Na druhém místě skončil s 22 procenty Uherský Brod, na třetím místě s 13 procenty hlasů byl kroměřížský pivovar Maxmilián.
„Zájem o pivní speciály a produkci malých lokálních pivovarů roste. Lidé začali dávat přednost kvalitě a novým chutím, i když si za to připlatí,“ říká hospodský Martin Juřík.
Pivovar Zlínský švec vznikl teprve před pěti lety. Prostě proto, že jeho zakladatelům chyběl kvalitní místní pivovar, kam by mohli chodit. „Tak jsme se s přáteli rozhodli, že si začneme dělat pivo sami,“ vzpomíná šéf pivovaru Martin Velísek.
V lednu 2008 vyrobili ve sklepě rodinného domu v Sazovicích první várku. „Moc k pití to tehdy nebylo, museli jsme vylepšit technologické vybavení i recepturu,“ vzpomíná Martin Velísek s úsměvem. Podařilo se. Pivaři si začali Ševce cenit a jeho dobrá pověst se rozkřikla. Rostl zájem zákazníků a tak se loni výroba přestěhovala do větších prostor v historické budově malenovického pivovaru.
Vyrábí tu výčepní desítku, světlou a polotmavou jedenáctku ležák a třináctistupňový speciál. Ševce točí kromě Zelenáčovy šopy také hospoda U Tetoura pod malenovickým hradem, hned naproti pivovaru. V PET lahvích ho dostanete v prodejnách regionálních potravin na Kvítkové a na tržnici.
V celém Česku je dnes zhruba 185 malých pivovarů. A další přibývají jako houby po dešti. Pivní mapa se plní i na Zlínsku. Ještě letos si chce přímo ve Zlíně u Januštice otevřít minipivovar s restaurací hokejový brankář Roman Čechmánek, už na začátku léta začal vařit pivo nový pivovar Hrádek ve Slavičíně.
Výsledky ankety o nejlepší pivovar Zlínského kraje
Zlínský švec 38 %
Uherský Brod 22 %
Maxmilian Kroměříž 13 %
Valášek Vsetín 10 %
Černý orel Kroměříž 10 %
Rožnovské pivo 8 %
Kde koupíte regionální piva
Krámek Dary kraje, Zlín – Kvítková
Z Dědiny – regionální potraviny, Zlín – nám. Práce (tržnice)
Hospůdka Zelenáčova šopa, Zlín – Dlouhá