Počasí
Praha 16 °C Úterý, 14. května 2024, Svátek má Bonifác
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2023

Už se blíží rekonstrukce lávky u metra linky C Háje

Radnice Prahy 11 informuje o chystané rekonstrukci lávky u metra Háje, známé jako Otíkova lávka. Tato lávka byla postavena již v roce 1990 a její stavebnětechnický stav již delší dobu není v pořádku a vyžaduje celkovou rekonstrukci. Městská část Praha 11 připravila realizaci opravy už na letošní rok.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Začaly přípravy na stavbu školky ve Vokovicích

Zahradními úpravami a nezbytným kácením dřevin začala několik let připravovaná výstavba nové budovy mateřské školy ve Vokovicích. Podle radnice Prahy 6 díky ní již v příštím roce přibydou další místa pro předškolní vzdělávání.

Vítězové Talentu Prahy 5 budou koncertovat

Výběr z děl slavných skladatelů od baroka po 20. století završí 7. února slavnostním koncertem soutěž Talent Praha 5. Hudební přehlídku pořádá pátá městská část ve spolupráci s orchestrem PKF již šestnáctým rokem. Podle radnice Prahy 5 nad akcí udělili záštitu radní pro kulturu Štěpán Rattay (Piráti) a starosta Jaroslav Pašmik (Praha 5 Sobě).

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha 7 se pustila do oprav školních střech

Radnice Prahy 7 uvedla, že tato městská část dokončila rozsáhlou rekonstrukci střechy ZŠ Fr. Plamínkové. Kompletní renovací prošla střecha hlavní budovy a proběhly také úpravy střechy přístavby, kde je umístěna jídelna. Sedmá městská část se dále připravuje na rekonstrukce střechy nad jídelnou v ZŠ Strossmayerovo náměstí a střechy ZŠ Letohradská.

Blíží se výběrové šetření v domácnostech – Životní podmínky 2023

Český statistický úřad organizuje v roce 2023 v souladu se zákonem o státní statistické službě, ve znění pozdějších předpisů, každoroční výběrové šetření o životních podmínkách domácností v České republice pod názvem „Životní podmínky 2023“ (EU-SILC). Smyslem tohoto zjišťování je získávat dlouhodobě srovnatelné údaje o sociální a ekonomické situaci obyvatel v celkem 34 evropských zemích. Vlastní šetření proběhne v době od 4. února do 18. června 2023.

Dlužníci na sociálním pojištění dostanou šanci se vyhnout penále i exekucím

Dlužníci České správy sociálního zabezpečení se budou moci v průběhu letošního léta zbavit svých neuhrazených závazků vůči státu, aniž by museli platit penále nebo exekuční náklady. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí se odpuštění penále bude vztahovat jak na fyzické, tak i právnické osoby. Vláda ve středu 25. ledna schválila návrh zákona, který to umožní za podobných podmínek, jako tomu bylo v případě Milostivého léta I a II. Podobný systém bude platit také v souvislosti s daňovými dluhy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Napraví Praha svůj podraz na fiakristy?

Nový most v Horních Počernicích, fiakry v Praze nebo Ledárny Braník. To a další problémy se ve středu 25. ledna řešily na kontrolním výboru Zastupitelstva hlavního města Prahy. O hlavních bodech jednání Naší Prahu informoval Ondřej Prokop, předseda hnutí ANO v Praze a zastupitel hlavního města Prahy a MČ Praha 11.

Vyhrajte originální a proměnlivá česká autíčka

Tuzemských výrobců hraček je v současnosti jako šafránu. Mezi ně patří také společnost EFKO-karton sídlící na Vysočině, která nesází pouze na výrobu líbivých pasivních her a hraček, ale uvádí na trh výrobky, které děti aktivně zapojují do hry s cílem zdokonalovat jejich dovednosti. A některé z nich můžete vyhrát v naší soutěži!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Na Malé Straně se budou vyměňovat tramvajové koleje!

Z důvodu opravy tramvajové trati dochází od soboty 28. ledna 2023 (přibližně od 0.00 hodin) do pátku 31. března 2023 (přibližně do 24.00 hodin) k dočasnému přerušení provozu tramvají v úseku Újezd – Malostranská. Dopravní podnik a Magistrát hl. m. Prahy připravují výměnu tramvajových kolejí. S tím budou samozřejmě spojena dopravní omezení. K dispozici bude náhradní autobusová doprava.

Začíná oprava cyklostezky A2 na Rohanském nábřeží

V termínu od 17. ledna 2023 bude podle radnice Prahy 8 zahájena oprava posledního úseku cyklostezky v Karlíně, v úseku mezi Negrelliho viaduktem a Breifeldovou ulicí. Nový 900 metrový úsek se napojí na dosavadní zrekonstruovanou část cyklostezky sahající až k Libeňskému mostu

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Od února může změna vyhlášky zvýšit cenu školního stravování

Podle radnice Prahy 4 připravuje MŠMT od 1. února 2023 novelu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Touto vyhláškou jsou upraveny, kromě jiného, dva základní ukazatele. Jsou to: rozpětí finančního limitu na nákup potravin pro stanovení výše úplaty za školní stravování a měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka - tzv. spotřební koš. Oba ukazatele se výrazně promítají do ceny stravování.

Praha 1 zajistí opětovný provoz sportovních areálů Na Františku a v Masné

Ve čtvrtek 12. ledna 2023 končí svoji činnost ve sportovních areálech Prahy 1 Na Františku a Masná jejich dosavadní provozovatel Sport-Technik Bohemia. První městská část oba areály převezme a co nejdříve na nich zahájí další, byť omezený provoz. Ten bude zaměřen na děti z mateřských, základních a středních škol. Trvat by měl do řádného a transparentního výběru nového provozovatele.

Revitalizace terminálu Černý Most

Organizace ROPID ve spolupráci s dalšími subjekty dokončila první etapu revitalizace dopravního terminálu Černý Most. Cestujícím slouží k rychlé orientaci 12 nových elektronických informačních tabulí, které zobrazují aktuální odjezdy nejbližších spojů z jednotlivých nástupišť a pro celkový přehled jsou k dispozici také dva velkoplošné souhrnné informační panely zobrazující jak městské, tak i regionální autobusové linky PID.

Začal pilotní provoz nabíjení elektromobilů z chytrých lamp veřejného osvětlení

Pražané mohou od prosince využívat nové nabíjecí stanice na stožárech městských lamp na Praze 2 a dobíjet svoje vozy přímo z distribuční soustavy. Prvních 13 stanic s 25 dobíjecími body instalovala městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) na speciálně upravené stožáry veřejného osvětlení na Vinohradech, tzv. EVR lampy, v ulicích Moravská, Korunní, Chodská, Kladská, Slezská a Slovenská.

K paušální dani se přihlásíte jen do 10. ledna

Přihlásit se k paušální dani je možné podle Ministerstva financí do 10. ledna 2023 včetně, a to podáním písemného oznámení na podatelně finančního úřadu, poštou, nebo elektronicky přes datovou schránku či na stránce MOJE daně. Pokud poplatník váhá, zda se mu paušální daň vyplatí, může si i letos vše spočítat s oblíbenou kalkulačkou Ministerstva financí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Náměstkyní člena vlády byla dočasně jmenována Daniela Grabmüllerová

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš jmenoval náměstkyní člena vlády Danielu Grabmüllerovou. Ta z důvodu dosažení předepsaného věku v zákoně o státní službě skončila v čele Sekce koordinace evropských fondů, mezinárodních vztahů a cestovního ruchu. Post náměstkyně bude zastávat na dobu určitou, a to do 28. února 2023.

Trvalé změny Pražské integrované dopravy v lednu 2023

Podle společnosti ROPID dochází od začátku nového roku 2023 (převážně od úterý 3. ledna) dochází k několika drobným trvalým změnám na vybraných příměstských denních linkách a na nočních linkách PID. K úpravě spojů dochází také na Voticku v rámci doladění prosincových změn v souvislosti s novým konceptem železniční dopravy v oblasti.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Za dva roky se naše dálniční síť rozšíří o 134 kilometrů

V letošním roce bylo podle Ministerstva dopravy ČR do dopravních staveb v Česku investováno ze Státního fondu dopravní infrastruktury 131,7 miliardy korun, což je o 4,1 miliardy více než byl schválený rozpočet pro rok 2022. Aktuálně je ve výstavbě 241,3 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Většina z nich bude otevřena v letech 2023 a 2024.

Datové schránky budou pro běžné občany jen dobrovolné

Podle Ministerstva vnitra ČR čeká datové schránky v roce 2023 jedna zásadní změna, kterou ministerstvu ukládá zákon. Od ledna začne resort vnitra postupně zřizovat datové schránky všem subjektům vedeným v registru osob, tedy živnostníkům, spolkům či nadacím. Běžných občanů se povinnost nakonec netýká.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Startuje inovační maraton Nakopni Prahu 2023!

Inovační maraton NAKOPNI PRAHU startuje na konci roku už počtvrté . Tato soutěž je určená komukoli, kdo se svým týmem dokáže za čtyři měsíce představit prototyp řešení jedné ze čtyř výzev. Každý tým bude mít za úkol vymyslet a v detailu rozpracovat návrh, jak v několika konkrétních oblastech zlepšit život Pražanů. Uzavření registrací bude 31. ledna 2023. Nejlepší projekty budou finančně odměněny a realizovány.

Praha spustila zimní pomoc pro lidi bez domova

Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) je jako příspěvková organizace hl. m. Prahy koordinátorem této pomoci, která funguje od 1. 12. 2022 do 31. 3. 2023. V případě přetrvávajících mrazů může být tato pomoc v příštím roce prodloužena.

Od ledna bude uzavřen sběrný dvůr Voctářova v Praze 8

Podle radnice Prahy 8 bude od 1. ledna 2023 z důvodu nové výstavby ukončen provoz „Sběrného dvora Voctářova“, jehož dosavadním provozovatelem je Hlavní město Praha. Od ledna 2023 budou v prostoru sběrného dvora u ulic Voctářova a Štorchova prováděny přípravné a průzkumné stavební práce.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Jak se mění pražská MHD o vánočních svátcích?

Pražská MHD se o vánočních svátcích změní jako každý rok. Podle Dopravního podniku Praha se už den před Štědrým dnem bude jezdit jako ve všední den o prázdninách. A od 24. prosince 2022 do 2. ledna 2023 dojde k tradičnímu omezení dopravy, která se od 3.ledna 2023 vrátí opět do svého normálu.

Praha 6 má rozpočet na rok 2023

Městská část Praha 6 bude v příštím roce hospodařit s příjmy 900 milionů korun, souhrnné výdaje budou činit jednu miliardu 363 milionů korun. Na investice půjde 473 milionů korun. Tento rozpočet schválilo zastupitelstvo Prahy 6.

Praha 11 se zase hádá. Opozice: Nechcete řešit parkování a bezdomovce. Koalice: Chceme čas

Zastupitelstvo Prahy 11, které se koná v TOP hotelu na Košíku, je opět bouřlivé. Opozice se bouří, že nová koalice, složená z HPP11, Pirátů a Praha 11 Sobě obstruuje vystoupení občanů, nechce projednat sociální programy, parkování, snížení dan z nemovistosti, bezdomovce a další témata. „Chceme čas“, brání se nová koalice. Dnes navolíme pouze starostu a novou radu, oponují.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Ondřej Prokop: Jak nenakupovat elektřinu s Hlaváčkem a Hlubučkovou pravou rukou?

Petr Hlaváček se na posledním zastupitelstvu pokusil protlačit materiál týkající se ročního nákupu energií. Zakázka byla evidentně nevýhodná a předražená. Položil jsem spoustu otázek, na které mi nikdo neodpověděl. Dočkali jsme se jen nátlaku, s tím že pokud materiál neprojde, Praha a její organizace nebudou mít od 1. ledna 2023 zajištěnou elektrickou energii. To je klasický trik, který s oblibou používal Petr Hlubuček. Naštěstí zakázka ani po opakovaném hlasování neprošla. A proč mi tolik vadí?

Od ledna už nebudou povinné pravidelné lékařské prohlídky u nerizikových profesí

Ministerstvo zdravotnictví v úterý 20. prosince spolu se zástupci Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR představilo novelu vyhlášky rušící povinnost zaměstnavatelů zajišťovat periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí. Ty budou s účinností od 1. ledna 2023 už jen na dobrovolné bázi. Zaměstnavatelé tím ušetří stovky milionů korun ročně.

Energetická krize. Konec volejbalu v Braníku?

Jeden z nejpopulárnějších pražských sportovních areálů čelí existenčním problémům. Řeč je o sportovištích Beach Braník, které vyhledávají zejména milovníci klasické i plážové varianty volejbalu a stolního tenisu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Známé osobnosti k nepoznání na výstavě fotografií z charitativního kalendáře Proměny 2023

Foyer Divadla Bolka Polívky v Brně ozdobí, jako již tradičně na sklonku roku, fotografie z nového charitativního kalendáře Nadace Archa Chantal – PROMĚNY 2023. Vernisáž se koná v úterý 29. listopadu od 16 hodin a zahájí ji Chantal Poullain a Bolek Polívka. Kalendář pokřtí Martin Hofmann spolu s přednostou Psychiatrické kliniky LF MU a FN Brno prof. MUDr. Tomášem Kašpárkem.

V Praze už jezdí vánoční vozy MHD

Dopravní podnik Praha v letošním roce rozšířil svou vánoční flotilu oproti loňskému adventu o další tři vozy. V pražských ulicích tak od prvního adventního víkendu můžete potkávat tramvaje Škoda 15T ForCity, T3, historickou dvounápravovou tramvaj Ringhoffer, oblíbenou Mazačku, retrobus Irisbus Citelis 12M a nově tramvaje 14T, T3SU a autobus SOR NB 12.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nedvědovo náměstí v Podolí čeká revitalizace

Příprava revitalizace Nedvědova náměstí podle návrhu architekta Davida Vávry pokračuje. Na nové podobě náměstí se shodla Komise územního rozvoje i výrazná většina respondentů, kteří se zúčastnili první veřejné debaty nad návrhem na jaře 2021, i účastníci ankety ke konceptu návrhu v létě roku 2021.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

První etapa Arcus City má dokončenou hrubou stavbu

Společnost UBM Development Czechia dokončila hrubou stavbu budovy E a F z první etapy rezidenčního projektu Arcus City. Z celkem 50 bytů zbývají ke koupi poslední tři. Budova bude dokončena a k nastěhování ve druhé polovině roku 2023. Areál Arcus City vzniká ve třech etapách. Součástí projektu je náměstí s relaxační zónou a obchody. Projekt je realizován s ekologickou certifikací BREEAM.

Místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková: Nepřijde mi fér, že se jedná o nás bez nás!

Podle odhadů odborníků žije v hlavním městě přes 16 tisíc osob, které mají problémy s užíváním drog. Pomocnou ruku jim podávají tzv. kontaktní centra, kterých je v Praze ovšem málo. A zřízení dalších není jednoduché, zvláště když jejich umístění pražský magistrát dělá na „tajňačku“, jak potvrzuje místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková (ODS).

Centrum pro závislé asi nahradí policejní služebna. Piráti a Praha sobě nesouhlasí

Služebna Policie České republiky by mohla již v příštím roce vystřídat v Mahenově ulici v Košířích nízkoprahové centrum pro drogově závislé Progressiv. Tomu Praha 5 nedávno vypověděla nájemní smlouvu a prostory musí opustit do konce února 2023. Městská část tím razantně zareagovala na stížnosti místních obyvatel na neutěšený stav v okolí a dlouhodobý nezájem pražského magistrátu řešit drogovou problematiku komplexně v rámci celé Prahy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Výstavba nové knihovny na Petřinách pokračuje

Hlavní město ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze po desetiletí příprav staví novou budovu knihovnické pobočky na Petřinách. Bezbariérová knihovna nahradí dočasnou stavbu bývalé školky postavené v 50. letech 20. století, která sloužila od 60. let. Demoliční práce na staveništi byly zahájeny v dubnu, slavnostní poklepání na základní kámen se pak uskutečnilo 28. června.

Výstavba Arcus City postupuje rychle vpřed

Společnost UBM Development Czechia buduje v Praze, na pomezí Stodůlek a Řeporyjí, novou rezidenční čtvrť Arcus City. Arcus City vzniká ve třech etapách, které na pražský trh s bydlením přinesou přes 270 nových bytů. Součástí projektu bude i 10 rodinných domů a obchodní jednotky. Areál bude mít také své malé náměstí.

U Galerie Butovice vznikne nový volnočasový areál

Na pozemcích obchodního centra Galerie Butovice začaly přípravy na výstavbu nové volnočasové zóny pro děti i dospělé. Areál v lokalitě stávajícího dětského hřiště projde výraznou rekultivací, modernizací a rozšířením. Veřejnosti se po dokončení projektu na jaře 2023 otevře široká paleta nových možností využití volného času pro příslušníky všech generací.

Proměna náměstí Jiřího z Poděbrad začne již za rok

Jedno z nejvýznamnějších a nejživějších pražských náměstí – Jiřího z Poděbrad – je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu a o jeho proměně se mluví již více než dvacet let. Rada hl. m. Prahy nyní odsouhlasila financování projektu, které navrhlo studio MCA atelier a do jehož podoby se zapojila i veřejnost. Proměna by měla začít v roce 2023.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech

Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Podle portálu HitHit.cz lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na stejnojmenném portálu poslali na jeho výrobu více než jeden a půl milionu korun. V tuto chvíli vrcholí finální přípravy na natáčení, které začne 4. srpna 2022 v Praze.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Letní uzavírka části ulice Hornoměcholupská!

V pondělí 4. července 2022 zahájí Technická správa komunikací (TSK) první fázi opravy ulice Hornoměcholupská. S ohledem na zajištění plynulosti dopravy bude celá oprava rozvržena do pěti samostatných etap, přičemž stavba bude zahájena 5. etapou v úseku Novopetrovická – Mantovská (JIH), která potrvá do 21. srpna 2022.

Na Metru D byla zahájena ražba

V těchto dnech byly podle Dopravního podniku Praha v lokalitě PAD1b zahájeny ražby přístupového tunelu k budoucí stanici Pankrác D, u sjezdové rampy z ulice 5. května. Společnost Subterra, která ražby realizuje, navazuje na geologický průzkum. Začíná ze dna šachty v hloubce 26,45 metrů.

Jaké nové seriály připravuje TV NOVA a VOYO?

Televize Nova a Voyo představily projekty hrané tvorby připravované pro sezóny roku 2023 a dále. Diváci se mohou těšit například na výpravný Obchodní dům zasazený do období těsně před druhou světovou válkou, příběh jedné skoro obyčejné rodiny podle scénáře Alice Nellis nebo seriál o tom, jak Martin Pechlát jako Táta v nesnázích zkouší znovu nalézt lásku navzdory třem dcerám, které se mu rozhodly nastěhovat zpět do života.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Předseda Cechu fiakristů: „Je to zločin!“

Ani po půl roce nepřešel vztek a bezmoc členy Cechu českých fiakrů, kterým vedení Prahy chce zamezit provozovat koňské povozy v centru metropole. Zákaz má začít platit od 1. 1. 2023. Po čtyřech měsících Naše Praha opět oslovila předsedu cechu Josefa Kočovského, aby zjistila, zda nastal v této kauze nějaký posun.

První výstava ztraceného komiksu Káji Saudka. Objeven po 50 letech!

Ve středu 1. června bude pro veřejnost otevřena nová výstava Káji Saudka v Galerii Tančící dům. Budou vystaveny originální kresby komiksu Muriel a andělé, který Kája Saudek vytvořil podle scénáře Miloše Macourka. Kresby, které byly od konce 60. let do roku 2014 považovány za ztracené, a až nyní jsou ukázány světu. Nyní je tedy možné je poprvé ukázat veřejnosti.

VIDEO: Padouch nebo hrdina? V srpnu se bude natáčet film o bratrech Mašínech. Můžete v něm hrát i vy!

Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes a Jan Nedbal, v dalších se objeví například Matěj Hádek nebo Taťána Dyková. Premiéra je naplánována na podzim roku 2023. Podle agentury Nedori dostane šanci zazářit po jejich boku i veřejnost.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Kdy se roztočí Letenský kolotoč?

Oprava Letenského kolotoče, který je unikátní historickou památkou ve správě Národního technického muzea (NTM) a jedním z nejstarších podlahových kolotočů na světě, by měla být v létě dokončena. Opravený kolotoč s renovovanými koni se poprvé roztočí na slavností akci v pondělí 11. července v den 128. výročí od jeho reinstalace a kolaudace na Letné a zároveň v roce 130. výročí jeho vzniku a první instalace na Královských Vinohradech.

Nová česko-britská základní škola Tip Toes otevírá už v září

Letos v září otevře Tip Toes další svou, už čtvrtou, základní školu v ČR. Tentokrát přímo v Praze, v těsném sousedství s již existující mateřskou školou. Nejdříve bude nabízet třídu pro 1. ročník, v dalších letech se postupně otevřou třídy pro 2. až 5. ročník. Nová základní škola na Vinohradech v Říčanské ulici se tak připojí k ostatním Tip Toes školám nabízející jedinečnou kombinaci českých a britských vzdělávacích programů.