Počasí
Praha 16 °C Neděle, 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2023

Rozhodněte i vy, jak bude vypadat Nový Střížkov!

V úterý 12.4. od 16 do 18 hodin můžete významně ovlivnit revitalizaci veřejného prostoru v lokalitě bývalého sportovního areálu Střížkov. Akci pořádá MČ Praha 9 a stánek se zástupci této městské části bude u vjezdu do areálu v ulici Trojmezní. I váš hlas, návrh a postřeh může rozhodnout o konečné verzi revitalizace!

VIDEO: Konečně se v Praze vyznáte!

V září loňského roku vyhlásil ROPID (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) mezinárodní soutěž na novou podobu jednotného informačního systému pro veřejnou dopravu a prostranství hlavního města Prahy. Jak ROPID oznámil, porota v anonymním hlasování rozhodla o vítězném návrhu, jehož autorem je český tým tvořený grafickým studiem Side2, ateliérem A69 architekti a typografickým studiem Superior Type. Podívejte se na video a fotografie vítězného návrhu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Cech českých fiakrů: Praha se rozhodla poslat 70 našich koní na jatka!

Vztek a bezmoc cloumá členy Cechu českých fiakrů, kterým vedení Prahy chce zamezit provozovat koňské povozy v centru metropole. Zákaz začne platit od 1. 1. 2023. „Asi se chtějí dostat levně k těm koním a poslat je na jatka. Zábranský (radní za Piráty) je zlo,“ komentoval rozhodnutí Prahy předseda cechu Josef Kočovský v rozhovoru pro Naše Praha.

Hlavní nádraží zkrásní i uvnitř

Hlavní nádraží se probouzí do krásy, po rekonstrukci pláště budovy za 212 milionů, která skončí v létě, začala rekonstrukce interiérů historické Fantovy budovy. Jde o investici 303 milionů korun. Správa železnic vybrala stavební firmy Avers a Strabag Rail.

Vykuchaný InterContinetal přijde na miliardy

Perla brutalistní architektury hotel InterContinetal je v současnosti pečlivě vykucháván, aby se mohl vrátit do původního stavu. Rekonstrukce hotelu, který se bude jmenovat Golden Prague Hotel přijde společnost WIC Prague a.s. na téměř 2,5 miliardy korun.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Jak by se mohl změnit Klárov

Dnes u ž bývalá městská rada schválila v úterý 13. listopadu studii na proměnu Klárova, tedy okolí stanice metra Malostranská. Jejím hlavním cílem bylo nalézt řešení, které by lépe vyvážilo podmínky pro jednotlivé druhy dopravy. Studie zohledňuje zejména bezpečnost chodců a řeší návaznost na nejbližší okolí Klárova. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) zadal studii ke zpracování ateliéru A69.

Metropolitní plán pomůže nejen sídlištím a obslužnosti

Od přelomu listopadu a prosince se veřejnost může seznámit s novou verzí návrhu Metropolitního plánu, nového územního plánu pro Prahu. Nyní prochází vyhodnocením vlivu na udržitelný rozvoj (SEA). Projednávání plánu by mělo začít na jaře 2018. Praha pomocí jej chce reagovat na výzvy století a zapojí odborníky i veřejnost.

Duál, neduál, pokračováním Blanky má být Vlasta, doufejme že v podzemí

Pokračování Blanky je na světě, trvalo to pěkně dlouho. Ale nedělejte si iluze bude to ještě pěkně dlouho trvat - do roku 2031. A o co vlastně jde? O 10 kilometrů komunikace, která navazuje na tunelový komplex Blanka a která snad zmírní různé dopravní zácpy třeba v Praze 6, v Praze 8 a některých dalších sousedících oblastech a uleví lidem pokud jde o hluk a exhalace. Oskar Kuptík

„Primátorka ustupuje fanatismu Zelených,“ zní z ODS i TOP 09. Rozhodne Pepa Šofér?

Město opět odsunulo stavbu vnitřního městského okruhu (MO), jež řídí i financuje. Stagnuje i „velký“ obchvat spojující dálnice (SOKP), který buduje (spíš nebuduje) vláda a stát. Krumpáče a bagry mají volno, odlehčení pražské dopravy se opět odkládá. Rozhodnou volby? Hlasy nerozhodnutých či ti, co k volbám obvykle nechodí? Rozhodne „Pepa Šofér“?

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Bude se to jmenovat centimetro, milimetro a nebo je to opravdu nová trasa metra D?

Metro D se začne stavět u Arkád pod stanicí metra C Pankrác a výstupní stanici bude mít ve stanici metra Olbrachtova. V době výstavby metra si Pražané dělali legraci z první otevřené trasy metra Florenc (Sokolovská) – Kačerov a říkali mu centimetro. Když se ale nezadaří na Déčku, bude se to jmenovat milimetro? Jinak jde o cca 40 miliard korun, které by stavba měla stát, jak historie učí bude to jistě víc.

Farmářské trhy jsou „in“. Kdy a kam vyrazit letos?

Při výběru ovoce, zeleniny, mléka a masa už lidé nepovažují za nejdůležitější kritérium cenu, zajímá je také kvalita, původ a čerstvost zboží. Oblibu si tam v tuzemsku získaly farmářské trhy. Je ale prodávané zboží skutečně kvalitní? Kdo kvalitu kontroluje? A na jaké trhy letos můžete v metropoli vyrazit?

Bude nová koncertní síň na Vltavské nebo někde jinde?

Nová koncertní síň, kterou by Praha skutečně užila, by mohla stát nad stanicí Vltavská, tedy v místě, kde se dříve počítalo se sídlem radnice Prahy 7. Stanice metra se má opravovat a tak by se zřejmě mohlo postupovat jako při stavbě Quadria, které vzniklo nad stanicí metra Národní třída.

Privatizace odstartovala. Praha 2 prodá přes 1700 bytů

Dlouho očekávaný prodej obecních domů a bytů v Praze 2 odstartoval koncem loňského roku. Městská část postupně nabídne přibližně 1760 obecních bytů stávajícím nájemníkům k odkoupení. V první, právě probíhající etapě prodeje, bude nabídnuto celkem 26 domů k prodeji po družstvech.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...