V srdci Prahy si spolu s nimi nejen pochutnával na vybraných českých specialitách, ale také se pod vedením mistra kuchaře Milana Hrušky naučil připravovat klasická česká jídla moderním způsobem.
Na vyhlídkové terase hotelu na Staroměstském náměstí si tak režisér a jeho herci dopřáli nejen kulinářské hody, ale také se potěšili jedním z nejkrásnějších panoramatických výhledů na historické centrum města, jemuž na obzoru vévodí Pražský hrad.
Společnost se u stolu sešla opravdu vybraná. Svůj čas si na netradiční výuku vaření našel diváky velmi oblíbený herec Alois Švehlík, který v seriálu hraje Rudolfa Bernáta, šéfa kardiochirurgie. Proces přípravy velkolepé večeře sledoval ostřížím zrakem podobně, jako v seriálu dohlíží na chod svého oddělení.
Společně s ním přišla herečka Míla Šplechtová, která nejen, že hraje Rudolfovu partnerku Mílu Jírovou, ale také je jeho partnerkou na divadelní scéně činohry Národního divadla. I jí vaření baví a umí se kolem plotny pěkně otáčet. „Myslím, že jsem dobrá kuchařka, alespoň všichni říkají, že jim ode mě chutná. Vařím všechno, českou, italskou i jinou kuchyni,“ říkala herečka. V restauraci U Prince pomohla mistrům kuchařům s přípravou karlovarského knedlíku.
Mezi pozvanými hosty byl také Petr Kostka, v seriálu nekompromisní a neúplatný státní zástupce Hlaváček. „Já jím všechno, nemám oblíbené nebo neoblíbené jídlo. Do kuchyně se moc nehrnu, pomáhat mám dokonce zakázané,“ přiznal herec. Možná proto tak fascinovaně zíral na šéfkuchaře Milana Hrušku, jak krájí cibuli a zelí. Pak si půjčil nůž a také si to zkusil. „Rád bych uměl takhle mistrovsky krájet cibuli. Budu to doma zkoušet a koupím si na to také tak vysoký nůž a použiju fígle, které jsem se tu dozvěděl,“ říkal herec se smíchem.
Ani Pavel Soukup, jinak kapitán kriminálky Robert Vejnar, doma moc často nevaří. Přesto kuchařům oloupal jablko k ochucení zelí. Pavla zaujal netradiční recept na přípravu tradiční české kachny. „Je to velmi zvláštní kombinace, ale kachna na tento způsob zůstane neuvěřitelně šťavnatá a je to opravdová pochoutka“, konstatoval herec
Jiří Adamec nezapřel režiséra ani v restauraci. Ale nezapřel ani gurmána, který rád vaří. Na všechno se vyptával a dokonce chvílemi i kritizoval. „To je ale žalostně málo, takhle bych to já neodflákl,“ stěžoval si, když sledoval, kolik borůvek dává mistr kuchař do tvarohových knedlíků. Přesto si na nich nakonec pochutnal a uznal, že borůvek v nich bylo tak akorát.
Jaké jídlo milovali v dětství a jaké naopak nesnášeli?
Míla Šplechtová: Jako dítě jsem nejvíc milovala svíčkovou. Chodívala jsem k dědečkovi, který si do kafe lámal chleba, to mi taky moc chutnalo.
Petr Kostka: Za války jsme vyrostli na suchém chlebu a kafi, měl jsem to rád. Kafe piju rád dodneška, jen už si pochutnám na pořádném místo na nějakých náhražkách.
Jiří Adamec: Jako dítě jsem měl nejraději králíka na česneku. A také třeba chlupaté knedlíky.
Pavel Soukup: Miloval jsem bramborák a kolínka s rajskou a nenáviděl cibuli. Teď nejím například baklažán. Na žádný způsob.