„Způsob pražení kávy se v jednotlivých zemích liší. Například v Brazílii, ve Francii, Vietnamu, v Maďarsku a Itálii se káva praží velmi silně. Zrna pak mají výrazně tmavší barvu. Naproti tomu v západních a severských státech se káva praží do světle skořicové barvy. Světle upražená zrna se vyznačují květinovým a ovocným aroma, tmavě upražená káva odráží těžké zemité tóny. Pro Česko je charakteristický střední typ pražení, odpovídající středně hnědému odstínu,“ popisuje Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na dovoz, distribuci a prodej sypaného čaje a kávy.
V čem tkví kouzlo pražení? Usušené kávové zrno zbavené dužiny a slupek obsahuje podobné kyseliny, proteiny a kofein jako káva pražená. Chybí mu však chuť a aroma, které vznikají až díky chemickým procesům během pražení. Během tepelné úpravy se odhaluje chuťový potenciál, který kávová zrna obsahují. Způsob pražení má na výslednou chuť kávy zásadní vliv. Z neutrální suroviny lze získat třeba tóny ovoce, tabáku, čokolády nebo karamelu.
Výsledek ovšem závisí i na kvalifikované obsluze pražících strojů, která v Oxalisu nechybí. „Jakmile jsme se rozhodli pro pořízení vlastní pražičky, věnovali jsme velkou pozornost nejen výběru samotného stroje, ale kladli jsme důraz i na kvalitní zaškolení obsluhy,“ potvrzuje Petr Zelík. Pražička v Oxalisu může během jednoho pražení, které trvá mezi 14 a 16 minutami, zpracovat až 15 kilogramů kávy.
„Díky tomu můžeme zákazníkům nabídnout čerstvější a chuťově výraznější kávu, ovlivnit způsob napražení a lépe kontrolovat kvalitu zeleného zrna. Čerstvě upražená káva lépe pojímá aroma. Každý milovník dobré kávy má tak možnost ochutnat doopravdy čerstvě upraženou kávu,“ popisuje Petr Zelík.
Teplota při pražení v průměru dosahuje dvou set stupňů Celsia, ale v různých fázích pražení je potřeba ji měnit. Právě v tom tkví největší umění správného pražení – pro každý druh kávy se přesný proces liší a musí jej vyvinout právě ve Slušovicích. Čerstvě pražená káva pak dává možnost lépe posoudit typický chuťový profil dané oblasti, to znamená vychutnat si plnou škálu různých ovocných, kořenitých a jiných tonů typických pro daný region či odrůdu.