Nutriční typologie je ucelený systém pro získání kondice, zdraví a úpravu váhy. „Jedná se o unikátní systém, který umožňuje určení individuálního typu metabolismu. Díky němu je možné sestavit výživový plán a jídelníček tak, aby to vedlo k optimálnímu zdraví a ideální tělesné hmotnosti. Program používá unikátní kombinaci tisíciletých zkušeností tradiční indické medicíny, celostní medicíny i poznatků západní medicíny,“ uvedla majitelka Světa zdraví ve Frýdku-Místku Veronika Vrublová. Součástí programu je spolupráce a kontroly se specialistou, který pomůže klientům vše sladit se způsobem života, pohybovými aktivitami i zdravotními omezeními.
Odborníci zjistí, které potraviny spalují tuky
Odborníci ze Světa zdraví provedou komplexní diagnostiku stavu organismu. Určí potraviny, které podporují spalování tuku a které jim nesvědčí a díky složení potravin zajistí, aby organismus dostal přesně to, co potřebuje. To znamená v konečném důsledku více energie a elánu. Dále stanoví dietní plán ušitý na míru každému člověku.
Nutriční typologie umožňuje najít ty změny v jídelníčku, které jsou nutné pro určitý metabolický typ. Tento program nutriční typologie je sestaven a vyvíjen předními odborníky.
Každý člověk je geneticky odlišný, máme různé krevní skupiny, pH organismu, jiné rodinné návyky a zdědili jsme jinou genetickou výbavu. Je proto logické, že i při stravování máme jiné potřeby. „Každému člověku proto individuálně sestavíme výživový plán a jídelníček tak, aby to vedlo k optimálnímu zdraví a ideální tělesné hmotnosti. Nedílnou součástí je také vyšetření krve,“ popsala Veronika Vrublová.
Co funguje u jednoho, druhému může škodit
Analýza typologie se provádí formou dotazníku obsahujícího komplex otázek. Jejich hodnocení s pomocí počítače provádí vyškolený specialista. Výstupem je určení metabolického typu jednotlivce a také s ním spojených zdravotních rizik. Následuje řada konkrétních doporučení pro upravení stravy včetně vzorového jídelníčku, který již neobsahuje „rizikové“ potraviny. Klient je tedy následně v kontaktu s poradcem a pod jeho vedením se učí správnému způsobu stravování – tedy které (i zdánlivě zdravé) potraviny jeho organismu a tedy i hubnutí nesvědčí a které by naopak ke vzhledem ke svému zdravotnímu stavu zařazovat měl.