Jak oslavíte první narozeniny vašeho obchodu?
Chystáme farmářský trh, na kterém nabídneme produkci našich dodavatelů – lidé je tak budou moci poznat osobně. Uskuteční se 21. září. Představí se pivovar Zlínský švec, ke koupi budou vajíčka, víno, mléčné výrobky, uzeniny a další zboží. Chceme zároveň navázat na přerušenou tradici zlínských farmářských trhů. Vstup bude samozřejmě zdarma.
Chcete takové trhy pořádat pravidelně?
To teprve uvidíme podle toho, jak vyjde první akce. Pokud se trh bude lidem líbit a bude mít úspěch, jsem pro to, aby se opakoval alespoň jednou ročně jako oslava našich narozenin.
Jak hodnotíte rok fungování krámku? Naplnila se vaše očekávání? Jaké jsou ohlasy lidí?
Naše očekávání se určitě naplnila. A ta nebyla malá. Stejně tak ohlasy, které se k nám dostanou, jsou v naprosté většině pozitivní. To nás příjemně překvapuje. Lidé chápou, že nejsme supermarket a ne každé zboží máme pořád. Když jsme otevírali, báli jsme se, že zákazníci jsou pobláznění politikou supermarketů, nemají čas ani zájem dát víc peněz za kvalitní potraviny. Naštěstí tato obava nás velice rychle opustila. Těší nás i vstřícný přístup dodavatelů. Podařilo se nám vytvořit mezi námi, zákazníky a dodavateli vstřícný vztah založený na vzájemné důvěře. Toho si cením nejvíc, je to úplný základ našeho krámku.
Proč jste se rozhodl pustit se do této oblasti podnikání?
Sám vyhledávám kvalitní jídlo a chtěl jsem tuto možnost nabídnout ostatním. Myšlenka ve mně nakonec uzrála zhruba před třemi lety, kdy média chrlila o nebezpečných potravinách jednu aféru za druhou.
Není to určitá módní vlna? Tak jako dřív byla zdravá výživa, vegetariánské a později bio potraviny?
Rozhodně ne. To můžu říct s klidným svědomím. Nepatřím k těm, kdo vyhledávají jen zdravou výživu. Mě osobně by v životě nenapadlo jíst místo masa sóju. Chtěl jsem jíst domácky. Každý nemá možnost si domácí potraviny vypěstovat či vyrobit, nemá strýčka a tetičku se statkem na venkově a nedostane se k domácím produktům od masa přes mléko a vajíčka až po zeleninu. Říká se sice, že Zlín je jen dědina s trolejbusem, ale těch lidí, kteří tuto možnost nemají, je tady spousta. Chceme lidem tyto věci nabídnout, aby nemuseli studovat etikety v supermarketech a věděli, že je to poctivá domácí potravina.
A co ekologické pohnutky? Třeba dopad dopravy kamiony přes celou Evropu?
Hodně spotřebitelů k nám určitě vede i ekologické myšlení. Ale nejde jen o dopady na životní prostředí – taková dovážená zelenina a ovoce prostě mnohdy nestojí za nic. Trhají se zelené, aby se nezkazily cestou. Měl jsem možnost porovnat nektarinky od pana Marčíka ze Žlutavy a kupované a věřte, že rozdíl byl obrovský. A to samozřejmě hlavně v chuti, která je výsledkem přirozeného zrání na stromě. Naším cílem také je pomoci konkrétním místním pěstitelům a výrobcům. Jsem patriot, takže když už kvalitní potraviny, tak chci podpořit lokální producenty. Jsou za to vděční, protože nemají moc možností se prezentovat a člověk ve Zlíně se k jejich zboží běžně nedostane.
Začátky nebývají jednoduché. Pamatujete si okamžik, kdy jste poznali, že váš nápad byl správnou volbou?
Že bude mít krámek skutečně úspěch, jsme věděli asi tak půlrok po otevření. Ale moc nás potěšil už začátek. Prakticky od prvního dne bylo vidět, že čím dál víc lidí si k nám nachází cestu a dávají informaci o Darech kraje dál. Díky tomu jsme se rychle dostali na úroveň, kdy jsme věděli, že primární pro nás nebude boj o přežití, ale že budeme moci zaměřit své síly na uspokojení zákazníka. Musím přiznat, že velkou zásluhu na tom měl článek, který vyšel o Darech kraje v časopisu Náš Zlín. Hned to ráno, co přišel lidem časopis do schránky, vyrazili k nám a říkali, že o nás četli.
Co vám osobně nejvíc chutná ze sortimentu Darů kraje?
Potěšily mě třeba frgály od Mikulců z Liptálu. Jsem na sladké a hned, když jsem je poprvé ochutnal, měl jsem z nich velkou radost. Zároveň mám svého favorita u každého druhu výrobků. Ovšem každému chutná něco jiného. Já sice mám svůj oblíbený chleba, ale vím, že všechny, co u nás máme, jsou vynikající a poctivé.
A jak se u potravin pozná, že jsou poctivé?
Tím, že jejich výroba není šizená a rychlená chemickými prostředky, například takzvanými zvýrazňovači chuti. To je věc, která se dá zjistit na první pohled – musí být uvedena na etiketách. Zvýrazňovač chuti u uzenin nebo čehokoliv jiného, to je věc, kterou nechápu a neuznávám. Jednou nám nabízeli klobásy, které zvýrazňovače obsahovaly. Něco takového v žádném případě neberu.
Může se ale přece jen stát, že to výrobce nepřizná…
Určité riziko tu je. Dá se tomu ale předcházet. Všechny naše dodavatele dobře známe, osobně je navštěvujeme a na vlastní oči vidíme, jak jejich produkty vznikají. Pokud budeme mít jakoukoli pochybnost, jsme ochotní nechat potraviny otestovat. Zatím ale nebyl důvod. Děláme pro to maximum, ale přiznávám, že je to také o vzájemné důvěře. Naši dodavatelé jsou féroví k nám a my k našim zákazníkům.
Plánujete rozjet i vlastní přípravnu. Co lidem nabídnete?
Začneme ovocnými přesnídávkami z jablek. Čekáme na jablečnou sezonu. Jakmile jich bude dostatek, rozjedeme výrobu. Budeme mít také vlastní zákusky – především bábovky a štrůdly. Budeme se držet v domácím duchu. Tedy nabízet to, na co jsou lidé zvyklí od maminky nebo babičky. Nemusí si sami péct, koupí si to na svačinu u nás. Využijeme samozřejmě kvalitní suroviny od našich osvědčených dodavatelů.
Info
Prodejna Dary kraje
Kvítková 540, Zlín
Otevírací doba po – pá 7:00 – 18:00, so 8:00 – 13:00
Telefon: 602 111 525
E-mail: bent@centrum.cz
Facebook: www.facebook.com/DaryKraje