Co je třeba k otevření tržiště?
V první řadě příhodné místo, musí mít dobrou dopravní dostupnost a možnost parkování nejen návštěvníků, ale především farmářů se jejich dodávkovými auty, ve kterých přepravují a také chladí svoje zboží. Pak také nadšení a nasazení a rovněž určitá znalost místních poměrů. Přirozeně příslušná živnostenská oprávnění a započetí dobré spolupráce s místní samosprávou, bez jejíž pomoci by jen těžko spolek, jako my, finančně zvládl vybudovat náročnou infrastrukturu. Nezbytné jsou například elektrorozvody v zemi, ale také důmyslné pítko pro návštěvníky, které je na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Jak se pozná dobrý organizátor trhů?
Je nezbytné se zajímat o potřeby farmářů a nepochybně je dobré znát také místní potravinový trh, tedy jednak řetězce, ale i kamenné obchody. Dobrý organizátor tržiště sleduje ceny i na „konkurenčním“ trhu, aby mohl vhodně zasáhnout, pokud někdo z prodejců nabízí své zboží za nepřiměřené ceny. Podstatná je také alespoň základní znalost veterinárních, hygienických a živnostenských předpisů, jedině tak můžete čelit případným nešvarům v oblasti způsobu prodeje potravin na trhu.
Sledujete konkurenční trhy?
Ne příliš důsledně, nemáme na to bohužel čas. Sledujeme jen ty, kteří jsou členy Asociace farmářských tržišť.
Kdo může na trzích prodávat?
Na tržištích, jejichž organizátoři jsou členy Asociace farmářských tržišť, mohou prodávat buď výrobci – pěstitelé, chovatelé anebo jimi pověření – autorizovaní – prodejci.
Kolik na Náplavku dorazí průměrně lidí a kolik je prodejců?
Nikdy jsme to neměřili přesně, ale odhadujeme počet kupujících každého trhu na několik tisíc. Záleží na ročním období. Teď, kdy je místních potravin relativně nejvíce, hlavně zeleniny a ovoce, tu působí kolem 90 prodejců.
Jak často kontrolujete kvalitu nabízeného sortimentu?
Kvalitu kontrolujeme v podstatě neustále. Kontroluje ji jednak manažer tržiště, ale také správce, který je přítomen po nejen celou dobu prodejní doby, ale už dlouho před jejím započetím i po jejím skončení.
Řídí se nabízený sortiment nějakými trendy?
Myslím, že se trendy neřídí, pokud nemáte ovšem na mysli například nabídku makronek, které přišly do Čech z Francie, a řada pekařů se do nich pustila, nebo například čerstvé šťávy, takzvané freshe, veganská a raw – syrová kuchyně a podobně. Tady se o trendy svým způsobem jedná.
Kdy vlastně začaly fungovat trhy na náplavce?
Byly otevřeny, myslím, 5. června 2010.
Jak se za ta léta trhy proměnily?
Přibyl především počet stánků i občerstvovacích míst. Součástí každého sobotního trhu je také živá muzika. Pokaždé někdo jiný, často kapely, které se rekrutovali z pražského „buskingu“ neboli pouliřního umění. Vloni a předloni také probíhaly mezigenerační dílny, občas se hraje pro děti divadlo, v zimě se pečou buřty, součástí tržiště jsou také různé festivaly, je toho spousta.
Co návštěvníky čeká do konce letošního roku?
Bude toho hodně: Už 5. a 6. září to budou na Jiřáku „Bylinky, koření a čaje“ – vše zdravé do kuchyně a na zimu, 19. a 20. září „Podzimní den českého medu“, což je největší přehlídka českých medařů a nejrůznějších výrobků z medu, 10. a 11. října „Jablečné slavnosti“, kde se představí čeští pěstitelé jablek, výrobci ciderů a dalších výrobků z jablek. To vše je připraveno na náměstí Jiřího z Poděbrad. Poslední slavností, kromě Adventu a Vánoc, budou „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“, které proběhno u 15. listopadu na Náplavce.
Plánujete otevřít trhy i na jiném místě?
Zatím ne, mám pocit, že v Praze je trhů dostatek.
Novinkou letošního roku je farmářská loď Petra. O co jde?
Farmářská loď Petra je koncept, který zkoušíme zatím na sezonu. Je to bývalý tlačný remorkér, jehož paluba je upravena tak, aby byla ve své ploše co možná nejvíce využita. Jde nám o spojení gastronomie a kultury s tím, že v jedné části lodi jsou občerstvovací stánky typu fast food, a ve druhé, respektive na jejím konci je místo, kde hrají dýdžejové anebo vystupují živě různé hudební formace. Lpíme na tom, aby nabídka byla kvalitní, autentická a rozmanitá.
Do kdy bude loď fungovat?
Provoz lodi uvažujeme do konce letní sezóny, respektive asi do poloviny října.