Počasí
Praha 6 °C Pátek, 26. dubna 2024, Svátek má Oto
Go to content
Naše Praha na Facebooku

kultura

Co si myslíte o současné kultuře v hlavním městě?

Jsem obyvatelkou Prahy 4 městské části Spořilov, ale jsem rovněž studentkou Vyšší odborné školy ekonomických studií v Praze. Studuji posledním ročníkem obor VEŘEJNÁ SPRÁVA. V listopadu roku 2014 se zrodily nové webové stránky Kultura v hl. m. Praha. Jedná se o studentský projekt webových stránek. Součástí projektu je kulturní dotazník s okruhem problémů spojených s kulturou v pražské metropoli

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vít Adamus: V mé tvorbě se zrcadlí i znechucení z politiky

Malíř, básník a filozof Vít Adamus oslavil v únoru 50. narozeniny. Přestože původně nechtěl bilancovat, ohlédl se za svou dosavadní tvorbou. V ní vychází z vlastních zážitků, ale malbami reaguje i na devastaci morálních hodnot, absenci ontologického tázání a na počínání politiků. „...v té zpropadené voliéře Čech…,“ připomíná verš Jaroslava Seiferta.

Ceny města Olomouce letos čekají novinky

Menší počet kategorií, slavnostní ceremoniál s laureáty v hlavní roli a dalších úprav a obměn se dočkají Ceny města Olomouce. Zmíněné novinky by tomuto tradičně udělovanému ocenění významným osobnostem města měly především posílit prestiž.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

U vršovického Edenu se bude na Štědrý den opět nalévat rybí polévka

Zpříjemnit a naladit slavnostní vánoční atmosféru na Štědrý den hodlá městská část Praha 10 tradičním rozdáváním rybí polévky. Vánoční pokrm bude rozlévat starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která zároveň všechny na polévku zve. Primátorka Prahy bude nalévat polévku v centru, řada starostů a radních bude nabízet polévky ve svých čtvrtích.

Novou primátorkou Prahy je Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová, která stála v čele kandidátky hnutí ANO 2011 pro volby do Zastupitelstva hl. m. Prahy, se stala ve středu 26. listopadu první ženou v pražském primátorském křesle. Volilo ji třiatřicet zastupitelů z dvaašedesáti přítomných.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 10 se za Čapkovu vilu dočkala prestižního ocenění památkářů

Za záchranu a chystanou rekonstrukci Čapkovy vily získala Praha 10 kulturního „Oskara“ - prestižní ocenění od Národního památkového ústavu v soutěži Patrimonium pro futuro. Úspěch zaznamenala tato městská část v kategorii Záchrana, obnova památky. „Je to opravdu krásný pocit, být oceněni za něco, v čehož smysl jsme od počátku věřili. Minulý rok jsem řekl, že chceme z Prahy 10 udělat symbolické město bratří Čapků a toto ocenění je znamením, že jdeme správným směrem,“ neskrýval své nadšení starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nezávislí pro Desítku).

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Kultura i příroda Mongolska v pražské zoo

Tradiční hry s kostkami, lukostřelba s mongolskými luky, ale zejména stavba jurty – to vše čeká děti i dospělé v sobotu 19. a v neděli 20. července v pražské zoo. V rámci Víkendu s koněm Převalského se seznámí s posledním divokým koněm, ale i s projektem jeho návratu do původní domoviny.

V Kaunickém Paláci dnes proběhlo vyhlášení Hračky roku 2013

Ve čtvrtek 12. června proběhlo v dopoledních hodinách v pražském Kaunickém paláci slavnostní vyhlášení výsledků projektu Hračka roku 2013. Za přítomnosti odborné poroty, výrobců hraček a novinářů byli vyhlášeni vítězové v 11 kategoriích a absolutní vítěz už šestého ročníku. Tím se stalo Lego Friends Výletní loď za delfíny.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pomozte zmapovat Prahu 5 v proměnách času

Přes 150 let amatéři a profesionálové získávají obrazy míst pomocí fotoaparátů na chemickém, nebo nověji digitálním principu. Dochované fotografie pak představují jedinečná svědectví o časech dávno minulých a umožňují nám nahlížet současná místa v jejich někdejších podobách. Projekt Praha 5 v proměnách si proto klade za cíl vytvoření databáze historických fotografií míst, která jsou spojena s územím dnešní MČ Praha 5.

Navštivte Japonský festival ve Vysočanech

Pokud vás zajímá život, kultura a gastronomie obyvatel Země vycházejícího slunce, přijďte o víkendu 8. a 9. března do Galerie Harfa. Vždy od 13 do 19 hodin na vás čeká zajímavý program, při kterém se pobaví dospělí i děti. Vstup je zdarma.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nejsem statečný, jsem jenom hrdina, říká slavný antropolog a olomoucký rodák Leopold Pospíšil

Jeho život je jedno velké dobrodružství a drama. Neváhal vstoupit do neprobádaných končin světa, strach mu nenahnaly divoké šelmy, nebál se nacistů ani komunistů. Ti mu nakonec ublížili nejvíc. To když byl po únorovém puči nucen emigrovat a nechat v Československu dvouletou dceru, kterou pak dvacet let neviděl. Přesto, jak sám říká, nikdy neohýbal hřbet. I v devadesáti letech jsou jeho názory stejné: „Ti samí lidé, kteří po válce zavraždili moje kamarády, tady pořád sedí. Jsou všude, nikdy neodešli," říká Leopold Pospíšil a podává mi papír: „Tohle by se v novinách mělo otisknout, protože už to skoro nikdo nezná! To je zákon, že komunisti jsou vrazi a zločinci!" Jakmile opustíme vážná témata, je z něj vtipný a zábavný společník, u jehož historek se smějete skoro nepřetržitě.

Z Olomouce bude Paco de Lucía nadšený, říká ředitel festivalu Colores Flamencos Viktor Šebesta

A Olomouc bude zcela jistě nadšená z Paca de Lucíi, dodává jedním dechem. Už nemusí odpovídat na otázky, co má společného Olomouc a flamenco. Festival Colores flamencos si získal svoje publikum a prestiž a jeho ředitel Viktor Šebesta doufá, že po letošním ročníku se bude o akci mluvit daleko za hranicemi regionu i republiky. Podařilo se mu totiž získat největší světovou hvězdu flamenca a nejen flamenca - kytaristu a skladatele Paca de Lucíu. „Všechny mimořádné události se nemusejí odehrávat jenom v Praze. Jsem rád, že koncerty světových hvězd jsme schopni uspořádat i u nás v Olomouci," říká.

Zlínský filmový festival je v plném proudu

Zlín Film Festival vstoupil do svého 53. ročníku. Návštěvníci uvidí 354 filmů z 53 zemí celého světa. Mohou se setkat s hosty, jako jsou čeští herci Marek Eben, Jiří Mádl, Jiřina Bohdalová, Roman Vojtek, Marek Taclík, Jiří Suchý a Jitka Molavcová. Přijede také řada zahraničních hostů – herci, režiséři, producenti.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Festival Street For Art staví na stanici metra Černý Most park kultury a oddechu Blackville

Festival Street For Art zahájí svůj šestý ročník již 22. května. V nové lokaci na Černém Mostě tentokrát nestaví architektonickou ikonu pouze na dobu trvání festivalu. Ve spolupráci s úřadem MČ Praha 14 a architekty ze studia Mjölk bude centrem festivalu nově kultivovaný "park kultury, oddechu a městského plánování", který zůstane k dispozici obyvatelům města i po skončení festivalu.

Olomouc zná svoje laureáty letošních Cen města

Olomoučané letos opět navrhovali významné osobnosti spojené s naším městem, které by podle nich měly být oceněny za celoživotní práci a úspěch v nejrůznějších oblastech nebo za konkrétní čin uplynulého roku. Konečný seznam laureátů Cen města a Cen za počin roku dnes schválili zastupitelé.

Praha 7 vyhlásila granty na druhé pololetí tohoto roku

MČ Praha 7 vyhlásila výběrové řízení na udělení grantů na druhé pololetí roku 2013. Vyhlášená grantová témata se týkají projektů realizovaných od 1. 7. do 31. 12. 2013 v oblasti sportu, kultury, životního prostředí, školství, zahraniční spolupráce, sociálních služeb a zdravotnictví, bezpečnosti a protidrogové prevence.

Festival spisovatelů Praha představí nobelistu i alžířana píšícího pod ženským jménem

Festival spisovatelů Praha dnes oznámil program svého třiadvacátého ročníku. Pod tématem „Zrození národů“ představí několik výjimečných světových spisovatelů – portugalce Miguela Sousu Tavarese, egypťana Sun’alláha Ibráhíma, českého scénáristu a spisovatele Vladimíra Körnera, nebo kontroverzního alžírského prozaika, píšícího pod ženským pseudonymem Yasmina Khadra. Účast potvrdil také jeden z nositelů Nobelovy ceny za Literaturu.

Praha vyhlásila jednoleté a víceleté granty pro oblast kultury a umění

Rada hlavního města Prahy vyhlásila grantová řízení v oblasti kultury a umění v roce 2014. Radní schválili zásady pro poskytování víceletých účelových dotací - grantů hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění pro rok 2015 - 2018, zásady pro poskytování jednoletých účelových dotací - grantů hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění v roce 2014 a harmonogram grantového řízení v oblasti kultury a umění v roce 2014.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 7 vyhlašovala nejlepší firmy a živnostníky

V Městské části Praha 7 se v průběhu minulého roku uskutečnil již třetí ročník ankety o nejlepší firmy a živnostníky. V rámci slavnostního vyhlášení, které se uskutečnilo v úterý 12. února, byly oceněny nejlépe umístěné firmy v jedenácti hlavních kategoriích.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Od Tiziana po Warhola – v Olomouci startuje obrovská výstava

Získat přehled o vývoji výtvarného umění od nejstarších dob do současnosti na jediné výstavě? Nemožné, řeknete si. Ale opak je pravdou. Muzeum umění Olomouc totiž od 25. října do konce března příštího roku oslavuje 60 let své činnosti výstavou Od Tiziana po Warhola, která diváky provádí výtvarnou kulturou od antiky až do těchto dnů. Výstava bude slavnostně zahájena dnes v 18.30.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vystoupení dětských skupin zakončí první ročník projektu Romský mentor

Ve čtvrtek 14. června se uskuteční závěrečné vystoupení dětských skupin zapojených v tomto školním roce v projektu Romský mentor, který realizuje občanské sdružení ROMEA. Skupiny se pod vedením romských umělců a pedagogů v průběhu školního roku věnovaly různým druhům uměleckých činností. Vystoupení s bohatým programem, kde nebude chybět módní přehlídka, recitál či krátký muzikál, proběhne od 14:00 v Kulturním domě KVIZ v Praze.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Zlínská přehlídka se ponese v duchu irského filmu

Letošní ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně nabídne 248 hraných, animovaných i kombinovaných snímků ze 49 zemí, uvedl v úterý programový ředitel festivalu Petr Koliha. Přehlídka proběhne od 27. května do 3. června.

Zdeněk Prokop vystavuje v Galerii Dion obrazy Barvy-Rytmy-Skladby

Česká výtvarná kultura první poloviny 60. let dvacátého století v tvorbě několika jednotlivců zaznamenala nástup geometrického umění, příklon ke, v té době ve světě probíhajícímu, proudu konstruktivních tendencí, vzájemně se prolínajících vidů geometricky koncipovaného malířství i sochařství.

Praha 9 zná své nejlepší podnikatele

Vítězné podnikatele v soutěži Era podnikatel Prahy 9ocenil starosta Prahy 9 Jan Jarolím, jeho zástupce Tomáš Portlík a ředitel Poštovní spořitelny, Regionálního finančního centra Praha Petr Cihelník

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Týden dobrovolnictví a ZŠ Botičská

Týden dobrovolnictví byl vyvrcholením aktivit Evropského roku dobrovolnictví 2011. V České republice se konal v Praze ve dnech 31. 10. – 7. 11. v Českém muzeu hudby (Karmelitská 2, Praha), ve specializovaných prostorách Národního muzea.

Praha 21 zve na diskuze u kulatých stolů

Radnice Újezdu nad Lesy zve občany ke kulatým stolům, u kterých se bude debatovat na různá témata. Jednotlivé diskuze se budou konat vždy od 18:00 do 20:00 hodin v zasedací místnosti úřadu ve Staroklánovické 260.

Necháte si posílat informační SMS zdarma?

Kdy budou čistit ulice? Zajímavosti z kultury a sportu nebo dopravní aktuality? Přímo do mobilního telefonu občané budou moci dostávat například informace o blokovém čištění, dopravě, koncertech či sportovních akcích. „Občan se jednoduše zaregistruje na webových stránkách, telefonicky anebo SMS, vybere si jaké oblasti života v Praze 10 ho zajímají, a tyto novinky pak od nás bude průběžně dostávat,“ vysvětlil starosta Milan Richter.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Děti a senioři jezdí po Praze zdarma, běžné jízdné zdražilo

Děti do 15 let a senioři od 65 let mohou využívat pražskou MHD zdarma. Díky změnám tarifu Pražské integrované dopravy (PID) se rozšířily kategorie pro bezplatnou přepravu. „Dětem a seniorům je potřeba věnovat nejen velkou pozornost v sociální oblasti, ale také při řešení důležitých otázek všedního dne, kam rozhodně patří i doprava. Rozšířením jízdného zdarma tak obě skupiny výrazně podporujeme,“ uvedl ke změnám náměstek primátora Karel Březina.

Archeology překvapil záhadný nebožtík

Při archeologickém průzkumu v Olomouci-Nemilanech se podařil unikátní objev. V sídlištní jámě ze starší doby železné nalezli vědci z Archeologického centra Olomouc lidskou kostru. Okolnosti nálezu jsou z odborného hlediska velmi překvapivé.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Malíř Josef Odráška: Ateliér jsem měl v ostravském Bronxu

Ostravský výtvarník Josef Odráška se v minulém režimu dokázal i přes velmi nepříznivé prostředí prosadit v Československu i v zahraničí, aniž by si zavdal s tehdejší mocí. Několik let tvořil v ateliéru ve Stodolní ulici, kterou umělec oprávněně přirovnává k ostravskému Bronxu.

Ve Velkých Karlovicích se koná výstava Zrcadlení

Za krásou si můžete zajet na Valašsko do Velkých Karlovic. V tamním muzeu se uskuteční výstava obrazů a šperků nazvaná Zrcadlení, jejíž autorkou je Lenka Tauberová. Slavnostní zahájení výstavy je naplánováno na sobotu 19. března ve 14 hodin.

Radnice Prahy 2 rozdělila peníze

Městská část bude z vlastního rozpočtu financovat vybrané projekty žadatelů z následujících oblastí: životní prostředí, mimoškolní aktivity dětí a mládeže, kultura, prevence sociálně patologických jevů a návazná kriminalita a prevence kriminality, sociální oblast a zdravotní oblast.

Přečtěte si Programové prohlášení Rady městské části Prahy 2

Občanská demokratická strana, Česká strana sociálně demokratická a Strana zelených se zavazují, že budou městskou část Praha 2 spravovat s důrazem na zachování demokratických zásad samosprávy v duchu Ústavy a zákonů České republiky. Koaliční strany budou spravovat městskou část na principech právního státu, fiskální, sociální a ekologické odpovědnosti.

Nová brožura představuje kulturu ve Zlínském kraji

Historie, kultura, poznání... - tak se jmenuje brožovaná publikace, kterou v těchto dnech vydal Zlínský kraj. V ní představil krajské kulturní organizace a jejich aktivity. Publikace je doplněna o zajímavé fotografie. K dispozici bude lidem především v kulturních organizacích a informačních centrech, ale i na dalších místech.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nadace přispěje na kulturu pěti miliony korun

Nadace Děti-kultura-sport i v letošním roce pokračuje ve svém grantovém programu. Právě nyní proto vyhlašuje termíny pro kulturní grant, který mezi úspěšné žadatele rozdělí pět milionů korun. Na odevzdání žádostí mají zájemci čas do 14. února.

Hlavní město baroka? Přece Olomouc

Vzácné obrazy, krásné sochy, unikátní relikviáře, architektonické projekty, univerzitní teze, plány bastionové pevnosti a stovky dalších špičkových exponátů představují v Olomouci tři muzea. Přinejmenším do 27. března příštího roku bude Olomouc hlavním městem barokní kultury střední Evropy.

Ministerstvo obrany ocenilo péči o válečné hroby

Slavnostní udělení pamětní plakety Ministerstva obrany České republiky těm, kdo se na území Zlínského kraje příkladně starají o válečné hroby, se ve čtvrtek uskutečnilo v prostorách krajského úřadu ve Zlíně. Na území Zlínského kraje je evidováno celkem 1203 válečných hrobů a pietních míst, ve kterých je pohřbeno nebo připomenuto 16 474 obětí válečných konfliktů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Ewa Farna ráda lenoší, letos ji však čeká adrenalinové léto

Zpěvačka Ewa Farna oslaví 12. srpna své teprve 17. narozeniny. První slavnou písničku Měls mě rád nazpívala ve 12 letech. Za pětiletou pěveckou kariéru se stačila stát Objevem roku v Českém slavíkovi, ve stejné soutěži se dvakrát umístila na třetím místě, je zpěvačkou roku v soutěži Anděl 2009. V České republice a Polsku vydala pět desek. Letos se stala tváří kosmetické firmy Oriflame.

Nadace obdaruje slovácké mikroregiony

Jeden z největších folklórních svátků regionu se blíží. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek otevřou brány návštěvníkům již 11. září. Nadace Děti-kultura-sport v souvislosti s touto národopisnou akcí opět uvolní z folklorního fondu 5 milionů korun. Tyto peníze získají mikroregiony a samostatná města či obce, které se prostřednictvím krojovaných zapojí do slavnostního průvodu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Hradišťská nemocnice má zaměstnaneckou školku

Ženy zaměstnané v Uherskohradišťské nemocnici mohou pohodlně skloubit zvládání pracovních povinností s péčí o své dítě. Vedení nemocnice jim s přihlédnutím k jejich mimořádně časově náročnému zaměstnání nabízí, v rámci celé republiky ojedinělou možnost, využití zaměstnanecké mateřské školky.

Dům kultury Akord slaví padesátiny

„Jsem ráda, že děláme kulturu, která se lidem líbí,“ říká Darina Daňková Letošní rok je pro Dům kultury Akord rokem oslav. Nejstarší kulturní stánek v Ostravě si připomíná padesát let své existence. Už tolik let přináší pestrou nabídku pro všechny věkové kategorie. Pomyslným vyvrcholením oslav byl slavnostní večer v pátek 25. září, který ozdobila svým vystoupením zpěvačka Marta Kubišová. Česká pěvecká legenda narychlo „zaskočila“ za původně plánované divadelní představení Šest tanečních hodin v šesti týdnech. Nejen o této změně prozradila více v následujícím rozhovoru Darina Daňková.

Granty pro rok 2010

Městská část Praha 4 zveřejnila na www.praha4.cz tématické okruhy pro poskytování grantů na rok 2010. Jedná se o 6 oblastí: sport, tělovýchova a využívaní volného času dětí a mládeže; kultura a umění; sociální; zdravotní a životní prostředí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Na zlínské radnici opět zavlaje tibetská vlajka

Již po třinácté zavlaje na zlínské radnici tibetská vlajka, kterou v úterý 10. března v 9.30 hodin vyvěsí náměstek primátorky Miroslav Šenkýř. Podle primátorky města Zlína Ireny Ondrové je vyvěšení vlajky alespoň symbolická podpora těch, kteří potřebují pomoc.

Otrokovice mají vyrovnaný rozpočet

Po vzoru dvou uplynulých let schválili otrokovičtí zastupitelé rozpočet města v první třetině nového roku a ukončili tak téměř dvouměsíční rozpočtové provizorium. Rozpočet města zahrnuje celkové výdaje ve výši 478 milionů 895 tisíc korun, které jsou kryty celkovými příjmy 382 milionů 103 tisíc korun a dalšími financemi ve výši 96 milionů 792 tisíc korun.

Praha 10 vyhlásila granty pro příští rok

Granty na podporu projektů z různých oblastí pro příští rok vyhlásila radnice Prahy 10. „Městská část poskytne veřejnou finanční podporu projektům v oblastech sociální, kultura a umění, sport, tělovýchova, volný čas, vzdělávání, protidrogová prevence a životní prostředí,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Antonín Weinert (ČSSD). O letos již v pořadí osmém rozdělování grantů bude jako vždy rozhodovat komise pro granty a strukturální fondy. „Priority pro poskytnutí finančních prostředků jsou předem jasné - celkový přínos projektu pro městskou část Praha 10 - její občany, dle zásad pro poskytování grantů,“ upřesnil místostarosta. Žádosti se mohou podávat v termínu do 20.prosince.2008 a veškeré další informace zájemci naleznou na webových stránkách radnice www.praha10.cz

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Středoevropské forum Olomouc je vážně ohroženo

Velkolepý projekt Středoevropského fora Olomouc (SEFO), které zhruba před měsícem slavnostně založili zástupci ministerstev kultury Visegrádské čtyřky, je vážně ohrožen. Muzeu umění se totiž zatím nepodařilo dohodnout s majitelem poslední parcely v proluce v Denisově ulici, kde by mělo centrum stát.

Závěrečný účet Otrokovic je už znám

Zastupitelé Otrokovic v úterý schválili závěrečný účet města za uplynulý rok 2007. Celkové hospodaření lze podle něj hodnotit jako velmi příznivé, a to i přes neobvyklé investiční výdaje ve výši 129 milionů korun.

Delegaci z Taiwanu zajímala kultura i podnikání

Zlínskou radnici v pondělí navštívila delegace ze vzdáleného Taiwanu. Představitelé města přijali zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře Taipei. Při setkání se nejvíce ptali na kulturu i možnosti podnikání.