Počasí
Praha 3 °C Úterý, 19. března 2024, Svátek má Josef
Go to content
Naše Praha na Facebooku

kultura

Festival Dny evropského filmu zveřejnil kompletní program

Filmy věhlasných režisérů Wima Wenderse, Fernanda Trueby nebo Alice Rohrwacher, ale i objevné debuty nastupující filmařské generace. Novinky ověnčené cenami z festivalů v Cannes, Benátkách i v Karlových Varech. Barvitý životopis malíře Salvadora Dalího i otevřenou zpověď rock'n'rollového bouřliváka Petea Dohertyho. To vše slibuje 31. ročník festivalu Dny evropského filmu. Hlavní část Dnů evropského filmu proběhne od 4. do 9. dubna v Praze, Brně a Ostravě, poté se akce přesune do desítky dalších kin v České republice.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Před 110 lety se narodil spisovatel Bohumil Hrabal

Na letošní rok připadají dvě velká kulturní výročí. 110 let od narození spisovatele Bohumila Hrabala a 100 let od narození grafika Vladimíra Boudníka. A oba světově uznávané představitele české kultury spojovalo nejen přátelství, ale také Libeň, kde svého času byli taktéž spolubydlící.

Český lev odtajnil své nominace

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali v 1. kole z celkem 86 snímků včetně televizních děl, jejichž společným jmenovatelem bylo premiérové uvedení v roce 2023. Do závěrečného klání o sošku Českého lva postoupilo 26 titulů v 19 statutárních kategoriích. Které filmy dosáhly nejvíce nominací?

Praha spustila registrace do 5. ročníku Pražského inovačního maratonu Nakopni Prahu

Registrace do již 5. ročníku Pražského inovačního maratonu Nakopni Prahu, jehož cílem je nakopnout inovační kulturu v Praze, jsou od středy 10. ledna otevřeny. Letošní ročník pro hlavní město kompletně organizuje jeho městská společnost Operátor ICT (OICT). Cílem této akce je podporovat především mladé inovátory, studenty středních a vysokých škol i další kreativce a uvést v život projekty, které pomohou inovovat Prahu. Hlásit se mohou dvou až čtyřčlenné týmy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nová jídelna na ZŠ Solidarita má moderní design

Modernizace školní jídelny na ZŠ Solidarita v Praze 10 přináší nejen nový vzhled, ale i vylepšenou akustiku a zvýšenou kapacitu. Ředitel organizace Školní jídelny Praha 10 Mgr. Jaroslav Vrtiška a radní Ondřej Počarovský (TOP 09) zdůrazňují význam příjemného stravovacího prostředí pro rozvoj dětí.

Vychází kniha JENOM ZLATO JSOU PENÍZE o největším podvodu se zlatem v naší porevoluční historii

V roce 2018 se ´smrtí´ hlavního aktéra uzavřel příběh jedno z největších podvodů se zlatem v České republice. Celková škoda je odhadovaná na téměř 300 000 000 korun. Tento příběh napsal režisér, scénárista Libor Adam (velkofilm Můj příběh) se svým kamarádem a ´očitým svědkem´ a také poškozeným v celé kauze Zdeňkem Dýčkou.

Jedenáctý ročník festivalu Noc divadel je tady!

Největší divadelní svátek proběhne třetí listopadovou sobotu - 18. listopadu, s podtitulem „Hoří!“ a opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance, které v běžném programu nenajdete. Navíc zdarma nebo za symbolické vstupné. V sobotu vstoupí do festivalu celkem 86 divadel, přičemž v Praze se jich zúčastní 38.

Praha 1 chce po revitalizaci ulice Na Poříčí také zklidnění Petrské čtvrti

Revitalizace ulice Na Poříčí a projekt Zklidnění Petrské čtvrti – to byla témata tiskové konference, která se ve středu 11. října uskutečnila v kavárně Citadela v Klimentské ulici v Petrské čtvrti. Konference zároveň sloužila jako pozvánka na veřejnou debatu, jež se bude 8. listopadu od 18 hodin konat v offline i online formě v Černé labuti a která otevře diskuzi o projektu Zklidnění Petrské čtvrti.

VIDEO: Dlouho očekávaný Vachlerův film Tajemství a smysl života se nyní představuje v oficiálním traileru

Co je smyslem života? Co je láska, humor, strach a smrt? Je všechno jen sen? Kdo jsme a kam směřujeme? Probudíme se, vzpomeneme si? Na tyto a další otázky se snaží nalézt odpověď nový celovečerní film Petra Vachlera s názvem Tajemství a smysl života. Přestože snímek poběží v kinech až 23. listopadu, už nyní stihl vyprodat prostřednictvím předpremiér přes 11 tisíc vstupenek.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Zásadní srovnání arabských a franckých technologií za časů křížových výprav. Evropa vítězí

Dost často se tvrdí, že saracénská technologie, kultura nebo civilizace byla v okamžiku první křížové výpravy ze své podstaty pokročilejší než ta západní. To je obrovské klišé a lež. Naopak, zatímco islámská kultura nepochybně zažila svůj významný rozkvět ve stoletích bezprostředně předcházejících křížovým výpravám, Evropa zdaleka nebyla uvězněna v „ době temna “, jak se dnes tvrdí.

Neporazitelné římské legie

Skutečný důvod, proč byli Římané nepřekonatelní, je velmi často přehlížen. Nebojte, budu pokračovat o vybavení, výcviku, taktice legií ale to nejdůležitější, co Římu umožnilo nikdy neprohrát, byla římská kultura a hrdost.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Rok od smrti Medy Mládkové

Ve středu 3. května uplyne rok od úmrtí sběratelky a mecenášky Medy Mládkové. Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových letos poprvé udělí uměleckou cenu, která ponese její jméno. Cena Medy Mládkové má za cíl podporovat umělce a umělkyně střední generace v jejich další tvorbě.

Praha 11 se zase hádá. Opozice: Nechcete řešit parkování a bezdomovce. Koalice: Chceme čas

Zastupitelstvo Prahy 11, které se koná v TOP hotelu na Košíku, je opět bouřlivé. Opozice se bouří, že nová koalice, složená z HPP11, Pirátů a Praha 11 Sobě obstruuje vystoupení občanů, nechce projednat sociální programy, parkování, snížení dan z nemovistosti, bezdomovce a další témata. „Chceme čas“, brání se nová koalice. Dnes navolíme pouze starostu a novou radu, oponují.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Ondřej Prokop: reakce na včerejší jednání ZHMP

Praha ani 62 dnů od voleb nemá nové vedení. Ani pokračování ustavujícího zastupitelstva hl.m.Prahy nepřineslo nového primátora, dokonce ani náznak toho, kdo nám bude příští 4 roky v Praze vládnout. Bohužel však jasně ukázalo, že politická kultura v Praze se volbami nezlepšila, spíše naopak. Několik málo bodů jsme projednávali až do pozdních ranních hodin kvůli obstrukcím Pirátům a Praha Sobě pana Čižinského.

Noc divadel proběhne letos už podesáté

V sobotu 19. listopadu proběhne jubilejní desátý ročník Noci divadel s podtitulem Hrdinové. Program připravilo přes 80 divadelních souborů, divadel a institucí z 30 měst České republiky. Největší divadelní svátek tak opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné.

Starostou Prahy 7 se stal potřetí Jan Čižinský

Na ustavujícím zasedání Zastupitelstva MČ Praha 7 v pondělí 7. listopadu bylo zvoleno vedení sedmé městské části pro volební období 2022–2026. V radě sedmé městské části zasednou zástupci vítězného hnutí PRAHA 7 SOBĚ. Post starosty obhájil Jan Čižinský.

Starostka Prahy 4 Irena Michalcová: Na radnici jsme vytvořili dobrý tým

Řídit nejlidnatější část hlavního města, jakou Praha 4 se svými více než 110 000 obyvateli je, představuje těžký úkol. Nelze vždy a ve všem vyhovět všem. Starostka Irena Michalcová (ANO 2011), žena s více než třicetiletou pedagogickou praxí, to samozřejmě po několika letech ví moc dobře, nicméně opět vstupuje do boje o starostovské křeslo.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pražští umělci: Třeštíková netransparentně rozděluje granty, kultura trpí

Milovníci pražské kultury přijdou letos asi zkrátka. Magistrát se totiž rozhodl zrušit svoji podporu pro pražské filmové, hudební, literární, animační a divadelní festivaly. Konkrétně se na Prahu obrátili umělci z různých oborů s dopisem, kde si stěžují, že jim Praha zastavila financování. Podle nich je současné hodnocení grantů netransparentní, vinu kladou radní pro kulturu Haně Třeštíkové.

Je v Praze blaze?

Spolu s blížícími se komunálními volbami, je čas na vysvědčení dosavadní koalici na magistrátu, kterou poslední 4 roky tvořili Piráti, Praha Sobě, Lidovci, STAN a TOP09. Nepodléhejme emocím a předvolebnímu marketingu a pojďme si v klidu položit pár otázek, jak nám vládli.

Petr Lachnit: Kultura kultury

„Když slyším slovo kultura, sahám hned po pistoli!“ Nechci připomínat autora těchto slov, protože si některá jména v historii nezaslouží, aby byla vzpomínána. Nečerpáme z jeho odkazu. Kultura pro nás zatím není nepřátelské slovo. Jenom je jakoby den ode dne zbytečnější.

Petr Lachnit: Mladí senioři

Sociální neznamená jen chudý, jak se vžilo při obvyklém používání tohoto slova ve vztahu k seniorům. Vždyť sociální síť také neznamená Facebook chudých. Vlastní význam se vztahuje ke společnosti. Senioři jsou součástí naší společnosti.

Stanování, nepořádek a strach

Když se přesunulo krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Kongresového centra do nových prostor do Vysočan, zdálo se vše v pořádku. I když se otevíralo, ale nikdo z MČ Prahy 9 netušil, co s tím bude spojeno. Nyní se zde v parku před centrem stanuje, je tady nepořádek a místní lidé mají strach nejen v těchto prostorech, ale i na nedaleké stanici autobusů a metra. Jak to bude pokračovat a jak to co nejdříve vyřešit?

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Do KC Průhon se zase vrací kulturní život

Do KC Průhon se po nucených přestávkách vrací naplno kulturní život. „Osobně mi jsou blízké přírodní motivy z poslední tvorby Marka Nenutila, kde poukazuje na vliv člověka na přírodu a naši planetu. Ať už v pozitivním, tak negativním smyslu. Těším se, že si na tuto výstavu najde cestu co nejvíce návštěvníků,“ poznamenala na vernisáži starostka MČ Praha 17 Alena Kopejtková.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Otevřte lahváče: Tři sestry přicházejí!

Letos slaví kapela TŘI SESTRY 35 let a sezonu oslav si všichni z kapely představovali opravdu úplně jinak! V tuto chvíli měly být v poslední třetině téměř vyprodaného jarního Vinyl tour (12 koncertů), kde měly zaznít pouze skladby z prvních tří alb. Na turné se kapela těšila … bohužel nic není podle plánu. Zatím se odehrál pouze jediný koncert. Za pár hodin tu je druhý…

KOMPLET Ring Naší Prahy, VŠECHNY díly I. – III.: úspěchy i průšvihy koalice

Naše Praha v exkluzivním materiálu na téma „hodnocení rok po volbách“ ve třech po sobě jdoucích čísel (ZDE VŠECHNY TŘI) přinesla názory špičkových pražských politiků, co se za 12 měsíců od předvolebních slibů novému vedení města povedlo a co ne. S čím pohledem se vy sami nejlépe shodnete? A i vy nám můžete zaslat vaše názory, třeba přes f/casopisNasePraha.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Petr Korč: Nový primátor Frýdku-Místku musí na magistrát vrátit důvěru

Organizátor filmového klubu a promítání v letním kině, předseda Asociace českých filmových klubů, šéf Letní filmové školy v Uherském Hradišti, antikvář, galerista, sběratel a duchovní otec a ředitel benefičního festivalu Sweetsen Fest. To vše byl nebo je Petr Korč. Do komunálních voleb vstupuje jako lídr hnutí NAŠE MĚSTO F-M a kandidát na primátora Frýdku-Místku.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Mánesův most se promění v hudební scénu

Pražský Mánesův most a jeho okolí ožijí 2. června hudbou, divadlem, literaturou, ale i sportem či akcemi pro děti. Na celodenní zdarma přístupné česko-německé sousedské slavnosti s názvem Most 20.0 vystoupí například Mydy Rabycad, Thom Artway, Ondřej Ruml, němečtí hvězdní Kraftklub nebo Teatr Novogo Fronta. Akce je oslavou kulatin Česko-německého fondu budoucnosti, který už dvacet let podporuje vzájemné porozumění mezi oběma národy společnými aktivitami v nejrůznějších oblastech, zejména v kultuře, vzdělávání a vědě.

Vídeň se představí v Praze, těšte se…

Od 13. do 15. května 2018 se v Praze budou konat Dny Vídně v Praze. Oficiálně je zahájí vídeňský starosta Michael Häupl. Zřejmě velmi oblíbený starosta (v zemských volbách pod jeho vedením, zvítězila rakouská soc. dem. Ve Vídni opakovaně v letech 1996, 2001, 2005, 2010 a 2015 a on vždy stanul v čele Vídně). Mimo jiné je i nositelem Řádu Bílého lva, který mu předal prezident Miloš Zeman v roce 2017.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Místostarosta Lukáš Herold: „Mikroakce zkulturní Prahu 5“

Praha 5 nedávno udělila šestici osobností čestná občanství za jejich celoživotní přínos společnosti. Oceněni byli hematolog Otto Hrodek a paleoantropolog Emanuel Vlček (in memoriam), hudebník Ondřej Havelka, režisér Vít Olmer a za odboj proti fašismu i komunismu Jaroslav Kraus a František Šedivý. Všem uvedeným ocenění předali starosta MČ Praha 5 Pavel Richter (TOP 09) a místostarosta Lukáš Herold (ODS), kterého Naše Praha 5 krátce vyzpovídala.

Nejkrásnější muž světa Tomáš Martinka: „Praha má historii, kulturu, bary i krásné ženy“

Tomáš Martinka vstoupil do světa modelingu celkem pozdě – až ve 24 letech. Už o dva roky později ale slavil největší úspěch, kterého se muži v soutěžích krásy vůbec může dostat – stal se nejkrásnějším mužem světa. Jak se mu po soutěži změnil život? Která města procestoval? A jaké má plány? Vše a mnohem více se dočtete v exkluzivním rozhovoru pro časopis Naše Praha.

Unikátní festival v Praze: Zažijte Japonsko všemi smysly!

Tradiční i novodobé japonské divadlo i hudba, zajímavé workshopy, ochutnávky, etiketa odívání kimona, ukázka kaligrafie, výroba tradičních panenek a mnohé další aktivity na vás čekají o víkendu 3. a 4. března 2018 v Národním domě na Vinohradech. Organizace Japan Folk Festival přiváží do ČR poprvé amatérské i profesionální umělce, kteří vás seznámí s kulturou i kuchyní Země vycházejícího slunce.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Soutěž Podnikatel a živnostník roku Prahy 3 již zná své vítěze

Na radnici Prahy 3 ocenili 23. ledna nejlepší drobné podnikatele a živnostníky za rok 2017. Soutěž letos radnice vyhlásila poprvé a přihlásilo se do ní celkem 262 subjektů. Finalisty určila hlasováním na internetu veřejnost, která rozdělila mezi soutěžící celkem 3035 hlasů. Nezávislá porota odborníků a osobností z Prahy 3 pak vybrala konečné vítěze.

Nejen Žižkováci podepisují petici: Metro D potřebujeme

V územním plánu bylo metro D (nejprve vznikne Písnice – Pankrác, poté úsek na Nám. Míru – celkem 10,6 km) zamýšleno v budoucnu na Žižkov a dále. Praze 3 nejen v souvislosti s rekultivací a výstavbou u Nákladového nádraží hrozí brzy kolaps bez kvalitního spojení, nejlépe metra, byť až za desetiletí. Vznikla petice, aby Praha metro na Žižkov garantovala.

Ze světa zajímavých akcí

Jsem autorkou studentského kulturního projektu Kultura v hl. m. Praha. Při svých prázdninových toulkách po svém rodném městě, a tím je Praha, jsem před čtrnácti dny navštívila pražskou ZOO, kde mne oslovila jedna velmi netradiční akce. Přináším čtenářům Pražských zpráv krátkou reportáž z místa jejího konání.

Plastiky řezbářů oživí Frýdek-Místek

Na přelomu června a července obsadili areál bývalé tkalcovny Slezanu na Těšínské ulici řezbáři z Česka, Slovenska a Polska. Jedinečné řezbářské sympozium s mezinárodním zastoupením bylo součástí oslav 750 let Frýdku-Místku. Akce se konala od úterý 27. června do středy 5. července. Návštěvníci nahlédli do prostor bývalé textilky a viděli umělce při práci. Umělecké řezby, které na místě vznikly, ozdobí veřejný prostor.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Tři otázky pro…Zdeňka Piškulu

Mladý herec, vítěz televizní soutěže Star Dance a čerstvý absolvent pražské konzervatoře – to je Zdeněk Piškula. V současné době nehraje v žádném divadle, vidět ho ale můžete v roli talentovaného hokejisty v seriálu Lajna internetové televize OBBOD.

Festival Létohrátky zavede návštěvníky do exotických krajů Afriky

Na první prázdninový víkend chystá Kultura F≈M tradiční akci s názvem Létohrátky. Pro letošní rok nese tento jednodenní festival podtitul Dobrodružství v Africe. Rodiče s dětmi se tak budou moci vydat do dalekých exotických krajin. Stačí v sobotu 1. července navštívit frýdecký park Pod zámkem. Pro návštěvníky bude připraven celodenní program plný her, soutěží, hudby a tance.

Prahu 14 rozpohybuje Běh Metropole. Už 14. května

Městská část Praha 14 bude hostit další ze série závodů letošního ročníku Běhu Metropole– běžeckého seriálu, který podporuje zdravý životní styl Pražanů všech věkových kategorií a utváří vazbu mezi závodníky a jejich domovskými městskými částmi.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nová výstava Příběh Tibetu zavede návštěvníky Náprstkova muzea na „střechu světa“

Tibet a jeho kultura láká i fascinuje. Současná situace budí emotivní diskuze a mnohdy se stává i součástí politických témat. Příběh Tibetu však je tisíce let dlouhý, pestrý a zajímavý a ne všichni ho detailně znají. Málokdo též ví, že ve sbírkách Národního muzea je uložena unikátní kolekce sbírkových předmětů, z nichž některé nebyly více jak padesát let vystavovány, naposledy na výstavě Neznámý Tibet v Náprstkově muzeu v roce 1956.

Příroda už není, hlásá Fotograf Festival. Návštěvníky zve na akce do netradičních míst

– V říjnu Praha ožije nevšedním Festivalem Fotograf. Nabitý program již šestého ročníku zavede návštěvníky do známých galerií, ale také do tropického skleníku nebo hydrologického ústavu. Desítky výstav, performancí, koncertů a přednášek spojí ústřední otázka: pomáhá kultura zachovat přirozené životní prostředí, nebo může být i jeho zkázou? Svá díla s festivalovým podtitulem Cultura / Natura představí 19 českých umělců a 19 zahraničních hostů. Vstupné na akce je zdarma.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nová vyhláška o pouličním umění je plná nejasností

Pražští zastupitelé schválili novou vyhlášku, která výrazným způsobem omezuje pouliční umění, tedy tzv. busking. Nejradikálnější zákazy se týkají hudební produkce v centru města, na kterou si měli stěžovat především občané městské části Prahy 1. Vyhláška, která zahrnuje jak striktní zákazy konkrétních nástrojů, tak rozsáhlá omezení míst a hodin, během kterých je povoleno hrát, je však plná rozporuplností, nejasných pojmů a neurčitých formulací.

Praha 6 dá na kulturu 4 miliony

Kulturní projekty v Praze 6 nezůstanou „na suchu“ ani příští rok. Rada městské části na ně v rámci prvního ze dvou dotačních programů Kultura 2016 přidělí částku dva miliony korun. Druhé 2 miliony pro rok 2016 rozdělí městská část na začátku příštího roku.

Šestka dá na kulturu čtyři miliony

Kulturní projekty v Praze 6 nezůstanou „na suchu“ ani příští rok. Rada městské části rozhodla o přidělení finančních prostředků Kultura 2016 ve výši 2 miliony korun. Finance půjdou též pro děti angličtináře základních škol.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Věčnost ve fotografii

My, lidé se velmi rádi vracíme hlouběji do své minulosti či do minulosti lidstva samého. Rádi ji studujeme, a snažíme se hledat podstatu lidského života, řešení základních životních otázek, ale rovněž hledáme šťastné okamžiky svých vlastních životů.

Kulturní pozvánka

Na začátku roku 2015 jsem čtenáře kulturního portálu Naše Praha 4 informovala o novém studentském projektu, který byl nedílnou součástí praktické části absolventské práce. Tento projekt nebyl ukončen. Studentský projekt webových stránek nadále pokračuje.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Kultura má šanci na dotaci

Novinka mezi dotačními programy na Praze 6 má název Kultura 2015. Na podání přihlášek však již mnoho času nezbývá, protože uzávěrka je již 25. května o půlnoci.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Kultura na Úřadě

Již jen do 6. března máte na Úřadě Prahy 7 možnost vidět výstavu Jindřicha Kuneše, který ve svých obrazech zvěčnil dnes již zmizelé Zátory. Od 11. března bude následovat výstava Stanislava Krajíčka s názvem „Pano“.

Co si myslíte o současné kultuře v hlavním městě?

Jsem obyvatelkou Prahy 4 městské části Spořilov, ale jsem rovněž studentkou Vyšší odborné školy ekonomických studií v Praze. Studuji posledním ročníkem obor VEŘEJNÁ SPRÁVA. V listopadu roku 2014 se zrodily nové webové stránky Kultura v hl. m. Praha. Jedná se o studentský projekt webových stránek. Součástí projektu je kulturní dotazník s okruhem problémů spojených s kulturou v pražské metropoli

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vít Adamus: V mé tvorbě se zrcadlí i znechucení z politiky

Malíř, básník a filozof Vít Adamus oslavil v únoru 50. narozeniny. Přestože původně nechtěl bilancovat, ohlédl se za svou dosavadní tvorbou. V ní vychází z vlastních zážitků, ale malbami reaguje i na devastaci morálních hodnot, absenci ontologického tázání a na počínání politiků. „...v té zpropadené voliéře Čech…,“ připomíná verš Jaroslava Seiferta.