Pokud jste od malička toužili mít vlastní restauraci a nějak jste se minuli povoláním, je tady právě pro vás určená akce Restaurant Day Prague. Ta vznikla ve finských Helsinkách, v Praze se koná čtyřikrát do roka. Je určena všem, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké je to mít restauraci nebo třeba jen potěšit své známé a pochlubit se svým oblíbeným doma připraveným jídlem.
Itálie nebo Indie?
Nedělní akce Restaurant Day Prague nabídla obyvatelům šestky hned několik ochutnávek. Jednodenní restauraci si například otevřel doma, poblíž Evropské třídy, Josef Sysel, který nabízel výhradně italské menu včetně vína. Naopak pro venkovní prostory se rozhodla skupinka čtyř lidí v Bubenči.
Dvě Češky, Ind a Finka. Netradiční složení přátel-kuchařů připravilo na roku Raisovy ulice a Puškinova náměstí stánek, několik stolečků a židlí včetně dětského koutku. Za symbolickou cenu nabízeli indický rýžový pokrm Batata Powa s arašídy, zeleninou, brambory, jogurtem, rajčatovým dipem a granátovým jablkem. Dále finskou specialitu Kalakukko, což je rybí a vepřové maso zapečené v žitném chlebu. Českou kuchyni zastupovala tradiční vajíčková pomazánka. Celé menu doplňovaly borůvkové muffiny podávané se šlehačkou a čerstvými borůvky.
České jídlo ocení cizinci
Vůně vycházející ze stánku v Bubenči přilákala několik procházejících místních. „České jídlo zajímá hlavně cizince, kterých tady bydlí docela dost, to indické a finské naopak zase Čechy, kteří přijedou třeba právě jen kvůli němu,“ popisuje Radka Lukášová, jedna z pořadatelek. Klientela se ale podle organizátorů skládá většinou hlavně z kamarádů a sousedů, kteří už akci znají.
Pro zmíněnou čtyřčlennou skupinu přátel je to totiž již druhý Restaurant Day Prague. Poprvé se zapojili letos v květnu, kdy u nás měla akce premiéru. „V tu dobu se konala akce Živé město, v rámci které jsem pořádala bleší trhy,“ popisuje organizátorka Markéta Patelová. „Krátce na to se nabízela nová akce Restaurant Day Prague, což mě oslovilo,“ dodává. Spolu s přáteli vymysleli česko-indicko-finské menu, se kterým sklidili úspěch.
Jiná jídla ve stejné sestavě
Protože nabídka českých, indických a finských jídel měla na jaře úspěch (ochutnali nejen místní, ale přijeli i lidé z různých konců Prahy), zapojila se čtveřice amatérských kuchařů do akce i po druhé, v neděli 17. srpna. Podle blažených výrazů a nafouklých tváří zákazníků se dalo snadno poznat, že hostům i nyní chutnalo.
Příští Restaurant Day Prague by se měl konat na podzim tohoto roku. Pokud se nebudete chtít aktivně zapojit a předvést své kulinářské umění, přijďte alespoň ochutnat. V Bubenči budou opět na výběr lahůdky z české, indické a finské kuchyně.