Podle průzkumu společnosti Hamé připravuje teplou večeři každý den jen šest procent respondentů a 67 procent téměř vždy volí ověřenou klasiku. A není divu. Kreativní vaření vyžaduje spoustu času a energie. Díky hotovým jídlům lze ochutnat každý den něco nového a ušetřit spoustu času i peněz.
„Hotová jídla jsou vhodnou a rovnocennou náhradou jídel připravovaných doma. Lidé jsou vaření ochotni věnovat stále méně času. Jak vyplynulo z průzkumu, pro 57 procent dotázaných je ideální délka přípravy teplého jídla kratší než 15 minut, čehož je doma velmi těžké dosáhnout. Hotová jídla lze velmi rychle ohřát buď v mikrovlnné troubě, nebo tradičně na sporáku. Výhodou je i to, že některá hotová jídla lze konzumovat přímo z praktických obalů, v nichž byla zakoupena,“ řekla Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka společnosti Hamé.
Kromě požadavků na rychlou přípravu chtějí lidé i za teplé jídlo ušetřit. V průzkumu odpovědělo 78 procent dotázaných, že je za běžnou teplou večeři ochotno utratit méně než 100 korun. To je v případě návštěvy restaurace nebo dovezeného jídla domů prakticky nemožné. Zato hotová jídla jsou řešením, jak za málo peněz pořídit kvalitní teplé jídlo s minimem času stráveného u sporáku.
„Cena trvanlivého hotového jídla se pohybuje v rozmezí od 25 do 40 korun. Cena chlazených hotových jídel se pohybuje v rozmezí od 50 do 65 korun. Chlazená jídla jsou určena pro rychlou konzumaci, sterilovaná jsou naopak trvanlivá a lze je nakoupit do zásoby pro případ nečekané návštěvy, na dovolenou, nebo když prostě není chuť vařit,“ dodala Marcela Mitáčková.
Mezi současné trendy v „hotovkách“ patří lehká jednoporcová jídla s rychlým ohřevem v mikrovlnce a praktickou vidličkou v balení. Jde o výrobky ideální pro aktivní lidi trávící hodně času v pohybu. Tato jídla Hamé vyrábí pod názvem „Take a break“ a jsou běžně k dostání v obchodních řetězcích a na čerpacích stanicích.
„V Hamé se snažíme vyhovět co nejširšímu spektru chutí zákazníků, proto je nabídka hotových jídel velmi pestrá. Na své si přijdou milovníci klasických jídel, jako je hovězí guláš s houskovým knedlíkem, svíčková na smetaně a mnoho dalších. V nabídce myslíme i na vegetariány a mlsouny. Pro ně tu jsou třeba halušky s mákem, bramborové šišky plněné povidly nebo čínské nudle,“ vysvětlila Marcela Mitáčková.
„Hotová jídla jsou velmi vhodná také pro ty, kteří si hlídají svůj jídelníček. Na každém balení hotových jídel Hamé jsou přehledně uvedené nutriční hodnoty, které lze v případě využití rozvozu jídel z restaurace zjistit jen velmi obtížně,“ dodala Petra Šrámková, zástupce přednosty OB kliniky.
Při samotné výrobě jídel je v Hamé věnována velká pozornost zejména hygieně a čistotě použitých surovin. Po tepelném zpracování probíhá kontrola správnosti uzavření obalu. Před tím, než každý výrobek opustí brány závodu, proběhne ještě řada dalších přísných kontrol.
PŘÍKLAD VYVÁŽENÉHO JÍDELNÍČKU
1 kcal = 4,2 kJ
Snídaně (362 kcal, tuky 18 g, bílkoviny 11 g, sacharidy 38 g)
-
100 g Chléb celozrnný
-
50 g Májka chlazená (Veselá pastýřka)
Oběd (491 kcal, tuky 10 g, bílkoviny 25 g, sacharidy 74 g)
-
395 g Kuřecí stehno na smetaně s rýží (Veselá pastýřka)
-
100 g Moravanka (Znojmia)
Večeře (499 kcal, tuky 26 g, bílkoviny 14 g, sacharidy 51 g)
-
70 g Křehký pšeničný chléb
-
140 g Hanácký salát (Hamé Life Style)
Snídaně (520 kcal, tuky 20 g, bílkoviny 24 g, sacharidy 60 g)
-
60 g Křupavý chléb
-
130 g Budapešťská pomazánka (Hamé Life Style)
Oběd (551 kcal, tuky 18 g, bílkoviny 19 g, sacharidy 75 g)
-
315 g Boloňské špagety (Veselá pastýřka)
-
100 g Kukuřice (Znojmia)
Večeře (430 kcal, tuky 5 g, bílkoviny 8 g, sacharidy 88 g)
-
200 g Vařené těstoviny
-
175 g Toskánská omáčka