Porotci letos posoudili 49 frgálů, což je nejvíce za celou dobu existence soutěže. „Nejvíc jich bylo hruškových, celkem 13, hodně časté byly tvarohové a makové a nechyběla ale ani řada dalších tradičních příchutí. Ke zvláštnostem patřil frgál zelný, z lískových ořechů, celých hrušek či jablkového pyré,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál musí mít v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto musí být hodně tenké, jen okraje mírně vyšší. V čele poroty zasedl tradičně Ladislav Frgál, který se i díky svému neobvyklému příjmení o valašské pečivo zajímá. „Rozhodování bylo těžké, úroveň frgálů byla letos velmi vysoká. Rozdíly v bodování těch nejlepších byly velmi těsné,“ řekl Ladislav Frgál. „Který mám já sám nejraději? To je jasné, přece ten hruškový, ten je pro Valašsko nejtypičtější,“ prozradil Ladislav Frgál.
Právě hruškový frgál letos chutnal nejvíc celé porotě. Jeho autorka neskrývala překvapení. „Peču jen na Vánoce, Velikonce a když mám na frgál chuť, rozhodně ne často. Frgál je moc pracný,“ svěřila se Marie Schmidtová. V čem tkví tajemství jejího pečení? „Ingredience nevážím, přidávám je od oka. Hlavně to musím mít „v jazyku“, náplň dochucuji podle nálady, dám si na ní vždy záležet,“ prozadila pekařka, která sice uspěla s hruškovým frgálem, ale sama jí nejraději tvarohový.
Soutěž O nejlepší frgál byla jedním z vrcholů Karlovského gastrofestivalu – gurmánské události, která v závěru týdne nabídla ve Velkých Karlovicích řadu kulinářských zážitků od Svatomartinského vína a Svatomartinského menu přes zabíjačku a ochutnávky sýrů až po vysokou gastronomiii v podání „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho. Ten v neděli předvedl své umění při kuchařských show, uvařil degustační menu a vedle toho rozdal stovky autogramů. „Moc se mi tu líbilo, je tu skvělá atmosféra, ostatně jako vždy na Moravě, a valašska krajina je krásná, líbí se mi zdejší chaloupky. Určitě se sem ještě vrátím,“ svěřil se Ridi, kterého neminula ani „povinnost“ ochutnat valašskou slivovici a frgál. „Znám frgál tvarohový, je to dobré, ale já jsem přece jen zvyklý víc na naše sladší dezerty. Slivovice? Tak ta byla moc příjemná,“ dodal se smíchem Ridi.
Jen během víkendu Karlovský gastrofestival navštívily asi dvě tisícovky lidí. Gastrofestival s nabídkou Svatomartinského vína a Svatomartinskému menu pokračuje až do 17. listopadu. Od 18. listopadu naváže další gurmánská událost – místní restaurace nabídnou Beaujolais menu, spojené s ochutnávkou tohoto svěžího mladého francouzského vína.