Kvalitnější a zdravější potraviny zpravidla najdete u menších poctivých výrobců, v prodejnách biopotravin a farmářských potravin.
Jaká hlediska jsou u jídla důležitá? Především složení. Farmářské prodejny, jako Dary kraje na Kvítkové ulici ve Zlíně, nabízejí čisté potraviny bez přísad. Snad jen v případě uzenin musejí řezníci použít v minimálním množství dusitan sodný E250. Naproti tomu výrobky velkých masokombinátů jen výjimečně obsahují méně, než tři přídavné látky známá jako „éčka“.
Uzeniny bez „éček“
Druhým důležitým faktorem je způsob zpracování. Nejproblematičtější je právě maso a uzeniny. Staré zašedlé či nafialovělé maso se mnohdy opláchne vodou, nasolí se, aby dostalo barvu, a znovu se prodává. Nebo se rozemele a dá do uzenin.
Dalším příklad je takzvaný výrobní salám. V obchodech ho přímo nedostanete, slouží k výrobě polotovarů a lahůdek. Najdete ho například v pařížském salátu nebo v mražených šunkových pizzách. Obsahuje především rozemleté kosti a kůže, dále stabilizátory, zlepšovače chuti a barviva. Skutečné maso v něm není.
„Výrobci jsou také zvyklí zahušťovat moukou nebo škrobem. Člověk s bezlepkovou dietou, který si chce koupit uzeniny, dnes musí pečlivě vybírat. Například u nás ale máme bezlepkové všechny masné výrobky, snad kromě jitrnic,“ dodává Dušan Lečbych z krámku Dary kraje.
Zaleží i na mnoha dalších okolnostech. Například na původu zvířat.
Ovoce bez chemikálií
K problematických potravinám nepatří jen maso a uzeniny. Například zelenina a ovoce, které cestou do supermarketu urazí tisíce kilometrů, zůstávají v dobré kondici jen kvůli tomu, že se dopravují a skladují za působení plynů, které zpomalují proces zrání. Životnost se prodlužuje i genetickými manipulacemi. Výsledkem jsou vizuálně krásné plody, mnohdy ovšem bez chuti a vůně, nebo s obsahem rizikových chemikálií.
Ve farmářských prodejnách také obvykle najdete kvalitnější kváskové pečivo. Kvásek je složený jen z mouky s vodou a organismus jej daleko lépe zpracovává, než je tomu u uměle vyrobeného droždí, které používají velké pekárny. Kvásek také nenadýmá.
„Složení potravin a jejich kvalita je pro nás zásadní. Naše dodavatele osobně známe, navštěvujeme je, a proto víme, v jakých podmínkách jejich produkty vznikají,“ říká Dušan Lečbych z krámku Dary kraje.
info
Krámek Dary kraje
Kvítková 540, Zlín
Otevřeno: po – pá 7:00 – 19:00, so 8:00 – 13:00
Tel.: 602 111 525
E-mail: kramek@darykraje.cz