Co si vybavíte pod pojmem valašská kuchyně?
Jako první mě napadnou frgály, ale vím toho málo, abych mohl valašskou kuchyni nějak rozebírat. Jídlo je jako muzika, buď je dobré, nebo není dobré, a je mi vlastně jedno, jestli jím valašskou nebo japonskou kuchyni.
Dá se pořídit dobré jídlo za stovku?
Dobrý kuchař by měl vařit za cenu, která ukazuje, jak je schopný. V Česku za stokorunu nic pořádného neuvaříte, pokud by to jídlo mělo mít pro podnik i nějaký ekonomický přínos. Myslím si, že hranice je dvojnásobná. Určitě drahý neznamená dobrý, ale existují nějaké ekonomické zákonitosti a ta stokoruna je na dobré jídlo málo.
Nemyslíte si, že už je televizních kuchařských show příliš?
Myslím si, že by osvěta týkající se vaření měla být součástí standardní nabídky veřejnoprávních médií, ale v případě České televize o tom nemůže být ani řeč. Někdo říká, že už je pořadů o vaření hodně, mně to tak nepřipadá. Je to pořád lepší, než sledovat nějaké archaické firmy a seriály, jako je Žena za pultem, které jisté kanály pořád dokola pouští. Sám se občas rád dívám na televizi Paprika, tam se vaří od rána do noci.
Máte z posledních dnů týdnů nějaký kulinářský objev, který vás dostal?
O Vánocích jsem byl na dovolené v Austrálii. V Sydney u přístavu jsem si dal tucet ústřic a k tomu novozélandský sauvignon, byla to nádhera. Takhle bych chtěl žít celý zbytek života. Také jsme na volném moři chytili rybu, makrelu, a nechali jsme si ji připravit v kuchyni hotelového resortu. Kuchař ji jen nakrájel, polil citrusovo-sojovou omáčkou a byla to jedna z nejlepších ryb, co jsem kdy jedl. Čerstvá ryba, která voněla lehce po jahodách, něco úžasného.
To je nevýhoda vnitrozemí. U nás si čerstvou makrelu ani ústřice neulovíte…
Ve vnitrozemí se sice nevaří moc ryb, ale v Česku je jednodušší sehnat dobrou rybu než kus dobré drůbeže. To mi přijde jako tragédie. Lidi jsou zdeformovaní supermarkety a slevami, nechají se oblbnout a kupují hrozné věci, které se sem dováží, protože už je nikdo jiný nechce.
Přibývá ale krámků s farmářskými potravinami a obchůdky se specialitami?
Supermarkety teď na lidi působí jako ohnivá voda na Indiány. Každý tam musí být a musí toho nakoupit co nejvíc. Všichni zapomněli, že se dá nakupovat v krámku, kde se na vás usmějí a něco vám o jídle, které si vybíráte, taky poví. Bůh ví, jestli je u nás ještě návrat k něčemu takovému možný, to ukáže čas. Já potřebuji alternativu. Je mi jedno, že si někdo jiný narve vozík zbožím ve slevě, já jídlo nakupuji jinak.
————————————————————————————————–
Setkávání s gastronomií
Další ze setkání se známými osobnostmi české gastronomie se uskuteční 25. března od 16:00 do 18:00 v knihkupectví Neoluxor ve Zlatém jablku ve Zlíně. Tentokrát se představí Dita Pecháčková, známá díky televiznímu pořadu Deník Dity P. Sledujte web www.naszlin.cz a náš facebook, budete moci vyhrát její kuchařskou knihu.
Region na talíři je projekt zaměřený na gastronomii ve Zlínském kraji. „Podporujeme kvalitní české dodavatele, kteří produkují domácí suroviny a snaží se vrátit na český trh poctivé výrobky. Pořádáme pro ně akce, farmářské trhy a food festivaly, které mají za úkol otevřít oči každého strávníka,“ říká Petr Chudárek, jeden z iniciátorů aktivity Region na talíři.