Počasí
Praha 16 °C Pátek, 29. března 2024, Svátek má Taťána
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2023

Kde se v Praze na konci prázdnin zlepšil průjezd autobusů MHD?

Na konci léta 2023 došlo ve třech lokalitách v Praze ke zlepšení průjezdu autobusů MHD. Jejich spolehlivější provoz nově umožňuje autobusům jízda po tramvajových kolejích ve Svatovítské ulici v Dejvicích, v Seifertově ulici poblíž křižovatky Bulhar na Žižkově a v téže čtvrti okolo zastávek Biskupcova.

Koncept pražských Dejvic bude po sto letech dokončen

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha se i přes zájem o budovu České pošty na Pankráci aukce zúčastnit nemůže

Česká pošta v příštích dnech plánuje prodat v aukci objekt pošty v ulici Na Strži na Pankráci. Podle Magistrátu hlavního města Prahy hlavní město opakovaně vyjádřilo zájem o koupi této nemovitosti, podmínky aukce mu ale znemožňují účast, navíc jsou diskriminační. Rada hl. m. Prahy v pondělí 18. září nicméně konstatovala, že o nabytí nemovitostí má Praha nadále zájem a bude jednat s Českou poštou a Ministerstvem vnitra ČR o úpravě podmínek tak, aby nebyly diskriminační a aby se hlavní město mohlo aukce zúčastnit.

Víte, co znamená slovo ŠE3VEC?

Jak uvádí radnice MČ Prahy 8, na území hlavního města existují dva základní typy stanovišť pro sběr odpadu: venkovní - volně přístupné všem občanům a domovní – umístěné v domovním vybavení, na dvorcích apod. Právě u domovních stanovišť se setkáte se slovem ŠE3VEC.

Příští týden nepoteče voda jen v Praze 9

Nabízíme vám další přehled plánových výluk v dodávkách pitné vody. Jak oznámila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), odstávky jsou nutné z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Ondřej Prokop: Proč už pražští Piráti nevolají po odvolání Jiřího Pospíšila?

Rok zpátky. Ještě před volbami v roce 2022 vykřikovali Piráti, že žádají rezignaci Jiřího Pospíšila kvůli podezření z Dozimetru. Pro noviny a televizi to opakovaně a všude říkal bývalý primátor Zdeněk Hřib i jeho kolegové. Nebyl snad jediný den, kdy by pražští Piráti těsně před volbami nepřipomínali občanům, že Jiří Pospíšil v čele TOP 09 byl nejspíš napojený na největší korupční kauzu v moderních dějinách Prahy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Letní výlety s Cyklohráčkem udělaly radost tisícům lidí

Turistický výletní vlak Cyklohráček vstoupil letos do své jubilejní 10. sezóny. Stejně jako v předchozích letech vozí i letos malé i velké výletníky každou sobotu, neděli a státní svátky až do 29. října na své pravidelné trase z Prahy do Slaného. Během letošních letních prázdnin připravily organizace ROPID a IDSK ve spolupráci s Českými drahami již podruhé tzv. speciální výlety, při kterých se mohli cestující svézt Cyklohráčkem mimo jeho standardní trasu do turisticky zajímavých míst nejen ve Středočeském kraji.

Švandovo divadlo a MČ Praha 5 otevírají na Smíchově Tvůrčí dům Elišky Peškové

V sobotu 16. září od 12 do 18 hodin se na pražském Smíchově veřejnosti poprvé otevře Tvůrčí dům Elišky Peškové pojmenovaný po mimořádné osobnosti české kulturní historie. Eliška Pešková byla herečkou, ale i vzdělanou autorkou, překladatelkou, hereckou pedagožkou, činorodou podnikatelkou a divadelní manažerkou. A také manželkou Pavla Švandy ze Semčic, s nímž v roce 1881 spoluzaložila nedaleké Švandovo divadlo.

Reportáž: Magistrát rozeslal pražským restauracím likvidační pokuty, 8 miliónů za zahrádku. Je to konec hospod v centru?

Monika Bubeníková, provozující restauraci U Patrona na Malé straně, patří mezi provozovatele restaurací v centru metropole, kteří obdrželi před několika dny do datové schránky zprávu z Magistrátu hlavního města Prahy, kterou má redakce Naše Praha k dispozici. Jedná se o Výzvu k úhradě faktického užívání a smluvní pokuty. Celková pokuta činí 8 346 500 korun, datum splatnosti je 30. 9. 2023.

Pražský den železnice v sobotu 9. září nabídne prohlídku vršovického depa i mimořádné jízdy

V sobotu 9. září začne série zářijových regionálních dnů železnice. Atraktivní program, který připravily České dráhy ve spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou, hlavním městem Prahou, Správou železnic a dalšími partnery, bude tento den připraven přímo v hlavním městě. Hlavním dějištěm Pražského dne železnice se od 9:30 do 17:00 hod. stane depo a nádraží ve Vršovicích.

Příští týden nepoteče voda jen v Praze 5

Nabízíme vám další přehled plánových výluk v dodávkách pitné vody. Jak oznámila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), odstávky jsou nutné z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Palladium – dominanta v srdci Prahy, kde se stále něco děje

Možná si říkáte, že vás nákupní centra nemohou ničím překvapit. Palladium je v tomto ohledu výjimkou. Díky své historii a citlivému propojení historických budov s moderní architekturou vytváří jedinečnou atmosféru, díky níž se stalo atraktivním cílem návštěvníků z domova i ciziny, a činí z nakupování opravdový zážitek. Oblíbenost nákupního centra Palladium potvrdila i odborná porota udělením prestižního ocenění Superbrands 2023 pro nejlepší značky v daném roce.

Praha 8 bude hájit zájmy obyvatel proti demolici okrskového centra Střelničná

Na pražském sídlišti Ďáblice vyvolaly pobouření plány developera CPI Reality na demolici jednoho z okrskových center občanské vybavenosti. Budovy i náměstí v ulici Střelničná by podle územní studie schválené Magistrátem hl. m. Prahy měly být i nadále využívány jako centrum obchodního a komunitního života. Společnost miliardáře Radovana Vítka však pouhý měsíc po jejím zveřejnění požádala stavební úřad Prahy 8 o demolici celého prostoru za účelem výstavby bytových domů. Radnice s tímto záměrem zásadně nesouhlasí!

Ve Strašnicích vznikl na začátku září Školní plácek

Na tři týdny se v září uzavře v ulice Brigádníků, mezi ulicemi Solidarity a Turnovského, v pražských Strašnicích. Od 4. září do 24. září tu totiž před místní Základní školou Solidarita vznikne Školní plácek – komunitní prostor, jehož cílem je zvýšit bezpečnost dětí cestou do školy nebo ze školy, ale také nabídnout širší využití tohoto místa.

Letošní rok je extrémní na netopýří zálety

Letošní rok je v netopýřích invazích do lidských obydlí obzvlášť extrémní. Podle Českého svazu ochránců přírody se za jediný týden v Liberci a Jablonci nad Nisou podařilo odbornicím ze záchranné stanice Archa odchytit 1324 netopýrů. V jenom panelovém domě v Jablonci bylo nalezeno v jediném pokoji 499 netopýrů a ve stejné situaci se před dvěma týdny ocitla i Liberecká nemocnice. Nemocnice je každoročním nechtěným útočištěm netopýrů i třeba v Plzni.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Příští týden nepoteče voda jen v Praze 6

Nabízíme vám další přehled plánových výluk v dodávkách pitné vody. Jak oznámila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), odstávky jsou nutné z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Dopravní opatření u sportovní akce Birell Grand Prix Praha 2023

Již 26. ročník mezinárodní sportovní akce Birell Grand Prix Praha se v ulicích hlavního města uskuteční tuto sobotu 2. září. Program se skládá ze závodů Adidas Běh pro ženy na 5 km a Birell Běh na 10 km. Událost si vyžádá zejména v den konání akce zhruba od 16:30 do 22:00 hodin některá dopravní opatření včetně dočasných změn v trasách linek MHD (linky 2, 6, 8, 15, 17, 26, 27, 194 a 207). Postupná uzavírka pozemních komunikací se bude týkat centrální části metropole.

Jaké trvalé změny nastanou v Pražské integrované dopravě od září?

Spolu se začátkem nového školního roku bude provoz systému PID navrácen do původního stavu před prázdninami včetně obnovení školních linek. Současně s tím ale vstupují v platnost některé trvalé změny vybraných autobusových linek a zastávek v Praze i Středočeském kraji. Městské linky v Praze se mění od pondělí 4. září, příměstské a regionální linky už od neděle 3. září.

Science festival na Desítce 2023 proběhne v areálu Gutovka

V sobotu 2. září od 10 do 22 hodin se areál Gutovka promění v centrum zábavné vědy. Přijďte s dětmi na již třetí ročník Science festivalu na Desítce, kde si na 25 interaktivních stanovištích vyzkoušíte vědecké bádání z první ruky. Od genetiky a zoologie až po ekologii, paleontologii a forenzní kriminalistiku a pod vedením odborníků a vědeckých pracovníků z univerzit, pracovišť Akademie věd ČR a dalších výzkumných institucí. Vstup je zdarma.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Varhanní festival zavítá do Prahy. A vy můžete vyhrát CD!

Málokdo asi ví, že v počtu varhan na množství obyvatel je Česko první na světě! Není proto divu, že v současné době probíhá již 17. ročník Českého varhanního festivalu. Jeho cílem je podle varhaník Adam Viktora, zakladatel a uměleckého ředitele festivalu propagovat historické varhany, upozorňovat na jejich kulturní význam, estetickou a duchovní hodnotu a přispět k jejich zachování pro příští generace.

Plánované opravy plynovodů v Praze 8

Od čtvrtka 31. srpna do čtvrtka 2. listopadu bude probíhat další část rekonstrukce plynovodů v částech ulic Ořechová, Javorová, Březová, Kaštanová a Modřínová v Praze 8. Podle radnice Prahy 8 bude umožněn vjezd pro rezidenty až po domluvě se stavbou.

Tramvajové zastávky Čechův most a přilehlé přechody pro chodce budou konečně bezpečnější

Technická správa komunikací (TSK) zahájí v pondělí 21. srpna v rámci projektu „Praha bez bariér“ rekonstrukci tramvajových zastávek Čechův most. Vybuduje zde bezbariérové přechody pro chodce včetně přisvětlení a upraví světelné signalizační zařízení. Práce zasáhnou do dopravy v místě, a to jak silniční, tak i tramvajové. Rozdělené jsou do několika navazujících etap.

V Praze 7 přibude 27 nových laviček

V ulicích sedmé městské části se od poloviny srpna 2023 začínají doplňovat nové lavičky. Podle radnice Prahy 7 realizuje instalaci Technická správa komunikací na místech vytipovaných společně s Prahou 7 také na základě podnětů od občanů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Jana Marková: Větrný byznys se pomaličku ale jistě hroutí

Větrný byznys se pomaličku ale jistě hroutí, protože světe div se, když si odříznete přístup k levným zdrojům surovin, případně k surovinám vůbec, tak ty větrníky z bláta neuplácáte. Jako Evropa jsme se evidentně rozhodli, se zcela „grýndýlově“ zlikvidovat. Bude to sice velkém stylu (to tak bývá, když něco vymyslí Němci), ale taky to evidentně začíná být sakra malér. Tak moc, že už i ti Němci začínají bát lehce nervózní, a čím dál tím víc šilhají po našich jaderkách. Což samozřejmě bude mít naprosto fatální pro ceny energie u nás.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nejlepší česká vína se opět představí v Praze na Suchdole

Cech českých vinařů pořádá ve čtvrtek 10. srpna 2023 v aule České zemědělské univerzity v Praze na Suchdole od 16 do 21 hodin prezentaci nejlepších vín z hroznů vypěstovaných ve vinařské oblasti Čechy. Všechna prezentovaná vína se zúčastnila nejvyšší a největší soutěže vín v České republice – Národní soutěže vín 2023 a na místě je ochutnávajícím představí sami vinaři.

Co připravila TV Nova pro své podzimní vysílání?

Martin Pechlát se na podzim na TV Nova představí jako Táta v nesnázích v novém komediálním seriálu pro celou rodinu. Legendární smíchovská parta detektivů se po devíti letech vrátí s novými případy Kriminálky Anděl. A Tereza Pergnerová spolu s Mirkem Vaňurou budou pomáhat lidem nalézt členy Ztracené rodiny. Co dalšího vás čeká na podzim 2023 na Nově?

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Finále Českého streetballového poháru 2023 se rozehraje na střeše Centra Černý Most

Podle skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, která vlastní Centrum Černý Most, se druhý srpnový víkend, tedy 12. a 13. srpna, na střeše obchodního Centra Černý Most uskuteční 25. jubilejní ročník českého streetballového poháru. Víkend plný sportu, zábavy a jedinečné fanouškovské podpory mohou zažít nejenom všichni milovníci sportu, ale i návštěvníci nákupního centra.

Vyhrajte zábavné hry na cesty!

Nejen pro všechny milovníky přírody, cestování a designu připravila česká firma EFKO-karton novou řadu her a hlavolamů s originálním názvem Pytlíczech. Design této edice svěřila grafické designérce a cestovatelce Táně Sekerkové, která do každé hry vtiskla autorskými ilustracemi malý příběh nebo vzpomínku ze svých cest.

Jak dopadlo velké půlroční republikové srovnání cen obědů?

V průběhu prvního pololetí stoupla průměrná cena oběda o 2,7 % na 182,4 koruny. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy v důsledku inflace ceny poledního menu napříč republikou vzrostly o více než desetinu, tak došlo k výraznému zpomalení zdražování. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.

Štvanická lávka se otevře 28. července

Štvanická lávka se veřejnosti otevře v pátek 28. července 2023 po poledni. Stavba propojí městské čtvrti Karlín a Holešovice s ostrovem Štvanice. Tři sta metrů dlouhá a pět metrů široká konstrukce z unikátního ultravysokopevnostního betonu výrazně usnadní přesun pěším i cyklistům.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Participativní projekt Nápad pro Šestku se vrací

Po dvouleté pauze se v září opět vrátí participativní projekt Nápad pro Šestku – s vyšším rozpočtem a otevřený pro teenagery od patnácti let. Už popáté mohou lidé z Prahy 6 navrhovat a rozhodovat o tom, jak vylepšit, kultivovat a oživit veřejný prostor kolem sebe.

Přívoz HolKa vypluje v pátek 28. července naposledy

Něco starého končí, něco nového začíná. Tak by mohli Pražané shrnout poslední plavbu přívozu P7, pro který se vžil název HolKa, podle dvou pražských čtvrtí, Holešovic a Karlína, jež tato vodní linka propojovala. Podle radnice Prahy 7 tento přívoz P7 vypluje naposled v pátek 28. července 2023 v 15 hodin, tentýž den ho nahradí nová pražská mostní stavba – Štvanická lávka.

Revitalizace parku Mrázovka úspěšně pokračuje

Revitalizace parku Mrázovka úspěšně pokračuje. V posledním červencovém týdnu dojde k druhé etapě kácení stromů. Na základě dendrologického posudku byly vytipovány dřeviny, které brání správnému fungování ekosystému parku, nebo mohou ohrozit bezpečný pohyb, proto jsou určeny k odstranění.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Porušení legislativy při přepravě a prodeji potravin v areálu SAPA

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s Policií ČR, Celní správou a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) v pražském areálu SAPA odhalili dvě vozidla přepravující v nevhodných podmínkách více než 100 kg potravin živočišného původu. Na problémy s předpisy narazili také při kontrole dvou prodejen v areálu.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha v příštích měsících opraví řadu důležitých komunikací a tratí pro tramvaje, ale i metro

Hlavní město pokračuje v nutné údržbě silnic a tratí na svém území, které mají zásadní vliv na dopravu v metropoli. Aktuálně se například intenzivně pracuje na obnově Barrandovského mostu, na novém plynovodu v ulici Komořanská nebo na Evropské při výstavbě nové tramvajové trati na Dědinu. Opravy se týkají také linek metra A a C, rekonstrukce čeká i tramvajové tratě na Plzeňské, v Ječné, na Bělohorské nebo na Poděbradské.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vyhrajte zajímavou prohlídku zámku Zbiroh!

Zámek Zbiroh se nachází v malebné krajině křivoklátských lesů a je bezesporu výjimečným místem na mapě naší vlasti. Jeho vznik se datuje již do 13. století, kdy se objevují první zmínky o založení, a patří tak mezi nejstarší české šlechtické hrady na našem území. Pokud ho chcete blíže poznat, máte díky soutěži Naší Prahy šanci!

Marek Stoniš: Ministr Lipavský plánoval dovolenou na Krymu, ale skončil v Lovosicích. Českem kvůli slovenské prezidentce Čaputové protekl potok levicových slz a Hřibovi havarovala tramvaj

Krátký pochod Prigožinových vojenských hord na Moskvu vybouřil české válečné politické špičky k nebývalým intelektuálním výkonům. V pomyslné soutěži o největšího šaška zvítězil o několik koňských (respektive oslích) délek náš baby ministr zahraničí Jan Lipavský.

Letní slavnosti staré hudby už za měsíc rozezní i roztančí prázdninovou Prahu

Letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby je zasvěcen Múzám, které bude oslavovat nejen hudbou, ale i tancem. Od 18. července do 8. srpna pozve do historických sálů pražských paláců a klášterů i kostelů za hudebními skvosty evropských skladatelů 16. až 18. století v podání předních ansámblů i sólistů mezinárodní i domácí scény.

Vyhrajte knihu, která vzbuzuje vášně!

Brněnské vydavatelství Zoner Press působí v tuzemsku již 19 let a kromě publikací pro fotografy, publikací o kreslení a malování vydává i další tituly. Jeden z nich nedávno rozvířil poněkud stojaté vody tuzemského knižního trhu. Proč se tak stalo, to Naší Praze prozradila marketingová manažerka vydavatelství Květa Filipi.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Češi propadli samosběru jahod. Plantáže jsou plné.

Vedle sbírání hub mají Češi nový fenomén. Samosběr jahod. Plantáže v okolí Prahy jsou plné sběračů, kteří plní své košíky a břicha. Leckterý sběrač se vedle trhání jahod do košíku také pěkně přejí. Jak se zpravodaj Naše Praha přesvědčil při samosběru na plantáži Schwenk v pražské Uhříněvsi.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha rozšíří zákaz tranzitní nákladní dopravy nad 12 tun přes rezidenční čtvrti města

Praha se dlouhodobě potýká s nadměrným zatížením ulic tranzitní nákladní dopravou. Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) proto nyní instaluje dopravní značení rozšiřující zákaz vjezdu nákladních automobilů nad 12 tun na území hlavního města. Vyloučeny budou nežádoucí tranzitní průjezdy, které neúměrně zatěžují zejména městské části Praha 6 a 5.

Hledá se letošní vánoční strom pro Prahu

Šťastná třináctka – právě takové bude mít číslo letošní vánoční strom, který ozdobí českou metropoli během adventních svátků. Organizátor největších vánočních trhů, společnost Taiko opět vyhlašuje soutěž Hledá se strom o nejkrásnější dominantu Staroměstského náměstí v Praze.

Znáte chutě raných odrůd třešní? Přijďte si je prohlédnout i ochutnat

Český svaz ochránců přírody zve ve čtvrtek 15. června na první letošní výstava Raných třešní starých odrůd, která začíná v pražském Domě ochránců přírody (Michelská 5, Praha 4). Součástí doprovodného programu jsou ve čtvrtek pěstitelské a odrůdové přednášky a v pátek tradiční metody zpracování ovoce. Výstava potrvá jen do soboty 17. června 2023.

Nemocnice Na Františku otevře zubní pohotovost

V centru Prahy vznikne podle Magistrátu hlavního města Prahy nová zubní pohotovost. Pražští radní odsouhlasili dotaci ve výši 2,5 milionu korun na vybavení zubní pohotovosti v Nemocnici Na Františku a dalších 870 000 korun na provoz této služby. Zároveň vznikne také nová zubní ordinace s denním provozem. Služby by měly spustit svůj provoz do začátku letošního září.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Pravidelná zkouška sirén s upozorněním i v anglickém jazyce

POdle Magistrátu hlavního města Prahy se ve středu 7. června 2023 uskuteční na celém území České republiky pravidelná zkouška provozuschopnosti jednotného systému varování a vyrozumění. Ve 12:00 hodin se rozezní sirény, které budou vysílat zkušební nepřerušovaný tón po dobu 140 vteřin. Na území hlavního města Prahy budou před polednem na zkoušku lidé upozorněni prostřednictvím elektronických „mluvících“ sirén.

Karel Janeček: Doba covidismu byl jeden velký podvod na lidech. V USA už se vyšetřuje

„Jako matematik a expert na teorii pravděpodobnosti a řízení rizik jasně říkám: Je absolutně nepřijatelné ze sobeckého strachu o sebe hazardovat se zdravím a životy našich dětí. Takové riziko, poničení zdraví našich dětí, není morálně přípustné,“ říká v rozhovoru pro Naše Praha matematik a předseda Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček.

Ve čtvrtek 8. června začíná Veletrh vědy 2023

Veletrh vědy, největší vědecká akce v České republice, otevírá své brány široké veřejnosti. Od čtvrtka 8. června se v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech bude prezentovat více než 100 vědeckých pracovišť, firem i science center. Doprovodný program nabídne přednášky, workshopy nebo panelové diskuse. Třídenní akci pořádá Akademie věd ČR. Vstup je zdarma.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Ministr financí odjel na dovolenou, premiér se propadl na dno oblíbenosti, poradce vlády se chlubí sexuálními praktikami a léky stále nejsou

Milí čtenáři, omlouvám se, ale okolnosti tomu chtějí, že je nutné být v aktuálním nekomentovaném shrnutí týdne poněkud vulgárním, respektive mírně řečeno nechutnosti citovat. Zasahují totiž do nejvyšších, nebo nejhlubších pater české politiky, takže vyhnout se jim nelze. Jinak přeji hezký týden!

VIDEO: Výstava Evropský gulag připomene Pražanům historii východoevropských táborů otrockých prací

V prostorách Galerie Ambit v klášteře u Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v Praze se podle Magistrátu Prahy v úterý 6. června 2023 otevře výstava s názvem Evropský gulag. Expozice, kterou připravily Platforma evropské paměti a svědomí a Muzeum paměti XX. století, které založilo hlavní město Praha, se věnuje polozapomenuté historii desítek pracovních táborů v bývalém sovětském bloku včetně Československa.

VIDEO: Povídkový film O malých věcech přichází v červnu do kin

Už 15. června 2023 se do kin chystá povídkový film plný humoru černějšího než rakev, v němž exceluje například Vanda Hybnerová, Beáta Kaňoková, Jan Nedbal, Jakub Žáček, Tereza Hofová nebo Tomáš Havlínek. Snímek s názvem O malých věcech je dílem herce a nyní i scénáristy a režiséra Denise Šafaříka a producenta Petera Bebjaka. Jaký je to film? Zpravodaj Naší Prahy už tento film viděl.

Plážoví klokani v ohrožení!

Organizace a klub BS Bohemians 1905 byl založen v roce 2013 a hned v premiérové sezoně se stal mistrem České republiky. Díky velkému úsilí se postupně vypracoval v nejtradičnější a nejúspěšnější český tým. Plážoví klokani mají ve své sbírce celkem šest českých titulů a aktuálně se nachází na skvělém 25. místě světového žebříčku. Jejich účast v Lize mistrů a na Mistrovství světa je ale nyní v ohrožení kvůli nečekanému výpadku hlavního partnera!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Galerie Villa Pellé vystaví „levitující“ obrazy a objekty Lubomíra Typlta

Pražská Galerie Villa Pellé připravuje rozsáhlou výstavu aktuální tvorby předního českého malíře Lubomíra Typlta, absolventa prestižní Kunstakademie v Düsseldorfu, jehož obrazy jsou charakteristické silně kontrastní barevností i sarkastickým humorem. Soubor obrazů a objektů z let 2021–2023 nese název Levitace a skládá se z několika samostatných okruhů, z nichž každý se zabývá jedním námětem – absurdními metastroji, dívkami levitujícími nad propastí nebo křičícími miminy.

Šachová paráda s velmistry v Obecním domě

V secesních sálech Obecního domu proběhne od 9. do 11. června šachový festival ČEZ CHESS TROPHY. Hlavním hostem bude velmistr Alexej Širov, který odehraje zápas na osm partií rapid šachu s českou dvojkou, velmistrem Thai Dai Van Nguyenem. Duel bude komentovat česká jednička David Navara.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

27. květen 2023: Den národního vzdoru, sportovní rodinný den nebo virtuální prohlídka

Vzpomínkový akt u příležitosti jednoho z mezníků druhé světové války - Operace Anthropoid proběhne v sobotu 27. května 2023 v 10:35 hod. u památníku Anthropoid v Libni v Praze 8. Před 81 lety v nedaleké zatáčce proběhl úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli čsl. vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík. A to i za pomoci stovek dalších statečných občanů, kteří často za své hrdinství zaplatili cenu nejvyšší.