K sýrům můžete ochutnat a zakoupit si také typické a originální cilentské červené víno. Cilento jako součást provincie Campania (Kampánie) v Jižní Itálii je krajem, kde např. Mozzarellu vymysleli, ale také tzv. Středomořskou dietu, které je zapsána ve světovém dědictví UNESCO. Jde samozřejmě o vhodnou kombinaci potravin, pocházejících z této oblasti. Neexistuje mnoho diet, kterou by doporučovali i skuteční výživoví odborníci. Patří mezi ně právě zmíněná Středomořská dieta, pro niž by se možná více hodilo označení zdravý životní styl. Jejím prvotním cílem totiž není v krátké době zhubnout několik kilogramů. Hlavním smyslem je především zdraví a dlouhověkost.
Příznivý vliv Středomořské diety na lidský organismus potvrdila před pár lety i studie týmu Denise Lairona z lékařské fakulty v Marseille. Vědci vybrali skupinu 212 mužů a žen, u nichž existovalo jen mírné riziko srdečního onemocnění. První skupina měla jíst tři měsíce středomořskou stravu a druhá odlehčenou dietu. První skupině bylo doporučeno konzumovat čtyřikrát týdně rybu a jen jednou za týden červené maso. Muži mohli denně vypít dvě sklenky červeného vína, ženy jednu. Druhá skupina měla jíst raději drůbež než hovězí. Ryba byla doporučena dvakrát či třikrát v týdnu.
Lidé z této skupiny se měli vyhýbat nasyceným tukům, dávat přednost zelenině a ovoci a nízkotučným mléčným výrobkům. Jídla měla být připravována na rostlinném oleji. Účastníci výzkumu se sice doporučením neřídili bezvýhradně, ale v obou skupinách se postupně snížila konzumace kalorií, zvýšil se příjem bílkovin a sacharidů a snížil příjem tuku. Všichni účastníci mírně zhubli. Výsledky se lišily v hlavním faktoru, který ovlivňuje riziko kardiovaskulárního onemocnění – v úrovni cholesterolu. Ve „středomořské“ skupině hladina cholesterolu klesla o 7,5 procenta, ve druhé o 4,5 procenta. V přepočtu na riziko onemocnění srdce je to snížení o devět procent.
Nenechte si ujít čerstvé sýry a vína z Cilenta, které farmářské tržiště navíc nabídne za akční ceny.