Hlavní sídlo Národního zemědělského muzea – budova na pražské Letné – bude hostit už třetí ročník Cukrářských slavností a na své si na nich přijdou nejen konzumenti sladkých dobrot, ale i ti, kteří dokáží zapojit při jejich posuzování také zrak, čich, hmat a dokonce i sluch. Den totiž bude zasvěcen všem, kdo chtějí a dokáží vnímat cukrářské řemeslo všemi smysly.
Cukrářské slavnosti v Národním zemědělském muzeu se stanou velkým festivalem všeho krásného, voňavého a dobrého, co lze z darů země vytvořit. A protože své umění představí tuzemská cukrářská špička, bude to stát určitě za to: k vidění budou čokoládové a karamelové skulptury z dílny mistrů z Národního týmu kuchařů a cukrářů ACK ČR a ukázky prací studentů cukrářských škol, které budete moci nejen obdivovat, ale i ochutnat.
A patřičně inspirováni pak můžete sami přiložit ruku k dílu: naučíte se malovat čokoládou, dozvíte se, co musí obsahovat pravý marcipán a jak z něj vymodelovat ty nejrozmanitější tvary a figurky, jak vyrobit sváteční bábovku přesně jako z kuchyně našich babiček, jak upéct správný dort, jak vytvořit a ozdobit měkký a voňavý perník a jak připravit domácí bezlepkové sušenky a zákusky. Budete zasvěceni do tajů přípravy cupcakes a kelímkových dezertů a naučíte se základům carvingu neboli uměleckého vyřezávání z ovoce a zeleniny. Ke sladkostem nerozlučně patří káva a čaj, takže budou připraveny i semináře o domácí přípravě kávy a čajové okénko včetně ochutnávek, ke slovu se dostanou i bylinky. A všechnu tu sladkou a voňavou podívanou doplní svými výrobky i další mistři kuchaři, pekaři a cukráři z celé republiky, takže každý bude moci ochutnat, koupit si a domů odnést ty nejlepší domácí zákusky, koláče, dortíky, perníky, oplatky a sušenky.
A protože mlsání nemusí být vždy jen sladké, užijí si i milovníci pamlsků slaných: pro ně budou připraveny sýrové tyčinky, slané a plněné pirohy, quiche a zeleninové koláče. A aby každý návštěvník vnímal cukrářské a pekařské řemeslo skutečně všemi smysly včetně zraku a sluchu, připraven je i bohatý doprovodný program – stylová představení souborů Divadla na háčku a Sváťova dividla, vyhrávat bude skupina Euphorica.
V pořadí třetí ročník Cukrářských slavností se uskuteční s podporou zřizovatele Národního zemědělského muzea – Ministerstva zemědělství ČR – a pod záštitou ministra Mariana Jurečky. Jejich cílem ale samozřejmě není pouze ochutnávání a konzumace, ale i poznání a edukace, jak upřesňuje ředitel pražské pobočky NZM Jiří Houdek: „Naši pravidelní návštěvníci už vědí, že ať už k nám přijdou na masopust, velikonoční svátky, zabijačku nebo bylinkový den, dostane se jim nejen hojnosti dobrot, ale také hojnosti nových poznatků a vědomostí. Vždy připravujeme kromě tvůrčích dílen a workshopů také odborné semináře a přednášky a Cukrářské slavnosti rozhodně nebudou výjimkou. Historie cukrářského řemesla je totiž velmi zajímavá a je dobré vědět, jak úzce byla na evropském kontinentě spojena nejen s obchodem, ale i s politikou a vojenstvím. Kupříkladu takový trdelník nebo jablečný a ořechový závin, které považujeme za naše typické domácí pochutiny, se k nám dostaly v 16. století při tureckých expanzích do Evropy, kdy si s sebou takovéto sladkosti přiváželi turečtí vojáci coby trvanlivý zdroj energie i připomínku domácí kuchyně. V 16. století k nám přicházeli také Italové, kteří naučili naše pekaře a pekařky vyrábět trubičky a makronky. Už o dvě století dříve ale zavítali do českých zemí první perníkáři, a to z německých a holandských hanzovních měst, a s čím vším seznámili naše obyvatele vyjma perníku, to už se dozvíte na jedné z přednášek, které budou pro všechny zájemce během naší sladké soboty připraveny,“ uzavírá s úsměvem ředitel pražské pobočky NZM Jiří Houdek.
Každý, kdo se přijde v sobotu 13. května od 10 do 17 hodin do Národního zemědělského muzea v Kostelní ulici 44 v Praze 7 podívat, bude srdečně vítán, a co víc: na 100 prvních dětských návštěvníků čeká sladká odměna!