Počasí
Praha 19 °C Neděle, 05. května 2024, Svátek má Klaudie
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2024

Po celý rok 2025 bude uzavřena stanice metra Pankrác

Na včerejším jednání Rady hlavního města Prahy byl schválen dokument o stanici metra linky C Pankrác v rámci napojení této přestupní stanice na linku D. Hlavní částí bude uzavření stanice Pankrác na celý rok 2025, přičemž stanicí budou vlakové soupravy jen projíždět. Bylo rozhodnuto i o dalších aktivitách v průběhu roku 2025 u této stanice.

Radnice Prahy 8 diskutovala s občany, jak se má vylepšit místní doprava

Okolí ulice Zenklova v Praze 8 trápí každý všední den vysoká dopravní zatíženost. Za pár let této části Prahy uleví Libeňská spojka, ale jak si do té doby nepřidělávat stres a vrásky za volantem? Radnice Prahy 8 si myslí, že to by mohla nastínit plánovaná dopravní urbanistická studie, která bude vypracována na základě výstupů participativního setkání.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Po problémech kluziště na Letné bude i letos!

Oblíbené bruslení na Letenské pláni je i pro tuto sezónu zachráněno. Poté, co se hlavní město Praha letos rozhodlo přestat toto tradiční sportoviště financovat, dohodla se Praha 7 s provozovatelem, že bruslení na Letné bude pokračovat. Kluziště bude v provozu od 1. prosince do 18. února 2024, tedy do konce pražských jarních prázdnin. Pro děti bude bruslení zdarma.

Popelce je letos 50 let

Kouzelná Popelka nedomyslitelně patří k českým Vánocům a mnozí z nás si bez této pohádky nedovedou představit Štědrý den. Letos v listopadu oslaví půl století od své premiéry, a proto právě Popelce bude patřit adventní čas v Centru Černý Most. Vánoční sezónu již tradičně zahájí 18. listopadu velkolepá Lední show na motivy Popelky s předními českými krasobruslaři, kde zazní naživo i ústřední písně v podání zpěvačky Nikoly Ďuricové.

Schola Pragensis pomůže s výběrem střední školy

Do pražského Kongresového centra se opět po roce vrací největší veletrh středních škol v Česku. Od 23. do 25. listopadu tohoto roku se uskuteční již 28. ročník veletrhu Schola Pragensis, kde se žákům a jejich rodičům představí více než stovka vybraných středních odborných škol, gymnázií, ale i vyšších odborných škol z celé Prahy.

I letos se otevřelo největší kryté pískoviště v Praze

Adventní a vánoční čas už ťuká na dveře a vzpomínky na letní hrátky u vody a na pláži pomalu přikrývá padající listí. Ale nemusí tomu tak být. I nyní je totiž vhodná doba vyrazit na pláž! V Praze 8 je totiž největší kryté pískoviště v hlavním městě, které se ve středu 8. listopadu otevřelo v Beachklubu Ládví.

Až 225 tisíc řidičů a řidiček by si do konce roku mělo vyměnit svůj řidičský průkaz

Během 10 měsíců letošního roku si o výměnu končícího řidičského průkazu požádalo téměř 650 tisíc zájemců, kterých se povinná výměna týkala. Pro nový řidičský průkaz si tak přišlo 77 % řidičů z celkových 875 tisíc, kterým letos platnost průkazu končí. Podle Ministerstva dopravy do konce roku zbývá vyměnit ještě 225 tisíc průkazů, nejvíce v Praze a ve Středočeském kraji. O nový řidičský průkaz si mohou žadatelé požádat on-line přes Portál dopravy.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Zrevitalizovaná stanice metra Jiřího z Poděbrad je už v provozu

Dopravní podnik uvedl ve čtvrtek 2. listopadu do zkušebního provozu zrevitalizovanou stanici metra Jiřího z Poděbrad. Za rekordně krátkou dobu necelých deseti měsíců se ve druhé nejhlubší stanici pražského metra podařilo vyměnit eskalátory, zrekonstruovat eskalátorový tunel i vestibul a provést kompletní revitalizaci nástupiště.

Pilotní oblouk Negrelliho viaduktu se už finálně zasklívá

Podle radnice MČ Praha 8 se stavba pilotního oblouku Negrelliho viaduktu naplno rozjela a Technická správa komunikací (TSK) v těchto dnech zahájila mimo jiné i práce, které jsou spojené se zasklením oblouku. Zhotovitel již napojil část inženýrských sítí a také dokončil základové konstrukce.

Praha a Středočeský kraj uzavřely smlouvy s nově vysoutěženými autobusovými dopravci

Praha a Středočeský kraj úspěšně dokončily proces zadávacích řízení na provozovatele příměstských a regionálních autobusových linek v rámci systému PID podpisem smluv s jednotlivými dopravci, kteří budou od 1. prosince 2024 zajišťovat dopravní obslužnost na území obou krajů. V celkem 35 soutěžených celcích ve čtyřech vlnách uspělo dohromady 14 dopravců.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Hlavní město hledá pěstouny pomocí nové kampaně

„Láska se nedělí. Láska se násobí.“ To je motto nové kampaně hlavního města na podporu náhradního rodičovství. Kampaň představuje veřejnosti sedm různých příběhů lidí, kteří jsou již pěstouny, nebo naopak byli vychováni v pěstounské péči. Tímto krokem metropole pokračuje ve snaze nalézt co nejširší spektrum pěstounů.

Nezisková organizace Borůvka Praha už čtvrt století pomáhá lidem s postižením zapojit se do běžné společnosti

Ve čtvrtek 21. září se před tréninkovou kavárnou TA KAVÁRNA na Vyšehradě uskutečnila oslava 25. narozenin neziskové organizace Borůvka Praha o.p.s. a program byl opravdu bohatý. Dospělým zahrály kapely Lovesong Orchestra a Jiný Metro. Dětem udělaly radost nejen barevné balónky, ale i malování na obličej, výtvarné dílny, divadlo či bubbleshow.

Byla spuštěna registrace vozidel občanů Ukrajiny

Od 1. října 2023 byla podle Magistrátu hlavního města Prahy spuštěn registr ukrajinských vozidel provozovaných na území České republiky (mimo mezinárodní provoz). Do 31. prosince se mohou řidiči těchto vozidel v registru zapsat jako provozovatelé dobrovolně, od 1. ledna 2024 to bude jejich povinnost.

Antonín Švehla má svou první lavičku

V letošním roce si městská část Praha 15 připomíná 150. výročí narození a 90 let od úmrtí hostivařského rodáka a významného prvorepublikového politika Antonína Švehly. Jednou z připomínek této významné osobnosti se stala „Lavička Antonína Švehly“, která byla umístěna do krásného zákoutí na břehu Botiče pod Kozinovým náměstím.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Čapkův památník slavící šedesátiny poprvé představí rukopisy a uvede nový dokumentární film

Empírový dům, výjimečné místo ve Staré Huti u Dobříše, uprostřed lesů a rybníků. Takové je někdejší letní sídlo Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové, dnes spisovatelův památník. Ten letos slaví šedesát let od svého vzniku. V sobotu 23. září čeká návštěvníky slavnostní program. Jeho součástí bude zahájení výstavy nazvané To zvláštní místo: 60 let Památníku Karla Čapka. Na ní se poprvé představí rukopisy dobových písemností slavného spisovatele a jeho blízkých. Expozice ukáže i proměny domu a zahrady od roku 1963 až po současnost.

Švandovo divadlo a MČ Praha 5 otevírají na Smíchově Tvůrčí dům Elišky Peškové

V sobotu 16. září od 12 do 18 hodin se na pražském Smíchově veřejnosti poprvé otevře Tvůrčí dům Elišky Peškové pojmenovaný po mimořádné osobnosti české kulturní historie. Eliška Pešková byla herečkou, ale i vzdělanou autorkou, překladatelkou, hereckou pedagožkou, činorodou podnikatelkou a divadelní manažerkou. A také manželkou Pavla Švandy ze Semčic, s nímž v roce 1881 spoluzaložila nedaleké Švandovo divadlo.

THMP zajistí energie pro Prahu a její organizace do roku 2025

V pondělí 4. září schválili radní hlavního města Prahy záměr zajišťovat v letech 2024–2025 nákup elektrické energie a plynu pro potřeby magistrátu, městské policie a dalších městských organizací prostřednictvím akciové společnosti Technologie hlavního města Prahy. THMP byla pověřena nákupem energií už v letošním roce, kdy úspory pro město jen za první pololetí přesáhly 60 miliónů korun oproti současným tzv. zastropovaným cenám. Prodloužení úkolu na následující dva roky umožní další snížení ceny dodávek zapojením tzv. forward produktů, tedy včasného nákupu a postupného získávání potřebného objemu energií.

Praha 8 bude hájit zájmy obyvatel proti demolici okrskového centra Střelničná

Na pražském sídlišti Ďáblice vyvolaly pobouření plány developera CPI Reality na demolici jednoho z okrskových center občanské vybavenosti. Budovy i náměstí v ulici Střelničná by podle územní studie schválené Magistrátem hl. m. Prahy měly být i nadále využívány jako centrum obchodního a komunitního života. Společnost miliardáře Radovana Vítka však pouhý měsíc po jejím zveřejnění požádala stavební úřad Prahy 8 o demolici celého prostoru za účelem výstavby bytových domů. Radnice s tímto záměrem zásadně nesouhlasí!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Radnice Prahy 6 se v létě pustila do rekonstrukcí škol a školek

Školní prázdniny jsou ideálním obdobím pro úpravy, dostavby či rekonstrukce v budovách základní a mateřských škol. Ne jinak je tomu i letos, kdy se v létě ve školách a školkách intenzivně pracuje. Celkové investice v Praze 6 přesáhnou podle radnice této městské části částku 250 milionů korun.

Participativní projekt Nápad pro Šestku se vrací

Po dvouleté pauze se v září opět vrátí participativní projekt Nápad pro Šestku – s vyšším rozpočtem a otevřený pro teenagery od patnácti let. Už popáté mohou lidé z Prahy 6 navrhovat a rozhodovat o tom, jak vylepšit, kultivovat a oživit veřejný prostor kolem sebe.

Nad projektem Astrid Garden od UBM vlaje glajcha

UBM Development Czechia úspěšně dokončila hrubou stavbu rezidenčního projektu Astrid Garden v Praze 7 – Holešovicích, ve kterém vzniká 138 bytů a dvě obchodní jednotky. Komplex developer realizuje s mezinárodně uznávanou ekologickou certifikací BREEAM a v rámci udržitelnosti klade důraz na využívání obnovitelných zdrojů a snižování spotřeby energií.

Praha 4 přispívá k rozvoji elektromobility

Elektromobilita je na vzestupu a Praha 4 provoz vozidel s elektrickým pohonem podporuje už řadu let. Kromě nabíjecích stanic, které městská část Praha 4 buduje ve spolupráci s PRE, začínáme také s budováním nabíječek pro elektromobily umístěných na sloupech veřejného osvětlení. Prvních se majitelé elektromobilů dočkají už letos.

V Praze 7 vzniká nový park na břehu Vltavy

Městská část Praha 7 začíná budovat nový park U Vody na břehu Vltavy mezi holešovickým přístavem a mostem Barikádníků. Park byl připravován společně s obyvateli Prahy 7 a jeho podoba vzešla z urbanisticko-krajinářské soutěže.

Vyhrajte zajímavou prohlídku zámku Zbiroh!

Zámek Zbiroh se nachází v malebné krajině křivoklátských lesů a je bezesporu výjimečným místem na mapě naší vlasti. Jeho vznik se datuje již do 13. století, kdy se objevují první zmínky o založení, a patří tak mezi nejstarší české šlechtické hrady na našem území. Pokud ho chcete blíže poznat, máte díky soutěži Naší Prahy šanci!

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Hledá se letošní vánoční strom pro Prahu

Šťastná třináctka – právě takové bude mít číslo letošní vánoční strom, který ozdobí českou metropoli během adventních svátků. Organizátor největších vánočních trhů, společnost Taiko opět vyhlašuje soutěž Hledá se strom o nejkrásnější dominantu Staroměstského náměstí v Praze.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Metropole míří na špičku kongresové turistiky. Kongresové centrum Praha chystá novou halu

Praha loni hostila bezmála čtyři tisíce akcí, kterých se účastnilo více než 600 tisíc delegátů z celého světa. Proti létům před covidem sice nejde o závratná čísla, ale metropole se na špičku kongresové turistiky vrací rychleji než třeba Berlín, Madrid či Londýn. Trend potvrzuje i generální ředitelka Kongresového centra Praha Lenka Žlebková.

Jak se promění hřiště Sedmikráska?

Městská část Praha 7 plánuje na podzim 2024 revitalizaci části dětského hřiště Sedmikráska na nároží ulic Jateční a Komunardů. Cílem je obnova již dosluhujících herních prvků především v části určené nejmenším dětem, které se nedotkla rozsáhlá rekonstrukce v roce 2018. Participační setkání nad podobou projektového zadání se uskuteční na Sedmikrásce ve středu 17. května 2023 od 16 hodin.

Patrik Novotný: Zajištění na stáří je potřeba vzít do vlastních rukou

Mimořádné tempo zadlužování České republiky pokračuje. Ke konci letošního dubna činil schodek státního rozpočtu 200 miliard korun. Pokud nepočítáme období od vypuknutí koronavirové pandemie, jde o nejvyšší deficit v samostatné české historii. A to včetně krizového roku 2009 s výsledkem -192 miliard korun. Nicméně tehdy šlo o deficit za celý rok, nikoli za jeho třetinu, jako letos.

UBM zahájila výstavbu a prodej projektu Timber Praha

V Praze pod taktovkou společnosti UBM Development Czechia vznikají první dřevěné vícepodlažní bytové domy v novodobé historii. Projekt Timber Praha je realizován v rámci rezidenčního komplexu Arcus City v MČ Praha-Řeporyje a nabízí 62 jednotek v moderních vícepodlažních dřevostavbách z masivních dřevěných panelů.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Stavba nového mostu v ulici Božanovská v Horních Počernicích se naplno rozjela

Technická správa komunikací (TSK) zahájila po zimní přestávce práce na výstavbě silničního mostu (nadjezdu) přes dálnici D11 a dalších souvisejících staveb v ulici Božanovská v Městské části Praha 20. Nový most nahradí původní na stejném místě, který musel být kvůli špatnému stavu v roce 2021 zdemolován. Ohrožoval totiž provoz na dálnici D11, když z něj odpadávaly kusy betonu na projíždějící vozidla.

ista Česká republika instalovala přes 10 000 sběrnic v České republice a odečítá jimi téměř milion přístrojů

ista Česká republika patří k průkopníkům výjimečné technologie dálkového odečtu energií na našem trhu. Technologii uvedla na trh již před 13 lety a právě sběrnice dat, která i letos získala ocenění během veletrhu Infotherma, je srdcem celého systému. Jubilejní sběrnice byla instalována letos 21. března v bytovém domě v Praze 1 a uživatelé bytů již nebudou obtěžováni pochozími odečty energií.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Praha schválila financování pilotních projektů Čitelné Prahy

Rada hl. m. Prahy schválila přidělení finančních prostředků na realizaci pilotních projektů Jednotného informačního systému hl. m. Prahy, který je známý pod názvem Čitelná Praha. Pilotování jednotlivých prvků vyžaduje pořízení a instalaci nových elektronických i statických zařízení souvisejících s informováním cestujících o veřejné dopravě i jako podpora pěší navigace v ulicích města.

Tvář ženy na domě upozorňuje na domácí násilí

Nová velkoformátová malba (tzv. mural) na zdi domu v Argentinské u křížení s Plynární připomíná všem projíždějícím motoristům i chodcům problematiku domácího násilí. Obraz je zhruba 20 metrů vysoký a 16 metrů široký a zobrazuje ženu, která hovoří ke všem, kterých se domácí násilí týká, ať už osobně, nebo nepřímo.

Stavba nové školy Elektra se blíží do finále

Ve Vysočanech se dokončuje stavba budovy nové školy, která se bude jmenovat Základní škola a mateřská škola Elektra. Podle radnice Prahy 9 je kolaudace naplánovaná na přelom června a července letošního roku, podle projektu se s otevřením školy počítá od 1.9.2024.

V Horních Počernicích vznikne v ulici Bystrá nový podjezd

Technická správa komunikací (TSK) zahájila rozsáhlé stavební práce v ulici Bystrá v Městské části Praha 20 - Horní Počernice. Vznikne zde nový podjezd pod železniční tratí. Součástí bude i rekonstrukce části komunikace. Stavba se nachází v uličním prostoru místní komunikace Bystrá v úseku mezi křižovatkami s ulicemi Náchodská a F. V. Veselého/U tabulky, a to včetně těchto křižovatek. Přestavbou projde také prostor křižovatky s ulicí Jiřího ze Vtelna včetně navazujícího úseku této komunikace.

Bude méně byrokracie pro řidiče

Prodloužení platnosti evidenčních kontrol, jednodušší registrace historických vozidel, zrušení velkého technického průkazu. To vše přináší, podle Ministerstva dopravy ČR, důležitá novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž jednotlivé části budou v průběhu letošního roku vstupovat v účinnost.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Začaly přípravy na stavbu školky ve Vokovicích

Zahradními úpravami a nezbytným kácením dřevin začala několik let připravovaná výstavba nové budovy mateřské školy ve Vokovicích. Podle radnice Prahy 6 díky ní již v příštím roce přibydou další místa pro předškolní vzdělávání.

Braník bude mít nový vodní biotop

Podle radnice Prahy 4 byla v polovině ledna oficiálně zahájena výstavba biotopu Braník na konci ulice Za Mlýnem. Dlouhodobě plánovaná investiční akce spočívá ve vybudování umělého vodního biotopu, jezera s plochou 240 m2 a maximální hloubkou 1,8 m, s přirozenými společenstvy mokřadních rostlin a na ně vázaných živočichů ve vyvýšené nivě Kunratického potoka.

Za dva roky se naše dálniční síť rozšíří o 134 kilometrů

V letošním roce bylo podle Ministerstva dopravy ČR do dopravních staveb v Česku investováno ze Státního fondu dopravní infrastruktury 131,7 miliardy korun, což je o 4,1 miliardy více než byl schválený rozpočet pro rok 2022. Aktuálně je ve výstavbě 241,3 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Většina z nich bude otevřena v letech 2023 a 2024.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V Praze 7 se po sto letech postaví nová škola

Rada městské části Praha 7 potvrdila rozhodnutí poroty a vyhlásila vítěze mezinárodní otevřené architektonické soutěže o návrh novostavby základní školy Jana Vodňanského, která bude po 100 letech postavena na území sedmé městské části. První cena náleží týmu architektů pod vedením Josefa Choce.

Kterým českým bankovkám na konci června končí platnost?

Dne 30. června 2022 skončí podle České národní banky (ČNB) platnost starších vzorů bankovek nominálních hodnot 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč z let 1995 až 1999. Až do 30. června 2024 bude možné neplatné bankovky vyměnit na pokladnách všech úvěrových institucí provádějících pokladní operace a současně také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

VIDEO: Konečně se Nová strašnická škola dočká rekonstrukce!

Ve středu 25.května proběhla ve Strašnicích slavnostní událost - symbolické poklepání na základní stavební kámen Nové strašnické školy! Secesní kulturní památka, která je uzavřena od roku 2009, stále chátrá. Podívejte se na zubožený vnitřek budovy. Nezbytná rekonstrukce by měla podle obchodního ředitele stavební firmy SYNER Miroslava Kota skončit už za 26 měsíců.

Evropská komise chce šmírovat všechny e-maily a zprávy na sociálních sítích

Provozovatelé sociálních sítí a dalších webů mají podle představ Evropské komise povinně kontrolovat zveřejňované příspěvky a odstraňovat fotografie či videa s dětským sexuálním obsahem. Exekutiva Evropské unie představila návrh závazných pravidel, který v rámci boje proti sexuálnímu zneužívání dětí na internetu počítá také se zřízením unijního střediska pro koordinaci postupu v jednotlivých členských zemích. Návrh musí nejprve schválit Evropský parlament a členské státy, přičemž zvláště od europoslanců se očekávají velké námitky ohledně ochrany soukromí.

Příběh pražských kompenzací příjmů z hazardu pokračuje. Školy v ohrožení?

Již zítra se poprvé po prázdninách sejde k jednání pražské zastupitelstvo. Významným bodem na pořadu schůze bude i opakovaně odkládaný bod finančních kompenzací výpadku příjmů městských částí způsobený loni přijatou vyhláškou zakazující herní automaty v pražských kasinech. Agenda, kterou se zastupitelé budou zabývat již na třetí schůzi v řadě, vyvolává řadu emocí.

Z Vršovic do Běchovic za 23 minut

Praha - Město chystá soutěž na dopravce sedmi nových elektrických jednotek pro městské železniční linky S49 a S61. K první městské železniční lince S49 přibude další vlaková linka S61, která rychle propojí jednotlivé čtvrti po obvodu centrální Prahy bez nutnosti cestovat přes centrum města.

Cestičky k letišti se otevírají

Už v 90. letech se hovořilo o rychlém vlakovém spojení na letiště. Rychlodráha měla již deset patnáct let jezdit, ale nakonec se vše změnilo a chystá se elektrifikovaná trať o dvou kolejích do Kladna i na Letiště Václava Havla. Správa železnic (SŽ) už učinila obrovský krok k této cestě rekonstrukcí Negrelliho viaduktu. Ale na letiště je ještě cesta dlouhá.

Z Vysočan přes Černý Most až na konec světa

Úprava železniční trati která vede z Vysočan přes zastávku Rajská zahrada do Zelenče a pak i dále má trvat, jak oznámila Správa železnic do jara 2024. Dotkne se nejen samotné trati, ale i jejího okolí. Po zavedení ETCS (European Train Control System - Evropský vlakový zabezpečovací systém) tu mohou vlaky jezdit až 130 km v hodině. Do zavedení ETCS pak 100 km/h.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vinohradská vodárna se promění nejen v rozhlednu

Hydropolis se bude jmenovat park, který má začít Pražanům sloužit v roce 2024. Jde o investici za 200 milionů korun. Jde nejen o úpravu samotné vodárenské věže, ale i o expozici skrytou v jednom ze dvou místních vodojemů, na jejichž střechách lidé najdou rekreaci.

Jsme opět chudší: stát a magistrát nám vzaly další peníze. Co za to dostaneme?

V metropoli zdražilo od ledna vodné a stočné, svoz odpadu, taxislužba a v některých městských částech i nájmy obecních bytů a daň z obytných nemovitostí. Vedení magistrátu (Piráti, Praha sobě, STAN, TOP 09, KDU-ČSL) nám po pouhém roce u kormidla připravilo vskutku „milý“ novoroční zdražovací dárek a se zdražením nezůstal pozadu ani stát. Máte přehled, co všechno je dražší?

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nová linku Ústřední čistírny odpadních vod se dobře rozjela

Přesně před dvěma měsíci 19. září začala na Císařském ostrově fungovat nová vodní linka Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Stávající vodní linka totiž nesplňuje ekologické požadavky pokud jde o obsah dusíku. Nová vodní linka potřebuje tři měsíce na rozjezd a jak se ukazuje, rozjezd se daří…

Kudy povede tramvaj do Zdib?

O prodloužení tramvajové tratě z Kobylis do Středočeského kraje se mluví delší dobu, teď je konečně rozhodnuto. Prodloužení tramvajové tratě do Zdib schválili městští radní.

„Primátorka ustupuje fanatismu Zelených,“ zní z ODS i TOP 09. Rozhodne Pepa Šofér?

Město opět odsunulo stavbu vnitřního městského okruhu (MO), jež řídí i financuje. Stagnuje i „velký“ obchvat spojující dálnice (SOKP), který buduje (spíš nebuduje) vláda a stát. Krumpáče a bagry mají volno, odlehčení pražské dopravy se opět odkládá. Rozhodnou volby? Hlasy nerozhodnutých či ti, co k volbám obvykle nechodí? Rozhodne „Pepa Šofér“?

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Základní i střední školy se chystají na nové žáky. Jak vybrat tu správnou?

V Praze čeká rozhodnutí, jakou školu si vybrat asi 15 tisíc dětí. Někteří se vydají do školy úplně poprvé, jiní si po devíti letech vyberou další směr svého studia. Klíčem k tomu, pro jakou školu se rozhodnout mohou být dny otevřených dveří, které základní i střední školy pořádají už od ledna. Jejich termíny najdete na internetových stránkách jednotlivých škol.