(4 až 6 porcí)
Ingredience:
1 husu (nejlépe o hmotnosti do 4 kg)
sůl
kmín
horkou vodu na podlévání
případně 2 jablka, hrušky a švestky (slívy)
snítka levandule
Doba přípravy:
Nasolení: několik hodin až 1 den
Pečení: 2–3 hodiny
Příprava jídla:
1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 180 stupňů Celsia. Připravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů. Podlijte ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby. Můžete ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a pár kousků vložit i do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.
2. Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby. Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte. Tip: Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby. Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.
3. Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova. Trvá to asi 1 až 1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn seškrábněte do šťávy a nechte chvíli povařit. Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž nerozlučně patří dušené zelí a knedlíky. Pokud se vám zalíbila verze s ovocem, na posledních dvacet minut pečení přidejte hrušky a švestky. Jako příloha je ideální třeba bramborový knedlík.
4. Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.
Červené zelí s jablky
(4 porce)
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
1 kg červeného zelí, 1/2 kg kyselejších jablek, 1 cibule, 2 hřebíčky, 4 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1 lžička horčičných semínek, 1/4 l jablečné šťávy
Příprava:
Zelí očistíme a jemně nakrouháme. Jablka zbavíme slupky a jaderníků a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a zapícháme do ní hřebíčky. Rozehřejeme olej, dáme do něj zelí a jablka, cibuli, sůl a koření. Zalijeme jablečnou šťávou a dusíme pomalu asi 30 minut.
Bílé zelí
(4 porce)
Ingredience:
1 hlávka zelí (asi 600g), 1 lžíce másla (nebo sádla), 1 menší cibule, 1 lžička cukru, 1 lžička hladké mouky, sůl, kmín, ocet
Příprava:
Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce osmažíme na másle. Přidáme nakrouhané zelí, promícháme se solí a podlijeme. Přidáme špetku kmínu a dusíme doměkka. Potom zelí okyselíme octem a přisladíme cukrem, zaprášíme moukou a povaříme. Náš tip: Ocet se nesmí dávat k zelí na začátku dušení, protože by ztratilo chuť a barvu! Místo mouky je možné zahustit zelí jablkem.
Karlovarský knedlík
(4 porce)
Doba přípravy: 30 min
Ingredience:
6 rohlíků na kostičky, 6 lžic hrubé mouky, 1/3 l mléka, 2 vejce, sůl, trochu másla
Příprava:
Rohlíky vsypeme do mísy, pokapeme rozpuštěným máslem, zalijeme mlékem a necháme nejméně 2 hodiny máčet. Směs utřeme, přidáme vejce, sůl a mouku. Je-li těsto řídké, doplníme strouhankou. Tvoříme větší kulaté knedlíky. Vaříme v osolené vodě 15 minut, podáváme nakrájené na čtvrtky nebo plátky.