Například Nutridrink, Nutrison a jiné jako podpůrnou výživu – popíjení. V případě nemožnosti příjmu potraviny ústy je výživa aplikována prostřednictvím sondy zavedené do žaludku. V současnosti eviduje nutriční ambulance přes 100 pacientů. Umístěna je ve 2. etáži budovy č. 46 (LDN) a pacienti se do ní dostanou jen na doporučení ošetřujícího lékaře. Ordinační doba je pondělí až pátek od 8:00 do 16:00.
„Zřízením a zařazením do celorepublikové nutriční ambulantní sítě získala naše nemocnice ve Zlínském kraji exkluzivní postavení. Nutriční ambulance bude sloužit pacientům s hyponutrií (podvýživou) nejen v komplexním diagnostickém a léčebném programu, tedy hospitalizovaným v nemocnici. Počítá se s ní také jako s konzultačním a poradenským střediskem pro širokou lékařskou veřejnost, to znamená jak pro jednotlivé specializované lékařské odbornosti, tak pro praktické lékaře,“ sdělil primář Gerontologického centra KNTB a koordinátor nutriční ambulance Milan Forejtar.
Význam nutrice v celkovém medicínském pojetí nelze podle něho přehlížet. „Dostatečnou správnou výživu lze totiž pokládat za komplexní léčbu, která snižuje i výskyt komplikací ovlivňujících kvalitu života. Nutrice se dotýká jakéhokoliv medicínského oboru, proto jsme sestavili nutriční mezioborový tým. Jsou v něm zástupci intenzivní péče, interny, geriatrie, onkologie, pediatrie a nutriční terapeutky. Tým nastolí diagnostický a správný výstupní léčebný program nejen při hospitalizaci hyponutričních rizikových pacientů, ale zajistí i jejich další ambulantní sledování,“ řekl Forejtar.
Nedostatečná výživa se objevuje v pěti až 10 procentech populace, u hospitalizovaných pacientů strmě stoupá a pohybuje se mezi 20 až 60 procenty. Zjednodušeně lze označit za podvýživu pokles tělesné hmotnosti, ale především ztrátu svalové hmoty jakožto nositele tělesných bílkovin. Podvyživený člověk není vždy vyhublý. Může být i obézní s disproporcí mezi tukovou a svalovou tkání.
„Podvýživa je způsobena především nemocemi s metabolickou poruchou přeměny látek, ale i nemocemi, které jsou spojeny s vyšší energetickou náročností nebo nemocí, u níž je zvýšená ztráta živin. Nejde tedy jen o onemocnění orgánů zažívacího traktu, ale i o jejich druhotnou poruchu při onemocnění jiných systémů, například srdeční slabosti, ledvinné nedostatečnosti a podobně. S těmito nemocemi se setkáváme hlavně u lidí vyššího věku, výjimkou však není ani dětská populace. Z toho důvodu v nutričním týmu pracuje také pediatr,“ řekl Forejtar a dodal, že podvýživa je častá také u onkologicky nemocných pacientů.
Důsledky nedostatečné výživy jsou podle něho závažné. Je porušena především imunita organismu s větším sklonem k infekci, je ztížené hojení pooperačních a chronických ran, hrozí dechová nedostatečnost, deficity i jiných látek a minerálů a metabolický rozvrat.
Častější výskyt podvýživy ve vyšším věku je podle primáře přímo úměrný stupni soběstačnosti pacienta a jeho intelektuálových schopností, výskytu ostatních chronických onemocnění, ale také poplatný farmakoterapii – způsobu léčby. Zvláštní úlohu v podvýživě hrají také sociálně-ekonomické aspekty.