisté ve spolupráci se hasiči a strážníky Městské policie Praha okamžitě evakuovali z celé budovy všechny zaměstnance a návštěvníky. "Jednalo se přibližně o tisíc osob," uvedla mluvčí pražské Policie ČR Eva Kropáčová.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Prožijte den s primátorem Miroslavem Adámkem

Chcete prožít část pracovního dne s primátorem Miroslavem Adámkem? Pokud ano, stačí správně odpovědět na tři otázky, které budou zveřejněné od 29. dubna do 10. května na webu www.zlin.eu a potom mít štěstí při losování vítěze.