Počasí
Praha 20 °C Neděle, 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2023

Šachová paráda s velmistry v Obecním domě

V secesních sálech Obecního domu proběhne od 9. do 11. června šachový festival ČEZ CHESS TROPHY. Hlavním hostem bude velmistr Alexej Širov, který odehraje zápas na osm partií rapid šachu s českou dvojkou, velmistrem Thai Dai Van Nguyenem. Duel bude komentovat česká jednička David Navara.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

27. květen 2023: Den národního vzdoru, sportovní rodinný den nebo virtuální prohlídka

Vzpomínkový akt u příležitosti jednoho z mezníků druhé světové války - Operace Anthropoid proběhne v sobotu 27. května 2023 v 10:35 hod. u památníku Anthropoid v Libni v Praze 8. Před 81 lety v nedaleké zatáčce proběhl úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli čsl. vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík. A to i za pomoci stovek dalších statečných občanů, kteří často za své hrdinství zaplatili cenu nejvyšší.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Jak se promění hřiště Sedmikráska?

Městská část Praha 7 plánuje na podzim 2024 revitalizaci části dětského hřiště Sedmikráska na nároží ulic Jateční a Komunardů. Cílem je obnova již dosluhujících herních prvků především v části určené nejmenším dětem, které se nedotkla rozsáhlá rekonstrukce v roce 2018. Participační setkání nad podobou projektového zadání se uskuteční na Sedmikrásce ve středu 17. května 2023 od 16 hodin.

Vyhrajte zdravé těstoviny pro celou rodinu!

Potřebujete rychle uvařit pro sebe, rodinu, přátele… Znáte to, v každé spíži najdete alespoň jeden balíček těstovin, které uvaříte nejdéle za deset minut, a k tomu nějakou omáčku či salát vykouzlíte. Pokud chcete vyzkoušet těstoviny značky Panzani, zúčastněte se soutěže Naší Prahy!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Proč radní Zábranský ohledně fiakrů ignoruje všechna doporučení i usnesení?

Pražské zastupitelstvo loni doporučilo Radě novelizovat Tržní řád tak, aby lhůta doby provozu fiakrů v centru Prahy respektovala dvouletou výpovědní lhůtu uvedenou v nájemní smlouvě k tržnímu místu. V současné chvíli jsou tržní místa pro koňské povozy z tržního řádu vypuštěna, a tak by bylo vhodné, aby tam zůstala alespoň do konce roku 2023. Radní Adam Zábranský však nastalou nešťastnou situaci s koňskými povozy na Staroměstském náměstí nehodlá narovnat. Jaké má k tomu důvody?

Startuje 4. ročník participativního rozpočtu v Praze 14

Od začátku letošního května mohou lidé podle radnice Prahy 14 podávat projekty na zvelebení městské části v rámci 4. ročníku participativního rozpočtu Čtrnáctka podle vás. Stejně jako v uplynulých letech radnice rozděluje 5 milionů korun, částečně se však změnila pravidla.

Branický knižní festival se vrací

1. ročník Branického knižního festivalu se blíží a slibuje skvělou atmosféru pro knihomoly všeho druhu. Bohatý program od 11 do 19 hodin v sobotu 10. června nabídne například autorská čtení, hudební vystoupení, diskuse s autory a mnoho dalšího.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V červnu přijde do kin povídkový film Denise Šafaříka a Petera Bebjaka O malých věcech

Už 15. června 2023 se do kin chystá povídkový film plný humoru černějšího než rakev, v němž exceluje například Vanda Hybnerová, Beáta Kaňoková, Jan Nedbal, Jakub Žáček, Tereza Hofová nebo Tomáš Havlínek. Snímek s názvem O malých věcech je dílem herce a nyní i scénáristy a režiséra Denise Šafaříka a producenta Petera Bebjaka.

Na náměstí Republiky začínají Květnové trhy s programem

Na náměstí Republiky začínají ve čtvrtek 11. května Květnové trhy. Podle organizátora celé akce, společnosti Taiko, si mohou návštěvníci zakoupit bohatý sortiment drobných výrobků a pochutin v celkem devatenácti prodejních stáncích. Návštěvu zpestří hostům trhů květinová výzdoba a jarní fotokoutek v podobě květinové brány. Nově trhy nabídnou ve vybrané dny také program pro děti i dospělé. Organizátorem Květnových trhů je společnost Taiko, a. s.

Pražský primátor přijal v rezidenci tým VK Lvi Praha, který poprvé v historii vyhrál volejbalovou extraligu

Podle Magistrátu hlavního města Prahy zástupci čerstvého vítěze UNIQA volejbalové extraligy mužů ročníku 2022/2023 z týmu VK Lvi Praha dorazili na pozvání v úterý 9. května do primátorské rezidence na Mariánském náměstí. Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda jim zde osobně pogratuloval k prvnímu extraligovému titulu a k úspěšné reprezentaci hlavního města.

V pondělí 15. května odstartuje II. etapa rekonstrukce Barrandovského mostu

V pondělí 15. května vyjedou na Barrandovský most stavební stroje a začnou tak hlavní práce druhé etapy rekonstrukce mostu. Podle Magistrátu hlavního města Prahy musí řidiči nicméně počítat s postupným omezováním dopravy již od soboty 13. května, které bude trvat dva dny. V letošním roce se bude v rámci rekonstrukce odstraňovat mostní svršek a stávající vybavení na severní polovině jižního mostu a na barrandovské rampě z ulice K Barrandovu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Radnice Prahy 10 se stěhuje

Úřad městské části Prahy 10 se na několik příštích let přestěhuje ze starého radničního komplexu ve Vršovické 68 do moderních prostor ve Vinohradské ulici 3218. Důvodem přesunu radnice do nové budovy je zcela nevyhovující technický stav současné radnice. Letní stěhování do Strašnic posvětila 13. 4. 2023 Rada městské části.

V Národním zemědělském muzeu byla zahájena výstava Agrikultura lásky

V Národním zemědělském muzeu v Praze byla v úterý 2. května zahájena výstava současného vizuálního umění s názvem Agrikultura lásky, která bude v expozicích NZM k vidění až do 2. července. Součástí slavnostní vernisáže za účasti řady vystavujících umělců a umělkyň byla vedle kurátorské komentované prohlídky výstavy také performance uměleckého kolektivu Stony Tellers, laureátek Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Sexuální problémy v Česku: ženy nejčastěji řeší ztrátu sexuální touhy, muži poruchu erekce

Sexuální problémy trápí více než polovinu českých párů. Zatímco ženy nejčastěji řeší ztrátu sexuální touhy, bolestivý sex a neschopnost dosáhnout orgasmu, u mužů převládají problémy s erekcí a předčasnou ejakulací. Vyplývá to nejnovějšího průzkumu, který si nechal zpracovat e-shop Ruzovyslon.cz výzkumnou agenturou Behavio. Problémy v sexu pak lidé nejčastěji řeší se svými partnery nebo na internetu.

Na Barrandovském mostě dojde k vybudování rozštěpu u sjezdu do Modřan

V rámci přípravných prací před samotným zahájením II. etapy rekonstrukce Barrandovského mostu dojde podle Technické správy komunikací (TSK) v termínu od 28. dubna do 15. května 2023 k realizaci rozštěpu na straně Prahy 4, který je nezbytný k následnému vedení dopravy během hlavní rekonstrukce, kdy má řidičům umožnit sjezd z Barrandovského mostu do Modřan a Braníku.

První rok výstavby metra D: vyraženo je 1,6 kilometru tunelů

Zhruba před rokem začal Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) s výstavbou prvního úseku metra D Pankrác – Olbrachtova. Jak uvádí pražský Magistrát, v současnosti je vyraženo celkem 1,6 kilometru tunelů. Prvních 520 metrů tunelů vzniklo při geologickém průzkumu a další zhruba kilometr vyrazili zhotovitelé od zahájení stavby. DPP za loňský a letošní rok investoval do výstavby bezmála 1,8 miliardy korun. Ražby na prvním úseku budou pokračovat ještě necelé tři roky, zhruba do přelomu let 2025 a 2026. Zahájení výstavby druhého úseku od stanice Olbrachtova po Nové Dvory předpokládá DPP letos na podzim.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Inovační maraton Nakopni Prahu zná jména finalistů

Podle pražského Magistrátu proběhlo semifinálové kolo 4. ročníku inovačního maratonu Nakopni Prahu, ve kterém odborná porota složená z řad odborníků, pracovníků magistrátu i zástupců firem vybrala 10 nejlepších týmů. Postupující týmy nyní pracují na zdokonalení prototypů, které představí v rámci finálového kola 26. května v Radlické kulturní sportovně. Maraton organizují společně Magistrát hlavního města Prahy a městská společnost Operátor ICT, a. s.

Kde a kdy proběhne letos deratizace na území Prahy 1?

Rok co rok zajišťují hlavní město Praha, společnost Pražské vodovody a kanalizace i jednotlivé městské části deratizaci vybraných veřejných ploch se zvýšeným výskytem hlodavců, zejména potkanů. Regulace jejich populace je nezbytná zejména kvůli riziku přenosu řady nebezpečných chorob. Návnady na hlodavce jsou umisťovány odborně, tedy tak, aby nepředstavovaly nebezpečí pro jiná zvířata. Jak bude podle společnosti Pražské vodovody a kanalizace probíhat deratizace v Praze 1?

V Praze 12 vzniknou nová parkovací místa

Podle radnice Prahy 14 tato městská část plánuje nová parkovací stání vybudovat v ulici Kabeláčova, Mařatkova, Palmetová, Těšíkova a Zimova. Rada městské části schválila na svém jednání dne 18. 4. 2023 výběr nejvýhodnější nabídky na vyhotovení projektových dokumentací.

Víkendová výluka autobusů mezi Strnady a Měchenicemi

Pdle ROPIDu z důvodu úplné uzavírky silnice II/102 od hranice hl.m. Prahy k železničnímu mostu v Měchenicích dojde od 22. 4. (sobota) do 23.4. 2023 (neděle) a od 29. 4. (sobota) do 1. 5. 2023 (pondělí) k následujícím úpravám provozu linek PID 314, 338, 360, 361, 390 a S88.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 14 slaví svátek planety

Duben, jak známo, patří ekologii a tématům zaměřeným na podporu ochrany životního prostředí. Praha 14 se řadí mezi městské části, které si svátek planety každoročně připomínají zábavně naučnou akcí pro širokou veřejnost. Ta se, stejně jako v uplynulých letech, uskuteční na prostranství před stanici metra Rajská zahrada.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Stavba nového mostu v ulici Božanovská v Horních Počernicích se naplno rozjela

Technická správa komunikací (TSK) zahájila po zimní přestávce práce na výstavbě silničního mostu (nadjezdu) přes dálnici D11 a dalších souvisejících staveb v ulici Božanovská v Městské části Praha 20. Nový most nahradí původní na stejném místě, který musel být kvůli špatnému stavu v roce 2021 zdemolován. Ohrožoval totiž provoz na dálnici D11, když z něj odpadávaly kusy betonu na projíždějící vozidla.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Letenský kolotoč roztočil svou druhou sezónu

Národní technické muzeum a Praha 7 roztočily ve čtvrtek 6. dubna 2023 na druhou sezonu opravený Letenský kolotoč. Děti i dospělí se na koních i v autíčkách mohou svézt až do října každý pátek, sobotu a neděli i o státních svátcích. Historická památka se nachází v Letenských sadech od roku 1894 a je unikátní díky koním potaženým pravou kůží.

Šermířský boží soud uvidí na Chodově

Škola šermu Poslední argument pořádá 15. dubna druhý ročník HEMA turnaje v chodovském sportovním areálu Jedenáctka VS. Půjde o atraktivní podívanou, protože se do Prahy sjedou sportovci, spíše však moderní rytíři (fechter) ze všech koutů Evropy, aby se utkali v kategorii dlouhý meč. Stranou nezůstane ani slabší pohlaví, pro které je připraven shodný turnaj jen v ženské kategorii.

Velikonoční víkend na trzích přiblíží tradice a poškádlí chuťové pohárky

Návštěvníky největších Velikonočních trhů v centru Prahy čeká pestrý prodloužený velikonoční víkend. Staroměstské náměstí se stane centrem českých lidových tradic a zvyků. Organizátoři připravili na malém pódiu pod velikonoční břízou program s historickým nahlédnutím do oslav Velikonoc našich předků. Děti se mohou těšit také na oblíbené velikonoční dílny, které otevřou i na Velikonoční pondělí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Modřanská rampa na Jižní spojku se dočká rozšíření

Technická správa komunikací (TSK) zahájí 11. dubna 2023 stavební práce na odbočovacím pruhu z ulice Modřanská na Jižní spojku s cílem rozšíření a zvýšení kapacity při nájezdu na Jižní spojku z modřanské strany. Práce jsou naplánovány a koordinovány tak, aby byly ukončeny před zahájeném druhé etapy rekonstrukce Barrandovského mostu.

Praha schválila financování pilotních projektů Čitelné Prahy

Rada hl. m. Prahy schválila přidělení finančních prostředků na realizaci pilotních projektů Jednotného informačního systému hl. m. Prahy, který je známý pod názvem Čitelná Praha. Pilotování jednotlivých prvků vyžaduje pořízení a instalaci nových elektronických i statických zařízení souvisejících s informováním cestujících o veřejné dopravě i jako podpora pěší navigace v ulicích města.

Aero otestuje ve vzduchu první plně elektrický letoun L-39 Silent

Společnost Aero Vodochody oznámila, že se připojuje k současnému trendu letecké elektrifikace a připravuje vlastní bezemisní letoun s označením L-39 Silent. Tento zelený stroj z Vodochod s přezdívkou „Mlčák“ bude primárně sloužit k výcviku pilotů stíhacích letounů 12. generace. První zálet prototypu koncepčního demonstrátoru se uskuteční v sobotu 1. dubna 2023 odpoledne.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Změna Tarifu PID začne platit už od 1. 4. 2023

Podle společnosti ROPID dojde na základě rozhodnutí Středočeského kraje od 1. dubna 2023 ke změnám tarifu ve vnějších tarifních pásmech PID. Úprava tarifu reaguje na inflaci, energetickou krizi a na časté podněty od cestujících a partnerů systému.

Letošní blokové čištění Prahy odstartuje 3. dubna

Blokové čištění v ulicích hlavního města odstartuje jako každý rok na začátku dubna. První bloky jarní části se začnou uklízet v pondělí 3. dubna. Podzimní část čištění pak odstartuje v září a skončí v listopadu, a to i s úklidem spadaného listí. Technická správa komunikací (TSK) zajistí úklid chodníků a vozovek, které jsou zařazeny do systému blokového čištění.

Praha 14 uvolní milion korun na pomoc občanům i obchodníkům

Zastupitelstvo městské části Praha 14 schválilo spuštění pilotního projektu na oživení lokální ekonomiky – systému Corrency. Jeho záměrem je posílit koupěschopnost místních obyvatel. Občané získají od radnice příspěvek, kterým mohou podpořit místní obchody a poskytovatele služeb.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Sezonní přívozy vyplují už v sobotu 25. března

Podle společnosti ROPID se od soboty 25. března k celoročním přívozům P1 a P2 připojí i ostatní sezonní přívozy, které budou v provozu do 29. října. Holešovicko-karlínský přívoz P7 vypluje i letos, ale v provozu bude jen do termínu otevření nové lávky HolKa, které se očekává cca v červenci 2023.

Výstavba metra D uzavře na několik let část ulice Na Strži

Řidiči z Prahy 4 a řidiči, kteří Prahou 4 projíždějí, se musí připravit na dlouhá zdržení v okolí ulice Na Strži, anebo využít alternativní trasy. Od 1. dubna 2023 totiž začne kompletní uzavírka dalších úseků této komunikace mezi ulicemi Olbrachtova a Antala Staška. Trvat bude následující zhruba tři roky.

VIDEOKLIP: Michal Horák jako mafiánský kápo!

Píše se sice už rok 2023, ale Michal Horák se společně s kapelou Trocha Klidu vrací v čase skoro o sto let zpět! Tedy alespoň v novém klipu k singlu Síť záchranná, jehož děj zasadil režisér Vladimír Špička do roku 1927, a díky všem participujícím i vychytaným dobovým kulisám vznikla podívaná takřka filmová!

NC Palladium získalo ocenění Superbrands 2023

Nákupní centrum Palladium již podruhé ve své historii získalo prestižní ocenění Superbrands 2023 (Czech Republic´s choice) v kategorii nákupní centra. Superbrands je nejuznávanější nezávislou globální autoritou v oblasti hodnocení a oceňování obchodních značek.

Revitalizace komunikace na Karlově náměstí pokračuje

Technická správa komunikací (TSK) uvedla, že ve čtvrtek 23. března zahájí další etapu rekonstrukce obvodové komunikace Karlova náměstí, a to v jeho jižní části v úseku mezi ulicí Vyšehradskou a U Nemocnice (MČ Praha 2). Rekonstrukce ulice U Nemocnice se uskuteční v rámci revitalizace Karlova náměstí. Cílem je zlepšit podmínky pro pohyb chodců a zvýšení bezpečnosti provozu na pozemní komunikaci. Proveden bude v celé šíři uličního prostoru.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Obyvatelé mohou navrhovat osobnosti na udělení čestného občanství Praha 11

Podle radnice Prahy 11, tato městská část již tradičně oceňuje významné osobnosti Jižního Města udělením čestného občanství nebo Ceny městské části Prahy 11. Projevuje tak uznání občanům, skupinám občanů, významným osobnostem a hostům za příkladný počin v oblasti vzdělávání, sportu, kultury nebo veřejného života. Do 30. dubna 2023 mohou podávat návrhy na udělení ocenění přímo občané.

Na Žižkově a Vinohradech nepoteče voda

Nabízíme vám další přehled plánových výluk v dodávkách pitné vody. Jak oznámila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), odstávky jsou nutné z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Dobrodružný výlet v Thajsku skončil světovým rekordem

Český ´waterman´ Petr Hozák zlomil loňský rekord na nejmenším plavidle současnosti – eFoilu. Během osmi hodin najel v Andamanském moři na eFoilu neuvěřitelných 170 kilometrů, což je o 50 kilometrů víc, než byl dosavadní rekord. Prkno s elektropohonem, bezdrátovým ovládáním a křídlem, jehož pomocí jezdec doslova létá nad hladinou ovládá již několik let a zájemce na něm učí v Itálii na Lago di Garda.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V polovině května začne druhá etapa rekonstrukce Barrandovského mostu

V polovině května odstartují hlavní práce na druhé etapě rekonstrukce Barrandovského mostu, klíčové dopravní tepny v Praze, kterou denně využije 144 tisíc vozidel. Podle Technické správy komunikací se bude v letošním roce opravovat severní polovina jižního mostu a barrandovská rampa vedoucí z ulice K Barrandovu na most. Přímo na mostě bude doprava vedena ve třech provizorních jízdních pruzích v každém směru.

Vyhrajte vstupenky na legendární muzikál Zpívání v dešti

Jeviště divadla Hybernia se stalo nově dějištěm milostného příběhu zasazeného do Hollywoodu konce 20. let – premiéry se tu dočkal legendární muzikál Zpívání v dešti o počátcích zvukového filmu. Autentičnost představení dodávají dobové kostýmy i typické stepování ve vodě uprostřed jeviště. A vy můžete být díky soutěži Naší Prahy u toho!

Gaia Mesiah vydává syrové i šťavnaté album VLNOBYTÍ

Kapela Gaia Mesiah vydala nové album Vlnobytí (VLN∞BYTÍ) a vyráží na velké jarní turné po České republice a Slovensku. Výživná novinka podle kapely ze tří čtvrtin ženské formace obsahuje kromě akustické verze starší skladby Království výhradně nové písně dokumentující současné směřování energické rockové partičky.

Světový den ústního zdraví 2023 se blíží

Česká stomatologická komora se už tradičně – každým rokem v březnu – zapojuje do velkého mezinárodního projektu World Oral Health Day, který od roku 2008 organizuje Světová dentální federace (FDI) společně s více než 150 národními dentálními asociacemi a ve spolupráci s globálními partnery.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Stavba nové školy Elektra se blíží do finále

Ve Vysočanech se dokončuje stavba budovy nové školy, která se bude jmenovat Základní škola a mateřská škola Elektra. Podle radnice Prahy 9 je kolaudace naplánovaná na přelom června a července letošního roku, podle projektu se s otevřením školy počítá od 1.9.2024.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V Horních Počernicích vznikne v ulici Bystrá nový podjezd

Technická správa komunikací (TSK) zahájila rozsáhlé stavební práce v ulici Bystrá v Městské části Praha 20 - Horní Počernice. Vznikne zde nový podjezd pod železniční tratí. Součástí bude i rekonstrukce části komunikace. Stavba se nachází v uličním prostoru místní komunikace Bystrá v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Náchodská a F. V. Veselého/U tabulky, a to včetně těchto křižovatek. Přestavbou projde také prostor křižovatky s ulicí Jiřího ze Vtelna včetně navazujícího úseku této komunikace.

Po úpravě křižovatky Janáčkovo nábřeží-Jiráskův most vzniknou nové bezbariérové přechody pro chodce

Technická správa komunikací (TSK) uvedla, že v sobotu 4. března zahájí rekonstrukci komunikací a chodníků na křižovatce Janáčkovo nábřeží – Jiráskův most v Městské části Praha 5. Stavba je koordinována s obnovou a modernizací světelného signalizačního zařízení (SSZ). Během prací dojde k přestavbě této křižovatky s důrazem na úpravy chodníků a doplnění přechodů pro chodce v bezbariérové úpravě. V prostoru předpolí Jiráskova mostu tak vzniknou tři nové přechody pro chodce.

Finále 11. ročníku mezinárodního Halového poháru dračích lodí se pojede 11. března v Praze

V sobotu 11. března 2023 se bude konat od 10:30 hodin v Praze Podolí finále letošního 11. ročníku mezinárodního halového závodu dračích lodí. Podle Pražského klubu dračích lodí se soutěží nejen o nejlepší tým závodu z pěti zemí EU v Praze, ale také o titul Mistra ČR a vítěze seriálu letošních halových závodů, v Ostravě a Praze.

Dopravní podnik zkrátí i druhou etapu opravy tramvajové tratě na Malé Straně o čtyři dny

Dopravnímu podniku hl. m. Prahy (DPP) se během druhé etapy opravy tramvajové tratě na Malé Straně podařilo nejenže udržet třídenní náskok z první etapy, ale ještě ji o další den zkrátit. Podle radnice Prahy 1 se stavební práce na třetí etapě přesunou do ulice Újezd, díky tomu může DPP zahájit už od úterý 28. února 2023, tj. o čtyři dny dříve.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Bude méně byrokracie pro řidiče

Prodloužení platnosti evidenčních kontrol, jednodušší registrace historických vozidel, zrušení velkého technického průkazu. To vše přináší, podle Ministerstva dopravy ČR, důležitá novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž jednotlivé části budou v průběhu letošního roku vstupovat v účinnost.

Pražští zastupitelé zvolili novou Radu hl. m. Prahy

Podle Magistrátu hlavního města Prahy zvolilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy na čtvrtečním pokračujícím ustavujícím zasedání nové členy Rady hl. m. Prahy pro volební období do roku 2026. Novým primátorem hl. m. Prahy se stal Bohuslav Svoboda. Zvoleni byli i jeho náměstci a náměstkyně Zdeněk Hřib, Petr Hlaváček, Jiří Pospíšil, Jana Komrsková a Alexandra Udženija. Funkce radních budou zastávat Michal Hroza, Antonín Klecanda, Zdeněk Kovářík, Daniel Mazur a Adam Zábranský.

Burza v Holešovické tržnici se rekonstruuje

Podle radnice Prahy 7 zahájil Magistrát hlavního města Prahy rekonstrukci budovy historické burzy v areálu Holešovické tržnice. Nejzdobnější budovu celého areálu by měli občané spatřit za dva roky spatřit v plné kráse a v autentické podobě z roku 1895.

Ferda Mravenec slaví devadesátiny!

Před devadesáti lety otiskly Lidové noviny první epizodu obrázkového seriálu Ferda Mravenec. Autora legendární komiksové postavičky, českého spisovatele, novináře, kreslíře a ilustrátora knih pro děti Ondřeje Sekoru při té příležitosti připomene výstava v pražské Galerii Villa Pellé.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vyhlídková cesta podél Hostivařské přehrady dostane nový povrch

V pondělí 13. února začala kompletní oprava vyhlídkové cesty podél pravého břehu Hostivařské přehrady. Podle Magistrátu hl. města Prahy byla cesta byla vybudována na počátku 60. let 20. století v rámci výstavby přehrady a založení lesoparku. Od té doby se zde prováděly pouze lokální opravy výtluků a závažnějších sesuvů.