Levné a přitom i vydatné porce jsou hlavním kriteriem výběru jídel pro více než 40 procent mužů a jednu třetinu žen v Moravskoslezském kraji. Pro srovnání – v celorepublikovém průměru do této kategorie spadá pouze každý třetí muž a jedna ze čtyř žen. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti Edenred, známé vydáváním stravenek Ticket Restaurant.
Průzkum se uskutečnil na podzim 2010 na vzorku více než 10 tisíc respondentů (v Moravskoslezském kraji 1205 lidí) a ukazuje, jak se v přístupu k jídlu liší muži a ženy a lidé v jednotlivých částech země. Navazuje na mezinárodní stravovací průzkum FOOD, zadaný Evropskou komisí v rámci jejích aktivit na propagaci zdravého stravování.
Severní Morava je jediným regionem v ČR, kde jsou velké porce za nízkou cenu hlavním kriteriem výběru jídla. Ve všech ostatních krajích převažuje počet lidí, kteří se snaží jíst zdravě. Region ale vykazuje řadu dalších odlišností. „Potěšitelné je, že je zde v rámci ČR nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a byly takříkajíc na permanentní dietě. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent. Pro srovnání – v rekordní Praze to bylo plných patnáct procent respondentek,“ uvedla Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred.
Naopak nejméně z celé ČR je na severní Moravě „gurmánů“, tedy milovníků dobrého jídla. To velmi kontrastuje s jižní Moravou, kde je labužníků nejvíce. Problémem v Moravskoslezském kraji není extrémní přejídání – lidí, kteří hledí pouze na množství jídla je stejně jako v jiných regionech.
Data z ankety slouží jako podklad pro projekt propagace zdravého stravování v tuzemských restauracích. „Zajímalo nás, jaké stravovací priority mají lidé v jednotlivých regionech a jak silná může být poptávka po zdravém typu stravování, který se snažíme šířit. Výsledek nás potěšil, poptávka po vyrovnané stravě je poměrně velká,“ doplnila Daniela Pedret.
Fakta:
130 milionů Evropanů trpí obezitou. Česká republika patří v Evropě k zemím, kde je největší výskyt nadváhy a obezity. Každý druhý člověk v České republice váží více než by měl. Podle výsledků studie Eurobarometr, zabývající se zdravím a stravováním, představené Evropskou komisí v říjnu 2006, považuje 95 procent Evropanů obezitu za škodlivou pro jejich zdraví a přáli by si zlepšit své stravovací návyky. 85 % respondentů si navíc myslí, že by se vlády měly aktivně zabývat bojem proti obezitě.
Co se týká zaměstnanců, zaznamenala ILO (International Labor Organisation – Mezinárodní organizace práce), že zaměstnanci, kteří mají problémy s docházkou do zaměstnání a nižší produktivitou práce, patří často mezi ty, kteří se potýkají s obezitou a chronickými chorobami: špatné stravovací návyky snižují produktivitu práce až o 20 procent!
FOOD: program má za cíl ovlivňovat nabídku a poptávku zdravé a vyvážené stravy. Projekt FOOD přispívá k propagaci zdravější životosprávy během pracovního dne a umožňuje spotřebitelům porozumět problematice a podle toho i jednat.