Do Lahůdkářství Sváček ve Štefánikově č. 33 si za odborníky zašli pro radu například herec Vladimír Kratina či Klárad Doležalová – Maximovič. . Role profesora výuky se ujal renomovaný odborník z oblasti gastronomie a současně zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Přítomným s ochotou vysvětlil a následně prakticky předvedl s šunkami LE&CO, jak správně nakrájet šunku od kosti, na jak tlusté plátky se krájí která šunka, podle čeho se pozná kvalita, na co si dát pozor a co vše lze s šunkou dělat.
Ve výkladu se střídal s vyhlášeným uzenářem Janem Sváčkem, který informoval přítomné hlavně o původu svých surovin a o tom, na jaké způsoby lze šunku připravovat a následně konzumovat. „Za první republiky byl pojem pražská šunka znám po celém světě a i dnes v cizině prodávají balíčky s nápisem Prague Ham. U nás v lahůdkářství se snažíme na tuto tradici navázat, a proto prodáváme jen ty nejkvalitnější šunky,„ vysvětlil Jan Sváček, majitel Lahůdkářství Sváček, a přidal praktickou radu: „Pokud chcete koupit opravdovou šunku, sledujte, aby byla z kýty.“
Vladimír Kratina se přítomným svěřil, že vaří rád, kdykoliv má volno. „V období bezvládí, tedy mezi 1. a 2. manželstvím, jsem se naučil být soběstačný. Dnes jsem přišel především ochutnávat a dozvědět se od odborníků, jak je to s kvalitou šunek. Také jsem byl zvědavý, které nám doporučí baštit.“
Moderátorka Klára Doležalová – Maximovič přiznala, že šunku upřednostňuje před všemi salámy. „Vždy kupuji jen tu nejkvalitnější, abych ji mohla dávat i dětem, například do školy k svačině. Když mám šunku v celku, nakrájím ji na kostičky a smíchám s nakrájenou mladou cibulkou, na kostičky nakrájeným uzeným sýrem a vařenými fazolemi. Přidám kapku octa a oleje a mám bezva salát k večeři. Dá se to připravit i s trochou majonézy s bílým jogurtem.“
Info na www.zdravasunka.cz