Počasí
Praha 9 °C Čtvrtek, 28. března 2024, Svátek má Soňa
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2022

Velikonoční výluka metra C

Metro o velikonočních svátcích nepojede v úseku Pražského povstání – Muzeum. Dopravní podnik Praha (DPP) vymění dalších 605 dřevěných pražců za betonové, tentokrát mezi stanicemi Muzeum a Vyšehrad. Práce začnou v pátek 15. dubna od brzkých ranních hodin a skončí v pondělí 18. dubna 2022 před půlnocí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Obviněné 4 osoby vylákaly od důchodců 234 milionů korun

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili dne 5. dubna 2022 rozsáhlou operaci, která se týká skupiny společností RAMFIN. Podle jejich závěrů vytvořili podezřelé osoby z Brněnska rozsáhlou síť právnických osob, které zejména prostřednictvím celostátní slevové společnosti oslovovaly seniory pod záminkou pomoci a poradenství, od kterých si následně vypůjčily částku převyšující 234 milionů Kč.

FOTO: Nové zastávky a široká pěší promenáda v centru Prahy

V pondělí 11. dubna 2022 začala Technická správa komunikací hl. m. Prahy pracovat na nových tramvajových zastávkách, vzniku nové široké pěší promenády a výsadbě nového stromořadí na Smetanově nábřeží, konkrétně v úseku od Karlových lázní po Národní divadlo. Všechny úpravy podle Magistrátu hlavního města Prahy skončí do 30. června 2022. Ale už nyní se můžete podívat na vizualizace, jak vše bude vypadat.

VIDEO: Podvodní buldozer prohlubuje dno Vltavy

Stavba Štvanické lávky, která po dokončení propojí přes stejnojmenný ostrov čtvrti Karlín a Holešovice, pokračuje na zemi i ve vodě. Zatímco mostařští specialisté Skanska betonují základy budoucích pilířů, podle tiskové zprávy SKANSKA, upravuje dno Vltavy unikátní podvodní buldozer KOMATSU.

Už jste si zažádali o 500 korun?

Do konce dubna můžete získat 500 korun! Stačí se jen zaregistrovat a prvních 2000 občanů získá 500 korun z projektu Corrency. Jak uvedla MČ Praha 18 na svých webových stránkách, chce pomocí tohoto projektu podpořit jednotlivé živnostenské provozovny na území Prahy 18 a zároveň posílit koupěschopnost občanů. Tak neváhejte!

Dnešní očekávané pražské události

Přinášíme vám plánované vybrané události dnešního dne, tak jak je uvádí ČTK. Dnes bude především jednat Rada hlavního města, zastupitelstvo Prahy 10 a bude tisková konference Pirátů k představení nového ředitele.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Noční běh pro Světlušku míří do Prahy

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, spustila registrace na svou největší každoroční událost – Noční běh pro Světlušku. Po dvou letech, kdy se kvůli nutným opatřením přesouvaly běhy do podzimních termínu, odstartovala opět s příchodem jara. Další v pořadí je nyní Praha. Běh se podle tiskové zprávy uskuteční 21. dubna na Výstavišti ve Stromovce od 21.00.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Oprava Barrandovského mostu začíná!

Už zítra, ve středu 6.dubna, zahájí Technická správa komunikací (TSK) stavební práce na rozšíření sjízdné rampy z Barrandovského mostu o jeden jízdní pruh, a to v místě sjezdu na ulici Modřanská, směr Modřany – Braník. V rámci této stavby bude přidán jeden jízdní pruh včetně úpravy dopravního značení tak, aby se lépe odbočovalo ve směru na Braník. „Práce chceme zítra zahájit po ranní špičce, tedy po deváté hodině," řekla portálu Naše Praha.cz tisková mluvčí TSK Barbora Lišková. „S technologickými přestávkami se bude dvousměnný provoz pokračovat do večerních hodin."

Velká Praha slaví 100 let!

U příležitosti letošního 100. výročí vzniku tzv. Velké Prahy, tedy sloučení Prahy s předměstími, připravil Archiv hlavního města Prahy ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy výstavu, která bude volně k vidění od 1. do 30. dubna 2022 na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice. Co tam uvidíte?

Velikonoční trhy začnou už zítra

Už tuto sobotu 2. dubna se do centra české metropole vrací největší Velikonoční trhy. Zástupci organizátora-společnosti Taiko, postavili na Staroměstském náměstí zhruba pět desítek prodejních stánků. Chybět nebude typická velikonoční výzdoba, pestrá nabídka trhovců, oblíbené pochutiny ani vyhlídkový most. Program se v letošním roce přesune do prostoru kolem bohatě zdobené velikonoční břízy a zábava je připravená i pro děti v oblíbených tvořivých dílnách. Velikonoční trhy potrvají do 24. dubna 2022.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pomoc zoologickým zahradám na Ukrajině

Zejména menší chovatelská zařízení na Ukrajině volají o pomoc. Ta k nim směřuje přes polskou Lodž a ukrajinský Lvov. Přispěje k ní i Zoo Praha spolu s dalšími českými a slovenskými zoologickými zahradami, a to krmivy a materiálem zakoupeným ze speciálního podúčtu sbírky „Pomáháme jim přežít“. Pomoci můžete i vy, a to zasláním libovolné částky na číslo účtu 43-6804660247/0100, variabilní symbol: 2022, zpráva pro příjemce: Ukrajina.

Soutěž Naší Prahy: zažijte sílu hurikánu!

Hurricane Factory Prague je místo, kde fyzikální zákony už dále neplatí! Můžete se zde podívat do tváře skutečnému přírodnímu fenoménu prostřednictvím jediného tuzemského větrného tunelu o průměru 4,2 metrů a výšce 14 metrů. Pokud zkusíte štěstí v naší soutěži, můžete se pak pokusit zkrotit vítr až o síle 270 km/hod, což v Beaufortově stupnici odpovídá síle hurikánu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Blokáda Jižní spojky. Dopravci: Nemáme jinou možnost

Několik kamionů a nákladních aut zablokovalo dopoledne na 30 minut Jižní spojku. "Nemáme jinou možnost," řekl pro Naši Prahu organizátor akce. Nahlášený protest je součástí akce, které by se mělo účastnit až stovky řidičů. Vláda dnes v reakci na situaci začne kontrolovat ceny na čerpacích stanicích.

Historické tramvaje se do ulic Prahy vrátí koncem března

Historické tramvajové linky v Praze loni využilo bezmála 40 tisíc cestujících, do provozu opět vyjedou na konci března. Historické tramvajové linky č. 41 a 42, které provozují společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Prague City Tourism (PCT), opět vyjedou do ulic v sobotu 26. března 2022. 

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vojáci dostanou nové útočné pušky od České zbrojovky

Ministerstvo obrany uzavřelo s Českou zbrojovkou a.s. dodatek k rámcové dohodě na pořízení ručních zbraní. Tento krok je reakcí na pokračující ruskou agresi na Ukrajině a celkově se zhoršující bezpečnostní situaci s velmi nejistým vývojem, oznámilo ministerstvo vnitra pod vedením Jany Černochové.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Co bude s koupalištěm Džbán?

Nemilá zpráva překvapila všechny pravidelné návštěvníky koupaliště Džbán. To bylo zkraje nového roku uzavřeno a s největší pravděpodobností zůstane nedostupné i během léta. Z jakého důvodu, to se snažil na sociálních sítích vysvětlit jednatel společnosti Molepo, s.r.o. Ing. Jiří Němec.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Soutěž Naší Prahy. Vyhrajte stříbrný šperk s granátovým čtyřlístkem!

Šperk sluší každé ženě, o tom po staletí rozhodně není pochyb. A šperky s rudými českými granáty od výrobce Granát d. u. v. Turnov patří mezi klenoty, které jsou stále populární a oblíbené. Jeden z nich můžete mít doma, pokud se zúčastníte naší soutěž. Deset výherců totiž získá exkluzivní stříbrný náramek s granátovým čtyřlístkem, symbolem štěstí.

Vánoční výstava Betlémů rozzářila dětské oči

Desítky českých betlémů z různých materiálů mohou návštěvníci spatřit na výstavě, která se koná v areálu kostela Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí na Praze 1. Mapují současnou tvorbu betlémů jak v otázce tvůrců, tak v rozsahu použitých materiálů. Výstava bude otevřena do 5. 1. 2022, otevírací doba denně 10:00 - 18:00, 24. 12. do 16. 00, 31. 12. do 15:00, 1. 1. 13:00 - 18:00.

Praha 5 rozšíří zóny placeného stání

Modré parkovací zóny čeká v únoru 2022 rozšíření na celou lokalitu sídliště Barrandov, Starých Hlubočep, Žvahova a Zlíchova. Přinesou podle radnice větší komfort pro rezidenty a z parkovacích míst zmizí takzvaná „nepohyblivá“ vozidla. Peníze ze zón placeného stání navíc městská část investuje zpátky do dopravní infrastruktury.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Bezkontaktní tlačítko pro chodce

Praha - Chodecké tlačítko u semaforů jsou běžná, ale s příchodem covid 19 není kontakt žádoucí. Proto technická správa komunikací (TSK) zavádí do testovacího provozu bezkontaktní tlačítko, které chodcům umožní přechod bez nutnosti dotyku s tlačítkem.

DPP nově informuje o skutečném odjezdu tramvají ze zastávek

Online informace o skutečném čase odjezdu všech tramvajových spojů Dopravního podniku Praha (DPP) z jednotlivých zastávek, za jak dlouho tramvaj přijede i jaké je její aktuální zpoždění, jsou nově cestujícím k dispozici v pilotním provozu ve vyhledávačích spojení na webových stránkách DPP, PID, IDOS a také v aplikaci PID Lítačka.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Z Vysočan přes Černý Most až na konec světa

Úprava železniční trati která vede z Vysočan přes zastávku Rajská zahrada do Zelenče a pak i dále má trvat, jak oznámila Správa železnic do jara 2024. Dotkne se nejen samotné trati, ale i jejího okolí. Po zavedení ETCS (European Train Control System - Evropský vlakový zabezpečovací systém) tu mohou vlaky jezdit až 130 km v hodině. Do zavedení ETCS pak 100 km/h.

Začala rekonstrukce Barrandovského mostu

Barrandovský most probíhá rozsáhlou rekonstrukcí. Její první etapu zahájila Technická správa komunikací (TSK) kdo zahájila dnes. Potrvá do roku 2025, dopravu to ale celý letošní a příští rok příliš neomezí. Opravy jsou rozděleny do dvou fází a měly by Prahu příjí na 600 milionů korun. .

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Konečně je tu úsek 511 a nebo není?

Praha – Tak po měsících napjatého ticha je tu konečně rozhodnutí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), dostalo územní rozhodnutí ke stavbě úseku 511 pražského okruhu. Po těch asi 50 letech, kdy se už mělo stavět, je to skutečně výkon.

Nové Dvory nově, chystá se územní studie

Nové Dvory - Území Prahy 4 a Prahy 12, které se stane jednou ze spádových oblastí připravované nové linky metra D, prověří nová územní studie. Do její tvorby se zapojí obě dvě městské části, které budou spolupracovat již na jejím zadání. Studie má být hotova v roce 2022.

Koncertní hala začíná být pro Ostravu přiliš drahá

Jedním z největších ostravských projektů měla být výstavba nové koncertní síně podle návrhu amerického architektonického studia Stevena Holla. V době, kdy se má šetřit, sílí hlasy, podle nichž by se měla výstavba haly odložit. Proti hale jsou opoziční zastupitelé i starostové některých ostravských obvodů.

Libeňský most opět uzavřen

Libeň/Holešovice - Technická správa komunikací uzavře Libeňský most v sobotu 14. 3. a následující sobotu 21. 3. pro automobilovou dopravu, ale i pro tramvaje a pěší a to kvůli zátěžovým zkouškám.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Muzeum Prahy končí o muzejní noci, spěchejte

Karlín – Na dva roky se uzavře hlavní budova Muzea hlavního města Prahy na Florenci. Proběhne tu rekonstrukce vnitřního vybavení a pak nová instalace expozic. Muzeum hl. m. Prahy je druhé největší muzeum v ČR po Národním muzeu a v základu má na milion sbírkových předmětů.

Chystá se oprava Barrandovského mostu

Praha - Barrandovský most není v dobré kondici, konstatovala Technická správa Praha (TSK). Most vznikal v letech 1978 -1988 a projede po něm denně 144 tisíc vozidel. TSK Praha už několik let chystá rekonstrukci. Součástí příprav byla rozsáhlá a podrobná diagnostika mostu, která ukázala slabiny stavby.

Chystá se oprava Barrandovského mostu

Praha - Barrandovský most není v dobré kondici, konstatovala Technická správa Praha (TSK). Most vznikal v letech 1978 -1988 a projede po něm denně 144 tisíc vozidel. TSK Praha už několik let chystá rekonstrukci. Součástí příprav byla rozsáhlá a podrobná diagnostika mostu, která ukázala slabiny stavby.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Palackého most zkoumali potápěči, diagnostika pokračuje

Technická správa komunikací (TSK) plánuje rekonstrukci Palackého mostu a k tomu potřebuje znát detailní stav. Most se stavěl v roce 1876, za II. světové války byl poškozen a v 50. letech rozšířen. Sochy na jeho předprsních skončily na Vyšehradě. (Video na FB: časopis Naše Praha - Koukněte jak to vypadalo nad vodou, díky TSK, firmě Inset a potápěčům i pod vodou)

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Konec uhlí v Praze v roce 2020, omezení dopravy se také připravuje

Praha chystá vyhlášku, která zakazuje topení uhlím. Zákaz by měl začít platit v roce 2020 tedy o dva roky dříve, než má začít platit v ČR. Přesněji jde o to, že od září 2022 bude zákonem o ochraně ovzduší zakázáno topit v celé ČR kotli spadajícími do nejnižších dvou z pěti emisních tříd, takže nutnost výměny kotlů bude nezbytná.