Farmářské trhy v Praze 10 na Kubánském náměstí zažily dva dny před Štědrým dnem zajímavou kontrolu. Veterináři za dohledu ministra zemědělství Ivana Fuksy, starosty Milana Richtera (ODS) a místostarostky Radmily Kleslové (ČSSD) kontrolovali čerstvost zde prodávaných kaprů, ale i šetrnost jejich usmrcování. „Prověřili jsme, zda cesta kapra na vánoční stůl je co nejšetrnější a zda zaručuje čerstvost a kvalitu požadovanou zákazníkem,“ sdělil přítomným novinářům ministr Fuksa. „Rybí maso vzhledem k jeho přednostem a nutričním hodnotám na náš stůl ale patří nejen o Vánocích. Je proto dobře, že se meziročně zvýšil prodej živých sladkovodních ryb na domácím trhu o 700 tun,“ dodal. Zájem o sladkovodní ryby má v České republice podle ministerstva stoupající úroveň, meziročně je to o osm procent, což představuje navýšení o 700 tun. „Od roku 2000 se poprvé podařilo spotřebu sladkovodních ryb na vnitřním trhu zvýšit nad úroveň vývozu o celých deset procent,“ sdělil ministr zemědělství. Veterinární inspektoři kontrolovali i parametry šetrnosti. „Na našich Farmářských trzích inspektoři posuzovali i tzv. welfare ryb,“ vysvětlil starosta Richter, „ten sleduje řadu parametrů od zajištění dostatečné velikosti kádí až po šetrný a odborný způsob usmrcování ryb předepsaným způsobem a za použití příslušných nástrojů.“
Každý prý sníme 1,37 kg sladkovodních ryb ročně
Veterinární inspekce, která má tyto kontroly v gesci, prověřila, zda kádě s rybami mají dostatečný přívod, odtok a okysličování vody. „Inspektoři se u nás na Kubáni dále zajímali o původ ryb, jelikož chov musí být pod veterinárním dozorem, a samozřejmě také o jejich zdravotní stav,“ dodala místostarostka Kleslová. Inspektory také zajímal způsob likvidace zbytků, což musí být doloženo prodejcem na místě. Tuzemská tržní produkce ryb loni činila přibližně 20 100 tun, přičemž téměř 90 procent chovaných ryb tvořil kapr. Průměrná roční spotřeba sladkovodních ryb získaných produkčním chovem i lovem na udici podle odhadu Rybářského sdružení ČR vzrostla loni na 1,37 kilogramu na osobu a rok z předchozích 1,32 kg. Meziročně došlo ke zvýšení prodeje živých sladkovodních ryb na domácím trhu o osm procent, a to celkem o 700 tun.
Kapři, stejně jako neklecové slepice či BIO do škol
Zájem o šetrné zacházení se zvířaty na maso přitom není v desáté městské části žádnou výjimkou. „Praha 10 dlouhodobě podporuje šetrný přístup při výrobě živočišných produktů,“ připomněl starosta Richter, „jako zatím jediná instituce v republice jsme například získali letos ocenění Dobré vejce za vyřazení vajec slepic chovaných v klecích celoplošně ve všech školních jídelnách v Praze 10, vaří se zde nejen pro školáky, ale i pro seniory v jejich domovech.“ Praha 10 také jako jediná zatím podpořila plošně zavedení BIO jídel ve všech školních jídelnách desáté městské části. „Periodicky je totiž v jídelnách Prahy 10 v rámci projektu Bioškoly nabízeno školákům jídlo v BIO kvalitě, aby měli oni a jejich rodiče možnost výběru, a to bez navýšení ceny,“ připomíná Milan Richter. O zkušenostech první lokality v republice, která se v rámci projektu Bioškoly kompletně do BIO stravování zapojila, také starosta Richter hovořil s ministrem Fuksou, protože právě ministr zemědělství má nad projektem Bioškoly patronaci.